Yerleşme Kanaması Nedir, Belirtileri Nelerdir?

yerleşme kanaması nedir belirtileri nelerdir

Halk arasında oturma kanaması olarak da bilinen yerleşme kanamasının tıptaki ismi implantasyon kanamasıdır. Peki ama yerleşme kanaması nedir, adet kanamasından farkları nelerdir ve ne zaman gerçekleşir? Tüm bu sorularınızı cevaplamadan önce Hamilelik Belirtileri yazımıza da göz atmanızı tavsiye ediyor ve merak ettiklerinizi cevaplıyoruz.

Yerleşme Kanaması Ne Demektir?

Oturma kanaması ya da üstüne görme olarak da bilinen yerleşme kanaması döllenmenin ardından gerçekleşen bir kılcal damar kökenli kanamadır.

  • Her ay rahim içi kendini gebeliğe uygun hale getirmeye çalışır.
  • Eğer cinsel ilişkinin ardından döllenme gerçekleşirse embriyo rahim içine yerleşir.
  • Ancak, embriyonun bu yerleşme çabası her zaman çok kolay olmayabilir ve rahim içinde küçük zedelenmelere neden olabilir.
  • Rahim içi astarındaki kılcal damarların kanamasına neden olan bu zedelenme sonucunda yerleşme kanması olarak da bilinen üstüne görme meydana gelir.

Yerleşme Kanaması ile Adet Arasındaki Fark Nedir?

  • Adet kanaması ile yerleşme kanaması arasındaki en büyük fark yerleşme kanamasının yalnızca hamilelik döneminde ortaya çıkıyor olmasıdır.

Ancak bazen anne adayları yerleşme kanaması yaşamalarına rağmen sonrasında yaptıkları hamilelik testleri negatif çıkabilir. Bu durumun nedeni sessiz düşük olarak da bilinen kimyasal gebelik’tir.

Bazı durumlarda ise yerleşme kanaması olmasa dahi normal adet döngüsü içinde rahim duvarında dökülmeler görülebilir. Bu pul pul dökülmelerin sebebi ise adet kanaması nedeniyle hamileliğin gerçekleşmemesidir.

  • Adet kanamasının rengi canlı kırmızı iken yerleşme/oturma kanamasının rengi soluk pembe ya da kahverengidir.
  • Regl kanaması günlerce sürmesine rağmen yerleşme kanaması 3 saat- 3 gün gibi bir aralıkta devam eder; hatta çoğu zaman yalnzca iç çamaşırı lekelenmesi olarak karşımıza çıkar.
  • Yerleşme kanaması kıvamlı bir akıntı gibi gerçekleşir; özellikle koyu bir kıvamdır. Adet kanaması ise oldukça akışkan bir yapıya sahiptir.

yerleşme kanaması nedir

Yerleşme Kanaması Ne Zaman Olur?

Yerleşme kanamasının ne zaman olacağına dair kesin bir bilgi vermek maalesef mümkün değildir; çünkü yerleşme kanaması cinsel birliktelikten hamileliğin başlangıcı olarak kabul eden zamana kadarki süreç içinde olur.

Bu nedenle, “Yerleşme kanaması cinsel birliktelikten sonraki 2 hafta içinde olur.” demek en doğrusudur.

Yerleşme Kanaması Herkeste Olur Mu?

Öncelikle bu sorunun cevabı “Hayır”dır ve yerleşme kanaması her hamile kadında görülmeyebilir. Yerleşme kanamasının olup olmamasını belirleyen 2 ana faktör vardır:

  1. Rahim içi yapısı

Yerleşme kanamasının olup olmamasını belirleyen en keskin faktör rahim içi yapısıdır. Bazı kadınların rahim içi yapısı bebeğin tutunmasına daha müsaitken bazı kadınların değildir ve yerleşme kanaması yaşama ihtimalleri daha fazladır.

Peş peşe sessiz düşük/ kimyasal gebelik yaşanmasına da neden olabilen bu durum yakından gözlenmeli ve planlı gebelik için doktora başvurulmalıdır.

  1. Korunma yöntemi

Gebelik süreci öncesinde doğum kontrol yöntemi kullanan kadınların oturma kanaması görme ihtimali daha azdır; ancak doğum kontrol hapı kullanmayan kadınların yerleşme/ oturma kanaması görme ihtimali de artar.

Ancak istatistiki olarak bakılırsa her 100 hamile kadından 30’unda yerleşme kanaması görülür.

Yerleşme Kanaması Kaç Gün Olur?

Yerleşme kanaması çoğu zaman yalnızca iç çamaşırındaki lekelenme ile karşımıza çıksa da 3 saat ilâ 3 gün arasında da sürebilir. Ancak; süresinden bağımsız olarak bu kanama adet kanaması gibi yoğun olmamalıdır.

Eğer yerleşme kanaması / üstüne görme adet kanaması gibi yoğun olursa ya da 3 günden fazla sürerse doktora başvurmak gerekebilir; çünkü gebeliğin ilk dönemlerinde görülen uzun süreli kanamalar akla düşük ihtimalini getirir.

Yerleşme Kanamasında Ağrı Olur Mu?

Yerleşme kanamasında genellikle ağrı olmaz. Ancak tıpkı regl döneminde olduğu gibi göğüslerde hassasiyet ve karında şişkinlik hissi yaşanması çok yaygındır.

 Ayrıca gebeliğin ilk dönemlerindeki hormon iniş-çıkışlarına bağlı olarak aşağıda durumlar da yerleşme kanamasına eşlik edebilir:

  • Halsizlik ve aşırı uyku isteği
  • Yüzde akne oluşumu
  • Kabızlık gibi sindirim ve boşaltım sistemi sorunları
  • Sinir bozukluğu
  • Vücut ısısında ani artış ve aşırı terleme
  • Tuvalete çıkma sıklığında artış

Yerleşme Kanamasından Kaç Gün Sonra Hamilelik Testi Yapılır?

Öncelikle belirtmek isteriz ki yerleşme kanaması sırasında yapılan hamilelik testinin de pozitif çıkma ihtimali vardır; çünkü bazı kadınlar yerleşme kanamasını cinsel birleşmeden yaklaşık 14 gün sonra görebilir.

Ancak kesin bir sonuç elde etmek için yerleşme kanamasından en az 3 gün sonra gebelik testi yapılmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Yerleşme kanamasının rengi ne renktir?

İmplantasyon/ yerleşme kanamasının rengi soluk pembe ya da kahverengidir. Ancak adet kanamasındaki gibi canlı kırmızı bir renk görülmez.

Oturma/ yerleşme kanaması nasıl hesaplanır?

Yerleşme kanamasının zamanını hesaplamak için yumurtlama döneminin üzerine 9 gün ekleyebilir ya da cinsel ilişkinin üzerine 8 gün sayabilirsiniz. Oturma kanaması genellikle cinsel birliktelikten 7-10 gün sonra ortaya çıkar.

Yerleşme kanamasında düşük olur mu?

Yerleşme kanamasını düşük olarak yorumlayabilmek için kanamanın 3 günden fazla olması ya da çok yoğun olması gerekir. 

 

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik