29 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

gebelikte 29. hafta
İçerik Tablosu
29 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
29 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu
29 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
29 Haftalık Gebelikte Bebeğin Ters Durması
29 Haftalık Gebelikte Erken Doğum
Hamileliğin 29. Haftasında Bebek Gelişimi
Hamileliğin 29. Haftasında Bebek Hareketleri
29 Haftalık Gebelikte Anne
Hamileliğin 29. Haftasında Anne Vücudu
Hamileliğin 29. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?
Hamileliğin 29. Haftasında Hangi Sporlar Yapılır?

 

Gebelikte 29. hafta ile maceranızın büyük kısmını geride bıraktınız ve bebeğinizi kucağınıza almanıza çok az kaldı. Hamileliğin son aylarına yaklaştıkça hamilelik semptomlarınızın  artarak sizi rahatsız ettiğinin ve erken doğum endişesine kapılmanıza neden olduğunu biliyoruz.

Ancak endişelenmenize gerek yok; çünkü bebeklerin yaklaşık %90’ı zamanında doğar. Ayrıca gebelikte hafta hafta anneyi bekleyenleri bilirseniz, her şey göründüğünden çok daha kolay olacak. Peki, gebeliğin 29. haftasında sizi ve bebeğinizi neler bekliyor?

29 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte hafta ve ay hesaplama, normalde yaptığımız gibi 4’ün katları şeklinde yapılmadığı için birçok ebeveyne karışık gelmektedir. Ancak hafta hafta gebelik rehberimizi takip ederek hem gebelik süresince bebeğinizin gelişimi hakkında bilgi sahibi olabilir hem de kaç aylık olduğunu öğrenebilirsiniz.

  • 29 haftalık gebelik, 203 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 6 ay 23 günlük hamile kabul ediliyorsunuz ve 7. ayınızı geride bırakmak üzeresiniz.
  • Ayrıca doğumunuza ortalama olarak 11 hafta kaldı.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

29 haftalık hamile

29 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

29 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

40 cm

Ortalama Kilo

1.3 kg

Tabloda verilen değerler 29 haftalık bebeklerin ortalama boy ve kiloları göz önüne alınarak tahminen verilmiştir.

Ancak bebeklerin boy ve kilo değerler, genetik özellikler ve annenin beslenme düzeni gibi birçok farklı faktör tarafından belirlenmektedir ve bebekten bebeğe farklılık göstermektedir. Bu sebeple, doktorunuz bebeğinizin gelişim eğrisinde bir sorun tespit etmediği sürece endişelenmenizi gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

  • 29 haftalık bebeğin boy ve kilo değerleri yukarıda verilmiş de olsa, “29 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusu da ebeveynler tarafından çok merak edilmektedir ve cevaben bebeğinizin bir balkabağı büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
  • Bebeğinizin kilosu, doğuma kalan 11 hafta içerisinde 2- 3 katına çıkacaktır.

29 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin ultrason görüntüsünün, internette gördüğünüz fotoğraflardan ya da başka annelerin görüntülerinden farklı olması gayet normaldir ve değişkenler sizi endişelendirmemelidir.

29 hafta ultrason

  • 29 haftalık bebeğiniz, ultrason görüntüsünde parmaklarını emiyor olabilir. Bu emme hareketi, bebeğinizin çenesinin güçlenmesini sağlamanın yanı sıra bebeğinizi doğumdan sonra rahatlıkla memeyi kavramaya da hazırlar.
  • Bebeğinizin meme emme becerisinin tamamen gelişmesi ise hamileliğinizin 35. ya da 36. haftasında gerçekleşir.
  • Bebeğiniz akciğer gelişimi için amniyon sıvısını yutmaya ve dolayısıyla hıçkırmaya devam ediyor olabilir. Bu haftaki ultrason görüntünüzde, bebeğinizin nefes alışveriş alıştırmalarını siz de gözlemleyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin kemikleri de sertleştiği için, bu haftaki ultrasonunuzda parlak olarak gözükecektir.

29 Haftalık Gebelikte Bebeğin Ters Durması

  • 29 haftalık bebeğinizin ultrason görüntülerinde, bebeğinizin baş aşağı dönmeye başladığını görme ihtimaliniz çok yüksek; hatta tamamen baş aşağı duruma bile gelmiş olabilir.
  • Eğer bebeğiniz tamamen aşağı döndüyse bile erken doğumdan endişe duymanıza gerek yoktur; çünkü bebeklerin %90’ı doğumdan çok önce bu pozisyonu alır.

29 Haftalık Gebelikte Erken Doğum

  • Öncelikle “29 haftalık gebelikte erken doğum riskli midir?” sorusunu yanıtlamak isteriz. 7. ayınızı geride bırakmak üzere olduğunuz bu haftadan itibaren bebeğinizin erken doğumda yaşama şansı, küçük bir tıbbi müdahale ile çok daha yüksektir.
  • Ancak 29 haftalık gebelikte erken doğum riskinden endişe ederek kendinizi üzmenize gerek yok; çünkü istatistiklere göre bebeklerin %90’ı vaktinde doğar.
  • Erken doğumun risklerini azaltan sebeplerden biri de bebeğinizin akciğer gelişimidir.
  • 29 haftalık bebeğinizin hava keseciklerinin (alveollerinin) sayısı artmıştır ve alveollerin yüzey basıncını azaltan sürfaktan maddesi de artmaya devam etmektedir.
  • Zaten bebeğiniz de ritmik nefes alışverişi alıştırmalarına haftada başlamış olduğu için dış dünyada nefes almaya oldukça hazırlıklıdır. Bebeğinizin bu yeteneğinin tamamen gelişmesi ise 35. haftada gerçekleşecektir.

29 haftalık gebelikte erken doğum

Hamileliğin 29. Haftasında Bebek Gelişimi

  • 29 haftalık bebeğinizin seslere, ışığa ve sizin yiyip içtiklerinize verdiği tepkiler de daha bilinçlidir ve bebeğinizin mizacı da oluşmaya başlamaktadır.
  • Bebeğinizin duyduğu seslere verdiği tepkileri anlamanız da artık çok daha kolay olacaktır.
  • Sizin hareketli olduğunuz gün içinde, bebeğiniz beyaz gürültü sayesinde daha sakin olacak; ancak sizin dinlendiğiniz ve uyumaya çalıştığınız saatlerde, beyaz gürültü etkisi azalacağı için çok da hareketli bir bebek olacaktır.
Bu sebeple, uyku düzeninizi kurmakta zorlanırsanız, hamilelikte doğru uyku pozisyonlarını deneyebilirsiniz.
  • Bebeğinizin cilt altı yağlanması da artmaya devam etmektedir ve ultrasonda gördüğünüz cılız görüntü, yakında kendini tombul bir bebeğe bırakacaktır.
  • Bebeğiniz fetüs döneminde iken kahverengi yağ depoluyordu; ancak artık, biz yetişkinler gibi beyaz yağ depolamaya başladı. Bir başka deyişle, bebeğiniz artık yalnızca kendisini sıcak tutan değil, enerji deposu olarak da kullanılan yağlardan depolamaya başladı.
  • İnanması zor olabilir; ancak bebeğinizin dişleri de bu hafta itibariyle tamamen oluştu ve doğumdan sonra çıkmak için hazır bekliyor.

Hamileliğin 29. Haftasında Bebek Hareketleri

  • Bebeğinizin kasları ve sinir sistemi gelişmeye devam etmektedir ve anne karnındaki yeri 28. haftaya kıyasla azalmıştır. Bu sebeple, bebeğinizin yumruk ve tekmelerini hissetmeye hazırlıklı olmalısınız.
  • Gebelikte 28. haftaya kadar, bebeğinizin hissettiğiniz hareketleri genellikle dönme ve yer değiştirme hareketleri iken 29. haftadan itibaren, bebeğinizin tekme, yumruk ve dirsek darbelerini hissetmeye başlayacaksınız; çünkü hızla gelişen bebeğinizin anne karnındaki alanı giderek daralmaktadır.
  • Bebeğinizin hareketlerini gideren daha fazla hissedecek olmanızın bir diğer sebebi de bebeğinizin kemiklerinin sertleşmeye başlamış olmasıdır. Ancak sertleşseler dahi esnekliklerini doğuma kadar korumaya devam edecekler.

hamileliğin 29. haftasında anne

29 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin kemiklerinin geliştiği, kafasının giderek büyüdüğü ve anne karnındaki yerinin azaldığı bu günlerde, sizin de bedeninizde ve biyolojik durumunuzda hızlı değişimler olması gayet normaldir. Hamileliğin son haftalarına geldiğiniz için vücudunuzdaki değişimlerin hızlanması çok normaldir ve son haftalarda sizi neler beklediğini bildiğiniz takdirde her şeyin kontrolünüz altına olduğunu unutmamalısınız.

Hamileliğin 29. Haftasında Anne Vücudu

  • Estriyol maddesinin, prolaktin hormonu üretimini uyarması sebebi ile vücudunuzda süt üretimi de tetiklenecektir. Bu sebeple, bebeğinizin doğum sonrası alacağı ilk süt olarak bilinen ve antikor deposu olan kolostrum isimli sütü üretmeye başlayacaksınız. Bu süt zaman zaman memelerinizden sızarak sizi rahatsız edebilir; ancak olumlu yönünden bakmak gerekirse, 29. haftadan itibaren erken doğum dahi yaşasanız bebeğinizi emzirmeye hazırsınız.
  • 29 haftalık gebelikte bebeğinizin gelişmesine bağlı olarak iç organlarınızın yeri de değişmeye başlayabilir. Rahim kaslarının iç organlarınızın zarar görmesine engel olacak güçlü olmasına rağmen mide ve bağırsaklarınızın yukarı doğru sıkışması ve hazımsızlık gibi sorunlara neden olması, 29. haftadan itibaren, mümkündür.
  • Genişleyen rahminizin yaptığı baskılar nedeniyle, bacaklarınızda, vulvada ya da rektal bölgenizde varis ve hemoroid sorunu yaşayabilirsiniz.
  • 29. haftadan itibaren yalancı sancılarınız ve kasılmalarınız artarak, sizi rahatsız edebilir; ancak vücudunuzun doğuma hazırlık yaptığı için sağlıklı bir durum olduğunu hatırlatmak isteriz.
  • 29. haftada da gebelikte cinsellik hâlâ sürdürülebilir; ancak artan ağrılarınız ve pelvik kaslarınızdaki baskı nedeniyle libidonuzda düşüş başlayabilir.
  • Vajinal akıntınız da hâlâ devam edecektir; ancak akıntının renginin koyulaşması, kokmaya başlamasa ya da kaşıntı yapması doktorunuza başvurmanızı gerektirir.
  • 29. haftadan itibaren idrar kaçırma şikayetiniz de artabilir; özellikle gülerken, öksürürken ya da ani hareketler yaptığınızda idrar kaçırmanız normaldir. Bu sorunun önüne geçmek için pelvik kaslarınızı güçlendirecek kegel egzersizlerine başvurabilirsiniz.
  • Artan kan basıncınız nedeniyle preklampsi riskiniz artacaktır ve belirtileri fark ettiğinizde doktorunuza başvurmanız çok önemlidir. Kan basıncınızın tehlike arz ettiği durumda doktorunuz erken doğuma dâhi karar verebilir.

29 haftalık gebelikte spor

Hamileliğin 29. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Öncelikle belirtmek isteriz ki “Hamileliğin 29. haftasında kaç kilo olunmalı?” sorusu yanlış bir sorudur; çünkü olmanız gereken kilo, genetik faktör, yağ oranı, beslenme ve uyku düzeniniz gibi birçok farklı faktör tarafından belirlenmektedir ve 29. haftada ideal kilonuzun kaç olması gerektiğini yalnızca doktorunuz belirleyebilir. 29. haftada kaç almış olmanız gerektiğinin ölçüsü ise sabittir.

  • Hamileliğinizin 29. haftası süresince almanız gereken kilo 700 gram- 1 kilo arasında değişebilir.
  • 29. haftanızda, hamileliğinizin başından itibaren almış olmanız gereken toplam kilo 8.5 ilâ 12 kilo arasında değişmektedir.
  • Eğer hamilelik başındaki kilonuz, ideal kilonuzun altında ise kilo artışınızın, bu değerlerin biraz daha üstünde olması normaldir.
  • Eğer haftada 2.5 kilonun üzerinde bir kilo artışı yaşıyorsanız doktorunuza başvurarak beslenme programınızı düzenlemenizi tavsiye ederiz; çünkü hamilelikte alınan fazla kilolar doğumu zorlaştırmanın yanı sıra hamilelik diyabeti ve preklampsiyi tetikleyebilir.

Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Hamileliğin 29. Haftasında Hangi Sporlar Yapılır?

  • Öncelikle "29 haftalık gebelikte spor yapılır mı?" sorusunun cevabı kesinlikle "Evet"tir.
  • Ancak eğer erken doğum, düşük gibi riskleriniz varsa bu haftalarda doktor kontrolü olmadan spor yapmamanızı tavsiye ederiz.
  • Eğer hamileliğiniz normal seyrinde gidiyor ise pilates, yoga ya da kısa yürüyüşler için hala geç değil.
  • Hatta bu 3 sporu doğuma kadar gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz; yeter ki belinize ve karnınıza yük benecek hareketlerden uzak durun.
  • Ayrıca, yürüyüş yaparken ani kasılmalar yaşıyorsanız da bir süre oturup dinlenin ve daha kısa yürüyüşler tercih etmeyi deneyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte 29 haftalık bebeğin boyu kaç cm olur?

Gebelikte 29. haftada bebeğin boyu yaklaşık 40 cm’e ulaşmıştır.

Bebek 29. haftada anne karnında baş aşağı döner mi?

Evet. Bebeğinizin erken baş aşağı dönmüş olması her zaman erken doğum demek değildir, bebeğiniz yalnızca doğum pozisyonu alıyor olabilir.

Hamilelikte bebek hareketleri ne zaman hissedilir?

Bebeğin hareketliiğine bağlı olarak 29. haftadan itibaren bebeklerin hareketlerinin hissedilme oranı artar.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • 23 haftalik gebelik

    23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • gebelikte 24. hafta

    24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 24. haftasında bebeğin boyu-kilosu, annedeki değişimler ve doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler gebelik takip rehberimizde!
  • gebelikte 40. hafta

    40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • gebelikte 39. hafta

    39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.