Lohusalık Dönemi Psikolojisi

Lohusalık Dönemi Psikolojisi

Doğumdan sonraki ilk 40 gün yaklaşık 6 haftalık sürece lohusa dönemi denir. Hamilelik döneminde yaşanan hem hormonal hem fiziksel değişim, yeni doğum yapan annede bazı duygu durumları yaratabilir. Bu dönemde duyguların şiddetinin artması annenin psikolojisini olumsuz etkileyerek lohusa sendromunu meydana getirebilir. Ayrıca, lohusa dönemi psikolojisi nedeniyle Yeni anne olmuş birisine nasıl davranmalıyız diye düşünüyorsanız detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Lohusa Sendromu Nedenleri

Bebek doğduğu andan itibaren artan yeni sorumluluklar, sürekli yetersizlik endişesi, uykusuzluk, çeşitli çevre ve ekonomik faktörler doğum sonrası sendromu derinleştirebilir.

Kadının beklenmeyen bir gebelik yaşamış olması, çocuk sayısının fazla olması, daha önce psikolojik rahatsızlık geçmişinin olması, ekonomik ve sosyal destek alamaması, eşinden yetersiz ilgi görmesi gibi durumlar postpartum da denilen bu dönemde kadının ruh sağlığını olumsuz etkiler.

Lohusa Depresyonu Belirtileri

Yenidoğan bebeği olan kadınların duygusallık seviyeleri artar, kaygılı ve hüzünlü hissedebilirler. Doğum sonrası yaşanılan bu üzüntülü duruma annelik hüznü ya da doğum hüznü denilir. Bu süreç iki haftadan daha uzun süre devam ettiğinde lohusa sendromu başlamış kabul edilir.

Değersizlik, yetersizlik, isteksizlik, suçluluk duygusu, aşırı kaygı bu sendromun önemli belirtilerindendir.  Ağlama nöbetleri, aktivite eksikliği, uykusuzluk, tahammülsüzlük, öfke nöbetleri ve bebekle ilgilenmeme gibi durumlar lohusa depresyonunun yoğun belirtilerindendir.

Doğum sonrası yaşanan bu psikolojik durum annelikten bağımsız bir durumdur. Bazen yeni doğum yapan annenin çevresi bu durumu pek anlayamaz ve lohusa depresyonunu kadının annelik yetisinin yetersizliğinden kaynaklandığını düşünebilirler. 

Hamilelik sonrası yaşanan depresyon, bir hastalıktır. Tıbbi destek alınması gereklidir.  Bu durumun yeni doğum yapan kadının anneliği ile hiçbir ilişkisi yoktur.

Lohusa Depresyonu Tedavisi Nedir?

Yeni doğum sonrası depresyon tedavisinde annenin bu konuda tıbbi destek alması gerektiğini bilmesi çok önemlidir.  Bu durumu yaşayan çoğu anne farklı sebeplerden dolayı tedavi desteği almamakta veya tedaviye geç başlamaktadır. Bu durum hem anneye hem bebeğe hem de anne bebek arasındaki bağa zarar verebilir.

Bu depresyon dönemi alınan profesyonel yardıma ek olarak; yakın çevrenin ve ailenin bu konuda bilgi sahibi olması, çok fazla ziyaretçi kabul edilmemesi, bebek uyuduğu zaman annenin de uyuması için yardımcı olunması, beslenmesine dikkat edilmesi, günlük egzersiz için teşvik edilmesi, rahatlatıcı motive edici kitaplar ve müziklere yönlendirilmesi, evden uzaklaşarak dışarıda kaliteli zaman geçirmesi sağlanarak lohusalık psikolojisi desteklenebilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Lohusalık ne demektir?

Doğumdan sonraki ilk 40 gün yaklaşık 6 haftalık sürece lohusa dönemi denir.

Lohusa sendromu nedir?

Kadının beklenmeyen bir gebelik yaşamış olması, çocuk sayısının fazla olması, daha önce psikolojik rahatsızlık geçmişinin olması, ekonomik ve sosyal destek alamaması, eşinden yetersiz ilgi görmesi gibi durumlarla ortaya çıkan lohusa dönemi sorunlarıdır.

Lohusa depresyonu nasıl geçer?

Yakın çevrenin ve ailenin bu konuda bilgi sahibi olması, çok fazla ziyaretçi kabul edilmemesi, bebek uyuduğu zaman annenin de uyuması için yardımcı olunması, beslenmesine dikkat edilmesi, günlük egzersiz için teşvik edilmesi, evden uzaklaşarak dışarıda kaliteli zaman geçirmesi sağlanarak anneye yardımcı olunabilir.

Lohusa depresyonu belirtileri nelerdir?

Ağlama nöbetleri, aktivite eksikliği, uykusuzluk, tahammülsüzlük, öfke nöbetleri ve bebekle ilgilenmeme gibi durumlar lohusa depresyonunun yaygın belirtilerindendir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik