Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon Teknikleri Rehberi

meditasyon teknikleri neler

Meditasyon yapmaya karar verdiniz; ancak hangi meditasyon çeşidinin size uygun olduğunu bilmiyor musunuz? Budizzz ailesi olarak, “En kolay meditasyon hangisidir?” sorusunu soranlardan yeni meditasyon türleri arayanlara kadar herkes için meditasyon önerilerimizi sizin için derledik.

1) Mantra Meditasyonu

Seviye: Orta

Aslında mantra adı verilen sözcüklerin tekrarlanması yoluyla zihnin boşaltılmasını, bireyin rahatlamasını ve mediatif duruma geçmeyi hedefleyen bir meditasyon tekniğidir. Sanskritçe hece ya da şiirlerin tekrarıyla yapılan bu meditasyon ‘Om’, ‘O hum’ gibi kelimelerin tekrarı ile ünlenmiştir. Teknik olarak ise İslamî zikre çok benzemektedir.

Yeni başlayanlar için çok uygun bir meditasyon olmasa da birazcık meditasyon geçmişi olan herkesin kolaylıkla adapte olabileceği bir meditasyon tekniğidir. Zihin kontrolü konusunda da oldukça faydalıdır.

mantra meditasyon tur

Mantra Meditasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

2) KinHin Meditasyonu

Seviye: Başlangıç

Yeni Başlayanlar İçin Meditasyon’un vazgeçilmezlerinden olan KinHin meditasyonu, çocuklar tarafından bile rahatlıkla uygulanabilir. Bu meditasyon tekniğindeki ana amaç, zihnin kaygı ve stresten uzaklaştırılarak ana odaklanmayı kolaylaştırmaktır. Tek yapmanız gereken ise kısa bir alanda volta atar gibi yürüyüşler yapmak ve adımlarınıza odaklanmaktır.

Ellerinizin ve vücudunuzun duruşu ile ilgili farklı teknikler mevcuttur. Bu tekniklerin ise asıl amacı, zihninizin yalnızca adımlarınıza odaklanmasını sağlamaktır; yani KinHin meditasyonu yapmak için bu duruşlara hâkim olmak zorunda değilsiniz.

meditasyon turleri yuruyus kinhin

KinHin Meditasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

3) Rehberli Meditasyon

Seviye: Her seviyeye uygun

Adından da anlaşıldığı üzere rehberli meditasyon, bir guru ya da eğitmen eşliğinde yapılan meditasyon çeşidine verilen isimdir.

Genellikle meditasyonda nefes teknikleri, meditasyonda duruş gibi konulara odaklanılsa da en az yeni başlayanlar kadar deneyimliler tarafından da tercih edilmektedir.

Ayrıca yalnızca zihin boşaltmaya yoğunlaşmak ya da uyku sorunları üzerine çalışmak gibi ayrıntılı amaçlar için de yapılmaktadır.

rehberli meditasyon nedir

Rehberli Meditasyon Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

4) IAM Meditasyonu

Seviye: İleri

IAM Meditasyonu dünyaca ünlü ruhani lider Şri Mata Amritanandamayi tarafından geliştirilen bir meditasyon tekniğidir. Özellikle geçmiş travmaları olan ve kaygı bozuklukları yaşayan bireylere sağladığı fayda ile öne çıkmaktadır. Ayrıca bilimsel araştırmalar, IAM meditasyonunun bağışıklık sisteminden hormon seviyelerine kadar birçok konuda etkili olduğunu göstermektedir. Uygulamada ise yoga, pranamaya nefesi ve meditasyonunu içeren entegre bir yapıya sahiptir; bu sebeple temel meditasyon bilgisine sahip olmayan bireylere uygun olmayabilir.

iam meditasyon cesit

IAM Meditasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

5) Osho Dinamik Meditasyon

Seviye: Başlangıç

Osho ismiyle de bilinen Hintli manevi lider Rajneesh tarafından geliştirilmiştir. 1 saat süren farklı mediatif pratikleri içeren kompakt bir yapıya sahiptir. Osho meditasyonunun temelinde ise zihnin çocukluktan itibaren düşüncelerin, kaygıların ve stres kaynaklarının biriktiği bir çöplük olarak değerlendirilmesi görüşü vardır.

Dinamik meditasyonun sonunda ise bu çöplüğün boşaltılması ve bireyin zihnin derinliklerine ulaşabilmesi hedeflenmektedir. Meditasyon geçmişine gerek olmaksızın hemen herkesin yapabileceği bu meditasyon türünde tek yapmanız gereken ise; bedeninizi ve ruhunuzu özgür bırakmaktır.

osho dinamik meditasyon

Osho Dinamik Meditasyon Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

6) Tai Chi Meditasyonu

Seviye: Orta

5000 yıllık bir geçmişe sahip olan Tai Chi meditasyonu savaş sanatı olarak da ün salan bir Taoist-Budist rahip pratiğidir. Ancak, burada bahsedilen savaş fiziksel olandan farklıdır; çünkü Taoist felsefede bireyin iç enerjisinde durmaksızın bir savaş olduğu ve bu iç savaşta dengeler sağlanmazsa bireyin de hem fiziksel hem de zihinsel anlamda yenik düşeceğine inanılırdı.

Bu sebeple, Tai Chi meditasyonu da nefes, enerji ve zihin dengesini sağlayarak negatif düşüncelerin, hastalıkların ve olumsuzlukların engellenmesini amaçlar.

tai chi meditasyon

Tai Chi Meditasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

7) Trataka Meditasyonu

Seviye: Başlangıç

Mum meditasyonu olarak da ün salan Trataka meditasyonu, karanlık bir ortamdaki mum ışığına ya da beyaz bir duvardaki lekeye odaklanmak gibi pratiklere sahiptir. Bu yönüyle de her yaştan insana hitap eder ve meditasyona yeni başlayanlar için eşsiz bir yöntemdir. Ancak, deneyimliler tarafından da odaklanmayı arttırmak, görselleştirme ve zihinde canlandırma konusunda uzmanlaşmak gibi amaçlarla uygulanır. Yaygın olarak tercih edilme amacı ise zihni boşaltmak, odaklanmayı güçlendirmek ve dikkat dağınıklığını önlemektir.

mum meditasyon

Trataka Meditasyonu Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyarak ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Size hangi meditasyonun uygun olduğuna karar vermeden önce, nasıl yapıldıklarını ayrıntılı olarak incelemenizi öneririz. Ayrıca hangi tekniği seçerseniz seçin günlük kısa rutinlerle başlamalısınız.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?