Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

hamilelikte gaz sancisi azaltma
İçerik Tablosu
Hamilelikte gaz sancısı nasıl olur?
Hamilelikte gaz sancısı bebeğe zarar verir mi?
Hamilelikte gaz sancısı kasık ağrısı yapar mı?
Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?
Hamilelikte gaz sancısına bitkisel çözümer

 

Gebeliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan hamilelikte gaz sancısı birçok anne adayını zorlamaktadır. Gaz sancısının nedenlerinden bağımsız olarak, çözümü de çok edilmektedir. Peki, "Hamilelikte gaz sancısı nasıl geçer?" ve "Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?". Gelin birlikte inceleyelim.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Olur?

Öncelikle gebelikte gaz sancısının nasıl oluştuğuna bakalım:

  • Besin gruğlarının birçoğu mide ve ince bağırsakta sindirilebilecek hale gelir ve gaz oluşturmaz.
  • Ancak, bazı gaz yapıcı besinler ise tam olarak parçalanmadan kan bağırsağa ulaşır ve buradaki bakterilerce parçalanır.
  • Kalın bağırsaktaki bu parçalanma sonucunda ise gaz oluşur; şişkinliğe ve gaz sancılarına neden olur.
  • Hamilelikte gaz sancısının artmasının sebebi ise progesteron hormonunun artması ve rahmin büyümesi nedeniyle bu olayın daha sık yaşanmasıdır.
  • Hamileliğin başlarında, progesteron hormonu arttığında vücuttaki düz kas hücreleri gevşer ve sindirim işlemi yavaşlar. Bu nedenle, daha fazla besin kalın bağırsakta parçalanır.
  • Hamileliğin sonlarında yaşanan gaz sancısı ise büyüyen rahmin mide ve ince bağırsağı sıkıştırması ve besinlerin kalın bağırsağa tam parçalanmadan gönderilmesi sonucu oluşur. 

gaz sancisi nasil gecer

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gaz sancısının nedeni bilindiği ve gaz sancısını geçirmek için doğru yöntemler kullanıldığı sürece 'Hayır.'

  • Hamilelikte gaz sancısı yalnızca annenin sindirim sistemini etkileyen bir durumdur ve bebeğe zarar vermez.
  • Ancak, eğer hamilelikteki gaz sancısını geçirmek için aktif karbon içeren gaz gidericiler bilinçsizce kullanılırsa, bebeğe yan etkileri olabilir. Bu nedenle, gaz sancısını azaltmak için doğru yöntemler kullanılmalıdır.
  • Eğer hamilelikte gaz sancısına ek olarak kanlı dışkılama, kusma ya da rahimde kasılma varsa başka hastalıkların belirtilerini yaşıyor olabilirsiniz ve doktorunuza başvurmanız gerekebilir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Kasık Ağrısı Yapar Mı?

Hamilelikte kasık ağrısının nedenlerinden biri de gaz sancısıdır.

  • Hamileliğin ilk trimesterında artan progesteron hormonu sindirimin yavaşlamasına ve gaz sorunlarının artmasına neden olur. Artan şişkinlik ise kasık bölgesinde baskı ve ağrıya neden olur.
  • Gebeliğin son dönemlerinde ise gaz sancısının kasık ağrısı yapmasının yanı sıra büyüyen rahim de kasıklara baskı yapar ve zonklamaya dahi neden olabilir.

O halde "Hamilelikte gaz sancısı kasık ağrısı yapar." diyebiliriz; kasık ağrısının diğer nedenlerini de merak ediyorsanız Hamilelikte Kasık Ağrısı Neden Olur? yazımıza göz atabilirsiniz.

hamilelikte gaz sancisi kasik

Hamilelikte Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Yukarıda da açıklamaya çalıştığımız gibi hamilelikte gaz sancısı yaşanması oldukça yaygın ve normal bir durumdur. Ancak normal olması gaz sancısını hafifletemeyeceğiniz anlamına gelmez. İşte hamilelikte gaz sancısını azaltmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler.

  • Rafinozdan uzak durun.

Hamilelikte gaz yapan besinler olarak da bilinen besinler genelde rafinoz denen bir tür şeker içerirler ve bu şeker gaz sıkışmasına neden olur. Rafinoz içeren besinlerin başında ise bürksel lahanası, karnabahar, bakla fasulye ve brokolidir. Hamilelikte gaz sancısını azaltmak için bu besinlerden uzak durmalısınız.

  • Aşırı fruktoz tüketiminden kaçının.

Hamilelikte meyve ve sebze gruplarını tüketmek tabii ki çok faydalıdır; ancak her şeyin fazlası zarar, özellikle de meyvelerin. Armut, elma, muz gibi meyveler içerdikleri fruktoz oranı nedeniyle fazla tüketildiklerinde gaz sancısına neden olabilirler. Ayrıca, paketli gıdalarda bulunan fruktoz şurubu da günlük almanız gereken fruktoz miktarını aşmanıza ve gaz sancısı yaşamanıza neden olabilir.

Fazla fruktoz alımı gebelikte hızlı kilo almanıza da neden olabilir. Aman dikkat!

  • Yiyeceklerinizi yağda kızartmayın.

Hepimizin bildiği gibi yağlı besinleri sindirmek daha zordur; hamilelikte ise çok daha zor. Hamiellik sürecinizde karnabahar yemek size gaz yapmasa da tavada kızartılmış bir karnabahar gaz sancısı ile kıvranmanıza neden olabilir. 

Bu nedenle, hamilelikte gaz sancınızın geçmesi için besinleri haşlayarak ya da fırınlayarak tüketmeye özen göstermelisiniz.

  • Yeterli su tüketin ama doğru zamanda!

Hamilelikte günlük yeterli su tüketiminizi aksatmamanız gerektiğini zaten biliyorsunuz; ancak suyu doğru zamanlarda tüketmek de çok önemli! Hamilelikte gaz sancınızı azaltmak istiyorsanız, suyunuzu yemek esnasında değil; yemekle arasında en az yarım saat olacak şekilde içmelisiniz.

gaz sancisina kimyon

  • Doğru egzersizleri doğru zamanlarda yapın.

Hamilelikte egzersiz yapmanın birçok artısı var; bunlardan biri de hamilelik gaz sancısını geçirmesi. Yemeklerden sonra yapacağınız yalnızca yarım saatlik bir yürüyüş gece boyunca gaz sancısı çekmenizi engeller; çünkü mide ve ince bağırsakları harekete geçirir ve kalın bağırsağın yükünü azaltır.

Yemekten yarım saat sonra bacak hareketleri yapmak da gaz sancınızı azaltacaktır. Örneğin, bacaklarınızı indirip kaldırmak, havada bisiklet pedalı çevirmek ya da yalnızca bacaklarınızı havaya dikmek... Tıpkı bebekler gaz sorunu yaşadığında onlara yaptığımız bacak egzersizleri gibi.

  • Meditasyon yapın.

Hamilelikte gaz sancısının en büyük nedenlerinden biri de strestir. Ancak, özellikle ilk gebeliklerde stresle baş etmenin ne kadar zor olduğunu biliyoruz; peki siz meditasyonun bu stresi ne kadar azalttığını biliyor musunuz?

Meditasyon denince aklınıza uzun seanslar ve zor hareketler geliyorsa, endişelenmeyin; yalnızca 10 dk'lık bir yürüyüş ya da dans meditasyonu gaz sancınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır. 

Size en uygun meditasyonu bulmak için Yeni Başlayanlar İçin: Meditasyon Rehberi'ne göz atabilirsiniz.

Hamilelikte Gaz Sancısına Bitkisel Çözümler

Yukarıda da belirttiğimiz gibi hamilelikte gaz sancısını geçirmek için aktif karbon içeren gaz gidericiler kullanmak bebeklere zarar verebilir. Ancak, günlük hayatta da kullandığınız birkaç bitkiden yardım alabilir ve hamilelikte gaz sancınızı azaltabilirsiniz.

1. Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmak İçin: Kuru Erik

Gebelikte gaz sancısına bitkisel çözüm arıyorsanız, bulunması en kolay besinlerden biri şüphesiz ki kuru eriktir.

  • Kuru erik sorbitol poliol isimli bir madde içerir ve bu madde de müshil görevi görür.
  • Böylece hem hamilelikte gaz sancısı yaşamanızı engeller hem de kabızlık.
  • Ancak, günde 7 adetten fazla tüketmemelisiniz; çünkü fruktoz oranı yüksek.
  • Geceden sıcak suya koyup, sabah aç karnına içerseniz tuvalete çıkmanızı ve sindirim sisteminizin hareketlenmesini sağlar.

gaz sancisina bitkisel cozum

2. Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmak İçin: Tarçın

Tarçın gaz sancısı yaşamanızı engellemez; ama gaz sancısı yaşadığınızda ağrılarınızı hafifletir.

  • Bir bardak ılık süte, bir çay kaşığı tarçın ekleyerek tüketebilirsiniz.
  • Gaz sancısı yaşamanızı engellemese bile, yaşadığınız sancının verdiği rahatsızlığı azaltır ve midenizi rahatlatır.

3. Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmak İçin: Sirke

  • Sirke hamilelikte gaz sancısına karşı etkili bir çözümdür ve sindirim sorunlarını azaltır.
  • Ancak, kesinlikle direkt içilmemeli ya da suya karıştırılarak tüketilmemelidir; çünkü mide asidini arttırarak daha fazla ağrı yaşamanıza neden olabilir.
  • Hamiellikte gaz sancısına karşı sirke kullanımının en doğru yolu salatalara ve çorbalara eklemektir.
  • Böylece hem mide asidinizin sizi rahatsız etmesini engeller hem de sindirimi hızlandırarak gaz sancısı oluşumunun önüne geçer.

4. Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmak İçin: Maydanoz

  • Maydanoz çok iyi bir ödem söktürücüdür ve hem sindirim sistemi rahatsızlıklarında hem de böbrek sorunlarında yardımcımızdır.
  • Sabahları kahvaltınıza ekleyeceğiniz 3-4 dal maydanoz, gün boyunca daha hızlı sindirim yapmanıza yardımcı olur.
  • Böylece hamilelikte gaz sancısını da giderir.
  • Ayrıca, idrar yolu enfeksiyonuna yakalanmanıza da engel olur.

gaz sancisi egzersiz

ÖNEMLİ UYARI!

Hamilelikte gaz sancısına bitkisel çözüm adı altında birçok gaz sancısı azaltıcı çay tarifi bulabilirsiniz; ama bu ürünleri kesinlikle tüketmemelisiniz!

Rezene, yeşil çay, nane-kekik çayları gibi besinler gaz sancısını giderir; ancak hamilelikte tüketilmesi bebeğe zarar verebilir. Hamilelikte gaz sancınızı azaltmak için ya da başka bir nedenle bitkisel karışımlar ya da çaylar tüketmeden önce, mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte gaz sancısını azaltan çaylar nelerdir?

Gaz sancısını azaltan bitkisel çaylar, hamilelikte kesinlikle tüketilmemelidir; çünkü gebelikte bitki çayı tüketimi bebeğinizin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve doktor kontrolü gerektirir.

Hamilelikte gaz sancısına hangi ilaç kullanılır?

Gaz sancısı azaltan ilaçlar hamilelikte kullanılmamalıdır. Özellikle aktif karbon gibi gaz gidericiler bebeğinize zarar verebilir. Lütfen ilaca başvurmadan önce doktorunuza başvurun.

Hamilelikte gece artan gaz sancısı neden olur?

Eğer gebelikte gaz sancılarınız geceleri artıyorsa, sebebi hareketsiz yaşam olabilir. Akşam yemeğinde sonra yarım saat yürüyerek ya da bacak egzersizleri yaparak (bacak indirip kaldırma, havada pedal çevirme gibi) gece sancılarını azaltabilirsiniz.

Hamilelikte gaz sancısına kimyon iyi gelir mi?

Kimyon, gaz sancısı yaşamanızı önlemese de  yaşadığınız ağrıyı azaltır. Bir bardak ılık süte, bir çay kaşığı kimyon ekleyerek yaşadığınız ağrıyı azaltabilirsiniz. Ancak,hamilelikte fazla kimyon tüketimden kaçınmalısınız.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating