Çocuklarla Meditasyon Hakkında Bilinmesi Gerekenler

cocuk meditasyon

Meditasyon kaç yaşından itibaren yapılabilir, çocuklar meditasyon yapabilir mi ve meditasyonun çocukların sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?” gibi sorularınız olduğunu biliyoruz. Bu sebeple, Mindiz ailesi olarak çocuklarda meditasyon hakkında en çok merak edilen soruların yanıtlarını sizler için derledik. Dilerseniz “Çocuklar İçin Meditasyon Önerileri” yazımıza göz atarak, “Çocuklar nasıl meditasyonlar yapabilir?” sorusuna verdiğimiz ayrıntılı cevaplara da ulaşabilirsiniz.

Çocuklar Meditasyon Yapabilir Mi?

  • Öncelikle belirtmek isteriz ki meditasyon zaten insanların doğuştan bildikleri bir yöntemdir ve büyüdükçe bu yeteneklerini kaybederler. Ancak, küçük yaştan itibaren yapılan düzenli meditasyon egzersizleri sayesinde bu pratik geliştirilebilir.

Tronick ve Gianino tarafından 1986 yılında yapılan bir araştırma, bebeklerin doğduklarında bir tür meditasyon becerisi olan kendini sakinleştirebilme yetisiyle doğduklarını ortaya çıkardı. Bu araştırma bize göstermektedir ki meditasyon insan doğasında zaten olan bir pratiktir ve meditasyona başlama yaşı düşündüğümüzden çok daha erkendir.

  • Günümüzde çocukların uzun saatler boyunca teknolojik aletlere maruz kalması da hem uzun ekran sürelerinin zararını arttırmakta hem de çocuklarda stres, kaygı ve dikkat bozukluklarına neden olmaktadır. Bu durum da çocuklar için meditasyonun önemini daha da arttırmaktadır.
  • Ayrıca, günümüzün biz yetişkinleri bile oldukça yoran yaşam tarzı çocukların da birçok uyarana maruz kalmasına ve uykusuzluk başta olmak üzere birçok sorunla karşılaşmasına neden olmaktadır. Ancak çocuklarda meditasyon bu sorunların yaşanma ihtimalini en aza indirmektedir.

Bu nedenlerden dolayı, günümüzde meditasyon bebeklikten itibaren öğrenilmesi ve yaşam boyunca sürdürülmesi gereken bir pratik olarak karşımıza çıkmaktadır. 

meditasyonun cocuklara

Meditasyonun Çocuklara Faydaları

Meditasyonun çocuklar üzerinde sayısız faydaları bulunmaktadır; özellikle kaygıya bağlı sorunlar yaşayan ve Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’na (DEHB) sahip çocuklarda meditasyon adeta vazgeçilmez bir pratiktir.

  • Meditasyon çocukların günlük stresle baş etmelerini kolaylaştırır ve küçük yaşta bile karşılaşılabilen kaygı bozukluklarının önüne geçer.
  • Uzun ekran sürelerine ve fazla uyaranlara bağlı olarak gelişen uykusuzluk ve stresin önüne geçer.
  • Gün ışığını taklit eden lambalar eşliğinde yapılan bir meditasyon, çocuklarda kortizon hormonunun azalmasını, melatonin hormonunun ise artmasını sağlar.
  • Uyku uyanıklık döngüsünü düzenleyen melatonin hormonundaki artış nedeniyle çocuklarda sağlıklı uyku ve düzenli yaşam koşulları daha kolay oluşturulabilir.
  • Meditasyon çocuklukta sıklıkla karşılaşılan konsantrasyon ve dikkat sorunlarının önüne geçer. Bu sayede, eğitim hayatında da artı değer yaratır.
  • Bebeklikte başlanan meditasyon günlük telkinler ve bireysel keşifler sayesinde çocukların öz güveninin artmasını ve sosyal hayatta başarıyı da yanında getirir. 
  • Çocuklarda öz kontrol mekanizmasının gelişmesini sağlar ve öfke kontrolü konusunda gerek çocuklukta gerek ergenlikte çocuklara yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, düzenli meditasyon yapan çocuklar arasında akran zorbalığının çok daha az olduğunu da göstermektedir.

Yukarıda bahsedilen tüm fayda ve araştırma sonuçlarının yanı sıra unutulmamalıdır ki küçük yaşta kazanılan tüm alışkanlıklar gibi meditasyon rutini de hayat boyunca çocuklara eşlik etmeye devam eder. Günlük yalnızca 10 dk ile başlanan bu faydalı rutin sayesinde çocuklar yetişkinlikte dahi sağlıklı ve huzurlu günler yaşarlar.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!