Anne Sütünü Arttırma Yöntemleri

Anne Sütünü Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?

Yeterli anne sütü alımı, sağlıklı ve bağışıklık sistemi güçlü çocuklar yetiştirmenin altın kurallarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu sebeple, birçok anne sütünün gelmemesinden, kesilmesinden ya da yavaş yavaş azalmasından tedirgin olmaktadır. Anne sütünün azalmasının nedenlerinin başında stres, yetersiz beslenme ve düzensiz beslenme geldiğini unutmayarak, stresten uzak durmak ve anne sütünü arttıran yiyecekler tüketmek bu sorunu yaşama riskinizi azaltabilir. Bu süreçte, anne sütünü arttırmak için neler yapabileceğinizi ve anne sütünü arttıran yiyecek ya da içecekleri araştırarak bir araya getirdik.

Anne Sütünü Arttıran Yiyecek ve İçecekler

Su

Uzmanlar, anne sütünü arttırmak için yeterli su tüketiminin çok önemli olduğunu vurguluyorlar. Yetişkin bir birey olarak, günlük olarak tüketmeniz gereken 2,5- 3 litre suyu, emzirme döneminde aksatmamanızı öneriyoruz. Aşağıda sıralanan besinleri tüketmektense belirtilen oranda su alımına dikkat etmeniz, süt üretimi açısından daha faydalı olabilir.

Anne sütü yapan meyveler;

ayva, incir, dut, kayısı

Bol miktarda potasyum, kalsiyum içeren ve A, C vitaminleri ile lif açısından zengin olan bu meyveleri, çiğ, fırınlayarak ya da kompostosunu yaparak tüketebilirsiniz. Kompostosunu yaparak tüketmeniz, gaz yapma ihtimalinin önüne geçeceği için daha çok önerilmektedir. Ayrıca, dutu kansızlık sorununuza iyi gelmesi amacıyla ve inciri de bu dönemde çok ihtiyacınız olan enerjiyi sağlamak için de tüketebilirsiniz. Kayısı ise triptofan diye bilinen ve annelerde süt üretimini arttıran prolaktin hormonunun salgılanmasını arttıran bir madde içerdiği için mevsiminde olmak şartıyla bol bol tüketmenizi öneriyoruz.

Anne sütü yapan sebzeler;

karalahana, havuç, ısırgan, ıspanak

Anne sütü arttırmakta faydalı olan sebzelerin başlıcaları karalahana, havuç, ısırgan ve ıspanak olarak bilinmektedir; ancak tüm yeşil yapraklılar içerdikleri fitoöstrojenler sayesinde süt salınımını tertikleyerek sütünüzü artırmanıza yardımcı olabilir. Havuç ise süt kanallarını genişlettiği için emziren annelere önerilmektedir; özellikle sütünü sağan bir anneyseniz size çok yardımcı olacaktır.

Anne sütü yapan baklagiller;

mercimek, nohut, fasulye

Baklagiller, anne sütüne gaz yapan yiyecekler arasında bulunduğu için tüketmeden önce uzun süreli ıslatma işleminden geçirebilirsiniz.

Anne sütü yapan çaylar;

rezene, papatya ve emziren anne çayları

Hamilelik döneminde uzak durduğunuz bitki çaylarını artık dozunda olmak kaydıyla tüketebilirsiniz. Papatya çayı hem anne sütünü arttırdığı hem de sakinleşmeye yardımcı olarak stres faktörünü azalttığı için emzirme döneminde kurtarıcınız olabilir. Ayrıca rezene çayı ve eczanelerden temin edebileceğiniz emziren anne çaylarını kullanmanızı da tavsiye ederiz. Bu çayların emzirme yoluyla bebeğinize de etki ettiği ve onun sindirim sorunlarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Anne sütü yapan yemişler;

fındık, ceviz, hurma, badem

Yemişler birçok birey tarafından kavrulmuş olarak tercih edilse de emzirme döneminde çiğ hallerini tüketmenizi öneriyoruz; çünkü yemişler kavrulma esnasında kendilerini saran ince, lif zengini tabakayı da kaybederler ve içerdikleri yağın trans yağa dönüşme ihtimali vardır. Yemişlere ek olarak hurma tüketimi de anne sütünü arttırmanın yanı sıra doğum sonrası yaşadığınız kabızlık sorununuz varsa size iyi gelecektir. Böyle bir sorun yaşıyorsanız akşamdan ılık suya koyduğunuz hurmaları sabah aç karnına tüketebilir ve hem bebeğiniz hem de siz faydalarından yararlanabilirsiniz.

Anne sütü yapan diğer yiyecek ve içecekler;

alkolsüz malt içeceği, meyve kompostoları, süt, alkali içecekler, susam, sarımsak

Özellikle katkı ve koruyucu içermeyen doğal sütlerinin kullanımı, anne sütünü arttırmak için başvurabileceğiniz bir yöntemdir. Ancak, süt tükettiğinizde gaz sorunu yaşıyorsanız ya da emzirme sonrası bebeğinizde hazımsızlık gözlemliyorsanız, süt yerine diğer içecekleri tüketmenizi öneririz. Özellikle malt, süt salınımını arttırarak size yardımcı olabilir.

Anne Sütünü Arttıran Diğer Yöntemler

  • Yukarıda da belirttiğimiz gibi yeterli ve dengeli beslenmenin, anne sütünü arttırmak için çok önemli olduğu kabul edilmektedir. Bu sebeple, beslenmenize dikkat etmenizi ve doğum kilolarını vermek için diyet ve benzeri yöntemlere emzirme sonrasında başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Zaten sağlıklı beslediğiniz bu süreçte doğum kilolarının bir kısmı vücudunuzu terk edecektir.
  • Uzmanlar, anne sütünün artması için annenin yeterli uykusunu almasının ve dinlenmesinin de önemli olduğunu vurguluyorlar. Peki, bebeğinizin uyku düzeninin henüz oturmamış olduğu ve huzursuzluk sorunları yaşadığı ilk 3 ayda ne yapabilirsiniz? Biz bu sorunun üstesinden gelmeniz için bebek bakımı konusunda yardım almanızı ya da bebeğinize bir beyaz gürültü oyuncağı hediye etmenizi tavsiye ediyoruz.
  • Sütünüzün zamanla azalmaması ya da kesilmemesi için doğru emzirme de önemli olarak görülmektedir. Yanlış emzirme sonucu süt sorunu yaşamamak için, memenizi tamamen boşaltmaya ve diğer memeyi öyle vermeyi deneyebilirsiniz. Böylece, süt kanallarının tıkanarak anne sütü salınımını azaltmasının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, emzirirken sık yapılan yanlışlardan biri olan makas hareketini de yapmamanızı tavsiye ediyoruz. Memenizi alttan ve üstten C şeklinde tutup destekleyerek de bebeğinizin daha kolay emmesini sağlayabilirsiniz.
  • Gece emzirmelerinin de süt salınımını arttırdığı düşünülmektedir. Yenidoğanlarda zaten uyguladığınız bu yöntemi, bebeğinizin yaşı ilerlediğinde ve gece sık sık uyanmamaya başladığında da devam ettirebilirsiniz. Emzirme yapmasanız dâhi geceleri sütünüzü sağarak saklamak iyi bir yöntem olabilir.
  • Emzirme döneminde kullanılan doğum kontrol hapları da anne sütünün azalmasına sebep olabilir. Doğum kontrol haplarının hormon dengenizde birçok değişikliğe sebep olduğunu göz önüne alarak, emzirme sürecinde diğer korunma yöntemlerine başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
  • Anne sütünün, emzirmeyle doğru orantılı olarak arttığı da kabul edilen görüşlerden biridir. Bu sebeple, sütünüz şu an emzirmeye yetmiyor dâhi olsa, tamamen boşalana kadar sağabilir ve süt salınımınızın artmasını sağlayabilirsiniz.

Bu maddelerin her biri, anneler ve anne adayları için,  konu üzerine yazılan makalelerden ve uzman görüşlerinden derleme yapılarak oluşturulmuştur. Her ne kadar anne sütü bağışıklık sistemi için gerekli olsa da, paketli gıda tüketimi, stres ve benzeri sebeplerden dolayı, günümüzde birçok annenin süt problemi yaşadığını ve anne sütü alamasa dahi takviyelerle sağlıklı bir bebek yetiştirmenin son derece mümkün olduğunu hatırlatmak isteriz.

Ayrıca, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün Başarılı Emzirme Rehberi'ne de göz atabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Sezaryen sonrası, anne sütü gelmemesi normal midir?

Sezaryen doğum sonrasında anne sütünün az gelmesi çok rastlanan bir durumdur; emziremeseniz dâhi sütünüzü düzenli sağarak sütünüzü arttırabilirsiniz.

Anne sütünü arttırmak için neler yenmelidir?

Anne sütünü arttırmak için, bol su, kuru meyve ve malt önerilmektedir.

Anne sütünü arttırmak için neler yapılabilir?

Anne sütünü arttırmanın en iyi yolu emzirmeye devam etmek, emziremiyorsanız ise sütünüzü sağmaya devam etmektir.

Malt içmek anne sütünü arttırır mı?

Malt, süt bezlerini harekete geçirmekte ve anne sütünü arttırmaktadır; ancak malt tüketiyorsanız bolca su içmeyi unutmamalısınız.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik