Hamilelikte Beta HCG Değerleri

beta hcg değerleri

İsmi halk arasında hamilelik hormonu olarak da bilinen beta HCG hormonu hakkında en çok merak edilen konuların başında Beta HCG değerlerinin anlamları gelmektedir. Peki, Beta HCG hormonunun düşük ya da yüksek olması ne anlama gelir? Beta HCG değerinin ne olduğundan ne için kullanıldığına ve gebelikte neden takip edilmesi gerektiğine kadar tüm merak ettiklerinizi cevaplıyoruz.

Beta HCG Nedir?

Öncelikle belirtmek isteriz ki hamilelikte değerleri ölçülen hormonun ismi aslında HCG’dir (Human Chorionic Gonadotropin) ve bu hormonun beta ve alfa olmak üzere iki farklı çeşidi vardır.

Hamilelikte baz alınan beta çeşididir ve hem kan yoluyla hem de idrar yoluyla yapılan gebelik testlerinde ölçümlenebilir.

Plesanta tarafından salgılanır ve gebelik başlangıcında kandaki seviyesi giderek yükselir. Gebeliğin son evrelerine yaklaştıkça durağanlaşan hamilelik hormonu, gebelik ardından yeniden normal değer aralığına döner.

Beta HCG Değerinden Hamilelik Haftası Hesaplanır mı?

Döllenmeden yaklaşık 10-11 gün sonra kan testinde Beta HCG değerleri yükselişi tespit edilebilir; idrar testleri içinse birkaç gün daha beklenmelidir.

Beta HCG değerleri gebe olmayan bir insanda 0-10 mlU/ml değer aralığındadır ve hamilelik ilerledikçe kademeli olarak artar.

Bu sebeple, kandaki Beta HCG hormonu seviyesine bakarak, döllenmenin ne zaman gerçekleştiği ve hamileliğin kaçıncı haftasında olunduğu tespit edilebilir.

Beta HCG Kaç Olursa Hamilelik Kesinleşir?

Beta HCG hakkında en çok merak edilen soruların başında bu gelse de maalesef bu soruya kesin bir cevap vermemiz mümkün değildir. Ancak olağandışı bir durum gerçekleşmedikçe 10 mlU/ml’nin üzerine çıkan bir Beta HCG değeri gebeliği işaret eder.

Yine de bazı kanser türlerinin, boş gebeliğin, dış gebeliğin ya da bazı doğumsal anomalilerin de Beta HCG değerlerinin 10 mlU/ml’nin üzerine çıkmasına neden olabileceği unutulmamalıdır; bu sebeple, hamileliğin kesinleşmesi için diğer değişkenlerin de göz önüne alınması gerekmektedir.

Hamilelik belirtileri yazımıza göz atarak Beta HCG’nin yanı sıra diğer belirleyici faktörlerin ne olduğu hakkında ayrıntılı blgi edinebilirsiniz.

Beta HCG Değerinin Yükselme Nedenleri

Beta HCG değerinin 10 mlU/ml’nin yani normal oranının üzerine çıkması durumunda akla ilk gelen gebelik başlangıcıdır. Ancak Beta Hcg değerinin yükselmesine neden olan bazı olağandışı nedenler de bulunmaktadır;

  • Dış gebelik
  • Boş gebelik
  • Bazı kanser türleri
  • Doğumsal anomaliler
  • Çoğul gebelik
  • Karaciğer tümörü

Bu sebeple, eğer hamile kalma denemeleri yapmıyorsanız ya da son zamanlarda hamile kalma ihtimaliniz olmamasına rağmen Beta HCG değerinizde yükselme varsa bu seçeneklerin de mutlaka değerlendirilmesi ve doktor kontrolüne tabi olması gereklidir.

Beta HCG Değerinin Azalma Nedeni

Beta HCG değerinin özellikle hamileliğin ilk haftalarında hızla artması beklenir; hatta her 2 günde 1 değer kendini 2’ye katlar dersek hiç de abartmış olmayız. Bu nedenle gebelikte Beta HCG değerinin düşmesi ya da gebeliğin ilk haftalaarında olunmasına rağmen yükselme görülmemesi akla sessiz düşük ya da boş gebelik ihtimalini getirir.

Hamileleikte Hafta Hafta Beta HCG Değerleri

Hamiellik boyunca kanınızdaki Beta HCG hormonları oranının tablodaki değer aralıklarında olması beklenmektedir. Ancak, çoğul gebelik gibi durumlarda bu değerlerde oynamalar olabilir ve doktorunuz aksini söylemediği sürece endişelenmenize gerek yoktur.

Hamileliğin 3. haftası

10-50 mlu/ml

Hamileliğin 4. haftası

5-425 mlu/ml

Hamileliğin 5. haftası

20-7300 mlu/ml

Hamileliğin 6. haftası

1,080-56,000 mlu/ml

Hamileliğin 7-12. haftası

7,650-290,000 mlu/ml

Hamileliğin 13-16. haftası

13,300-250,000 mlu/ml

Hamileliğin 17-24. haftası

4,000 – 165,000 mlu/ml

Hamileliğin 25-40. haftası

3,640 – 117,000 mlu/ml

 

Kaynak: Sağlık Bakanlığı

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik