Geç Gebelik Nedir? Geç Gebelikte Riskler Nelerdir?

Tıp dünyasının standart sınıflandırmasına göre 35 yaş üzeri hamilelikler geç gebelik olarak adlandırılıyor. Günümüzde artan eğitim seviyesi, iş koşulları ve modern yaşam gibi nedenlerle geç gebelik giderek yaygınlaşıyor; ancak 40 yaşından sonra hamile kalan anneler dahi geç gebelik hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olamıyor. Bu sebeple, Budizzz ailesi olarak geç hamilelik hakkında bilinmesi gereken ayrıntıları sizin için derledik.

35 Yaşın Üstünde Hamile Kalınır Mı?

  • Bu sorunun cevabı tabii ki evet. Ayrıca yalnızca tüp bebek gibi yardımcı yöntemlerle değil; normal yollarla da 35- 40 yaşında hamile kalmak mümkün. Yalnızca yaşla birlikte azalan yumurta kalitesine bağlı olarak hamile kalma şansı daha düşük. Örneğin; 20 yaşlarda korunmasız bir cinsel ilişkinin hamilelikle sonuçlanma ihtimali %20-30 iken, 35 yaş üstü hamileliklerde yalnızca %5’tir.
  • “Peki, neden hamilelikte yaş sınırı 35 olarak alınır?” diye soruyorsanız, aslında bunun tıp tarafından belirlenen kesin bir eşik olmadığını belirtmek isteriz. İstatistiki veriler doğrultusunda anne ve bebekte komplikasyonlar görülme oranı 35 yaştan sonra arttığı için bu yaş referans alınmaktadır.

Geç Gebelik Öncesi Dikkat Edilecekler

Eğer 35 yaşın üzerindeyseniz ve hamile kalmak istiyorsanız, aşağıda sıralanan birkaç maddeyi göz önüne almalı ve dikkat etmelisiniz:

  • Gebe kalmadan önce regl döneminde FSH ve östradiol (E2) ölçümleri yaptırmalı ve ayrıca ultrason ile yumurtalıklarınıza baktırmalısınız.
  • Yüksek tansiyon ya da şeker gibi rahatsızlıklar için test yaptırmalısınız. Şu ana kadar herhangi bir sağlık sorununuz olmayabilir; ancak ileri yaşlarda ortaya çıkan bu hastalıkların testini gebelik öncesinde yaptırır ve tedavisine başlarsanız, geç hamilelikte bile riskiniz daha az olur.
  • Taşıyıcısı olduğunuz genetik hastalıkları öğrenmelisiniz; çünkü geç yaşta gebe kalan kadınların bebeklerinde bu hastalıkların görülme ihtimali daha fazladır.

Geç/ İleri Gebelikte Riskler

Geç gebelik hem anne hem de bebek için riskli bir durum olsa da riskleri bilindiği ve önceden tedbirleri alındığı, annenin gebelik kontrollerine düzenli gittiği durumlarda bu risk ciddi oranda azalır.

Geç Gebelikte Anne İçin Riskler

  • Hipertansiyon ve şeker hastalığı riski
  • Peripartum kardiyomyopati (Gebelikte ya da sonrasında ortaya çıkan kalp yetmezliği)
  • Anne karnında bebek kaybı
  • Erken doğum
  • Doğum sonrası uzun süreli kanamalar (Genç yaş gebeliklerinde de doğum sonrası bir miktar kanama olması normaldir. Ancak hücrelerin yaşlanmasıyla birlikte annenin doğum sonrası toparlanma süresi de uzar ve geç hamile kalan annelerde uzun süreli kanamalar görülür.)
  • Gebelik zehirlenmesi
  • Doğumda zorluklar (Yaşın ilerlemesine bağlı olarak rahim ağzının açılma zamanı da artar. Bu nedenle, geç hamileliklerin büyük bir kısmı sezaryene alınır.)

Geç Gebelikte Bebek İçin Riskler

  • Down Sendromu (Listenin başında Down Sendromu olsa da artmış kromozom anomaliliklerinin hepsinin görülme riski yüksektir.)
  • Genetik hastalıklar (Geç yaşta hamile kalan annelerin bebeklerinde genetik hastalıkların görülme sıklığı daha fazladır.)
  • Organ yetmezlikleri
  • Düşük kiloluluk ve gelişim eğrisinde yavaşlık

35 yaşından sonra hamile kalmayı planlıyorsanız, yukarıda belirtilen doktor kontrollerini yaptırmanızı, bebeğinizi ve sizi bekleyen riskleri göz önüne alarak gerekli adımları atmanızı ve miniğinizi dünyaya getirme adımını sonrasında yapmanızı tavsiye ederiz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi tüm risklerine rağmen geç gebelik de sağlıklıdır, yeter ki bilinçli adımlar atılsın ve ne anne ne de bebek riske atılmasın.

Sıkça Sorulan Sorular

40 yaşından sonra hamile kalmak riskli midir?

35 yaşından sonra hamile kalmak, genç birine kıyasla çok daha fazla riski de beraberinde getirir. Bu risklerin başında ise hipertansiyon, doğum sonrası kalp yetmezliği, gebelik zehirlenmesi ve bebekte Down Sendromu gelir.

İleri yaş hamileliklerinde riskler nelerdir?

35 yaşın üzerinde yapılan hamileliklerde doğum sonrası kalp yetmezliği, hipertansiyon, gebelik zehirlenmesi, erken doğum ve düşük gibi riskler vardır.

Geç yaşta normal doğum yapılır mı?

Evet, 35-40 yaşından sonra yapılan doğumlarda da erken doğum gerçekleştirilebilir. Yalnızca özellikle 40 yaşından sonra normal doğumun anne için zor olması sezaryenin tercih edilme sebebidir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Bebekler Neden Uyumaz? Yaygın Nedenler ve Çözüm Yolları

    Bebekler Neden Uyumaz? Yaygın Nedenler ve Çözüm Yolları

  • Doğum/ Hastane Çantası Hazırlama ve Kontrol Rehberi

    Doğum çantası ne zaman hazırlanmalı sorusundan hastane çantasında olması gerekenlere kadar tüm sorularınızın yanıtlarını rehberimizde bulabilirsiniz.
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?