Düzenli Spor Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

spor alışkanlığı edinme

Spor yapmaya sürekli karar veriyor; ama her seferinde bırakıyorsanız doğru yerdesiniz; çünkü spor alışkanlığı edinmek için önce zihninizi ardından da bedeninizi hazırlamalısınız. Çocukluktan itibaren spor alışkanlığı edinmemişseniz zorlanmanız son derece normal. Ancak endişelenmeyin; bu birkaç yöntem ile zorlanmadan spor alışkanlığı edinebilirsiniz.

Spor Alışkanlığı Edinme Yolları

  • Uzun vadeli hedefler koymak
  • Aksilikleri önden kabullenmek
  • Size en uygun spor ile başlamak
  • Spor arkadaşı edinmek
  • Doğru zamanı seçmek
  • En az 21 gün devam etmek
  • Süreyi kademeli olarak arttırmak

1. Uzun Vadeli Spor Hedefleri Koyun

Öncelikle kısa vadeli hedeflerin yalnızca o hedefe ulaşmanızı sağlayacağını unutmayın; spor alışkanlığı edinmenize değil. Hatta hedef doğrultusunda spora başlarsanız, hedefe ulaştıktan sonra sporu bırakma ihtimaliniz de artar.

Bu nedenle, "10 kilo vermek" gibi bir hedef yerine "en az 1 yıl boyunca haftada 3 gün spor yapmak" gibi hedefler koymanız, düzenli spor alışkanlığı edinmeniz için daha doğrudur.

dpor yapan kadın

2. Spor Düzeninizde Aksamalar Olacağını Kabul Edin.

Spora başlamadan önce bunu kabul etmelisiniz: Hedefiniz haftada 3 gün spor yapmak olsa dahi hiç spor yapamadığınız haftalar olabilir. Ancak, bu haftalar sizin için motivasyon kırıcı olmamalı. Aksilikleri önden kabul etmek ve uzun vadeli spor planınızda onlara da yer vermek, vazgeçme ihtimalinizi düşürür. 

En başta da belirttiğimiz gibi spor alışkanlığı edinmek ve yolda vazgeçmemek için bedeninizden önce zihninizi hazırlamalısınız.

3. Size En Uygun Spor ile Başlayın.

Eğer amacınız uzun vadede spor alışkanlığı edinmek ise temeli sağlam atmanız önemli. Bu sebeple önce kendi vücut ağırlığınız ile yapabileceğiniz sporlara yönelmeniz daha doğru ve sağlıklı olacaktır. Aksi takdirde yalnızca spor alışkanlığı edinmekte sorun yaşamazsınız; kalp sağlığınıza da zarar verebilirsiniz.

spor alışkanlığı edinmek için

Örneğin; ideal kilonuzdan en az 10 kilo fazla kilonuz varsa öncelikle düzenli yürüyüş alışkanlığı edinmeyi hedefleyebilirsiniz. Fazlanız +5 kiloya düştüğünde ise vücut ağırlığınızla yapabileceğiniz pilates gibi egzersizleri, günde en çok 15  dakika olacak şekilde listenize eklemelisiniz. Böylece hem spor sizin için zor olmaktan çıkar hem de sağlıklı bir şekilde hedefinize adım adım yürüyebilirsiniz.

4. Spor Arkadaşı Edinin.

Eğer spor motivasyonu konusunda zorlanıyorsanız, bir spor arkadaşı edinmek en doğru seçenektir. Bu arkadaş, spor düzeyi sizin ile aynı olan bir dostunuz ya da size uygun programı çıkarabilecek bir kişisel antrenör olabilir. Her iki durumda da en önemli nokta, spor arkadaşınızın sizin spor becerilerinize göre hareket edebilecek biri olması. 

5. Spor İçin Doğru Zamanı Seçin.

"Spor sabah mı yapılır akşam mı, açken mi tokken mi?" gibi soruları geçin. Bu sorular, kısa vadede hedefe ulaşmak isteyen insanlar için; spor alışkanlığı edinmek isteyenler için değil. Eğer amacınız spor alışkanlığı edinmekse spor için doğru zaman sizin planınıza göre olmalı.

düzenli spor

Şu sorulara yanıt vererek, deneme yanılma yoluyla en kolay motive olabileceğiniz  ve alışkanlığınızı devam ettirebileceğiniz zamanı belirleyebilirsiniz:

  • Sabahları erken kalkıp spor yapacak vaktim var mı?
  • Akşam spor yapmak için çok yorgun oluyor muyum?
  • Açken spor yaptığımda denge sorunu yaşıyor muyum?
  • Tokken spor yapabiliyor muyum, mide bulantısı yaşıyor muyum?

6. Spor Alışkanlığı İçin de 21 Gün Şart!

Araştırmalar 21  gün boyunca devam ettirdiğimiz etkinliklerin, beynimiz tarafından rutin olarak algıanmaya başlandığını gösteriyor. Bu nedenle, spor alışkanlığı edinirken de en az 21 gün boyunca ne kadar zor olursa olsun devam etmelisiniz. 21 günden sonra motive olmanız çok daha kolay olacak ve spor da sizin için yemek yemek, kişisel bakım yapmak gibi rutin bir iş haline gelecek.

7. Spor Ağırlığını Kademeli Olarak Arttırın.

Size en uygun sporu yapmanız demek, 2 hafta içinde vücudunuzun bu programa adapte olması ve daha fazlasına ihtiyaç duyması demek. Bu nedenle, spor yoğunluğunuzu da 2 haftadan sonra arttırmanız gerek. Ancak, burada ağır eklemelerden bahsetmiyoruz; yalnızca süreyi biraz uzatmak, yeni hareketler eklemek gibi küçük değişiklikler  vücudunuz için yeterli olacaktır.

Yaptığınız spor size hafif gelmeye başladığında ya da kaslarınızın yeteri kadar çalışmadığıni hissettiğinizde yeniden spor yoğunluğunuzu arttırabilirsiniz. Böylece, spor alışkanlığı edinme süreciniz emin adımlarla ilerleyebilir ve zorlanmadan adapte olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi sporla başlamalıyım?

Size en uygun olanla. Eğer düzenli spor alışkanlığınız yoksa düzenli yürüyüş ile başlayıp kısa pilates rutinleri ya da ağırlıklar eklemek doğru olacaktır. Böylece, hem uzun vadede spor alışkanlığı edinmeniz kolaylaşır hem de kalp sağlığınızı riske atmazsınız.

Spor hangi saatlerde yapılmalı?

Size en uygun saatte. Sporu hangi saatte yaptığınızdan çok düzenli yapıp yapmadığınız önemlidir. Bu nedenle, spor için vakit ayırabildiğiniz, kolay motive olduğunuz bir saati seçerseniz uzun vadede düzenli spor alışkanlığı edinerek kendiniz için en doğru olanı yapabilirsiniz.

Spor alışkanlığı edinmek kaç gün sürer?

En az 21 gün! Araştırmalar, en az 21 gün boyunca sürdürdüğümüz etkinliklerin bedenimiz tarafından rutin olarak algılanmaya başladığını gösteriyor. Bu nedenle, spor için de en az 21 gün boyunca devam etmek alışkanlık kazanmak için elzemdir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!