Bebeklerde Öksürük Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Bebeklerde ateşten sonra, en çok hastaneye başvurma sebebi olan sorun, bebeklerde öksürük olarak görülmektedir. Yetişkinler arasında da çok yaygın olan ve kendi kendine geçmesi muhtemel görülen öksürük, söz konusu bebeklerimiz olduğunda telaşa neden olmaktadır. Bu telaşın önüne geçmek ve sakin, sağlıklı kararlar alabilmek için ise bebeklerde öksürüğün çeşitleri ve nedenleri hakkında, her ebeveynin bilgi sahibi olması gerekmektedir. Size ve bebeğinizin sağlığınıza değer veren Budizzz ailesi olarak, bebeklerde öksürük, çeşitleri ve altında yatması muhtemel sorunları sizler için açıklamaya çalıştık.

Bebeklerde Öksürük Nedenleri Nelerdir?

Öncelikle belirtmek gerekir ki öksürük, vücudun hastalıklara karşı geliştirdiği bir savunma mekanizmasıdır ve oldukça sağlıklı bir tepkidir. Savunma mekanizmasına bağlı olarak gelişen öksürük dışında, hastalıklara ve tahrişe bağlı da bebeklerde öksürük oluşabilmektedir.

  • Soğuk Algınlığı: Bebeklerde öksürük şikayetinin en yaygın sebebi, viral bronşit olarak da bilinen soğuk algınlığıdır. Ateş ve benzeri eşlik eden şikayetler olmadığı sürece, bebeğinizin sağlığından şüphelenilecek bir durum olmayabilir. Bebeğinizin öksürüğünü ve ateşini gözlem altında tutmak ve doktorunuzun önerdiği ilaçlarla bu süreci atlatmak mümkündür.

Bebeklerde grip hakkında bilgi almak için Sağlık Bakanlığı'nın broşürüne de buradan göz atabilirsiniz.

  • Balgam Birikmesi: Bebekler, hasta olmadıkları zamanlarda da sık sık mukus ya da balgam yutarlar ve bu durum, bir sorun teşkil etmez. Ancak, kış ve sonbahar aylarında havaların soğumasıyla birlikte vücudun ürettiği mukus miktarı da artar. Bebelerimizin bu mukusu yutması sonucu, boğazda birikme oluşabilir ve öksürüğe neden olabilir.
  • Bahar Nezlesi: Yetişkinlerin de mevsim geçişlerinde sık sık yaşadığı bahar nezlesi, bebeklerde de karşılaşılan ve sebebi bilinmediği için telaş yaratan durumlardan biridir. Havadaki toz ve nem oranı, polenler ve benzeri değişiklikler, bu durumun sebebi olabilmektedir.
  • Psikojenik Öksürme: Bu tarz öksürmeler, altta yatan bir sebep bulunamayan öksürmelerdir. Doktora başvursanız dahi herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanmaması olağandır. Genelde bebeklerin, uzun süren bir gribal enfeksiyon sonucunda alışkanlık olarak ya da sırf hoşlarına gittiği için sürdürdüğü öksürük çeşididir ve telaşlanmanızı gerektirecek bir şey olmayabilir. Bebekler zamanla azaltarak bu alışkanlıktan vazgeçerler.
  • Alerji: Birçok yetişkin bile sahip olduğu tüm alerjileri bilmemektedir. Bu sebeple, bebeğinizin sahip olduğu alerjileri de henüz bilmemenizde bir sakınca olmayabilir; ancak, nefes alırken hırıltıya sebep olan ya da nefes almada sıkıntı yaratan durumlarda doktora başvurulmalıdır.
  • Tahriş Edici Maddeler: Bebekler, dış dünyayı tanımaya çalışırken ellerine aldıkları nesneleri ağızlarına ya da burunlarına götürmeye meyillidirler. Özellikle, bazı bebekler burunlarına peçete ve benzeri maddeler sokma alışkanlığına sahip olabilirler ve biriken maddeler öksürüğe ya da tahrişe sebep olabilir. Eğer bebeğinizin böyle bir alışkanlığı varsa, öksürük ya da hırıltı gibi belirtileri gözlemlemeli ve doktora başvurmalısınız; çünkü bu maddeler, ilerleyen yaşlarda öksürükten daha ciddi sorunlara da neden olabilir.
  • Krup: Bebeklerin ses tellerinde ya da solunum yolunda oluşan krup, özellikle 6 ay ilâ 3 yaş arasında rastlanan bir sorundur. Dikkate alınmayan krup virüsleri, bebeklerde viral enfeksiyonlara sebebiyet verebilir.
  • Reflü: Mide asidinin boğaza gelmesine ve boğazda tahrişe neden olan reflü, özelikle 0- 6 ay bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur. Boğazda oluşan tahriş sonucu, öksürüğe sebep olur ve kendini bu şekilde belli eder. 2 haftadan uzun süren öksürüklerde doktora danışılması ve hastalığın tespiti önemlidir.
  • Diğer Hastalıklar: Doğuştan gelen fiziksel farklılıklar, sinüs kaynaklı sorunlar ve astım gibi hastalıklar da bebeklerdeki öksürüğün nedeni olabilir. Sık karşılaşılan bir durum olmamasına rağmen, 2 haftadan uzun süren öksürüklerde doktora başvurmak ve altta yatan bir hastalık olup olmadığından emin olmak önemlidir.

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir?

İnternette, bebeklerde öksürüğe iyi gelmesi nedeniyle birçok farklı yiyecek ve içecek tarifi bulunmaktadır. Ancak unutmamak gerekir ki bu tarifler bebeğinizin öksürüğün iyi geliyor dâhi olsa alerji ya da sindirin kaynaklı başka sorunlara yol açabilir. Bu sebeple, bu tarifleri bilgi kirliliği olarak görmenizi ve doktoruna başvurmadan, bebeğinize herhangi bir takviye vermemenizi tavsiye ediyoruz. Bebeğinizi rahatlatmak için uygulayabileceğiniz basit yöntemleri ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Bebeğinizde kuru öksürük gözlemliyorsanız, solunum yollarını nemli tutmak hem öksürük sorununu daha kolay atlatmasına yardımcı olur hem de boğazda tahriş oluşması gibi olumsuzlukların önüne geçebilir. Bebeğinizin odasını nemli tutmak için, oda nemlendirici cihazlar kullanabilir ya da kış aylarında, peteklerin üstüne bir tas su koyabilirsiniz.
  • Bebeğinize ılık banyo yaptırmak ve banyo sonrasında odada biraz vakit geçirmek de öksürük için faydalıdır. Böylece, ılık su ve buhar bebeğinizin solunum yollarını yumuşatacak ve öksürüğünü hafifletecektir.
  • Her rahatsızlıkta olduğu gibi öksürükte de yeterli uyku alımı, iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Eğer bebeğiniz öksürük nedeniyle sık sık uyanıyor ve tekrar uyumakta sorun yaşıyorsa, yastığını biraz yükseltmeyi deneyebilir ya da bir uyku arkadaşı edinerek sağlığı için gerekli olan uykuyu almasını sağlayabilirsiniz.
  • Balgam ya da mukusa bağlı öksürük sorununda ise, bebeğinizi yüzüstü yatırarak sırtını sıvazlayabilir ya da burun aspiratörü kullanabilirsiniz. Böylece bebeğiniz balgamını ya da mukusunu atacak ve rahatlayacaktır.

Bebeklerde Öksürük Ne Zaman Tehlikelidir?

  • Bebeklerde öksürükle birlikte nefes darlığı görülüyorsa bir an önce doktora başvurmakta fayda vardır; çünkü bu tarz öksürük, astım benzeri hastalıkların habercisi olabilir.
  • Öksürüğe ateşin eşlik etmesi de dikkat ve gözlem gerektiren durumlardandır. Böyle bir durumda bebeğinizin ateşini gözlem altında tutmak ve düşürmeye çalışmak gerekebilir. Ateşin kritik seviyeye ulaşması durumda, acilen doktora başvurulmalıdır. Bebeğinizin ateşinizi düşürmenin ve normal ateşi kritik ateşten ayırmanın yollarını öğrenmek için “Bebeklerde Ateş Hakkında Bilinmesi Gerekenler” isimli yazımıza da göz atabilirsiniz.
  • Bebeğinizin boğazında ya da burnunda yabancı bir cisim olmasından şüpheleniyorsanız da bir an önce doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz; çünkü bu cisimlerden kaynaklı öksürük, zaman içinde geçse dâhi ilerleyen yaşlarda solunum sıkıntılarına sebep olabilmektedir.
  • Öksürük, nadiren de olsa boğaz tahrişine bağlı olarak iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Bebeğinizin ihtiyacı olan besinlerden mahrum kalmaması için, doktorunuza başvurmanız önemli olabilir.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde krup nedir?

Bebeklerin ses tellerinde ya da solunum yolunda oluşan krup, özellikle 6 ay ilâ 3 yaş arasında rastlanan bir sorundur.

Bebeğim öksürüyor, ne yapmalıyım?

Bebeğinizde kuru öksürük gözlemliyorsanız, solunum yollarını nemli tutmak hem öksürük sorununu daha kolay atlatmasına yardımcı olur hem de boğazda tahriş oluşması gibi olumsuzlukların önüne geçebilir.

Bebeklerde öksürük tehlikeli midir?

Bebeklerde öksürükle birlikte nefes darlığı görülüyorsa tehlikeli olabilir; ancak aksi takdirde soğuk algınlığı gibi basit bir durum olma ya da bebeğinizin burnunda yabancı cisim olma ihtimali yüksektir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

Hepsini Gör
  • Sezaryen Sonrası Cinsel İlişki

    Sezaryen sonrasında ilk cinsel ilişki ne zaman olmalıdır ve nelere dikkat edilmelidir? Sezaryen sonrası cinsel ilişkide neden ağrı olur? Tıkla ve hemen öğren.
  • Baby Shower Nedir, Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

    "Baby Shower ne demektir, Baby Shower partisi ne zaman ve nasıl yapılır, ne hediyeler alınır?" gibi tüm sorularınızın cevaplarını hemen öğrenin.
  • Bebeklere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilmelidir?

    Bebeğin tuvalet eğitimine hazır mı? Tuvalet eğitimi sürecinde nelere dikkat etmeli ve neler yapmalısın? Hemen oku, hepsini ayrıntılarıyla öğren!
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating