2 Aylık Bebek Gelişimi

2 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

2 aylık bebek gelişimini araştırdığınıza göre artık artık, 1 aylık bebeğin gelişim düzeyi, bebek banyosu nasıl yaptırılır, bebeklerin sık karşılaştığı sorunlar nelerdir gibi soruların cevaplarına hakimsiniz. Ancak, bebeğinizin sizin bakımınıza ve ilginize çok fazla ihtiyaç duyduğu, 11 ay daha var önünüzde. Size ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi olarak, 2 aylık bebeğinizin gelişim basamakları ve sağlığı ile ilgili bilmeniz gerekenleri bir araya getirmeye çalıştık.

İçerik
2 Aylık Bebek Boyu ve Kilosu

0 - 2 Ay Bebek Aşı Takvimi

2 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

2 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi
2 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi
2 Aylık Bebek Oyuncakları
2 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Bebeklerde Kafa Şekli ve Saç Sorunları
2 Aylık Bebek Beslenmesi
2 Aylık Bebeği Biberona Alıştırma



2 Aylık Bebek Boyu ve Kilosu

Cinsiyet

Boy

Kilo

Kız

57 cm

5 kg

Erkek

58.5 cm

5.3 kg

 

 Öncelikle belirtmek isteriz ki yukarıdaki tabloda gösterilen veriler, 2 aylık bir bebeğin ortalama boy ve kilosunu göstermektedir; ancak, bebeklerin boy ve kilosu yalnızca yaşına göre değil, genetik faktörlere ve beslenme şekline göre de belirlenir.

Bu sebeple, bebeğinizin boy ya da kilosunda yukarıdaki tablodan ciddi bir sapma olmadığı sürece, endişelenmenizi ya da doktorunuza başvurmanızı gerektirecek bir durum olmayabilir.

  • 2 aylık bebeklerin büyüme hızı, tıpkı ilk ayda olduğu gibi çok yüksektir. Eminiz ki siz bile bebeğinizin ne kadar hızlı büyüdüğüne şaşırıyorsunuz. Peki, 2 aylık bir bebek haftada kaç gram almalıdır ya da boyu kaç cm uzamalıdır?
  • 2 aylık bir bebeğin, haftada yaklaşık 200 gr kadar kilo artışı göstermesi beklenmektedir.
  • Ancak, bu değer anne sütü alan bebekler ile ek gıda alan bebekler arasında farklılık gösterebilir. Bebeğinizin kilosunda ani bir artış olmaması ya da kilo artışında durma yaşanmaması, her şeyin kontrol altında olduğu anlamına gelir.
  • 2 aylık bir bebekten beklenen haftalık boy uzaması ise 1- 1,5 cm arasında kabul edilmektedir. Bu değer de genetik faktöre göre değişim gösterebilir. Özellikle uzun boylu ebeveynlerin çocukları, büyümenin çok hızlı olduğu ilk 1 yaşta, beklenenin dışında boy artışı gösterebilir.
Bebeğinizin büyüme eğrisini takip etmek için Otomatik Persentil Hesaplayıcı'mızı kullanabilirsiniz.

    0-2 Ay Bebek Aşı Takvimi

    Yaş

    Aşılar

    1. Ay

    Hepatit B

    2. Ay

    Karma, Verem, Pnömokok ve Rotavirüs


    Kaynak: Sağlık Bakanlığı Bebek Aşı Takvimi

    2 aylık bebek gelişiminde aşı takvimi biraz yoğun ve sizin için yorucu olabilir; ancak her bir aşı, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için oldukça önemlidir. 2. ay aşılarının içerikleri ve bebeğinizi hangi risklerden koruduğunu öğrenmek için aşağıdaki maddelere göz atmanızı içtenlikle tavsiye ediyoruz.

    2 aylık bebek aşıları 

    • Karma Aşı: Bebeğinize 2. ayda yaptırmanız gereken karma aşı, aslında difteri, boğmaca, hib ve tetanos aşılarının birleşimidir. İlk dozunu 2. ayda yaptırmanız gereken karma aşının diğer dozları, 4. 6. ve 18. ayda yapılmalıdır. Bebeğinizi 4 farklı ve ciddi hastalığa karşı koruyan bu aşının yan etkileri ise oldukça azdır ve ortaya çıkma ihtimali düşüktür. Ancak boğmaca aşısına bağlı olarak, 2 saatlik ateş, aşı yapılan bölgede şişme ve huzursuzluk gibi etkileri olabilir. Böyle bir durumda endişelenmenize gerek olmamakla birlikte, ateşin uzun süre düşmemesi durumunda doktorunuza başvurabilirsiniz. Bebeklerde Ateş Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atarak, aşıya bağlı ateş, riskli ateş ve bebekler ateşlendiğinde neler yapılması gerektiğiyle ilgili ayrıntılara ulaşabilirsiniz.
    • Verem Aşısı: BCG aşısı olarak da karşınıza çıkabilecek olan verem aşısı, yalnızca bebeğiniz 2 aylıkken ve tek doz halinde vurulur. Aşının yapılma zamanı 2 ay olarak belirlenmesine rağmen, 2 kg altındaki bebeklere uygulanmaması gerekmektedir. Eğer erken doğum yaptıysanız ya da herhangi bir sebeple bebeğinizin kilosu henüz yaşıtlarına yetişemediyse, doktorunuz gözden kaçırsa dahi bu ayrıntıya dikkat etmelisiniz.
    • Pnömokok Aşısı: Halk arasında zatürre aşısı olarak da bilinen pnömokok aşısının ilk dozu 2. ayda yapılmasına rağmen; sırasıyla 4. 6. ve 12. aylarda da birer doz yapılması gerekmektedir.
    • Rotavirüs Aşısı: Rotavirüs, özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki bebek ölümlerinin yadsınamayacak bir kısmından sorumlu olduğu için, bebeğinize yaptırmayı aksatmamalısınız. İki tipi bulunan rotavirüs aşısının ilkini, 3. ay tamamlanmadan önce, 1 ya da 2 ay arayla 3 doz; diğerini ise 8. ay bitmeden, 2 doz olarak yaptırmalısınız.

    2 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

    • 1 aylık bebeğin fiziksel gelişimini bir önceki yazımızda ele almış ve ilk ayda fiziksel gelişimden kastımızın, aslında bebeğin sahip olduğu refleksler olduğunu açıklamaya çalışmıştık.
    • 2 aya ulaştığında bebeğiniz bu reflekslerin bir kısmını geride bırakırken, daha kompleks ve bilinçli hareketler yapmaya başlayacaktır. Öncelikle bebeklerin reflekslerini en geç ne zaman bırakması gerektiğine bir göz atalım:

     

    Refleks Adı

    Ne Zaman Oluşur?

    Ne Zaman Bitmelidir?

    Emme/ Arama

    Gebeliğin 32.- 34. haftası

    3- 4. ay (uyurken 7. ay)

    Moro/ Sıçrama

    Gebeliğin 28- 34. haftası

    4- 6. ay

    Adımlama/ Basma

    Doğumda

    4. ay

    Tonik Boyun

    Doğumda

    4. ay (uyurken 2-3 yıl)

    Yakalama

    Gebeliğin 28. haftası

    2. ay (ayak için 10. ay)

     

     Bebeklerin reflekslerinin hiç olmaması, herhangi bir uyaran olmadan gerçekleşmesi ya da bitmesi gereken zamandan daha uzun süre sürmesi, santral sinir sistemi sorunlarının habercisidir.

    Bebeğinizin refleksleri hakkında bilgi sahibi olmanız ve reflekslerini gözlemlemeniz oldukça önemlidir. Daha fazla bilgi için 1 Aylık Bebek Gelişimi yazımıza göz atarak, bebek refleksleri hakkındaki tüm ayrıntılara ulaşabilirsiniz.

    • Artık 2 aylık olan bebeğiniz, reflekslerden çok daha kompleks hareketleri de yapmaya ve dünyayı keşfetmeye başlayacaktır. Bu dönemde, özellikle el ve ayaklarıyla sıklıkla oynayacaktır ve elleri yoluyla dünyayı tanımaya çalışacaktır.
    • Yakınındaki nesneleri tutarak ve ağzına götürerek tanımaya başlayacağı için, sizin gözetiminizde olmak kaydıyla, eldivenini çıkararak değişik nesneleri ve yüzeyleri tanımasını teşvik edebilirsiniz. Bu tarz alıştırmalar, bebeğinizin fiziksel gelişimini destekleyecektir.

     

    2 aylık bebeğin fiziksel gelişimi

     

    • Bebekler 2 aylık bebek gelişimi sürecinde bilinçli gülmeye de başlamaktadırlar. Sizin sesinizi duyan ya da ilgisini çeken nesnelerle karşılaşan bebeğiniz, gülücükler saçarak sizi şaşırtabilir.
    • 2 aylık bebeğinizin boyun kasları da ilk aya kıyasla çok daha gelişmiştir. Bu sayede bebeğiniz, yüzüstü yatırıldığında gövdesini daha fazla kaldırabilecek ve başını 90 dereceye kadar kaldırabilecektir. Bebeğinizi yüzüstü yatırarak bu hareketleri yapmasına izin vermeniz, boyun ve sırt kaslarının gelişimine katkı sağlayabilir.
    • Boyun kaslarının gelişimine bağlı olarak, nesneleri de daha uzun süre gözleriyle takip edebilecektir.

    2 Aylık Bebeğin Duyusal Gelişimi

    2 aylık bebeğin duyu gelişimi, ilk aya göre çok daha hızlıdır ve bebeğinizdeki ani değişimler sizi bile şaşırtabilir; çünkü bebeklerin ilk ayda en zayıf duyuları olan görme yetisi, 2-3. aylarda en hızlı gelişim düzeyine ulaşır. İlk ayında 22 saate kadar uyuyan bebeğiniz, daha az uyumaya başlayacağı için tüm duyu gelişimlerini izlemeniz artık daha kolay olacaktır.

    2 Aylık Bebek Gelişiminde Görme

    • Bebeklerde görme yetisi 2- 3. ayda çok hızlı gelişmektedir. 2. ayına ulaşan bebeğinizin gözleri artık bir ekip halinde çalışarak birlikte hareket etmeye başlar ve göz kaymasını çok daha az yaşar.
    • Ancak, gözler arasında doğru senkronizasyonun sağlanmadığı ya da sabit göz kayması olduğu durumlarda doktorunuza başvurmalısınız.
    • Boyun kaslarının gelişimine de bağlı olarak, bebeğiniz nesneleri çok daha uzun süre takip etmeye başlayabilir. Özellikle sizi ve gölge oyunlarına neden olan nesneleri çokça takip edecektir.
    • Bir nesneyi takip etmeye ek olarak, bebeğiniz artık başını çevirmeden yalnızca göz hareketleri ile nesneler arasında geçiş yapmaya ve daha fazla uyaranı aynı anda takip etmeye başlayabilir.
    • İlk ayda olduğu gibi 2. ayda da uzağı bulanık görmesine rağmen, nesneleri daha çok tanıdığı için biberonu, annesi ya da babası gibi uyaranları gördüğünde ses çıkarak tepki vermeye ve ulaşmaya çalışmaya başlayabilir.
    • Bu dönemde, bebeğinizin odasındaki nesnelere yenilerini eklemek ya da var olanların yerini değiştirmek ve onu pastel renklerle de tanıştırmak, bebeğinizin görme yetisinin gelişimini olumlu etkileyecektir.

    2 Aylık Bebek Gelişiminde İşitme

      • 2. ay bebeğinize kitap okumaya başlamak için de mükemmel bir dönemdir. Bu dönemde bebeğiniz, sizi dinlemeye bayılacak ve okuduğunuz kitaplar sayesinde doğru tonlama, kontrollü ses iniş çıkışları, telaffuz gibi yeteneklerini geliştirecektir.
      • 2 aylık bebeklere müzik dinletmek de oldukça yararlı olabilir. Böylece bebeğinizin ritim duygusu gelişirken, dinlediklerinden zevk almaya, elini kolunu sallayarak eşlik etmeye başlayacaktır.
      • 2 aylık bebeğinizin işitme yetisi ilk aya göre çok daha gelişmiş olmasına rağmen, hâlâ dış dünya seslerine alışma sürecinde olduğunu söyleyebiliriz. Bu sebeple, anne karnı ambiyansını özleyen bebeğinizin huzursuz hissetmesi ve uyku sorunları yaşaması normaldir.
      • Bebeğinize beyaz gürültü dinletmeniz hem kendisini huzurlu hissetmesini ve kolay uyumasını sağlarken hem de işitme konusunda artık daha hassas olan bebeğinizin, kardeş, kapı ya da komşu gürültüsü gibi ani sesler tarafından uykusundan uyandırılmasını ve uyku düzeninin bozulmasını engelleyebilir.
      2 aylık bebek göz gelişimi

      2 Aylık Bebek Gelişiminde Koku Alma

      1 aylık bebek gelişimi yazımızda da açıklamaya çalıştığımız gibi, bebekler koku alma konusunda çok hassas doğarlar ve birçok kokuyu birbirinden ayırt edebilirler.

      • Bebeğinizin koku alma yetisinin gelişmesi için; onu farklı kokularla tanıştırmayı deneyebilirsiniz. Bu alıştırmalar bebeğinizin dünyayı tanıma yolculuğuna koku alma duyusunu da eklemesini desteklemenin yanı sıra hassas olduğu ya da alerji geliştirdiği kokuları tespit etmenize de yardımcı olur.
      • Bebeğiniz ilk aylarda, şekerli kokulara daha fazla ilgi göstermektedirler ve emzirme sayesinde annenin tükettiği besinlerin dahi kokusunu alır.
      • Bu süreçte, farklı besin gruplarını tüketmeniz ve emzirme dışında da bebeğinizin besinlerin kokularını tanımasını teşvik etmeniz, bebeğinizin yetişkinlikte olumlu beslenme alışkanlıkları geliştirmesine katkı sağlayabilir.
      • Bebeğinizin huzursuzluk ya da ağlama krizleri gibi sorunlarının üstesinden gelmek için de koku alma duyusunda yararlanabilirsiniz. Bebeğinizi, kokunuz çok yoğun olduğu göğüs bölgenize yakın tutarak, sizin kokunuzu almasını ve sakinleşmesini sağlayabilirsiniz.

      2 Aylık Bebek Gelişiminde Tat Alma

      • Bebekler, yetişkinlerden çok daha fazla olan 10.000 tat tomurcuğu ile dünyaya gelirler ve bu konuda da oldukça hassaslardır. 2 aylık bir bebeği tat alma konusunda ekstradan uyarmaya gerek olmayabilir.
      • Ancak tükettiğiniz besinlerin tadını anne sütü yoluyla alacağı için, beslenmenizde farklı ve sağlıklı besin gruplarına yer vermeniz, bebeğinizin gelecekteki beslenme alışkanlıklarını olumlu etkileyebilir.
      Ayrıca beslenmenize dikkat etmeniz, bebeğinizin damak tadını şekillendirmenin yanı sıra sütünüzün arttırmasını da sağlayacaktır. Daha fazla bilgi edinmek için "Anne Sütünü Arttırmak İçin Neler Yapılabilir?" yazımızdaki emziren annelere beslenme önerilerini inceleyebilirsiniz.

        2 Aylık Bebek Gelişiminde Dokunma

        • Bebekler dünyayı dokunarak keşfettikleri için, dokunma yetisinin gelişimi de çok hızlıdır.
        • 2 aylık bir bebek, elleriyle nesneleri kavramaya ve ağzına götürmeye başlayacaktır. Bu sebeple, sizin gözetiminizde olmak koşuluyla, eldivenini çıkararak farklı nesnelere dokunmasına ve tanımasına izin verebilirsiniz.
        • Birçok ebeveyn kendisini çizmesinden ya da gözüne zarar vermesinden korktuğu için bebeklerine eldiven giydirmektedir. Ancak, dokunma duyusunun yeterli gelişebilmesi için gözetiminiz dahilinde eldivenini çıkarmak önemlidir.
        • Ayrıca bebeklerin ciltlerinin hassasiyetinden dolayı da ebeveynler, bebeklerinin cildine farklı nesneleri dokundurmama yanlısı olabiliyorlar.
        • Bebeğinizin cildi özel bir reaksiyon göstermediği sürece, cildine tüylü, tırtıklı ve benzeri farklı yüzeylere sahip nesneleri dokundurmanız, bebeğiniz dokunma duyusunu olumlu etkileyecektir.
        2. ayda fiziksel gelişim

          2 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

          Bebeğinizin konuşmaya başlamasına daha çok olmasına rağmen, 2. ay onun dil gelişimini desteklemeye başlamak için müthiş bir başlangıç vaktidir; çünkü 2. ayda işitme duyusunun gelişmesi nedeniyle, bebeğiniz duyduğu sesleri ilgiyle dinleyecek ve kendi kendine sesler çıkarmaya başlayacaktır.

          • Eğer henüz bebeğinize kitap okumaya başlamadıysanız, 2. ayın tam zamanı olduğunu söyleyebiliriz. Siz ona kitap okurken hem kendisiyle konuşulduğunu sanacak ve sakinleşerek sizinle iletişim kurmaya çalışacak hem de dil becerilerini geliştirecektir.
          • Tonlama ve ses değişimleriyle okunan kitapları dinleyen bebekler, konuşma becerisinin yanı sıra doğru tonlama, telaffuz, dramatizasyon gibi alanlarda da gelişmeye başlayacaktır.
          • Bebeğinize kısa cümleler kurarak, heceleri tanımasına ve algılamasına da yardımcı olabilirsiniz.
          • Siz konuştukça, o da size gülücükler ve değişik seslerle karşılık verebilir. Bu davranışları sergilediğinde, gülümsemeniz ya da onu sevmeniz, teşvik edici olabilir.

          Bebeğinizin ay ay dil gelişim evrelerini öğrenmek için: Bebeklerde Dil Gelişimi Evreleri

          2 Aylık Bebek Oyuncakları

          Bebek gelişimi için 2 aylık bebeğe hangi oyuncakları almanız gerektiğini biliyor musunuz? Hadi birlikte bakalım;

          • 2. ay bebeğinizin oyun halısında oynaması için müthiş bir zaman!
          • Oyun halısını dönenceli ve aynalı olan modellerden tercih etmenizi öneririz.
          • Böylece bebeğiniz birçok farklı yönden kendini geliştirebilir:
          1. Oyun halısında uzanırken bebeğiniz kendi kendine Tummy Time Egzersizi yapmış olur ve hem kasları gelişir hem de motor becerileri.
          2. Parlak ve mat renkli nesneleri aynı anda barındıran dönenceler sayesinde bebeğinizin görme becerisi gelişir. 
          3. Şimdi olmasa da zamanla bebeğiniz o nesneleri uzanarak tutmaya da çalışacak ve onun için eşsiz bir egzersiz halini alacak.
          4. Ayna sayesinde kendini inceleyen bebeğiniz hem ayna evresine hazırlanacak hem de beden algısı zamanla oluşmaya başlayacaktır.
          • 2 aylık bebek için en güzel oyuncaklardan biri de kitaplardır; farklı dokulara sahip kapakları olan kitapları bebeğinizin eline vermeniz dokunma duyusunu geliştirir.
          • Günlük olayların yaşandığı hikayeleri bebeğinize tekrar tekrar okumanız ise bebeğinizin belirli kelimelere ve telaffuz biçimlerine alışmasını sağlar.
          • Ayrıca, tekerlemeler de bebeğinizin zihinsel gelişimini destekleyebilirsiniz.

            2 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

            • 2 aylık bebeğinizin uyku düzeni ilk aya göre daha çok oturacak ve birlikte daha fazla vakit geçirerek, ebeveynliğin keyfini çıkarabileceksiniz.
            • Bebeğiniz hamilelik süresince, siz gündüz hareketliyken amniyotik sıvı içerisinde yüzerek uyumasına rağmen, hareketsiz olduğunuz gece saatlerinde uyumakta daha çok zorlanırlar.
            • Bu sebeple, ilk 3 ayda uyku düzenlerinin oturmaması ve gece uykularının daha kısa olması normaldir.

             0-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni yazımıza da göz atabilirsiniz.

            2 aylık bebeğin uyku düzeni

             

            • 2 aylık bebeğiniz, görme duyusunun gelişimine bağlı olarak, gece gündüz ayrımını yapmakta daha başarılı olacağı için, uyku düzenini oturtmak için karanlık ortamda uyutarak alışkanlıklarını değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
            • 2 aylık bebeğinizin uyku sorunu yaşamaması için ona her zaman yanında olacak bir uyku arkadaşı hediye etmenin tam zamanı olabilir.
            • Bebeğiniz yeni uyku arkadaşının yardımıyla hem daha kolay uykuya dalabilir hem de uyku düzeni yavaş yavaş oturmaya başlayabilir. (Bakınız: İyi bir uyku arkadaşı nasıl olmalı?)
            • Bebeğinizin sağlıklı bir uyku çekmesi için, doğru bebek yatağı seçimi ve bebekler için sağlıklı uyku pozisyonları da oldukça önemlidir. Henüz bebeğinizin uyku konforu için gerekli olan bu bilgilere sahip değilseniz, bebeğinizin uyku konusunda size çok daha az bağımlı olacağı 3. aydan önce daha fazla bilgi edinmenizi tavsiye ederiz.
            • Bebeklerin uyku pozisyonlarına ya da alışkanlıklarına bağlı olarak, kafa şeklinde ve saçlarında sorunlar ortaya çıkması da çok yaygın bir durumdur ve 2. ay bu sorunların tespiti için doğru zaman olabilir.

            Bebeklerde Kafa Şekli ve Saç Sorunları

            Bebeklerin uyku pozisyonlarına bağlı olarak gelişen ve 2. aydan itibaren belirginleşen kafa şekli ya da saç sorunlarına değinmeden önce, bebeğinizin baş çevresinin ortalama kaç cm olması gerektiğini aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

            Ay

            Kız Bebek Baş Çevresi

            Erkek Bebek Baş Çevresi

            1. Ay

            36.5 cm

            37.5 cm

            2. Ay

            38.3 cm

            39.2 cm

            3. Ay

            39.5 cm

            40.6 cm

             

            Bkz: Bebek Persentil/ Gelişim Tablosu

            Tablodaki bilgiler, 0-3 ay bebeklerin ortalama baş çevresi verilerine göre düzenlenmiştir ve genetik faktöre göre değişiklik gösterebilmektedir.

            • Bebeğinizin baş şeklinde herhangi bir düzlük ya da tek taraflı hafif şişkinlik olması, sürekli tek tarafa yatırmaktan kaynaklanıyor olabilir.
            • 2 aylık bebekte çok dikkat çekmese dahi zamanla daha belirgin hale geleceği için, bebeğinizi doğru uyku pozisyonlarında yatırmanız ve tek tarafa yatırmamanız önemli olabilir.
            • Bebeğinizin kafasının şekillenmesi için önünde daha aylar olduğunu ve doğru pozisyonda yatırdığınız sürece çok çabuk düzeleceğini hatırlatmak isteriz.

             

            bebeklerde kafa ve saç şekli sorunları

             

            • Bebeğinizin kafa şeklindeki ani değişimler ya da alın bölgesinde büyüme olması durumunda ise vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Yanlış aşılama ya da sıvı birikmesi gibi sorunlarla karşı karşıya olabilirsiniz.
            • Bebeklerin saçlarındaki bölgesel kellik ya da saç kaybı gibi durumların sebebi de uyku alışkanlıklarından kaynaklanıyor olabilir.
            • Özellikle bebeğinizin henüz vücudunu tam anlamıyla kaldıramadığı ve çevresini incelemek için başını çevirerek gözlem yaptığı ilk aylarda, bebeğinizin başının tek bölgesini sürekli yatağına sürtmesi ve saç kaybına neden olması gayet normaldir.
            • Saç kıran gibi sorunların ise bebeklerde görülme oranı oldukça düşüktür.
            • Bebeklerin saçlarındaki uyku pozisyonuna bağlı sorunlar, bebeğinizin vücudunu daha fazla kaldırabilmeye başladığı ilerleyen aylarda ve saç değişimi sırasında çözülecektir.

            2 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme

            Bebekler en az 6 aylık olana kadar, onlar için en yararlı besin anne sütü olarak görülmektedir. Bu sebeple, bebeğinize ek gıda vermek ve anne sütünü azaltmak için henüz çok erken diyebiliriz.

            Eğer herhangi bir sebeple bebeğinizi emzirmeye henüz başlayamadıysanız, sütünüzün gelmeyeceğinden endişelenmenize gerek yok; çünkü hâlâ anne sütünü arttırmak mümkündür. Anne sütünü arttırmak için neler yapabileceğinizle ilgili tavsiyelerimizi okuyarak daha fazla bilgi alabilirsiniz.

            • 2 aylık bir bebeğin midesi ilk aya göre daha büyük ve gelişmiş olduğu için, bebeğiniz daha fazla süt emmeye başlayabilir.
            • Bu sebeple, her emzirme de iki memenizi de vermeye başlamak için doğru zamanın 2 ay olduğunu söyleyebiliriz.
            • Ancak, meme değiştirmeden önce her memenin sonuna kadar boşaldığından emin olmanız önemlidir; çünkü memelerin sonuna kadar boşaltılmasının, süt salınımını arttırdığı ve memenin sonundaki sütün daha besleyici olduğu bilinmektedir.
            • 2 aylık bir bebeğin 2-3 saatte bir yeteri kadar emzirilmesi ön görülmektedir.
            • Bebeğinizin uykusunun ağır olması durumunda uyandırarak emzirebilir ve sağlığı için gerekli olan besini almasını sağlayabilirsiniz.
            • Bebeğinizin ne kadar süt içmesi gerektiği sorusu ise sizi çok endişelendirmemelidir; çünkü bebeğiniz anne sütü emmiyorsa doktorunuzun önerdiği ölçüde ek gıda vermeniz, bebeğiniz anne sütü emiyor ise kendisi memeyi bırakana kadar emzirmeniz yeterli olacaktır. Zaten bebeğiniz acıktığında ağlayarak ya da emme refleksi göstererek, size belli edecektir.
            • Çalışan annelerin hamilelik iznini ne zaman aldıklarına da bağlı olarak, 2 ay bebekleri biberona, anneleri ise sütünü sağmaya alıştırmak için doğru zaman olabilir.
            • haftadan itibaren sütünüzü sağarak, bebeğinizin bir öğününü biberon yoluyla verebilirsiniz. Bu rutine ilk başladığınızda, bebeğinizin biberonu reddetmesi gayet normaldir ve endişelenecek bir durum yoktur.
            • Bebeğiniz halihazırda boş emzik kullanıyorsa aynı tarz emziği biberonuna takarak alışma sürecini kısaltabilir ya da farklı biberonları deneyerek sevdiği bir biberon bulabilirsiniz.
            • 2 aylık bebeklerde karşılaşılabilecek beslenme sorunlarından biri de memenin reddedilmesi olabilir. Peki bebek neden emmeyi reddeder ya da bu sorunu nasıl önleyebilirsiniz?

             

            2 aylık bebeğin beslenme düzeni

             

            Bebeklerde memenin reddedilmesi, her zaman bir sağlık sorununun habercisi değildir; hatta genelde burun tıkanıklığından kaynaklanmaktadır ve bebeğin burnunun temizlenmesi ile sorun çözülebilir. Bebeklerde Burun Tıkanıklığı Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza göz atarak, ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

            • Bebeklerde memeyi reddetmeye ya da az emmeye sebep olan unsurlardan biri de sizin tükettiğiniz besinler olabilir. 2 aylık bebeklerin duyusal gelişimi başlığında da açıklamaya çalıştığımız gibi, bebekler annelerinin tükettiği besinlerin kokularını ve tatlarını emzirme yoluyla alabilirler.
            • Yediğiniz kokulu ya da baharatlı bir yiyecek, bebeğinizi huzursuz etmiş ve memeyi reddetmesine sebep olmuş olabilir.
            • Eğer memeyi reddetmesinin sebebi sizin tükettiğiniz bir yiyecek ise, sorun 24 saat içinde çözülecektir.
            • Emmeyi Reddeden Bebek Nasıl Emzirilir? yazımızdaki emzirme tüyolarını da denemenizi tavsiye ederiz.

            Ayrıca eğer sütünüz gelmiyorsa ve biberonla süt verme konusunda sorularınız varsa, resmi Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün Süt Sağma yazısına da göz atabilirsiniz.

            2 Aylık Bebek Ne Kadar Emmelidir?

            "2 aylık bebek ne kadar süt içer?" sorusuna kafanızı takmanıza hiç gerek yok çünkü;

            • Bebeğinizin mide kapasitesi arttığı için zaten doyana kadar emecektir.
            • Sizin yapmanız gereken her iki memenizi de vermek ve boşaltana kadar meme değiştirmemektir; çünkü memenin sonundaki sütün besin değeri daha yüksektir.

            2 Aylık Bebek Kaç Saatte Bir Emzirilir?

            • Bebeğiniz 2. ayında her 2-3 saatte bir emmek isteyecektir.
            • Acıktığını ağlama, emme refleksi gösterme gibi değişik biçimlerde size belli etmeye de başlayacaktır.
            • Ancak, bazı bebekler uzun süreli açlığa rağmen uykularından uyanmayabilirler.
            • Bu durumda bebeğinizi uykusundan siz uyandırmalı ve 2-3 saatte bir beslendiğinden emin olmalısınız.
            • Bebek daha fazla içmek istemeyene kadar süt vermeniz yeterli olacak ve bebeğinizi 3 saat kadar tok tutacaktır.
            • Eğer bebeğiniz devam sütü ile besleniyorsa doktorunuzun önerdiği sıklıkta vermeniz yeterlidir.

            2 Aylık Bebeği Biberona Alıştırma

            Bebeğinizi biberona alıştırmak için önerilen zaman 6. haftadır; bu sebeple 2. ayın ortalarına geldiğinizde yavaş yavaş hazırlıklara başlayabilirsiniz.

            • Öncelikle eğer bebeğiniz halihazırda bir emzik kullanıyorsa, biberona alışma süreci sizin için çok daha kolay olacak.
            • Bebeğinizin kullandığı marka ve model biberon almanız ya da emzik ile aynı dokuya sahip bir biberon seçmeniz bebeğinizin alışma sürecini kısaltacaktır.
            • Eğer emzik kullanmıyorsanız da anne memesinin dokusunu taklit eden biberonlardan tercih edebilirsiniz; emziği de bu doğrultuda değiştirmenizi tavsiye ederiz. 
            • 2 aylık bebeğinizi biberona bu tarz biberonlar ile alıştırırsanız ileride meme reddi yaşama ihtimaliniz de azalır.
            • Eğer bebeğiniz biberonu kullanmak istemiyorsa biberonun ağzına kendi sütünüzden biraz sürerek onu teşvik edebilirsiniz.
            • 2 aylık bebeğinizi biberona alıştırtıktan sonra tek yapmanız gereken ise her gün bir öğünü biberon ile yedirmek ve bu alışkanlığı edinmesini sağlamak.
            • Siz işteyken ya da evde olamadığınızda sağdığınız sütünüzü bebeğinize kim verecekse bu 1 öğünlük biberon beslemesini o yapabilir.
            • Böylece bebeğiniz önce biberona sonra da sizin dışınızda da kendisini besleyen kişinin kokusuna alışır. 

            2 aylık bebeğinizde karşılaşabileceğiniz ishal, kabızlık, ateş ya da benzeri durumlarda neler yapılması gerektiği, riskli durumların neler olduğu gibi konular hakkında daha fazla bilgi edinmek için, uzman görüşleri doğrultusunda oluşturduğumuz ebeveynlere tavsiyeler blogumuza göz atabilirsiniz.

             

            Sıkça Sorulan Sorular

            2 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

            2 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 58.5 cm ve ortalama kilosu 5.3 kg’dır.

            2 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

            2 aylık kız bebeğin ortalama boyu 57 cm ve ortalama kilosu 5 kg’dır.

            2 aylık bebek hangi aşıları olmalıdır?

            2 aylık bebek Karma, Verem, Pnömokok ve Rotavirüs aşıları olmalıdır.

            İlginizi Çekebilecek İçerikler

            Hepsini Gör
            • 12 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

              12 Aylık Bebek Gelişimi

              12 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
            • 11 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

              11 Aylık Bebek Gelişimi

              11 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
            • 10 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

              10 Aylık Bebek Gelişimi

              10 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
            • 9 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

              9 Aylık Bebek Gelişimi

              9 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!