33 Haftalık Gebelikte Neler Olur?
Gebelikte 33. haftanız ile artık doğuma sayılı günleriniz kaldı ve bedeninizdeki değişimlerin yanı sıra, yenidoğan bebek gelişimi hakkında da sorularınız artmaya devam etmekte. Özellikle bu haftadan sonra, yenidoğan uyku düzeni ve kolik bebek gibi konularda bilgilenmeniz ve bebeğinizi karşılamaya hazır olmanız gerekmektedir. Peki, yenidoğan kaygılarınızı gidermeye çalıştığınız bu dönemde, anne karnındaki bebeğinizin gelişimi, boyu ve kilosu ne durumdadır? Gebeliğin 33. haftasında anne vücudundaki değişimler nelerdir? Budizzz ailesi ve benzeri sorularınızı sizler için cevaplamaya çalıştık.
33 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?
Gebelikte hafta- ay hesabı, normal hesaplama alışkanlığımızdan biraz farklıdır ve birçok anne- baba adayı açısından kafa karıştırıcı olabilmektedir. Eğer siz de gebeliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu hesaplamakta zorlanıyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimize göz atarak hem gebelikte ay hesabınızı yapabilir hem de bebeğinizin anne karnındaki gelişimini takip edebilirsiniz.
- 33 haftalık hamilelik, 231 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple, 7 ay 21 günlük hamile kabul edilirsiniz.
- Ayrıca 33. haftayla birlikte doğuma kalan süreniz yaklaşık 7 haftadır.
Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.
33 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu
33 Haftalık Bebek Gelişimi |
|
Ortalama Boy |
44 cm |
Ortalama Kilo |
1.9 kg |
33 haftalık bebeğin boy ve kilo tablosu, bu yaştaki bebeklerin ortalama değerleri göz önüne alınarak oluşturulmuştur ve bebekten bebeğe farklılık gösterebilmektedir. Eğer bebeğinizin değerleri bu tablonun dışındaysa, doktorunuz bebeğinizin büyüme eğrisinde herhangi bir aksilik tespit etmedikçe endişe etmenize gerek yoktur. Zaten 2 haftada bir kontrole gittiğiniz bu günlerde bebeğinizin boy ve kilosu doktorunuz tarafından sıkıca takip edilmektedir.
- Bebeğinizin 33. haftadaki kilosu size az geliyor olabilir ve ortalama kilonun altında doğacağından korkuyor olabilirsiniz; ancak merak etmeyin, bebeğiniz doğuma kadar, hızla yağ depolamaya devam edecektir.
- “33 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusuna cevaben ise ananas büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.
33 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
- 33. haftadan sonra, vajinal kanama ya da çok sık ve uzun süren braxton hicks kasılmaları olması nedeniyle, doktorunuz ultrason kontrolü sayınızı arttırmış olabilir. Ancak bu durum her zaman kötüye işaret değildir ve endişelenmenizi gerektirmez; doktorunuz durumunuzu ne kadar yakından takip ederse o kadar sağlıklı bir hamilelik geçirirsiniz.
- 33 haftalık bebeğinizin ultrasonunda, yüz hatlarını rahatlıkla seçebilirsiniz, hatta gözlerini kapatıp açtığını görmeniz bile mümkün.
- Birçok ebeveynin bebeklerin baş aşağı dönme zamanı konusunda kaygıları olduğunun farkındayız; ama 33. haftada bebeğinizin baş aşağı dönüp dönmemiş olması henüz önemli değildir. Bebeklerin 32 ilâ 38. haftalar arasında baş aşağı dönmesi beklenmektedir. Şimdilik bebeğiniz hangi pozisyonda daha rahatsa o şekilde duruyor olabilir.
33 Haftalık Bebek Gelişimi
- 33 haftada bebeğinizin gelişiminde en çok göze çarpan değişiklikler, beyinde ve kafatasında gerçekleşmektedir.
- Bebeğinizin beyninin kıvrımları ve çukurları giderek belirginleşirken, bebeğinizin kafatası giderek büyümekte ve katılaşmaktadır. Kafatasının giderek daha çok katılaşmasına rağmen esnekliği hâlâ çok fazladır ve bu sayede, bebeğinizin doğum kanalından geçişi kolay olacaktır. Kafatasının tamamen kaynaması ve yetişkin kafatası halini alması, erken çocukluk dönemine kadar sürecektir.
- Bebeğinizin beyin ve sinir sistemindeki gelişimler doğrultusunda, birçok hareketinin bilinçli olduğunu söyleyebiliriz.
- Bebeğiniz tıpkı yenidoğan bir bebek gibi rutinlere sahip: uyurken gözlerini yumuyor; uyanıkken açıyor ve ani sesler yüzünden irkilerek sıçrıyor.
- Bebeğinizin cildindeki buruş burul görüntü giderek düzelmektedir ve bebeğiniz yenidoğan bir bebek görünümüne bürünmektedir.
- 33 haftalık bebeğinizin akciğerleri hariç bütün organları da gelişimini tamamlamıştır ve fonksiyonlarını yerine getirebilmektedir.
- Bebeğinizin akciğerlerinin tamamen gelişmesi ve anne karnı dışında desteksiz nefes alabilir duruma gelmesi için ise 2 hafta daha beklemeniz gerekmektedir.
- Akciğerlerinin gelişimi henüz tamamlanmamış dâhi olsa, 33 haftalık bebeğiniz erken doğumla dünyaya gelirse, çok az bir destekle kolayca hayata tutunabilir.
- 33 haftalık bebeğinizin bağışıklık sistemi de gelişmeye devam etmektedir ve sizin antikorlarınız ona geçmektedir. Bu antikorların bebeğinizi, doğumdan sonraki 5 ay boyunca koruyacağını göz önüne alarak, hamilelikte beslenme düzeninize dikkat etmenizi tavsiye ederiz.
- Çok ciddi bir azalma hissetmiyorsanız, 33 haftalık bebeğinizin hareketlerinde azalma olması sizi endişelendirmemelidir. Yine de bebeğinizin sağlığından şüpheleniyorsanız, bir bardak su içtikten sonra, oturur pozisyona geçerek bebeğinizin hareketlerini sayabilirsiniz. Bebeğinizin 2 saat içinde en az 10 hareketini hissedilmeniz beklenmektedir.
33 Haftalık Gebelikte Anne
Hamileliğinizin sonlanmasına ve bebeğinizi kucağınıza almanıza yalnızca 7 hafta kaldı. Eminiz ki çok heyecanlısınız ama bu heyecanın yanında, bedeninizdeki ve ruh halinizdeki değişimler sizi endişelendirmeye başladı. Merak etmeyin, her anne adayı 30. haftadan sonra doğum korkusu, hamilelik kâbusları ve gerginlik gibi durumlarla boğuşmaktadır ve gebelik döneminde annede olabilecek değişimleri bildiğiniz, kendinizi gözlemlediğiniz sürece hiçbir sorun yoktur.
Hamileliğin 33. Haftasında Anne Vücudu
- Rahminiz göbek deliğinden 13 cm, rahmin tepe noktasına ise 33 cm yüksekliğe erişmiş bulunmaktadır.
- Rahminizdeki büyümeye bağlı olarak yaşadığınız, nefes darlığı, çarpıntı ya da mide ekşimesi gibi sorunlar, gebeliğinizin 33. haftasında da devam edecektir.
- Ayrıca rahim büyümesine ve midenin sıkışmasına bağlı olarak, iştahınızın azalması da normaldir ve reflü ya da bebekte yetersiz beslenme gibi sorunlar yaşamamak için az az, sık sık da olsa yeterli beslenmeye devam etmelisiniz.
- Hamileliğinizin 33. haftasında Braxton Hicks kasılmalarından mustarip olduğunuzu ve “Doğum mu başlıyor acaba?” diye heyecanlandığınızı biliyoruz. Ancak hatırlatmak isteriz ki bu kasılmalar vücudunuzun doğum pratiği yapma şeklidir ve yalancı kasılmalar yaşıyor olmanız, doğumun vakti geldiğinde kendiliğinden başlayacağı anlamına gelmektedir.
- Ayak, bacak, el ve bileklerinizdeki şişkinlik ve ağrı da 33. haftada hâlâ peşinizi bırakmamış olabilir ve tek taraflı aşırı şişkinlik yaşamadığınız sürece, bu durumun hamileliğinizin doğal bir sonucu olduğunu söyleyebiliriz.
- 33. haftada en az bebeğiniz kadar siz de kilo alacaksınız. Bu sebeple, gebelikte beslenme kurallarına uymanız ve demir, D vitamini gibi değerlerinizin düşmesini engellemeniz gerekmektedir.
- Gebeliğinizin son haftalarında hem siz hem de bebeğiniz hızla kilo alacağınız için, vücudunuzda denge bozuklukları olması ve sırt ağrılarınızın artması kaçınılmazdır. Sırt ağrılarınızı azaltmak için, kaldırdığınız ağırlıkları daha da azaltmanızı ve ayaklarınızı bir yastığın üzerine koyarak dinlenmenizi tavsiye ederiz.
- 33. hafta ve civarında yaşayabileceğiniz bir diğer değişiklik de uyku düzeninizdeki ani değişimlerdir. Bu durumun sebebi genellikle, doğum korkusu ya da yenidoğan alışverişi, doğum çantası hazırlığı gibi konuların yarattığı strestir.
- Hamileliğinizin son dönemlerinde yeterli beslenme ve uykunun hem bebeğinizin sağlığı hem de doğumu izleyen zor haftayı dinç atlatabilmek için çok önemli olduğunu hatırlayarak, deneyimli bir yakınınızdan yenidoğan hazırlıklarına yardımcı olmasını talep edebilirsiniz.
- 33. haftanızda ya da sonrasında şiddetli baş ağrısı, kusma ya da gözde kamaşma gibi şikayetleriniz artarsa, preeklampsi riskine karşı doktorunuza başvurmanızı öneririz. Eğer bu haftalarda preeklampsi yaşarsanız ve risk oluşturuyorsa, doktorunuz sizi gözetim altında tutmaya ya da erken doğuma karar verebilir.
Hamileliğin 33. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?
- 33. haftada kilo alma hızınız geçmiş haftalara kıyasla daha fazladır; ama hamileliğinizin başlangıcından 33. haftaya kadar almanız gereken ortalama kilo 11 olarak belirlenmiştir.
- Eğer hamile kalma kilonuz ideal kilonuzun altındaysa, hamileliğinizin 33. haftasında ortalama değerden fazla kilo almanız normaldir.
- 33. hafta ve sonrasında kilo artış hızınız eskisinden fazla olduğu için, ipin ucunu kaçırmanız, hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için doğru olmayan bir kiloya ulaşmanız söz konusu olabilir. Kilo artışınızı gözlem altında tutarak ve 3 kilodan fazla almamaya çalışarak, riski azaltabilirsiniz.
Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.
Sıkça Sorulan Sorular
Anne karnındaki 33 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?
Gebelikte 33. haftada bebeğin boyu yaklaşık 44 cm’e ulaşmıştır ve bir ananas büyüklüğündedir.
Hamilelikte bebeğin hareketleri hissedilmemesi normal midir?
Eğer bebeğinizin harektlerini hissetmemek size endişelendiriyorsa, bir bardak su içtikten sonra oturabilir ve 2 saat içinde en az 10 harekt hissedip hissetmediğinizi kontrol edebillirsiniz.
Hamileliğin 33. haftasında kaç kilo alınmalıdır?
Hamileliğinizin 33. haftasında, hamilelik başlangıcından itibaren almış olduğunuz toplam kilo yaklaşık 7 olmalıdır.