Ninni Sesi

ninni sesi

Ninnileri hep annelerimizin, anneannelerimizin sesleriyle hatırlasak da ninni dünyanın her yerinde ve hemen hemen her kültürde karşımıza çıkmaktadır. Sadece Anadolu’da dahi birçok farklı dilde ve özellikte çeşitleri bulunan ninnilerin tüm dünyada birbirinden bağımsız olarak kullanılma sebebi nedir? Ninnilerin özellikleri nelerdir ve bebeklere nasıl etki eder? Ninni bir beyaz gürültü müdür? Ninniler ve bebeğinizin sağlığı üzerindeki etkilerini merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz.

Ninni Nedir?

Ninni bebeklerin sakinleşmesi ve uykuya dalmalarının kolaylaşması için kullanılan basit ezgilere verilen isimdir. Dünyanın her yerinde karşımıza çıkan ninnilerin bazı ortak özellikleri de vardır. Genellikle dörtlüklerden oluşurlar ve hece ölçüsü ile yazılan nakaratların ezgilerle birleşmesinden oluşurlar.

Ninni Bir Beyaz Gürültü Müdür?

Hem ninniler hem de beyaz gürültü sesleri bebek uyutmakta kullanıldığı için sıklıkla karıştırılmaktadır. Ancak, geleneksel ezgiler olarak karşımıza çıkan ninniler beyaz gürültü sesleriyle aynı değildir ve aynı özelliklere sahip değildir. Anne karnındaki sese olan benzerliği ve maskeleme özelliği ile öne çıkan beyaz gürültü sesleri ise basitçe birçok sesin bir araya gelmesinden doğan uğultular olarak tanımlanabilir ve çok daha geniş bir ses kategorisini ifade eder.

Ninni mi Beyaz Gürültü mü Daha Etkilidir?

Hem ninninin hem de beyaz gürültü seslerinin bebekleri sakinleştirdiği ve uykuya dalmalarını kolaylaştırdığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu sebeple, bebek uyutmak için her iki ses de kullanılabilir. Ancak, beyaz gürültü seslerinin maskeleme özelliği ninni de yoktur.

Kısaca açıklamak gerekirse, beyaz gürültü sesleri maskeleme özellikleri sayesinde dış sesleri bloke ederler ve bebeklerin kardeş ya da komşu gürültüsü nedeniyle uyanmasını ve uykularının bölünmesini engellerler. Öte yandan, ninni bebekleri kolayca uyutsa da dış sesler nedeniyle uyanmalarını engelleyemez.

Peki, bebeğinizi ninni ile uyuttuktan sonra yeniden uyanmaması için ne yapmalısınız? Bu sorunu çözmenin en kolay ve etkili yolu, Budizzz uyku arkadaşı edinmektir. Budizzz uyku arkadaşının içinde hem ninni hem de 5 farklı beyaz gürültü sesi bulunmaktadır. Böylece bebeğinizi ninni sesi seçeneği ile uyuttuktan sonra beyaz gürültü seslerinden birini açabilir ve beyaz gürültünün maskeleme özelliğinden de faydalanabilirsiniz. Hem bebeğiniz geleneksel ninni ezgilerimz ile mışıl mışıl uyur hem de ani sesler nedeniyle uyanmaz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Pışpış Sesi - Budizzz

    Pışpış Sesi

    Pışpış sesinin bebekleri neden kolayca uyuttuğunu ve bebeklere faydalarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
  • Bebeğinizin Anne Karnında Duyduğu Sesler - Budizzz

    Bebeğinizin Anne Karnında Duyduğu Sesler

    Peki bebeğiniz anne karnındayken hangi sesleri duyuyor ya da anne karnındaki ses olarak tanımlanabilecek ayrı bir ses var mıdır?
  • Dalga Sesi - Budizzz

    Dalga Sesi

    Deniz sesi, dalga sesi ya da yağmur sesi gibi doğadaki uğultu çeşitleri, birçok insan üstünde huzurlu hissettirme, sakinleştirme ya da kolayca uykuya dalmayı sağlama gibi etkilere sahiptir.