Eisenhower Tekniği ile Etkili Zaman Yönetimi

eisenhower tekniği

Zamanınızı daha etkili kullanmak istiyorsanız, Esienhower Matrisi olarak da bilinen Eisenhower zaman yönetimi tekniğini mutlaka denemelisiniz. Hem kolay hem de etkili bu yöntem sayesinde günlerin aslında ne kadar uzun olduğunu keşfedeceksiniz. Diğer popüler yöntemler hakkında da bilgi almak isterseniz Zaman Yönetimi Teknikleri rehberimize de göz atabilirsiniz.

Eisenhower Tekniği Nedir?

En popüler zaman yönetimi tekniklerinden biri olan Eisenhower tekniği, eski ABD başkanı Dwigh David Eisenhower tarafından icat edilmiştir. Oldukça yoğun olan ABD başkanı bu tekniği tüm işlerini zamanında yapabilmek ve gününü daha verimli geçirebilmek için kullanmıştır. Eisenhower tekniğinin felsefesi ise oldukça basittir:

Önemli olan nadiren acildir, acil olansa nadiren önemli.

Uygulamak için tek yapmanız gereken ise aciliyet matrisi olarak da bilinen Eisenhower matrisin çizmek / edinmek ve doldurmak; gerisi çorap söküğü gibi gelecek.

Eisenhower Matrisi Nedir, Nasıl Yapılır?

Gün içinde yapılması gerekenlerin aciliyet durumlarına göre bir koordinat sistemine oturulması ile oluşan aciliyet tablosuna Eisenhower matrisi denir. Bu matris aşağıdaki 4 bölümden oluşur:

eisenhower metrisi

  • Önemli ve acil olan işler
  • Önemli fakat acil olmayan işler
  • Önemli değil fakat acil işler
  • Önemli ya da acil olmayan işler

Listenizi yukarıda gördüğünüz tabloya yerleştirdiniz mi tamamdır; işte Eisenhower matrisi hazırlamak bu kadar basit. Peki, tekniği nasıl uygulayacağınıza da birlikte göz atalım mı?

Eisenhower Tekniği Nasıl Uygulanır?

Yalnızca 30 dakika içinde hazırlayacağınız bu matris ile Eisenhower tekniğini uygulamaya başlayabilirsiniz. Eminiz ki bu basit yöntem sayesinde artık yetişmeyen işleriniz ya da yoğunluk nedeniyle uykusuz geçen geceleriniz son bulacak.

  1. Sabah 30 dk erken kalkın ve yapılacaklar listesi çıkarın.

Erkenden kalkın ve bir kahve eşliğinde gün içinde yapmanız gereken işlerin bir listesini çıkarın, ne kadar zamanınızı alacaklarını da. Eisenhower tekniğini kullanın ya da kullanmayın, bu adımı alışkanlık haline getirmeniz dahi gününüzü daha kolay planlamanıza yardımcı olacak.

  1. Yapılacaklarınızı aciliyet ve önem durumuna göre sıralayın.

Hem aciliyet hem de önemi göz önüne alarak doğru bir liste oluşturmak zor olabilir. İşte tam bu noktada yardımınıza Eisenhower matrisi yetişecek. Siz yapılacaklarınızı bu matrise yazdıkça neyin ne zaman yapılması gerektiği de siz farkında bile olmadan belirecek.

  1. Etkili çalışma sürenizi bulun ve harekete geçin.

İşlerinizi en önemli ve acil olandan başlayarak tamamlamanız gerekiyor; ama dikkat dağınıklığı yaşamadan nasıl? Bizim önerimiz bir diğer zaman yönetimi tekniği olan Pomodoro tekniğinden yardım almanız. İşlerin yapılma sırasını ve aciliyetini bulacağınız Eisenhower Tekniği ve gün içinde zamanınızı en optimal şekilde kullanmanızı sağlayacak olan Pomodoro tekniği… Birkaç günlük alışma süresinden sonra size zaman yönetimi ustası bile diyebiliriz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!