Hamilelikte Uyku Pozisyonları

Hamilelikte Uyku Pozisyonları - Budizzz

Hamileliğinizde deliksiz ve rahat uykularınıza veda etmek zorunda kaldıysanız ve yeterli uykunuzu alamadığınız için yorgunlukla boğuşmak zorunda kalıyorsanız, bu yazımız tam size göre. Size ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi olarak, hamilelikte en sağlıklı uyku pozisyonlarını ve tercih etmemeniz gereken pozisyonları sizin için bir araya getirdik. Gebelikte sağlıklı pozisyonlarını deneyerek size en uygun olanı bulabilirsiniz; ancak hatırlatmak isteriz ki hamilelik ilerledikçe rahat edeceğiniz uyku pozisyonu da değişecektir.

Hamilelikte Doğru Uyku Pozisyonları

  1. Sol tarafınıza dönerek yatmayı deneyin. Bu uyku pozisyonu kan ve besin dolaşımını destekleyerek, rahme ve bebeğinize ulaşımını kolaylaştırır.
  2. Gövdenizi yüksekte tutarak uyumayı deneyin. Hamileliğinizin ilerleyen safhalarında rahminiz büyüyerek midenize ve göğsünüze baskı yapmaya başlayacaktır. Bu baskının neden olduğu, nefes darlığı, çarpıntı ya da mide ekşimesi gibi sorunlar nedeniyle geceleri uykunuzun bölünmesini istemiyorsanız, bu uyku pozisyonunu deneyebilirsiniz.
  3. Ayaklarınızı yüksekte tutarak uyuma pozisyonu. Bu pozisyonda da gövdenizi yüksekte tutmak için yaptığınız gibi yastık kullanabilir ve ayaklarınızı yükseltebilirsiniz. Özellikle, büyüyen rahmin bacaklarınıza ve eklemlerinize yaptığı baskı nedeniyle hamilelikte varis, şişlik ve ödem sorunu yaşıyorsanız, bu pozisyon ağrılarınızın uykunuzu bölmesini engelleyebilir.
  4. Bacaklarınızın arasına yastık alarak uyumayı deneyebilirsiniz. Bu uyku pozisyonunda bacağınızın arasına bir yastık aldıktan sonra, sol tarafınıza dönerek uyuyabilirsiniz. Bacağınızın arasındaki yastık, karnınızı desteklemenin yanı sıra omurganızın dik durmasını ve tek bacağınızın diğer bacağa baskı yapmamasını sağlayacaktır.

Hamilelikte Yanlış Uyku Pozisyonları

  1. Hamilelikte sırt üstü yatmamalısınız. Hamilelikte sırt üstü yatmak, bebeğin kalbindeki dolaşımın azalmasına sebep olabileceği için oldukça tehlikelidir. Ayrıca büyüyen rahminizin ağırlığının sırtınıza vurması sonucunda, sindirim güçlüğüne, dolaşım sorunlarına ve nefes darlığına sebep olabilir.
  2. Karnınızı ezecek pozisyonlardan kaçınmalısınız. Karnınızı ezecek pozisyonlardan kastı anlamak kolay olmasa da yüz üstü yatış örneğini verebiliriz. Eğer herhangi bir yastık desteği almadan yüz üstü uyumaya çalışıyorsanız, karnınızı eziyor olabilirsiniz ve hamilelik için konforlu bir uyku pozisyonu değildir. Ayrıca, idrar kesesi üzerindeki baskının artmasına ve tuvalete çıkma ihtiyacınız nedeniyle uykunuzun bölünmesine neden olur.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating