31 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

gebelikte 31. hafta

Gebeliğinizin 31. haftası  ile doğuma son 9 hafta kala, bedeninizde ve bebeğinizde çok fazla değişim olduğunun, birçok soru işaretine sahip olduğunuzun farkındayız. Lafı çok uzatmadan, 31 haftalık gebelikte bebek gelişimi ve anne vücudundaki değişimler hakkında merak ettiklerinizi cevaplamaya çalışalım.

31 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte hafta- ay hesabı, normaldekinden biraz farklı olarak 4 hafta üzerinden değil, günler üzerinden yapılır ve bu sebeple, birçok ebeveyn için kafa karıştırıcı olur. Gebelikte hafta hafta gelişim rehberimizi takip ederek hem gebelik boyunca bebeğinizin gelişimini takip edebilir hem de hafta- ay hesabını yapabilirsiniz.

  • 31 haftalık gebelik 217 gün üzerinden yapılmaktadır. Bu sebeple, 7 ay 7 günlük hamile kabul edilmektesiniz.
  • 31. haftadan itibaren doğuma kalan süre ise 9 hafta olarak belirlenir.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

31 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

31 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

42 cm

Ortalama Kilo

1.5 kg

Öncelikle belirtmek isteriz ki tablodaki veriler, 31 haftalık bebeklerin ortalama boy ve kiloları göz önüne alınarak oluşturulmuştur ve bebekten bebeğe değişim gösterebilmektedir. Bu sebeple, rutin kontrollerinize gittiğiniz ve doktorunuz bebeğinizin gelişim eğrisinde bir sorun tespit etmediği sürece, bebeğinizin verilerinin yukarıdakilerden farklı olması sizi endişelendirmemelidir.

  • “31 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusunun cevabı ise hindistan cevizi kadardır.

31 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

31 haftalık bebek ultrason

  • Bebeğinizin ultrason görüntüsünün internette bulduğunuz fotoğraflardan ve başka annelerin görüntülerinden farklı olması gayet doğaldır; çünkü her bebeğin anne karnındaki duruşu farklıdır, hele ki son haftalarda.
  • 31. haftada da bebeğinizi parmağını emerken, hıçkırırken ya da tekme, yumruk atarken görebilirsiniz.
  • Bebeğinizin yüzünün de tamamen geliştiğinin ve gözlerini açıp kapattığının, gözünüzden kaçmayacağına eminiz.
  • Bebeklerin anne karnında baş aşağı dönmesi yaklaşık 32- 35. haftada gerçekleşmektedir. Ancak bebeğiniz şimdiden baş aşağı döndüyse de endişe etmenize gerek yok; çünkü bebeğinizin baş aşağı dönmesi her zaman erken doğuma işaret etmez ve bebeklerin %90’ı zamanında doğar.

31 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Bu haftadan itibaren bebeğinizin iç organları ve sistemleri neredeyse oluşmuş durumdadır. 31. haftadan itibaren bebeğinizdeki asıl değişiklikler, bebeğinizin boy ve kilosundaki değişimler olacaktır.
  • İç organlarının yanı sıra bebeğinizin beyin ve sinir sistemleri de tamamen gelişmiş bulunmaktadır ve bu sebeple, daha bilinçli hareketler yapmaktadır.
  • Bebeğinizin el ve ayak tırnaklarının uzaması da devam ediyor.
  • Daha önceki haftalarda açıklamaya çalıştığımız akciğer gelişimi ve sürfaktan üretimi de hâlâ devam etmekte ve bebeğiniz dış dünyada nefes alma alıştırmaları yapmaktadır. Bu gelişim yaklaşık 5 hafta daha sürecek ve 35. haftada tamamlanacaktır.
  • 31. haftada doğan bebeğinizin nefes almak için yardıma ihtiyacı olsa dâhi 35. haftadan itibaren yardımsız nefes alıp verebilecektir.
  • 31. haftada bebeğinizin kemik iliği, alyuvar üretimi işini karaciğerden tamamen devraldı ve bebeğiniz erken doğduğunda oksijeni taşıması gereken kan hücreleri hazırlanıyor.
  • Ayrıca 31. haftada bebeğiniz, kalsiyum, fosfor ve demir depolamaktadır.
  • Özellikle kemik gelişiminin hızlı olduğu 31. haftada, bebeğinizin kalsiyum ihtiyacı fazladır ve süt ürünleri tüketmeniz bebeğinizin sağlığı için önemlidir.
  • Daralan yeri nedeniyle, bebeğinizin hareketleri çok daha kesik kesi olacak ve dönmelerden ya da tekmelerden ise, dirsek ve tekme hareketlerinden oluşacaktır. Ancak bebeğinizin 2 saat içinde en az 10 kez hareket etmesi beklenmektedir. Uzun süreli hareketsizlik fark etmeniz halinde doktorunuza başvurmadan önce hareketlerini sayabilirsiniz.
  • Bebeğiniz artık gece ve gündüz ayrımını da yapmaya başladı; ancak henüz hareketlerini bu düzene göre ayarlamamış olabilir. Birkaç hafta içerisinde bebeğinizin hareketlerinin belli bir düzene oturduğunu göreceksiniz.

31 Haftalık Gebelikte Anne

31 haftalık bebeğinizin anne karnındaki gelişimi hızla devam ederken, sizin de vücudunuzda birçok değişiklik olmaya ve bedeniniz kendini doğuma hazırlamaya devam etmektedir. Doğuma hazırlık nedeniyle braxton hicks sancıları, nefes darlığı vb. bazı süreçler yaşamanız da gayet doğal. Peki, 31 haftalık gebelikte vücudunuzda oluşacak değişimler ve doğumdan önce halletmeniz gerekenler listesi ne durumda? Lafı çok uzatmadan, 31 haftalık gebelikte bilmeniz gerekenleri açıklamaya çalışalım.

Hamileliğin 31. Haftasında Anne Vücudu

  • Artık rahminizin göbek deliğinden yüksekliği 11 cm’e, rahmin tepe noktasına kadar olan yüksekliği ise 31 cm’e ulaşmış bulunmaktadır.
  • Hamileliğinizin 31. haftasında rahminiz, tüm karnınızı dolduracak kadar büyüdüğü için solunum, sindirim ve boşaltım sistemleri üzerindeki baskı da artacaktır. Bu sebeple, vücudunuzda ağrılar ve sıkışmalar yaşamanız doğaldır.
  • Bu sebeple kısa süreli nefes darlığı yaşayabilirsiniz; ancak hamilelikte nefes darlığı, demir eksikliğine bağlı aneminin belirtilerinden biri olduğu için, henüz anemi testinizi yaptırmadıysanız yaptırmanızı tavsiye ederiz. Unutmayınız ki bebeğinizin tüm besin ihtiyacı şu an plasenta yoluyla sağlanmakta ve bebeğinizi doğumdan sonraki 5 ay boyunca koruyacak antikorlar sizin vücudunuzdan geçmektedir; bu sebeple, emzirme döneminde beslenmeye verdiğiniz önemi hamilelikte beslenme düzenine de vermelisiniz.
  • Rahmin kasılmasına bağlı olarak ani sancılar da yaşayabilirsiniz; ayrıca bu sancılar, vücudunuzun doğuma hazırlanmasını da sağlar. Ancak sancıların sıklığı 1 saatte 4’ten fazla olursa, erken doğum yaşıyor olma ihtimalinizi göz önüne almanız gerekmektedir.
  • Bebeğinizin daha rahat doğması için pelvisi rahatlatan ve esnekliğini arttıran relaksin hormonunu da 31. haftada salgılamaktasınız. Bu hormon sebebiyle, rüyalar ve hamilelik korkusu ile birleşen kabuslar görmeniz gayet normal ve her annenin geçtiği bir süreçtir.
  • Bebeğinizi emzireceğiniz ilk süt olarak bilinen ve antikor deposu olan kolostrum üretiminiz nedeniyle, göğüslerinizde akıntı olması da normaldir ve göğüs pedi kullanmanın vakti gelmiş olabilir.

 Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 31 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte 31. haftada bebeğin boyu yaklaşık 42 cm’e ulaşmıştır ve büyük bir hindistan cevizi büyüklüğündedir.

Anne karnındaki 31 haftalık bebek, gece –gündüz ayrımı yapabilir mi?

Evet, hatta karnınıza tutulan bir feneri de fark eder ve ışığa döner.

Gebelikte 31. haftada saatte kaç sancı normaldir?

Gebeliğinizin 31. haftasında, 1 saatte 4 kez sancı oldukça normaldir.

Hamilelikte göğüs pedi ne zamandan itibaren kullanılmalıdır?

Bu tarih süt üretiminize göre değişmesine ragmen, hamileliğinizin 31. haftasında göğüs pedini hazır etmeniz gerekebilir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • 23 haftalik gebelik

    23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • gebelikte 24. hafta

    24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 24. haftasında bebeğin boyu-kilosu, annedeki değişimler ve doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler gebelik takip rehberimizde!
  • gebelikte 40. hafta

    40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • gebelikte 39. hafta

    39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.