Erken Hamilelik Belirtileri

Hamilelik Belirtileri - Budizzz
İçerik Tablosu
Her hamilelikte belirti olur mu?
Hamilelik belirtileri ne zaman başlar?
İlk hamilelik belirtileri nelerdir?
Hamile olduğumu nasıl anlarım?
Hamilelik testi ne zaman yapılmalıdır?

 

Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız ve henüz test yaptıramadıysanız ya da son ilişkinizin üzerinden test sonucunu kesinleştirecek kadar zaman geçmediyse, hamilelik belirtilerini takip ederek döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz. Peki, en belirgin hamilelik belirtileri nelerdir? Adet görmemek hamile olduğunuz anlamına gelir mi? Budizzz ailesi olarak, hamile olup olmadığınızı anlamanıza yardımcı olacak en yaygın belirtileri sizler için bir araya getirdik.

Her Hamilelikte Belirti Olur Mu?

Eğer bu soruyu hamileliğinizin ilk haftaları için soruyorsanız, cevap “Hayır.”

  • Bazı kadınlarda döllenmeyi izleyen ilk haftadan itibaren hamilelik belirtileri görülürken, bazı kadınlar bu belirtileri hiç yaşamayabilir.
  • Diğer hamilelik belirtilerini yaşamıyorsanız, hamile olduğunuzdan şüphelenmenizi gerektirecek en doğru referans adet gecikmesidir.
  • Ancak kanama yaşıyor dahi olsanız bu her zaman adet gördüğünüz anlamına gelmeyebilir ve üstüne görme olarak da bilinen yerleşme kanamasını hamilelik ile karıştırıyor olabilirsiniz.
  • Hamilelik belirtileri yaşanmıyor dahi olsa emin olmak için birleşmeden yaklaşık 10-15 gün sonra test yaptırmanızı tavsiye ederiz; böylece en doğru sonuca ulaşabilirsiniz.

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Amerikan Hamilelik Derneği (APA) tarafından yürütülen araştırmaya göre:

  • Hamilelik belirtileri yaklaşık olarak 5.-8. haftalar arasında başlar.
  • Ancak, bazı belirtiler gebeliğin ilk haftasında ortaya çıkar.
  • Araştırmaya katılan kadınların %29'u adet gecikmesinin, %25'i ise mide bulantısının ilk fark ettikleri hamilelik belirtileri olduğunu bildirmiştir. 

erken gebelik

İlk Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

İşte “Hamile miyim?” sorusunu kendinize sormanız gereken durumlar;

  1. Adet/ Regl Gecikmesi

Hamileliğin en kesin belirtisi sizin de bildiğiniz gibi adet gecikmesidir. Eğer düzenli bir adet takviminiz varsa ve regl olmanız gereken dönemin üstünden en az bir hafta geçtiyse, hamilelik testi yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Ancak regl gecikmesi her zaman hamile olduğunuz anlamına gelmez. Seyahat etmek, kilo alıp vermek, stresli bir dönemden geçmek ya da benzeri durumlar da adet döneminizin gecikmesine neden olmuş olabilir.

  1. Sabah Bulantıları

Sabah bulantısı her kadında görülen bir hamilelik belirtisi olmasa da hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan, yaygın bir durum olduğu için, adet gecikmesinden sonra referans alabileceğiniz önemli bir göstergedir.

Sabah bulantıları genelde hamileliğin 6. haftasında -yani döllenmeden 4 hafta sonra- ortaya çıkar ve 3. ayın sonuna kadar devam eder.

  1. Göğüs Hassasiyeti ve Göğüste Karıncalanma

Öncelikle belirtmek isteriz ki bu göğüs hassasiyeti adet dönemi öncesinde yaşadıklarınızdan farklıdır.

Adet öncesi göğüs hassasiyetine kıyasla daha fazla ağrıya neden olur ve meme uçlarında karıncalanma hissedersiniz.

Bu durumun sebebi hamilelik başında yaşanan hormonal değişimlerin göğüslerdeki kan akışını arttırmasıdır.

Birçok hamile kadının göğüs hassasiyeti yaşamaya başladığı tarih döllenmeyi takip eden ilk haftalara denk gelmektedir; ama vücudun hormonal değişimlere adapte olduğu 3. ay sonuna yaklaştıkça hassasiyet de azalır.

hamilelik belirtileri

  1. Sık İdrara Çıkma

Hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkan bu semptom, hamilelik sonuna kadar şiddetlenerek artmaya devam edecektir.

Hamileliğin ilk zamanlarında sık idrara çıkma sebebiniz ise hamilelikte daha fazla kan hacmine sahip olmanızdır. Hamilelik sonlarına doğru ise büyüyen rahmin idrar torbasına yaptığı baskı nedeniyle idrar sıklığı artmaktadır.

  1. Oturma Kanaması

Hamileliğin bir diğer önemli belirtisi de üstüne görme olarak bilinen oturma kanamasıdır. Oturma kanaması her kadının yaşadığı bir durum olmasa da embriyonun rahim içine yerleşmekte olduğunu gösteren önemli bir belirtidir.

Oturma kanaması mı yoksa regl mi olduğunuza emin olamıyorsanız, Yerleşme Kanaması Nedir? yazımıza göz atabilir ve farklarını öğrenebilirsiniz.

  1. Vücut Sıcaklığının Artması

Bir diğer önemli belirtimiz de vücut sıcaklığınızdaki 1-1,5 derece artıştır. Hamilelikte yaşanan hormonal değişimler vücut sıcaklığınızın yükselmesine neden olur ve hamileliğin erken dönemlerinde başlayan bu durum hamilelik sonuna kadar devam eder.

Hamilelikte ateş kaç derece olur?” sorusunun cevabı ise kadından kadına değişiklik gösterse de hamilelik öncesi vücut sıcaklığınızın 1-1,5 derece fazlasıdır. Hamile kadınların vücut sıcaklığının 37 derecenin üzerinde olması oldukça normaldir.

Hamile Olduğumu Nasıl Anlarım?

Gebelik belirtileri hamile olduğunuzu anlamanız için basit işaretlerdir. Ancak, kesin olarak hamile olup olmadığınızı öğrenmek istiyorsanız, evde gebelik testi, kan testi ve ultrason tercih etmelisiniz.

Evde yapacağınız bir gebelik testi sonrasında hastanede ultrason ya da kan testi yaptırmak kesin gebelik saptaması için idealdir.

gebeligin ilk belirtisi

Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalıdır?

  • Eğer evde gebelik testi yapacaksanız, son reglden 10-15 gün sonra test uygulayabilirsiniz. Ayrıca bu süreçte hamilelik belirtileriniz de ortaya çıkmaya başlar.
  • Kan testi için de 2 haftalık bekleme süresi idealdir.
  • Eğer hamilelik testi yerine ultrason tercih edecekseniz, yaklaşık 8 günlük adet gecikmesi sonrasında gebelik testi gözükebilir.
  • yaklaşık 3 haftalık regl gecikmesi sonrası ultrasona girerseniz ise bebeğinizin kalp atışlarını duyabilirsiniz.

Yukarıda sıralanan belirtiler, hamile olup olmadığınızı anlamanızı sağlamak için size ipucu verebilir; ancak kesin sonucu ancak doğru şekilde yapılan bir hamilelik testi ile öğrenebilirsiniz. Henüz hamilelik testi yapmaya vakit bulamadıysanız ya da testten kesin sonuç  çıkması için gereken süre geçmediyse, bu belirtileri gözlemleyerek fikir edinebilirsiniz.

Kaynak: İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Gebelik Rehberi

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte ateş yükselir mi?

Hamilelikte hormonal değişimlere bağlı olarak, vücut sıcaklığınız yaklaşık 1-1,5 derece kadar yükselir.

Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar?

Kadından kadına değişse de mide bulantısı yaklaşık 6. haftada -döllenmeyi izleyen 4. hafta- başlar ve 3. ayın sonuna kadar devam eder.

Hamilelikte ateş kaç derece olmalıdır?

Hamilelikte vücut ısısı eski değerlerine kıyasla 1-1,5 derece daha fazladır ve hamile kadınların ateşinin 37 derecenin üzerinde olması gayet normaldir.

Hamilelik belirtileri ne zaman ortaya çıkar?

Hamilelik belirtilerinin en yaygın ortaya çıkış zamanı 6. hafta -döllenmeyi izleyen 4. hafta- olsa da bazı kadınlarda döllenmenin yaşandığı hafta da ortaya çıkabilir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik