Emzirme doğal bir süreç olmasına rağmen pek çok annenin bu dönemde destek alması ve bilgilendirilmesi gerekmektedir. Anneye bebeğine nasıl pozisyon vereceği ve memeyi nasıl tutturacağı mutlaka gösterilmeli ve desteklenmelidir. Emzirme sırasında annelerin bebeğe uygun pozisyon verip vermediği mutlaka kontrol edilmelidir. Ayrıca bebeğin başka pozisyonlarda da memeyi tutabileceği annelere anlatılmalı ve gösterilmelidir. Anne bu pozisyonlardan rahat ettiğini seçmelidir.
Doğru Emzirme Teknikleri
Yenidoğan bebeklerde bulunan bazı refleksler doğru emzirme teknikleri ve pozisyonları için önemlidir. Bu refleksler arama, emme ve yutmadır.

Arama refleksinde bebekler yanaklarına, dudaklarına veya çenelerine herhangi bir şey dokunduğunda başlarını çevirerek ağızlarını açar ve dillerini öne ve aşağı doğru uzatarak meme ararlar. Arama refleksi gebeliğin 32. haftadan itibaren aktiftir.
Emme refleksinde yine bebekler damaklarına herhangi bir şey dokunduğunda emmeye başlarlar. Takiben bebeğin ağzı sütle dolarsa yutma refleksi gerçekleşir. Bebekler koordine bir şekilde emme, yutma ve aynı anda nefes almayı genellikle gebeliğin 32-35. haftalarından itibaren başarabilirler. Emzirme süreci başladığında bebeğin bu reflekslerinin sağlıklı olması emzirmenin devamı açısından oldukça önemlidir.
Bu yazımızın içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Peki ya doğru emzirme nasıl olmalıdır? Bu süreçte annelerin uygulayabileceği ve emzirme sürecini kolaylaştıran bazı doğru emzirme teknikleri şunlardır:
-
Emzirme öncesinde anne rahat ve sakin bir ortamda olmalıdır.
-
Bebeğin yüzü ve vücudu anneye dönük olmalı, vücudu düz bir hat oluşturmalı, anne bebeğini kendine yakın tutmalıdır.
-
Bebeğinin başını dirseğine yerleştirmeli ve kolu ile vücudunu desteklemelidir.
-
Memesini C harfi şeklinde kavrayarak ve başparmakla memenin üstünden destekleyip memeyi bebeğin ağzına girecek şekle elverişli hale getirmelidir.
-
Annenin meme ucunu bebeğin dudaklarına sürmesi ve bebeğin ağzını büyük açmasını bekleyerek, bebek ağzını çok büyük açtığı anda memesini bebeğin ağzına yerleştirmesi yeterli olacaktır.
-
Bebeğin memenin ucu ile birlikte çevresindeki siyah kısmın girebildiği kadarını kavraması sağlanmalıdır.
-
Bebek memeyi doğru yakaladığında ağzı büyük açık, dudakları dışa dönük, çenesi memeye değer şekilde olmalıdır,
-
Meme ucunu çevreleyen siyah kısım (areola) alt dudakta üsttekinden daha az görülmelidir. Emzirme bitiminde ise meme ucu sağlıklı görülmelidir.

Emzirme Döneminde Meme Ucu Bakımı
Doğumun ardından anneleri uzun bir emzirme dönemi bekler. Bebeğinizle hem fiziksel hem de duygusal bir bağ kurduğunuz bu dönemde meme bakımı da bir hayli önemlidir. Peki meme ucu bakımı nasıl yapılmalı? Temizlikten nemlendirmeye, çatlak önleyici doğal çözümlere kadar ihtiyacınız olan tüm önerilere gelin birlikte göz atalım:
Önce Ellerinizi Yıkayın!
Bakteri, kir ve diğer kirleticilerin girmesini azaltmak için emzirmeden önce, sabun ve suyla yıkayın.
Nazik Davranın!
Meme uçlarını her emzirme sonrası sabun kullanmadan ılık su ile nazikçe temizlemek yeterlidir. Sabun ya da benzer ürünler cildi kurutarak çatlaklara ve tahrişe yol açabilir.
Anne Sütü ile Doğal Nemlendirme
Emzirme sonrası meme ucunda kalan birkaç damla sütü, meme ucuna yaymak, doğal bir iyileştirme ve koruyucu görevi görür.
Havalandırmaya Dikkat Edin.
Meme uçlarının hava alması, nem nedeniyle oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçer. Emzirme sonrası kısa süreliğine meme ucunu açık bırakmak faydalı olabilir.
Göğüs Pedlerini Sık Sık Değiştirin.
Göğüs pedleri süt sızıntılarını emmek için kullanılır; ancak uzun süre değiştirilmezse nemli ortam mikroorganizmaların çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle günde birkaç kez değiştirilmesi gerekir.
Sütyeninizi Her Gün Değiştirin
Sütyenleri günlük olarak değiştirin ve daha düzenli yıkayın. Emzirme sütyenleri genellikle emziren anneler tarafından tercih edilen seçenektir. Meme uçlarını temiz ve kuru tutmak için kullanımlar arasında yıkadığınızdan emin olun.
Bebek Dostu Merhemler ve Kompresler Kullanın.
Daha gelişmiş meme ucu bakımına ihtiyacınız varsa, Multi-Mam Meme Ucu Kompreslerini kullanabilirsiniz. Bunlar doğrudan soğutma ve yatıştırıcı etki sağlar ve emzirme nedeniyle oluşan kuruluğu ve çatlamayı hafifletmeye yardımcı olur. Multi-Mam Meme Ucu Kompresleri vegan dostudur ve cildin doğal iyileşmesini destekleyen bitki kaynaklı bir jel ile zenginleştirilmiştir. Etken madde Aloe Vera özütüne dayandığından, emzirmeden önce çıkarılması gerekmez.
Emzirme Yöntemlerini Ayarlayın.
Bebeğinizi emzirmeye yeni başladıysanız, meme ucu ağrısı ve tahrişi fark edebilirsiniz. Bunun nedeni bebeğinizin henüz doğru şekilde beslenmemesi olabilir. Tutuşu ayarlamak ve bebeğinizin doğru şekilde emdiğinden emin olmak tahrişi azaltabilir.
Ağrı ve Yara Varsa Doktorunuza Başvurun.
Meme ucunda geçmeyen ağrı, yara, kanama ya da enfeksiyon belirtisi varsa zaman kaybetmeden bir sağlık uzmanına başvurulmalıdır. Bazen bu durumlar, yanlış emzirme pozisyonlarından da kaynaklanabilir.

Emzirme Sürecini Daha Konforlu Hale Getirmek İçin Öneriler
Biliyoruz ki anneliğin ilk günlerinde biraz endişe ve biraz da yorgunluk hissetmek son derece normaldir. Bebeğinizi kucağınıza aldığınız o ilk anla birlikte, yepyeni bir hayat başlar. Emzirme de bu hayatın en özel, en doğal ve bazen en zorlayıcı parçalarından biridir.
Evet, bu süreç zaman zaman sabır isteyebilir. Ama durun ve düşünün: Hayatın başka hangi döneminde, sadece siz ve minik bir kalp bu kadar yakın olacaksınız? Bu anları biraz daha konforlu ve huzurlu hale getirmek mümkün. Nasıl mı?
1. Kendi alanınızı yaratın.
Anne adaylarına ilk tavsiyemiz bebek gelmeden önce emzirme için evinizde huzurlu bir ortam (ideal olarak yatak odasında ve oturma alanında) oluşturmanızdır. Uykusuz olduğunuzda huzurlu ve dinlendirici bir alana sahip olmak dünyayı değiştirecektir! Konforlu bir emzirme koltuğu edinerek, ihtiyaç duyacağınız bakım malzemelerini yanınızda bulunacak bir sepette toplayabilirsiniz. Dinlendirici bir müzik listesi hem sizin hem de bebeğinizin endişelerini yatıştırarak sakinleşmenize yardımcı olur.
2. Kendinizi rahatlatın.
Emzirirken kendinizi rahat hissetmeniz çok önemlidir. 24 saat emzirme sütyenlerinden kullanıyor olabilirsiniz (özellikle gece göğüs pedlerini sabit tutacakları için faydalı olacaktır) bu nedenle birkaç adet emzirme sütyenine yatırım yapabilirsiniz. Her yeni annenin emzirme sürecinde rahatlıkla kullanabileceği giysilerden oluşan bir dolaba ihtiyacı vardır. İlk birkaç hafta özellikle ne giyeceğinizi düşünme şansınız az olduğundan çok faydalı olacaktır.
Emzirme yastığı, emzirme esnasında rahat bir pozisyon için yardımcıdır. Çok yönlü stili ile uygun boyutlu bir emzirme yastığı çeşitli pozisyonlarda rahat ederek bebeğinizi emzirmenize olanak tanır.
3. Kendinize zaman ayırın.
Kendinize ayıracağınız zaman yenidoğan bir bebekle kulağa çok zor geliyor olabilir ancak huzurlu bir anne olabilmenizi sağlayacak en temel öğelerden bir tanesidir. Anneliğin ilk birkaç haftasında ve aylarında farkına bile varmadan kendinize vakit ayırabilmenin birkaç yolu olabilir:
-
Beslenme emziren bir anne için çok önemlidir. Hamileyken sağlıklı yemekler hazırlayarak dondurucuda depolayabilirsiniz.
-
Kilerinizi doğum tarihinizden birkaç hafta önce doldurmak için kapsamlı bir alışveriş listesi hazırlayabilir ve evinizde her zaman bol miktarda emzirme dostu atıştırmalık bulundurabilirsiniz.
-
Her gün duş almak için zaman bulun. Bunu “benim zamanım” yapın. Müzik dinleyin, yeni bir duş jeli ve yüz maskesi ile bebeğinizden ayrı geçireceğiniz 10-15 dakikada kendinizi şımartın.
-
Emzirirken sıvı tüketim miktarınızı arttırmanız gerekiyor bu nedenle her zaman yanınızda bulunacak bir su şişesi edinin. Bebeğinizi emzirdiğiniz her alana su şişelerini de yerleştirin.
4. Partnerinizden yardım alın.
Gece boyunca yatağınızda emzirmeyi öncelikli hale getirin. Bebek bezi değişikliklerine yardımcı olması için partnerinizle birlikte program yapabilir, böylece bazı geceleri yatakta geçirebilirsiniz. Işıkları mümkün olduğunca düşük tutarak dinlendirici bir ortam oluşturabilirsiniz.

5. Emzirmeyle ilgili bilgi edinerek destek alın
Başarılı bir emzirme sürecinin temel esaslarından biri de destek aramaktır. Bebek sahibi olmadan önce kendinizi (ve partnerinizi) bir emzirme kursu ile eğitin. Budizzz App uzmanlarından bu alanda da destek alabilir ve kendinize ve bebeğinize uygun bir rutini birlikte oluşturabilirsiniz.
6. Emzirmek acı verici olmamalıdır
Eğer emzirmek acı verici oluyorsa doktorunuza danışabilirsiniz. Emzirirken yaşadığınız rahatsızlığa yardımcı olacak birçok ürün var. Therapearl sıcak soğuk göğüs terapisi, HPA Lanolin Krem, göğüs ucu koruyucu gibi birçok ürün bu süreçte size yardımcı olacaktır.
En Çok Tercih Edilen Emzirme Pozisyonları
Emzirmek doğal ve içgüdüsel bir davranıştır. Ancak en doğru emzirme pozisyonu zamanla öğrenilir. Binlerce yıldır anneler, bebeklerini emzirmek üzere hem bebeğin hem de annenin rahat edeceği pozisyonları deneyimleyerek öğrenir. Kucak üzeri emzirme, çapraz tutup emzirme, yan yatarak emzirme gibi birden fazla emzirme şeklinden söz edilebilir. Burada unutulmaması gereken esas şey, annenin ve bebeğin emzirirken rahat olması gerektiğidir. En çok tercih edilen emzirme pozisyonları aşağıdaki gibidir:
1.Kucak Üzeri Beşik Tutuşu ile Emzirme
Emzirme pozisyonları arasında kucak üzeri beşik tutuşunda, bebeğin başı dirseğin ya da ön kolun iç yanına dayanır, tüm vücudu anneye döndürülür. Sırtının arkasından aynı kol ile, popo ve kalçadan ise eliniz ile desteklenir.
2.Çapraz Beşik Tutuşu ile Emzirme
Bebek meme hizasında, emzirilecek memeye doğru tutulur ve diğer kol ile desteklenir. Bu tip emzirme pozisyonları, dirsek bebeğin poposunu, ön kol ise bebeğin sırtının tamamını destekleyecek şekildedir. Avuç ile sırtın üst kısmı tutulurken başparmak ve diğer parmaklarla boynu bir yanından tutulur. İşaret parmağıyla bebeğin kafasının alt kısmı kulağın altından desteklenir.
3.Ayaklar Arkada Çanta Tutuşu ile Emzirme
Emzirme sırasında kol açılır, bebek yana dönük halde kendi yanınız ile kolunuz arasında, ayakları arkadan çıkacak şekilde tutulur. Bebeğin omuzları, boynu ve başının alt kısmı eliniz ile desteklenir ve gerekiyorsa meme diğer el ile tutulur.
4.Yan Yatarak Emzirme / Rahat Yatay Emzirme
Rahat yatay emzirme, emzirme sırasında annenin ve bebeğin yan yana yatarak beslenme işlemini gerçekleştirdiği bir pozisyondur. Bu pozisyon, bebeğin annenin yanında uzanarak emzirilmesini sağlar. Annenin sırtı ve bebeğin sırtı birbirlerine paralel şekilde hizalanır.
5. Futbol Tutuşu Emzirme
Futbol Tutuşu Emzirme. İngilizcede football hold olarak bilinen bu emzirme pozisyonunda annenin bebeği göğsüne doğru tutmasının yanı sıra bebeğin başı annenin kolunun altına yerleştirilir. Annenin kolunu kullanarak bebeğin başı desteklenir ve bebeğin vücudu annenin yanında yer alır.
6. Koala Tutuşu Emzirme
Koala pozisyonu, bebeğin dik bir şekilde oturarak veya ayakta durarak emzirildiği bir pozisyondur. Bu pozisyonda anne, bebeğini kucağında dik bir şekilde tutar ve bebeği göğsüne getirir. Bebeğin başı annenin koltuk altına yakın olmalıdır. Anne, diğer eliyle göğsünü destekleyebilir. Bu pozisyon reflüsü olan bebeklerde, dil-dudak bağı olan bebeklerde, 3.aydan sonra dikkati daha çabuk dağılan bebeklerde ve özellikle kolikli bebeklerde etkilidir.
Emzirme sürecinde göğüs ağrısı devam ederse ne zaman doktora başvurmalıyız?
Emzirirken Göğüs Ağrısına Dikkat!
Her Ağrı Normal Değildir!
Emzirme sürecinde aşağıdaki belirtiler varsa mutlaka bir uzmana başvurun:
-
Ağrı uzun sürüyorsa
-
Göğüste sertlik, şişlik, kızarıklık varsa
-
Emzirme sırasında yanma ve batma hissediyorsanız
-
Göğüs ucunda yara, çatlak ya da kanama oluştuysa
-
Erken müdahale, daha rahat bir emzirme süreci için çok önemlidir.