Yenidoğan Bebeği Emzirme
Bebekle evde geçirilecek ilk günler hem anne hem de bebek için birçok yeni deneyimi de beraberinde getirir. Meme ile ilk kez tanışan yenidoğan emmeyi keşfederken, anne de nasıl emzirmesi gerektiğini öğrenir. Bu günler, “Yenidoğan bebek ne kadar emmeli? Yenidoğan ne sıklıkta emmeli? Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım?” gibi sorunlarınıza yanıt bulmak için de doğru zamandır. Budizzz ailesi olarak yenidoğanlarda beslenme hakkında bilinmesi gerekenleri açıklamaya çalıştığımız bu yazının soru işaretlerinizi gidereceğini düşünüyoruz. Yenidoğanlarda beslenmenin yanı sıra uyku düzeni, gelişim tablosu ve aşı takvimi gibi konularda da bilgi almak için Ay Ay Bebek Gelişimi rehberimize göz atmanızı tavsiye ederiz.
Yenidoğan Bebek Nasıl Emzirilir?
- Öncelikle, doğumun ardından dış dünyaya alışmakta zorlanan bebeğinizin sakinleşmesi için ilk emzirmeyi geciktirmemek önemlidir. Bebekten bebeğe farklılık gösterebilmesine rağmen, ortalama olarak doğumu takip eden 1 saat ilk emzirme için idealdir. İlk emzirme sonrasında hem anne ile kurulan tensel temas bebeği sakinleştirir hem de sonraki beslemeleri daha kolay hale getirir.
- Bebeğinizin ağzını açması ve memeyi kavraması için, meme ucunu bebeğin dudağına sürebilir ve emme refleksini harekete geçirebilirsiniz. Bu sayede, bebeğinize memeyi tutturmak çok daha kolay olacaktır. Ayrıca, yalnız meme ucunu değil, memenin çevresindeki kahverengi bölgeyi de bebeğin ağzına vermeniz gerekmektedir.
- Meme değişimi yapmak ya da emzirmeyi bitirmek için, serçe parmağınızla bebeğinizin ağzını nazikçe itebilir ya da onun bir parmağını ağzına sokarak, memeyi bırakmasını sağlayabilirsiniz.
- İlk emzirmenizin çok kısa olması ve bebeğinizin hemen doyması sizi endişelendirmemelidir; çünkü yenidoğan bebeklerin midesi çok küçüktür ve siz emzirdikçe kapasitesi artacaktır. Ayrıca ilk emzirmedeki süt, kolostrum olarak bilinen ve 1 çay kaşığı bile bebeği doyurabilen konsantre bir sıvıdır.
- Bebeğiniz emdikçe sizin süt üretiminiz de artacaktır. Bu sebeple, eğer sütünüz az geliyorsa anne sütünü arttırmak için yapılabilecekleri uygularken sabırlı olmanız ve bebeğinizi az da olsa emzirmeye devam etmeniz çok önemlidir.
Yenidoğan Bebek Ne Sıklıkla Emzirilir?
- Anne sütünün sindirimi çok kolay olduğu için, bebeğiniz emdikten 1- 2 saat sonra yeniden acıkacaktır. Bu sebeple, yenidoğanlarda emzirme sıklığı 2 saatte bir olarak belirlenmiştir.
- Eğer bebeğiniz herhangi bir sebepten dolayı, 2 saatte bir emmek için uyanmıyorsa sizin uyandırarak emzirmeniz gerekebilir. Uyuyan bebeğinizin çenesini ya da ağız çevresini okşamanız, emme refleksini harekete geçirerek, memeyi kavramasını kolaylaştırır.
- Eğer tüm bu denemelere rağmen bebeğiniz yeteri kadar emmek istemiyorsa, Bebeklerde Meme Reddi yazımıza da göz atmanızı tavsiye ederiz.
Yenidoğan Bebeğin Acıktığı Nasıl Anlaşılır?
Miniğinizin acıkmış olduğunu anlamak için aşağıdaki belirtileri gözlemlemeniz yeterli olacaktır:
- Elini ağzına ya da yüzüne götürüyorsa
- Ağzını emiyormuş gibi hareket ettiriyorsa
- Yanağına dokunduğunuzda başını çevirip ağzını açıyorsa
- Gözlerini kısarak bakıyorsa
- Ve başka neden olmaksızın ağlıyorsa bebeğiniz acıkmış olabilir ya da yeteri kadar doymuyordur. Eğer bebeğinizde hiçbir belirti yoksa ve yine de az emiyormuş gibi hissediyorsanız, büyüme hızına dikkat etmeniz ve doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
Bebeğinizin büyüme hızını ve gelişim eğrisini düzenli takip edebilmek için Persentil Hesaplayıcı'mızı kullanabilirsiniz.
Yenidoğan Emziği Kullanmak Gerekli mi?
Yenidoğan emzikleri, bebeğinizi sakinleştirmekte size çok yardımcı olabilir. Özellikle, emziremiyorsanız ve sütü hazırlanana kadar bebeğinizde ağlama ve öfke krizleri sorunu yaşıyorsanız bebek emziği kullanabilirsiniz. Ancak;
- Emme duygusunu emzikle tatmin eden bebeğiniz, meme emmek istemeyebilir ya da yeteri kadar emmeyebilir.
- Bebeğinizi emziriyorsanız ise yenidoğan emziği kafasının karışmasına ve memeyi reddetmesine neden olabilir.
Yenidoğan emziğinin yaratabileceği sorunlardan kaçınmak için, yenidoğan bebeği sakinleştirmek için başka yöntemlere başvurabilirsiniz. Örneğin, bebeklere anne karnında eşlik eden ses olarak da bilinen beyaz gürültü, bebeğinizin kendini anne karnındaki kadar huzurlu hissetmesini, sakinleşmesini ve hatta kolayca uykuya dalmasını sağlar. Bebeğinize beyaz gürültü cihazlı Budizzz uyku arkadaşı hediye ederek, bebeğinize hem beslenme hem de uyku düzeni konusunda yardımcı olabilirsiniz.
Bebeklerde emzik kullanımı ve seçimi hakkında ayrıntılı bilgi için: Emzik Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kaynak: Sağık Bakanlığı Temel Yenidoğan Bakım Rehberi
Sıkça Sorulan Sorular
Yenidoğan bebek memeye nasıl alıştırılır?
Memenin ucunu bebeğinizin ağzına değdirmeniz emme refleksini harekete geçirmek için yeterlidir.
Yenidoğan emziği kullanmak sağlıklı mıdır?
Sağlıksız olmamasına rağmen, emme duygusunu emzikle tatmin eden bebeğinizin daha az emmesine neden olabilir.
Yenidoğan bebek kaç saatte bir emer?
Anne sütünün sindirimi çok kolay olduğu için bebeğinizi 1 -2 saatte bir emzirmeniz gerekmektedir.