Yeni Anne Olmuş Birisine Nasıl Davranmalı?

Doğum yapan annelerin doğumdan sonraki dönemleri en önemli dönemlerinden biridir.

Lohusalık nedir?

Doğum sonrası yaklaşık 42 günlük süreyi kapsayan, annenin fiziksel, psikolojik durumunun gebelik öncesi haline dönmeye başladığı süreye lohusalık denir. Lohusa anne; bu adaptasyon sürecinde yenidoğan bebeği ile birlikte birçok sorumluluk, uykusuzluk, yorgunluk, hormanal duygu durum değişimleri gibi aynı anda birden fazla durumla mücadele eder.

Bu zorlu adaptasyon döneminde yeni doğum yapmış anneye bizler nasıl destek olabiliriz sorusu akıllarımıza gelir ve onu anlamaya çalışırken aslında farkında olmadan birçok ihtiyacını gözardı eder ya da yanlış yaklaşımlarla onun içinde bulunduğu psikolojik durumu biraz daha zorlaştırabiliriz. Lohusalık dönemi psikolojisi için detaylı bilgiye blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İyi niyetle de olsa yaptığımız hatalardan uzaklaşıp yeni anne olmuş birisinin neye ihtiyacı olabilir, bizler yeni doğum yapmış lohusa anneye gerçekten nasıl destek olabiliriz diye araştırma yaparak mini bir rehber hazırladık.

  1. Yemek Pişirin

Yeni anne olmuş bireylerin en çok ihtiyaç duydukları şey zamandır diyebiliriz. Bu zamana sahip olduklarında bir dakikasını bile çok verimli kullanmak zorunda hisserderler kendilerini ve genellikle bu zamanı da bebeğin ihtiyaçları için kullanırlar. Bu yüzden onların yemek pişirme sürelerini kendilerine hediye edebilir ara ara uğrayarak pişirdiğiniz yemekleri onlarla paylaşabilirsiniz.

  1. Market Alışverişi Yapın

Yeni bebeği ziyarete gitmeden önce markete uğrayın ve onları arayarak nazikçe markette olduğunuzu ve ihtiyaçlarını rahatlıkla alabileceğinizi belirtin. Bu kadar samimi değilseniz de bebeğin bez markasını ve numarasını öğrenerek bebek bezi ve pudrası alarak destek olabilirsiniz.

  1. Uzaktaysan İşe Yarar Hediyeler Gönderin

Bazen yeni doğum yapan yakınlarımızın o ilk günlerinde yanında olamıyoruz ama onlara yanlarında olamasak da bu ilk lohusalık dönemini daha kolay geçirebilmeleri için işe yarar hediyeler göndermek istiyoruz. İşte bu işe yarar hediyeler bebek bakım setleri, lohusalık & yenidoğan ile ilgili kitaplar, uyku problemi yaşıyorlar ise beyaz gürültü özelliği olan uyku arkadaşı ya da zıbın, müslin gibi çok sık kullanım ihtiyacının olduğu şeyleri hediye alarak gönderebilir, bu dönemde yanında olamasanız da onlara yardımcı olabilirsiniz.

  1. Temizlik Yardımında Bulunun

Lohusalık dönemi aynı zamanda yeni doğum yapan kadının fiziksel anlamda iyileşme dönemini de kapsar. Bu dönemde ev işleri onlar için daha yorucu ve acı verici olabilir. Yenidoğan bebeğin bulunduğu ortamın temiz olması için anneler çok fazla özveride bulunurlar. Sizler de ev işlerinde ve temizliğinde yeni bebek sahibi olan anne babalara destek olabilir ya da temizlik için yardımcı edinmelerini sağlayarak yüklerini hafifletebilirsiniz.

 

  1. Ziyareti Kısa Tutun

Yenidoğan bebekle beraber annenin de günlük rutinleri tamamen değişir. Onları ziyaret ettiğinizde her ne kadar bebekle ilgili anlarını sizlerle paylaşmaktan keyif alsalar da 1-2 saati geçen ziyaret süreleri onları yorar ve rutinlerinde aksaklık yaşamalarına sebep olabilir. Ziyaret sürelerini uzun tutmak yerine başka günlerde ziyaretine gelerek onların düzenlerini korumalarını destekleyebilirsiniz.

Ziyaret öncesinde hastaysanız ya da kendinizi hasta gibi hissediyorsanız kesinlikle iyileştikten sonra ziyarete gitmenizi tavsiye ederiz. Dışardan gelen her türlü hastalığa açık oldukları bir dönemden geçtikleri için bu dönemi hastalıksız atlatmaları önemlidir.

  1. Akıl Vermeyin, İltifat Edin

Yeni doğan bebek ve yeni annelere herkesin sağdan soldan duyma bilgileri ile verilecek tavsiyesi vardır. Lohusa annelere geçirdiği bu dönem hakkında veya bebeği ile ilgili akıl vermeyin. Eğer kendisi sizin tecrübelerinizi sorar ise kendi tecrübelerinizi abartıdan uzak bir şekilde ve yine de her durumda onun daha iyi bileceğini, her bebeğin ve annenin yaşadıklarının kendilerine özel olacağını belirterek bildiklerinizi samimiyetle paylaşın. Onları motive edici cümleler kurmaya özen gösterin.

Hamilelik sonrası kadınlar kendilerini eskisi kadar güzel ve bakımlı hissedemeyebilirler bu dönemde onlara her halleri ile güzel olduklarını hatırlatarak iltifat edin ve yaşadığı dönemin güzelliklerine odaklanmasına yardımcı olun.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Lohusalık ne demektir?

Doğumdan sonraki ilk 40 gün yaklaşık 6 haftalık sürece lohusa dönemi denir.

Doğum sonrası anneye nasıl yardımcı olunur?

Kendine zaman ayırmasını sağlamak, bebeğin bakımında yardımcı olmak ve lohusalık döneminde dinlenmesini sağlamak, yeni anne olan birine yapılacak en iyi yardımlardır.

Lohusa depresyonu nasıl önlenir?

Yakın çevrenin ve ailenin bu konuda bilgi sahibi olması, çok fazla ziyaretçi kabul edilmemesi, bebek uyuduğu zaman annenin de uyuması için yardımcı olunması, beslenmesine dikkat edilmesi, günlük egzersiz için teşvik edilmesi, evden uzaklaşarak dışarıda kaliteli zaman geçirmesi sağlanarak anneye yardımcı olunabilir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Bebekler Neden Uyumaz? Yaygın Nedenler ve Çözüm Yolları

    Bebekler Neden Uyumaz? Yaygın Nedenler ve Çözüm Yolları

  • Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

    Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?