Sabah Erken Uyanma Yolları Nelerdir?

sabah kolay kalkma

Sabahları erken uyanma birçoğumuz için oldukça zor; ama eğer çalışıyorsanız ya da okula gitmeniz gerekiyorsa güne erken başlamak bir zorunluluk olabilir. Peki, erken uyanmanın kolay yolları var mıdır?

Tabii ki evet! Yeter ki uzmanlarca önerilen basit erken uyanma yöntemlerini deneyin.

  • Alarm Kurun ama Alarmınızı Ertelemeyin.

Alarmla uyanmanın zor olduğunu biliyoruz; ancak kendinize dinlemekten keyif alacağınız bir alarm sesi bulmanız bu durumu kolaylaştıracaktır. Eğer alarmınızı erteleme huyunuz varsa kendinizi geceden koşullandırmaya çalışın ya da alarmınızı yataktan kalkmadan erişemeyeceğiniz bir yere koyun.

  • Oda Sıcaklığını 21-22 Derecede Tutun.

Sağlıklı bir uyku için ideal oda sıcaklığı 21-22 derecedir. Bebeklerin kolayca uyuması için bu yöntem uygulansa da birçok insan çocuklukla birlikte oda sıcaklığı ayarlama alışkanlığını yitirir. Bizim tavsiyemiz bu sağlıklı alışkanlığı devam ettirmeniz; böylece hem daha kolay uykuya dalabilir hem de rahatça uyanabilirsiniz.

sabah alarmla uyanamama

  • Kendinize Kısa Bir Uyku Öncesi Rutini Belirleyin.

Akşam yatmadan önce yapacağınız 10 dakikalık bir meditasyon hem uykuya dalma hem de uyanma sürenizi kısaltacaktır. Daha önce hiç meditasyon yapmadıysanız dahi Yürüyüş Meditasyonu, Dans Meditasyonu gibi seçenekler arasından size en uygunu seçebilirsiniz.

  • Başucunuza Su Koymayı İhmal Etmeyin.

Sabah yataktan kalkmakta zorlanıyor olabilirsiniz; ancak sabah içeceğiniz bir bardak serin su zinde hissetmenize yardımcı olabilir. Eğer rahatsız olmuyorsanız içine nane ve limon da ekleyebilirsiniz; böylece hem toksin atıp hem de erken uyanabilirsiniz.

  • Gün Işığından Faydalanmaya Çalışın.

Gün ışığı sayesinde uyku hormonu olarak da bilinen melatonin hormonu salgılanır ve böylece uyku-uyanıklık dengesi sağlanır. Ancak gün ışığından yeteri kadar faydalanamayan insanlarda melatonin hormonu salgısı yavaşlar.

sabah uyanmak icin

  • Bildirimlerinizi kapatın ve teknolojik aletlerden uzak durun.

Radyasyon, mavi ışık ve günlük rutinlerimizi sürekli bölen bildirimler... Hepsi uyku düzeninizin en büyük düşmanları arasında. Eğer sabah erken uyanmak istiyorsanız sizi bu etmenlere maruz bırakacak bütün cihazları odanızın dışında tutmanızı tavsiye ederiz.

  • Ekran Sürenizi Azaltın.

Hepimiz bu maddeyi görünce “İşimi nasıl yapacağım?” sorusunu sorduğumuz bir gerçek; ancak telefonda geçirdiğiniz vakti dahi azaltabilirseniz uyku kalitenizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Eğer yukarıdaki maddeleri de uygulamanıza rağmen erken kalkmakta sorun yaşıyorsanız,Uyku Bozukluğunuz olup olmadığını anlamak için test yaptırmanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?