34 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

gebelikte 34. hafta

Hamileliğinizin 34. haftasında heyecan arttıkça, bebeğinizin ideal kilo ve boy artışı, 34. haftada annenin alması gereken kilo miktarı ya da bebeklerin neler yapabildikleri gibi konular birçok ebeveyn tarafından merak edilmektedir. Sizin ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz olarak 34 haftalık gebelik hakkında merak ettiğiniz her şeyi açıklamaya ve yenidoğan bebek hazırlıkları için vakit ayırmanızı sağlamaya çalıştık.

34 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte hafta- ay hesabı, alışık olduğumuz metotlardan biraz daha farklı hesaplanmaktadır ve bu sebeple, birçok ebeveyn açısından hesaplaması zor olmaktadır. Eğer siz de gebeliğinizin ay takibini yapmakta zorlanıyorsanız, Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip ederek hem hamileliğinizin kaçıncı ayında olduğunuzu düzenli öğrenebilir hem de bebeğinizin gelişimi hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

  • 34 haftalık gebelik 238 gün üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sebeple 7 ay 28 günlük hamile kabul edilirsiniz.
  • 8. ayı da geride bırakmak üzere olduğunuz bu günlerde, doğuma kalan süre ise ortalama olarak 6 haftadır.

Düzenli takip için Gebelikte Hafta Ay Hesaplayıcı'mızı düzenli kullanabilirsiniz.

34 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

34 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

45 cm

Ortalama Kilo

2.2 kg

Tablodaki veriler 34 haftalık bebeklerin ortalama boy ve kilo değerleri göz önüne alınarak oluşturulmuş olup bebekten bebeğe farklılık gösterebilir.

  • “34 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusuna cevaben ise bir kavun büyüklüğünde olduğunu söyleyerek cevap verebiliriz.
  • Bebeğinizdeki bu ani kilo artışının sebebinin büyük oranda, kemiklerinin sertleşmesi olduğunu söyleyebiliriz.
  • Bebeğinizin boy ve kilo değerlerinin tablonun dışında olması sizi endişelendirmemelidir. Hamileliğinizin bu haftalarında doktorunuzun önerdiği 2 haftalık kontrollerinizi aksatmadığınız sürece, doktorunuz hem bebeğinizin gelişim eğrisini hem de amniyon sıvısı miktarını gözetim altında tutacak ve gerektiğinde müdahale edecektir.

34 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

34 haftalık bebek ultrason

  • Bebeğinizin ultrason görüntüsünün internette bulduklarınızdan ve başka annelerinkinden farklı olması sizi endişelendirmemelidir; çünkü her bebeğin anne karnındaki duruşu ve hareketleri birbirinden farklıdır.
  • 34 haftalık bebeğinizin ultrason görüntüsünde adeta yenidoğan bir bebeğin video kaydını izliyor gibi hissetmeniz doğaldır; çünkü bebeğiniz artık yenidoğan bebeğin yapabildiği neredeyse her şeyi yapabiliyor.
  • Bu dönemde annelerin en çok endişelendiği konu bebeklerinin baş aşağı dönmüş olup olmamasıdır; bu dönüş yaklaşık olarak 32 ilâ 38. hafta arasında gerçekleşmektedir.
  • Eğer bebeğiniz henüz baş aşağı dönmemişse endişelenmenize gerek yoktur; çünkü bebeklerin büyük çoğunluğu doğum pozisyonunu 38. haftaya kadar almaktadır. Bebeğiniz şu an kendini en rahat hissettiği pozisyonda kalmaya devam ediyor.
  • Bebeğinizi, ultrason görüntüsünde, ilk kez baş aşağı gördüyseniz ise erken doğumdan şüphelenmeniz normaldir; ancak korkmayın, 32. hafta baş aşağı dönen bebekler dâhi 40.ya da 41. haftada doğabilmektedir.

34 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • 34 haftalık olan bebeğinizin akciğerleri hariç bütün organları ve sistemleri, işlevlerini hemen hemen her açıdan yerine getirmeye başladı.
  • Bebeğinizin solunum sisteminin gelişimini tamamlaması için ise bu haftayı da atlatması gerekmektedir.
  • Sistemleri ve organları gelişmiş olan bebeğiniz, herhangi bir erken doğum durumunda çok az müdahale ile kolayca hayata tutunabilecektir. Artık yalancı kasılmaları erken doğum sanıp telaşlanmalarınız azalabilir.
  • Bebeğinizin dış dünyayı keşfi nedeniyle, beyin kıvrımları ve çukurları oluşmaya da devam ediyor.
  • hafta bebeğinizin vücut ısı kontrolü de Vernix Caseosa adı verilen ve bebeğinizin cilt yüzeyini kaplayan macunumsu yapının yanı sıra beyni tarafından da yapılıyor.
  • Vernix Caseosa tabakası, bebeğinizin doğum sırasında rahim kanalından geçmesini de kolaylaştıracağı için doğuma kadar bebeğinizin cildini kaplamaya devam edecektir.
  • Bebeğinizin cildini kaplayan ve lanugo adı verilen tüyler ise 34. haftada neredeyse tamamen ortadan kalkmıştır.
  • 34 haftalık bebeğinizin sizinle neredeyse bir bütün olduğunu söylememiz de yalan olmaz. Artık bebeğiniz, sizin yiyip içtiklerinizin tadını alıyor; duygu durumu değişikliğinizi fark edebiliyor, gece ve gündüzü hissederek sizin uyku düzeninize göre kendi hareketlerini dâhi düzenleyebiliyor.
  • Geçirdiği gelişimleri ve algılarının açıklığını göz önüne alarak bebeğinizin sahip olduğu ilkel hafızada kötü hatıralar bırakmamak için, hamileliğinizin son haftalarını oldukça huzurlu ve sakin bir ortamda geçirmenizi tavsiye ederiz.
  • Ayrıca bebeğinize müzik dinletmek, kitap okumak ya da onunla sohbet etmek gibi etkinlikler yaparak hem vakit geçirebilir hem de onun huzura kavuşmasını sağlayabilirsiniz.

34 Haftalık Gebelikte Anne

Hamileliğinizin son günlerine yaklaştığınız 34. haftada, kendinizi yorgun hissetmeniz ve bedeninizdeki değişimlere ayak uydurmakta zorlanmanız oldukça normal. Özellikle bebek alışverişi, doğum çantası hazırlığı gibi konuların yarattığı stres ve büyüyen rahminizin baskısından doğan sıkıntılar göz önüne alındığında, yaşadığınız sürecin zorluğu anlaşılabilir. Ancak 34 haftalık gebelikte anne hakkında bilinmesi gerekenlere hâkim olduğunuz ve doktor kontrollerinizi aksatmadığınız sürece endişelenmenize gerek olmayabilir.

Hamileliğin 34. Haftasında Anne Vücudu

  • Bu hafta rahminiz göbek deliğinden 14 cm, rahmin tepe noktasına kadar ise 34 cm yüksekliğe ulaşmış bulunmaktadır.
  • Hamileliğinizin 34. haftasında fiziksel yorgunluk hissetmeniz ve uyumakta zorlanmanız oldukça normal. Eğer böyle şikayetleriniz varsa ve hareketlerinizin kısıtlanmasına sebep oluyorsa, ayaklarını yüksek bir yere koyarak dinlenmeye ya da hamilelikte doğru uyku pozisyonlarını deneyerek, yorgunluğunuzu atmanızı sağlayacak uykuyu almaya çalışabilirsiniz.
  • 34. haftada kasıklarınızdaki ve bacaklarınızdaki artan ağrıların sebebi ise büyüyen rahminizin vücudunuza yaptığı baskıdır.
  • Kasıklarınızdaki ağrıya erken doğum belirtilerinden en az 2 tanesi eşlik ediyorsa, sancılarınız sıklaşmamış dâhi olsa doktorunuza başvurmanız gerekebilir.
  • Büyüyen rahminiz nedeniyle son birkaç haftadır yaşadığınız mide ve bağırsak sorunları, bebeğiniz kasık bölgenize indiyse 34. haftada azalabilir.
  • Bebeğinizin böbrek üstü bezlerinden salgılanan hormonlar, göğüslerinizdeki süt üretimini tetiklediği ve bebeğinize doğumdan sonra vereceğiniz ilk sütün olan kolostrumu ürettiğiniz için, memelerinizde hassaslık ve akıntı olması da gayet doğaldır.
  • 34. haftada üretmeye devam ettiğiniz kolostrum isimli süt, bebeğinizi dünyaya geldiği ilk günlerde koruyacak olan antikorları içereceği için, hamilelikte beslenme kurallarını aksatmamanızı tavsiye ederiz.
  • Hamileliğinizin 34. haftasında yalancı sancılarınızın sıklığı sizi rahatsız edebilir ve erken doğum korkusu yaşatabilir. Ancak Braxton Hicks konusunda bilgi edindiğiniz sürece, yalancı sancı ve doğum sancısını rahatlıkla ayırt edebilirsiniz.

Hamileliğin 34. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

“Hamileliğin 34. haftasında ideal kilo kaçtır?” sorusuna, hamilelik kilosunu belirleyen faktörlerin çeşitliliği nedeniyle cevap vermek zordur; ancak alınması gereken ortalama kilo hemen hemen sabittir.

  • 34. haftada hamileliğin başından itibaren aldığınız kilonun yaklaşık 13 kg’a ulaşması gayet normaldir.
  • Eğer ideal kilonuzun altında hamile kaldıysanız 13 kg’dan daha fazla kilo almış olmanız da normaldir.
  • Hamileliğin son haftalarındaki hızlı kilo alma eğilimi nedeniyle, idealden fazla kilo almamak ve sağlığınıza dikkat etmek için, kontrollü olmanızı tavsiye ederiz.

 Gebeliğiniz boyunca gitmeniz gereken kontrolleri kaçırmamak için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'nı takip etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 34 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte 34. haftada bebeğin boyu yaklaşık 45 cm’e ulaşmıştır ve bir kavun büyüklüğündedir.

Gebeliğin 34. haftasında bebek kaç kilodur?

Gebelikte 34. haftada bebeğin kilosu yaklaşık 2.2 kg’a ulaşmıştır.

Anne karnındaki bebeğin tüyleri ne zaman dökülür?

Bebeğinizin cildini kaplayan lanugo tüyleri, 34. haftada neredeyse tamamen dökülmüş olacaktır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • 23 haftalik gebelik

    23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • gebelikte 24. hafta

    24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 24. haftasında bebeğin boyu-kilosu, annedeki değişimler ve doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler gebelik takip rehberimizde!
  • gebelikte 40. hafta

    40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • gebelikte 39. hafta

    39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.