24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

gebelikte 24. hafta

Gebeliğin 24. haftası ile 2. Trimester’ı geride bırakmak üzereseniz. Tebrik ederiz, artık son 3 ayınıza gireceksiniz ve bebeğinizi kucağınıza almanıza ramak kaldı. 24 haftalık gebelikte bebeğinizin boyu, kilosu, 24 haftalık bebeğin gelişim düzeyi gibi konuları bu yazımızdan öğrenebilir ve önümüzdeki hafta sizi nelerin beklediğini şimdiden öğrenmek için Gebelikte 25. Hafta yazımıza göz atabilirsiniz.

24 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte ay hesaplama alışık olduğumuzun biraz dışında yapıldığı için birçok anne “Kaç aylık hamileyim” sorusunun cevabını bulmakta zorlanmaktadır. Eğer siz de bu sorunu yaşıyorsanız Hamilelikte Ay Hafta Hesaplayıcımızı kullanabilir ve otomatik hesaplama yapabilirsiniz.

  • 24 haftalık hamilelik 5 ay 18 günlük demektir; çünkü 168 gün üzerinden hesaplanır.
  • Ayrıca, 2. Trimester’ın da son günlerine girdiğiniz anlamına gelir.

24 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

Bebek gelişimi söz konusu olduğunda boydan kiloya her şeyi takip etmek istediğinizi ve bebeğinizin anne karnındaki serüvenine ortak olmak istediğinizi biliyoruz. Hadi bebeğinizin bu haftaki boy ve kilo değerlerini birlikte inceleyelim:

24 Haftalık Bebek

 

Ortalama Boy

30-31 cm

Ortalama Kilo

0,60 kg

 

  • “24 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusuna cevaben ise “Gebeliğin 24. haftasında bebeğin büyüklüğü iri bir mısır kadardır.” diyebiliriz.
  • 24. haftada bebeğinizin kilosu ortalama 0,18 kg’lık bir artış gösterir.
  • Artık bebeğiniz neredeyse yenidoğan bir bebek gibi görünmeye başladı bile!

24 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

Bebeğinizin ultrason görüntüsünün diğer 24. haftasındaki bebeklere benzememesi sizi endişelendirmesin; çünkü ultrasın görüntüleri günün saatlerine göre bile değişebilmektedir ve her bebeğin anne karnındaki gelişimi kendine özeldir.

24 haftalık bebek ultrason

  • Bebeğinizin minik parmakları bu haftalarda hızlıca gelişmeye devam ettiği için bebeğinizi küçük ellerini yummaya çalışırken görebilirsiniz.
  • Hatta bebeğinizi göbek kordonu avucunda mışıl mışıl uyuyorken görme ihtimaliniz bile var.

24 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

Tebrik ederiz! Artık ciğerleri de anne karnı dışında destekle de olsa yaşayabilecek kadar gelişen bebeğiniz birçok ülkede resmi olarak bir birey sayılıyor.

  • 24. haftadan sonra bebeğiniz erken doğsa dahi anne karnı dışında yaşama ihtimali %50’nin üzerine çıktı; yani erken doğum korkunuz bundan sonraki her hafta biraz daha azalacak.
  • Gebelikte 24. ve 28.haftalar arasının bebeğin en hareketli olduğu dönem olduğunu biliyor muydunuz?
  • Bu haftadan sonra bebeğinizin gün içinde sürekli tekmeler atması ve karnınızda aşırı bir hareketlilik olması oldukça doğal; endişelenmeyin bebeğinizin enerjisi de sizinkine bağlı olarak dengelenecektir. Yalnızca 4 hafta sürecek olan bu bol tekmeli dönemin keyfini çıkarmaya çalışın.
  • Bebeğiniz siz hareketli olduğunuzda daha sakin davranacak; siz oturduğunuzda ise yeniden hareketlenecektir. Bu durumun tam tersi olması gerektiğini düşündüğünüzü biliyoruz. Ancak hareketliliğiniz arasındaki bu tersliğin asıl sebebi beyaz gürültüdür.
  • Anne karnındaki beyaz gürültü sesleri siz hareket edince artar ve beyaz gürültünün sakinleştirici etkisi sayesinde de bebeğiniz mışıl mışıl uyumaya başlar. Budizzz beyaz gürültülü uyku arkadaşının yenidoğan bebekleri 5 dk içinde uyutmasını sağlayan güç de tam olarak bu!
  • 24 haftalık gebelikte bebeğinizin beyin gelişimi de hızla devam ettiği için daha bilinçli tepkiler vermeye ve dış uyaranları anlamaya da başlar.
  • Örneğin, karnınıza bastırdığınızda bebeğiniz bu uyaranı fark ederek size geri tepki verebilir. (Özellikle 28. haftaya yaklaştığınızda)
  • 24. haftada bebeğinizin kulaklarının da çok geliştiğini ve duyma konusunda giderek uzmanlaştığını söylememize gerek bile yok; artık bebeğinize sakin müzikler dinletebilir ve onunla sohbet edebilirsiniz.
  • Araştırmalar, anne karnındayken anne ve babasının sesini sıklıkla duyan bebeklerin doğum sonrası dış dünyaya adaptasyon süreçlerinin daha kolay geçtiğini göstermektedir.

24 haftalık hamilelik

24 Haftalık Gebelikte Anne

Gebeliğinizin 24. haftasına ulaşmanızla birlikte sindirim sorunları ve ağrılardan yana olan şikayetleriniz artabilir. Ancak endişelenmeyin; hamileliğinizin sonuna kadar böyle olmayacak. Şu an yalnızca 1 aylık zor bir sürecin içinden geçiyorsunuz. Hadi birlikte, hamileliğin 24. haftasında sizi bekleyen gebelik semptomlarını ve doktor kontrollerini inceleyelim.

Hamileliğin 24. Haftasında Anne Vücudu

  • Öncelikle belirtmek isteriz ki gebeliğinizin 24. haftasında Fundus yani rahim tepe noktasının yüksekliği yaklaşık 25 cm’e ulaştı.
  • Önümüzdeki günlerde rahmin tepe noktasının yükselmesine bağlı olarak değişen kaburga açıları nedeniyle göğüs bölgenizde genişleme, göğüs kafesi ve sırtta ağrı gibi şikayetleriniz artabilir.
  • Ayrıca, oluşan baskı nedeniyle bağırsak ve mide sorunları da yaşayabilirsiniz; çünkü organlarınız birbirine baskı yapmaya başladı bile.
  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebeğinizin hareketliliği önümüzdeki 1 ay boyunca biraz fazla olacak ve bunun tabii ki sizin bedeninizde de bazı yansımaları var. Bebeğinizin tekmeleri nedeniyle sırt ve kasık ağrılarınızda artmalar olabilir.
  • Hamilelikte Kasık Ağrısı yazımızı okuyarak önümüzdeki aylarda da sıkça yaşayacağınız kasık ağrıları hakkında ayrıntılı bilgi de alabilirsiniz.
  • 24. hafta ile gebelik şekeri konusunda da dikkatli olmanız ve bedeninizi gözlemlemeniz gerekir.
  • Gebeliğinizin 24. haftasına kadar gebelik şekeriniz çıkmadıysa doktorunuz bu ay içinde OGTT veya PPG testi (şeker yüklemesi) yaptırmanızı isteyebilir.

24 Haftalık Gebelikte Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yukarıda da belirtildiği gibi gebeliğin 24. haftasından itibaren değişen kaburga kemikleriniz ve rahminiz organlarınıza baskı yapacak ve özellikle sindirim ya da bağırsak sorunları yaşama riskiniz artacak. Bu nedenler, 24. haftadan sonra en çok bu konularda dikkatli olmanız gerekmektedir;

  • Baharatlı besinler tüketmekten kaçınmalısınız; bu besinler hem reflü yaşama riskinizi hem de bebeğinizin huzursuzluğunu arttırabilir.
  • Yine reflüden kaçınmak için yemek aralarında bol bol su tüketmeye özen gösterebilirsiniz.
  • Porsiyonlarınızı küçülterek öğün sayınızı arttırmanız da 24. haftadan sonra hamilelerin sıkça başına gelen reflüden sizi koruyacaktır.
  • Gebelikte Yenmemesi Gereken Besinler listesine göz atarak, bu besinlere karşı daha dikkatli olmanızın da vakti geldi diyebiliriz.
  • Bu haftadan itibaren bel ağrılarınız artacağı için kendinizi çok zorlamadan kısa sporlar yapmaya da başlayabilirsiniz; bu egzersizler ağrınızı azaltmanın yanı sıra daha kolay bir doğum yapmanızı da sağlar.
  • Bu haftadan itibaren daha rahat ayakkabılar tercih etmeniz de gerekebilir; çünkü relaksin hormonu nedeniyle ayak bileklerinizde şişkinlik görülebilir, hatta doğuma kadar bir numara büyük ayakkabı giymeniz bile gerekebilir.

Gebelik kontrolleri hakkında ayrıntılı bilgi için Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım Programı'na göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • 23 haftalik gebelik

    23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • gebelikte 40. hafta

    40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • gebelikte 39. hafta

    39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.