27 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Gebeliğinizin 27. haftası ile hamileliğinizin 3. Trimester’ına ulaştınız ve birçok gebelik sorunu ile yeni yeni karşılaşmaya başladınız. Sırt ağrıları, idrar kaçırma, uykusuzluk… Ancak hatırlatmak isteriz ki bebeğinizle çıktığınız hamilelik yolculuğunuzun sonlanmasına ve miniğinizi kucağınıza almanıza sayılı günler kaldı ve gebelik sağlığı hakkında bilgili bir anne olduğunuz sürece, en zor bilinen hamilelikte son günler bile kolayca geçecektir.

27 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte ay hesaplama, normalde yaptığımızdan biraz farklı olduğu için her ebeveynin kafası karışmaktadır. Ancak, Gebelikte Bebek Gelişimi rehberimizi takip ederek hafta hafta gebelik takibinizi sağlayabilir ve bebeğinizin kaç aylık olduğunu öğrenebilirsiniz.

  • 27 haftalık gebelik, 189 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple de 6 ay 9 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • Ayrıca 27. hafta, hamileliğin son trimester’ının da başlangıcıdır.

Daha kolay takip edebilmek için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

27 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

27 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama boy

37 cm

Ortalama kilo

1 kg

  • 27 haftalık boy ve kilo değerleri tablodaki gibi olsa da “27 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusu da akılları kurcalamaktır ve cevaben bir lahana ya da karnabahar büyüklüğünde olduğunu söyleyebiliriz.

27 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

gebelikte 27. hafta ultrason

 

Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğinizin ultrason görüntüsünün internette karşılaştığınız bu fotoğraflardan ya da arkadaşlarınızın ultrason görüntülerinden oldukça farklı olması normaldir. Zaten zamanla gözlemleyeceğiniz gibi, artık bebeğiniz ultrason görüntüleri kendi içinde bile benzememeye başlayacak; çünkü bebeğiniz çok hareketli ve anne karnında yeterli alana da sahip olduğu için, onu her zaman istediğiniz pozisyonda yakalayamamanız normal.

  • Ultrasonda bebeğinizin irkilir ya da hıçkırır gibi düzenli bir sarsılma hareketi yaptığını görebilirsiniz. Birçok ebeveyn bu durumdan endişelense de telaşlanacak bir şey yok: Bebeğiniz nefes alma egzersizleri yapıyor.
  • Bebeğinizin tüm oksijen ihtiyacını plasenta yoluyla karşılamasına rağmen, amniyon sıvısını yutarak nefes alıp vermeye çalışması, ultrasondaki hıçkırığa neden oluyor.
  • Bebeğinizin ultrason görüntüsündeki cılızlık da bu haftadan itibaren azalmaya başlayacak ve bebeğiniz tombullaşacaktır.

27 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Cilt altı yağ dokusu ve organların çevresindeki yağlanma 27. haftadan itibaren artmaya devam edecektir. Bu sebeple hem bebeğiniz daha tombul gözükecek ve ultrasondaki cılız görüntü silinecektir hem de bebeğinizin vücudunu kaplayan lanugo tüyleri dökülerek, vücudu ısıtma işini yağlara bırakacaktır.
  • Bebeğinizin başındaki büyümeyi ultrasondan dâhi fark etmişsinizdir; çünkü bebeğinizin beyni giderek büyüyor ve artık beyin dalgaları yenidoğan bir bebeğinki ile aynı. Bu sebeple de ilkel bir hafızaya sahip olduğu ve anne karnında sürekli duyduğu sesleri, dili, şarkıyı depolamaya başladığı biliniyor.
  • Bebeğinizin doğumdan sonra beyaz gürültü sayesinde sakinleşmesi ve uykuya dalması, anne ve baba sesine olumlu tepki vermesi ya da belirli şarkılarda sakinleşmesi, 27. haftada geliştirdiği ilkel hafıza ile bağdaştırılmaktadır.
  • 27 haftalık bebeğinizin, işitme dışındaki duyu organları da oldukça gelişmiştir. Örneğin görme duyusunun gelişimine bağlı olarak, gebeliğinin 27. haftasındaki bir bebeğin karnına ışık tutulduğunda, bebek içeride gözlerini kısar.
  • Artık bebeğinizin tat alma ve koklama duyusu da gerekli olgunluğa erişmiş durumdadır ve belli yöntemlerle siz de bu gelişiminin farkına varabilirsiniz; çünkü yediğiniz yiyeceklerin tadı ve kokusu, plasenta tarafından bebeğinize geçmekte ve bebeğiniz tepki vermektedir. Örneğin baharatlı bir besin tükettiğinizde, bebeğiniz hıçkırabilir ya da tatlı besinler tükettiğinizde, bebeğiniz hareketlenebilir.
  • 27. haftadan itibaren bebeğinize plasenta yoluyla, antikorlarınız da geçmeye başlayacak ve bebeğinizin doğumdan sonraki 5. ayına kadar, bebeğinizi bu antikorlar koruyacaktır. Bu sebeple, 25 haftalık gebe anne kontrollerini yaptırmadıysanız, bir an önce doktorunuza başvurmanız ve bağışıklığınıza dikkat etmeniz gerekmektedir.
  • Bebeğinizin akciğerleri de son hızla gelişmeye devam etmektedir ve bu sayede bebeğinizin erken doğum ihtimalinde, tıbbi müdahale ile yaşama şansı her geçen gün artmaktadır.

27 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin 3. Trimester’a ulaşmasıyla birlikte, bebeğiniz 5 aylık olana kadar ihtiyacı olan antikorları, plasenta yoluyla sizin vücudunuzdan almaya başlayacaktır. Be sebeple, bu ayda vücudunuzdaki tüm değişimleri kontrol altında tutmanız, beslenme ve uyku düzeninize özen göstermeniz çok önemlidir.

Hamileliğin 27. Haftasında Anne Vücudu

  • haftadan itibaren, rahminiz göbek deliğinden yaklaşık 7, rahmin tepe noktasına kadar ise yaklaşık 27 cm yüksekliğe erişmiştir.
  • Bu sebeple, göğüs kafesinizde genişleme olması, bel ve sırt ağrıları yaşamanız gayet normaldir ve düzenli egzersiz ya da doğru uyku pozisyonları ile üstesinden gelinebilecek sorunlardır.
  • Rahim genişlemesi ve bebeğin ağırlığının artmasıyla paralel olarak gelişen bir diğer sıkıntı da bacaklardan kalbe giden damarlarda oluşan baskı ve sonucunda yaşanan kramplardır. 27. haftadan itibaren damarlarınız daha fazla genişlemeyeceği için, huzursuz bacak sendromu adı verilen bu krampların hamilelik sonuna kadar yaşanması ve artması kaçınılmazdır. Ilık duş ve düzenli egzersiz yardımıyla hafifletilebilir.
  • Damarlarınızın daha fazla genişleyememesine bağlı olarak, kan basıncınız da giderek artacaktır ve preeklampsi hakkında bilgi edinerek önlemlerinizi almanız önemlidir.
  • Akciğerlerinizin tam anlamıyla hava ile dolmaması sebebiyle, solunum sıkıntıları da yaşayabilirsiniz ve özellikle yatağa uzandığınızda bu sıkıntı artabilir. Öncelikle belirtmek isteriz ki bu solunum sıkıntısının bebeğinize bir zararı yoktur; çünkü progesteron hormonu sayesinde bebeğinize ihtiyacı olan tüm oksijen taşınabilmektedir. Sizin yaşadığınız bu semptomun sebebi ise büyüyen rahmin göğüs kafesine ve diyaframa baskı yapmasıdır.
  • 27 haftalık gebelikte kolesterol artışı yaşamanız da endişe edici durumlardan biri değildir; çünkü kolesterol, plasenta tarafından üretilen çeşitli hamilelik hormonlarına blok oluşturmak için artmaktadır.
  • 27 haftalık gebelikte yaşayabileceğiniz ve normal kabul edilen değişimleri kısaca açıklamaya çalıştık. Ancak bu haftadan itibaren yaşayabileceğiniz ve kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken tehlikeli hamilelik semptomları hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Yazımızın devamında ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

Hamileliğin 27. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Öncelikle belirtmek isteriz ki “27 haftalık gebelikte kaç kilo olunmalı?” gibi sorular oldukça sık sorulsa da yanlıştır; çünkü hamileliğe başlangıç kilosu, genetik faktör, beslenme ve egzersiz alışkanlıkları nedeniyle, hamilelik kilosu kişiden kişiye ciddi değişim göstermektedir. Fakat haftalar arasında alınması gereken kilolar hemen hemen aynıdır.

  • 27 hafta boyunca almanız gereken toplam kilo, ortalama olarak 500 gram olarak belirlenmiştir. Ancak hamile kalma kilonuz düşükse, 1 kg’a yakın bir kilo artışı da normaldir.
  • Eğer haftada 2-3 kg gibi bir kilo artışı yaşıyorsanız ise, acilen doktorunuza başvurmanız ve uygun bir beslenme/ egzersiz programına başlamanız gerekmektedir; çünkü hamilelikte alınan fazla kilolar preeklampsi’yi tetiklemekte ve doğumu zorlaştırabilmektedir.
  • Artan kilo artışınız nedeniyle endişelenmeniz ve haftada 500 gr- 1 kg arası kilo artışından tedirgin olmanız gayet doğaldır ve birçok anne aynı tedirginliği yaşamaktadır. Ancak kesinlikle doktorunuza başvurmadan diyet yapmak gibi bir hataya düşmemeli ya da ağır egzersizlere yönelmemelisiniz.
  • Aldığınız kilolar yağ olarak depolanmamakta ve bebeğinizin kilo artışına, plasenta gelişimine ve amniyon sıvısının artışına bağlıdır.

Hamilelikte Tehlikeli Durumlar ve Belirtileri

  • Bebeğiniz aşağıya kayıyormuş gibi hissetmenize neden olan pelvik baskı
  • Vajinadan gelen koyu renkli, kötü kokulu ya da kanlı akıntı (Bu akıntıyı 27. haftada da sıklıkla karşılaşacağınız renksiz ve kötü kokmayan akıntı ile karıştırmamak gerekmektedir.)
  • İdrar yaparken yanma ve sarı- yeşil renkli akıntı (Bu durum hamilelikte acil tedavi gerektiren vajinal enfeksiyonlara işaret ediyor olabilir.)
  • Eğer henüz hamileliğin 30. haftasına ulaşmadıysanız, regl sancısına benzer ağrılar ve saatte 4 defayı geçen kramplar
  • Bebeğinizin hareketliliğindeki ani değişimler (Özellikle 28. haftada anne karnının bebeğe daha dar gelmeye başlaması ile bebeğinizin hareket rutinini daha kolay takip edebileceksiniz.)
  • Karın ağrısına eşlik eden ve 24 saati geçen şiddetli kabızlık ve otururken sancı
  • Yeterli uykunun alınmasına rağmen, görmede oluşan bulanıklık, baş dönmesi ya da gözün önünde hareler uçuşması
  • Kalp çarpıntısı ya da bayılma
  • Hamileliğin son aylarında yaşanan aşırı kusma (Hamilelik başında yaşadığınız sabah bulantıları gibi olağan kabul edilmemektedir.)
  • Vücutta aşırı ya da tek taraflı şişme (Hamilelik boyunca ödeme bağlı şişkinlikler yaşamanız oldukça normaldir; ancak ödem şişkinliğinden daha fazla bir şişlik ve özellikle tek taraflı şişlik, doktor kontrolü gerektirmektedir.)
  • Sulu kaşınma ya da aşırı kaşınma (Aslında sağlığınız için tehlikeli bir durum değildir; ama amniyon kesesi açılmış ve doğum başlamış olabileceği için, doktora başvurmanızı gerektirir.)

Gebelik boyunca gitmeniz gereken kontrolleri düzenli takip edebilmek için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Rehberi'ni takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte 27 haftalık bebeğin boyu kaç cm olur?

27 haftalık bebeklerin ortalama boyu 37 cm’dir.

Gebeliğin 27. haftasında bebek kaç kilodur?

Gebeliğin 27. haftasında bebek yaklaşık olarak 1 kloya ulaşmıştır.

Gebeliğin 27. haftasında anne kaç kilo almalıdır?

Hamileliğin ilk 6 ayında haftada almanız gereken ortalama kilo 500 gramdır.

Sağlıklı bir hamlelik için neler yapılmalıdır?

Hamilelikte tehlikeli durumları bilmek ve takip etmek gerekmektedir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • 23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • 24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 24. haftasında bebeğin boyu-kilosu, annedeki değişimler ve doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler gebelik takip rehberimizde!
  • 40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • 39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.