Osho Dinamik Meditasyon Nedir ve Nasıl Yapılır?

osho meditasyonu nedir

Son zamanlarda giderek popülerliği artan ve kişinin yıllardır içinde biriktirdiği tüm olumsuz düşünceleri boşaltmasını, zihnin derinliklerine ulaşarak temizlik yapmasını ve kendi içindeki gücü keşfetmesini sağlayan etkili bir meditasyon olan Osho meditasyonu hakkında merak edilenler giderek artıyor. Peki, Osho meditasyonu nedir, nasıl yapılır ve aşamaları nelerdir? 

Osho meditasyonu içinizde biriktirdiğiniz tüm olumsuz düşünceleri boşaltmanızı ve zihnin derinliklerine ulaşarak temizlik yapmanızı sağlayacak.

Osho Dinamik Meditasyonunun Temeli Nedir?

Osho meditasyonu 1980’lı yıllarda ünü tüm dünyayı saran ve Osho lakabı ile anılan Hintli manevi lider Bhagwan Shree Rajneesh tarafından geliştirilen bir meditasyon tekniğidir. Aktif meditasyon ve faydaları üzerine tüm dünyada kabul gören çalışmaları bulunan Rajneesh’in en çok bilinen ve tercih edilen meditasyon tekniği ‘dinamik meditasyon’dur. 

dinamik meditasyon nedir

Osho dinamik meditasyonu, zihnin çocukluktan itibaren adeta bir çöplük gibi sürekli bilinen ve kullanılmayan düşüncelerle dolu olduğu, gerilere ittiğimiz bu düşüncelerin zamanla hayatımızda olumsuz etkilere neden olduğu ve dengeli/ huzurlu yaşam için bu çöplüğün boşaltılması gerektiği kabulüne dayanır. 

Toplam 5 aşamadan oluşan ve 1 saat süren Osho meditasyonu sonunda amaçlanan bu çöplüğün boşaltılması, olumsuz duygulardan arınma ve zihnin derinliklerine ulaşma hedeflenir. 

Osho Dinamik Meditasyon Nasıl Yapılır?

Osho dinamik meditasyonu 3 adet 10 dk’lık 2 adet de 15 dk’lık olmak üzere toplam 5 aşamadan oluşur ve 1 saat uzunluğundadır. Oldukça basit bir uygulama olmasına rağmen, aşamaları anlatmadan önce dikkat edilmesi gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle Osho dinamik meditasyonundan maksimum fayda sağlayabilmek için, bu tekniği tek başınıza uygulamanızı ve mümkünse sesinizi dahi kimsenin duymayacağı bir yerde yapmanızı tavsiye ederiz; çünkü bu meditasyonda çığlık atmak, bağırıp çağırmak vb. her şey yapılır, tek önemli olan sizin içinizden ne geldiğidir ve ortamda bulunan bir başka kişiden çekinmemeniz çok önemlidir.
  • Üzerinizde rahat kıyafetler olmalıdır; dilerseniz çıplak olarak da yapabilirsiniz; bu meditasyonun en önemli kuralı sizi sınırlayacak hiçbir şeyin olmaması gerektiğidir.
  • Osho meditasyonunda dakikalar çok önemlidir; bu sebeple, önceden kurabileceğiniz alarmlı bir meditasyon cihazınızın olması gerekmektedir.

osho meditasyon

Osho Dinamik Meditasyonu Aşamaları

Osho meditasyonu toplam 5 aşamadan oluşan 1 saatlik bir süreçtir. Tercihen sabah yapılması ve her aşamanın dakika sınırlamasına uyulması tavsiye edilir.

Osho Dinamik Meditasyonu 1. Aşama

İlk aşama toplam 10 dk olmalıdır.

  • İlk olarak bedeninizi rahat bir konuma getirin ve hızlı hızlı nefes alıp vermeye başlayın.
  • Nefesinizin kaotik olmasına izin verin; tek yapmanız gereken sonsuz bir susuzlukla nefes alıp vermek.
  • Nefes alıp verme hızınız bir zaman sonra bir bedensel devinime de neden olacaktır; kendinizi sıkmayın ve bedeninizin istediğiniz ritimde sallanmasına izin verin.
  • Kollarınızı ya da bacaklarınızı doğal bir şekilde hareket ettirmek, enerjinizi daha da yoğunlaştıracaktır.
  • 10 dk boyunca hızlı nefes alma ve vücut devinimlerinize devam edin.

osho dinamik meditasyon

Osho Dinamik Meditasyonu 2. Aşama

2. aşama da toplam 10 dk olmalıdır.
  • Bu aşama ilk 10 dakika önce biriktirdiğiniz enerjinin ve içinizdeki tüm olumsuz duyguların dışa vurulma anıdır.
  • Kendinizi hiç sıkmayın ve içinizden nasıl geliyorsa öyle davranın.
  • Bağırmak istiyorsanız bağırın, zıplamak ya da dans etmek istiyorsanız öyle yapın. Kelimenin tam anlamıyla çıldırın ve özgürlüğünüzü tüm bedeninizde hissedin.
  • 10 dk süren bu aşamada tek kuralımız; hiç kural olmaması! Korkularınızın ya da çekincelerinizin sizi durdurmasına izin vermeyin ve kendinizi özgürlüğün kollarına bırakın.

Osho Dinamik Meditasyonu 3. Aşama

3. aşama toplam 10 dk olmalıdır.
  • Bu aşamada belirli bir mantra eşliğinde zıplamanız ve sesin vücudunuza çarpmasına olanak vermeniz gerekir. (“Mantra nedir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.)
  • Kollarınız ve bacaklarınızı yana açarak dilediğiniz kadar yükseğe zıplamaya başlayın ve mantranızı sesli bir şekilde tekrarlayın. (“Hu Hu” ya da “Om” gibi.)
  • Ellerinizi sıkmayın, yumruk yapmayın; yalnızca serbest bırakın ve devinime kendinizi kaptırın.
  • Ayak tabanınız yere her çarptığında, sesin de cinsel organınıza ya da bacak aranıza çarptığına tanık olun.

osho meditasyonu nasil

Osho Dinamik Meditasyonu 4. Aşama

4. aşama toplam 15 dk olmalıdır.
  • 3. aşamanın bittiğini haber veren alarm çalar çalmaz DUR! 
  • Evet yapmanız gereken tek şey durmak; ama pozisyonunuzu düzeltmeye, başka yöne bakmaya vb. çalışmayın. Yalnızca alarm çaldığında bulunduğunuz pozisyonda durun.
  • 15 dk boyunca bu pozisyonu sürdürün ve hem bedeninizde hem de zihninizde gerçekleşenlere tanıklık edin.

Osho Dinamik Meditasyonu 5. Aşama

5. aşama da toplam 15 dk olmalıdır.
  • 5. aşama yalnız kutlama yapmanız için.
  • İster şarkı söyleyin ister dans edin. Yorucu bir güne başlarken ya da ardından içinizden geldiği gibi kutlama yapın.

Eğer yazımızı sonuna kadar okuduysanız, dinamik meditasyona başlamak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri edindiğinizi söyleyebilirsiniz. Hâlâ aklınızda soru işaretleri varsa yorumlarda sorabilir ya da Meditasyon Teknikleri yazımıza göz atarak Osho meditasyonları dışındaki teknikler hakkında da bilgi alabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!