Uyku Arkadaşı Neden Önemlidir?
Bebekleri doğdukları andan itibaren uyku düzeni oluşturmak için ebeveynler çeşitli yollar denerler. Bebeklerin uyumamasının birden fazla sebebi olabilir. Bu sebepleri daha detaylı okumak için blog yazımızı okuyabilirsiniz. Uyku düzeni oluştururken etkili olan bir yol ise uyku arkadaşı edinmektir.
Uyku Arkadaşı Nedir?
Uyku arkadaşı; 0-5 yaş arası çocuklara sağlıklı uyku rutini oluşturmak, uykuya daha rahat dalmasını ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak amaçlı kullanılan oyuncaklardır. Genellikle yumuşak, çok tüylü olmayan, beyaz gürültü sesleri içeren, bebekler için zararlı olmayan kumaş özelliğine sahip, çoğunlukla yıkanabilen çocukların uyku düzenini desteklemek amaçlı üretilen nesnelerdir
Uyku Arkadaşı Ne işe Yarar?
Uyku arkadaşı çocukların uyku öncesi sakinleşmesini, kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Beyaz gürültü özellikleri sayesinde anne karnı ortamı yaratarak bebeklerin daha huzurlu olmalarını destekler. Ebeveynler, bebeklerin yanında olmadıkları zaman ağlama sensörü özellikli uyku arkadaşı kullanımında, bebekler ağlamaya başladığı anda beyaz gürültü özelliği devreye girerek bebeği sakinleştirmeye ve uykuya tekrar dalmasına yardımcı olur.
Uyku Arkadaşı Neden Önemlidir?
Uyku arkadaşı, bebeklerin yalnızlık hissetmesini azaltarak güvenli bağlanmalarını destekler. Her uykudan uyandığında uyku arkadaşını gördüğünde güven duygusu pekişir. Bu şekilde kendini yalnız hissettiği için ağlamaz. Bir süre sonra uyku arkadaşını gördüğü zaman uyku zamanı geldiğini anlar ve uykuya geçiş süresi kısalmaya başlar.
Taşınabilir olması bebeğinizle yaptığınız seyahatlerde de uyku düzeninin bozulmasını minimize etmenize yardımcı olacaktır. Bebeğiniz evdeki uyku arkadaşını seyahatte de gördüğünde yer değişikliği ile ilgili yaşadığı huzursuzluğu azalacaktır.
Bebekler Uyku Arkadaşına Nasıl Alışır?
Bebeklerin uyku arkadaşlarını uyku ile eşleştirebilmeleri için ilk etapta uyku arkadaşının sürekli bebeğinizin yatağında olmasına özen gösterin. Böylelikle bebeğiniz yatak ve uyku arkadaşı ikilisini uyku ile eşleştirmeye başlayacaktır. Hiçbir zaman diğer oyuncakları ile bir arada tutmayın. Bu şekilde uyku arkadaşı oyuncağının uyku oyuncağı olduğu mesajını alacaktır. Daha hızlı alışabilmesi için kendi kokunuzu uyku arkadaşına sürmeyi deneyebilirsiniz, anne kokusunu alan bebek uyku arkadaşına daha kolay alışacaktır.
Uyku Arkadaşı Nasıl Seçilir?
- Çok tüylü olmayan, yumuşak, bebek dostu kumaştan üretilmiş olmalıdır.
- Bebeklerin kolayca kavrayabilecekleri boyutta olmalıdır.
- Hijyen açısından yıkanabilir olmalıdır.
- Fermuar detayları iyi gizlenmiş olmalıdır.
- Bebeğinizin sarılıp uyuyabileceği, kolları bacakları olan bir oyuncak olması alışmasını kolaylaştırır.
- Askı özelliği olan uyku arkadaşları kullanım kolaylığı sağlar. Beşik, puset, araba koltuğu gibi her yerde kolaylıkla bebeğinizin yanında kullanılabilir.
- Beyaz gürültü özelliği olan uyku arkadaşları, anne karnı ortamı sağlayarak bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştıracaktır.
- Ağlama sensörlü olan uyku arkadaşları anne babaların hayatlarını oldukça kolaylaştırır. Bebekleri uyuduğu zaman diğer işlerini halletmeye çalışan ebeveynler ağlama sensörü özellikli uyku arkadaşı sayesinde bebekleri her ağladığında bebeklerinin yanına giderek uyutmaya çalışmak zorunda kalmazlar. Anne babalara oldukça zaman kazandıran bu özellik, uyku arkadaşı seçiminde dikkat edilmesi gereken bir ayrıntıdır.
Sıkça Sorulan Sorular
Bebekler için uyku arkadaşı nedir?
Uyku arkadaşı; 0-5 yaş arası çocuklara sağlıklı uyku rutini oluşturmak, uykuya daha rahat dalmasını ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak amaçlı kullanılan oyuncaklardır.
Uyku arkadaşının faydaları nedir?
Bebeklerin uyku düzenini oturtur ve sağlıklı uyku alışkanlıkları edinmelerini sağlar.
Bebekler için uyku arkadaşı ne zaman kullanılır?
Beyaz gürültülü uyku arkadaşı Budizzz, doğumun hemen ardından kullanılır; ancak beyaz gürültü içermeyen sıradan uyku arkadaşları 4. aydan itibaren kullanılmaktadır.
Uyku arkadaşı bebekte bağımlılık yapar mı?
Hayır. Yalnızca bebeğe uykuyu çağrıştıran bu oyuncaklar, bağımlılık yapmamaktadır.