Gece Emzirmeyi Nasıl Keserim?

gece emzirmeyi kesebilirim

Bebekleri memeden kesme yaşının 2 olduğu bilinse de gece emzirmelerinin kaç aylıkken bitmesi gerektiği ve sürecin nasıl işletilmesi gerektiği birçok ebeveynin soruları arasındadır. Ancak, bu yazımızda "Gece emzirmesi ne zaman kesilmelidir,gece emzirmesi nasıl kesilir ve gece emzirmesi alışkanlık mı?" gibi sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz Emzirmeyi Nasıl Bırakabilirim? yazımıza da göz atabilirsiniz.

Gece Emzirmesi Ne Zaman Kesilir?

"Gece emzirmeleri ne zaman azaltılmalıdır?" sorusu birçok ebeveynin kafasını karıştırsa da aşağıdaki birkaç püf nokta size bebeğinizi ne zamana kadar geceleri emzirmeniz gerektiği konusunda yardımcı olacaktır:

  • Öncelikle belirtmek isteriz ki ilk 3 ay boyunca bebeğinizi geceleri emzirmeniz ya da beslemeniz gerekmektedir; çünkü bebeğiniz gündüz beslenmelerinden yeteri kadar enerji alamamaktadır ve 3. ayın sonuna kadar geceleri sık sık uyanması normaldir.
  • Eğer bebeğiniz 4-6 aylık olduysa gece emzirmelerini bırakmanın vakti gelmiş demektir. Ancak, bu bir kaide değildir; çünkü bebeğin gelişim eğrisi de oldukça önemlidir.
  • Persentil hesaplayıcımızdan bebeğinizin boy ve kilo oranını kontrol ettikten sonra eğer bebeğinizin normal bir büyüme eğrisi olduğunu gördüyseniz, bebeğinizin gece emzirmelerini artık kesebilirsiniz.
  • Böylece, bebeğiniz geceleri daha az uyanmayı da öğrenecek ve uyku rutini de oluşacaktır.
  • Ancak, eğer bebeğinizi gece emzirmeye devam etmek istiyorsanız ve bu durum bebeğinizin ya da sizin günlük hayatınızı etkilemiyorsa, dilerseniz 2 yaşına kadar da bebeğinizi geceleri emzirebilirsiniz. Bu durumun bebeğinizin sağlığı üzerinde herhangi bir yan etkisi olmayacaktır.
  • Özetle, bebekler büyüme eğrilerinde bir sorun olmadığı sürece 4. aydan itibaren gece memelerinden kesilebilirler.

indirim

Gece Emzirmeleri Alışkanlık Mıdır?

Eğer bebeğiniz 4. ayını geride bıraktıysa ve büyüme açısından yaşıtlarından geri değilse, geceleri emmek istemesi ve uyanması muhtemelen alışkanlıktır. Ancak, aşağıda sıralanan ve Tracy Hogg tarafından önerilen 2 yöntem ile bu durumdan emin olabilirsiniz:

  1. Bebeğinizin geceleri uyandığı saatleri not edin. Eğer bebeğinizin her gece aynı saatlerde uyanıyor ve emmek istiyorsa muhtemelen alışkanlık sebeplidir. 
  2. Eğer gece uyandığında çok az emiyor, size oyunlar yapıyor, ilgi istiyor ve geri uykuya dalıyorsa da bebeğinizin gece emmelerinin sebebi açlık değil, alışkanlıktır.

Eğer bebeğiniz en az 4. ayını bitirdiyse ve yukarıdaki 2 durumdan birini yaşıyorsa, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak bebeğinizin gece emzirmelerini kesebilirsiniz.

Gece Emzirmesi Nasıl Bırakılır?

Bu dönemde uygulayabileceğiniz birçok yöntem vardır. Budizzz ailesi olarak, en çok işe yarayan ve tavsiye edilen yöntemleri sizin için derledik. Aralarından size ve bebeğinize en uygun olanları belirleyebilir ve uygulamaya başlayabilirsiniz:

  • Öncelikle hangi yöntemi denerseniz deneyin bebeğinizin gündüz beslenmelerine bir öğün daha eklemenizi ve dreamfeeding olarak da bilinen uyku öğününü rutininize ekleyebilirsiniz. Bu sayede, bebeğinizin geceleri tok olduğundan emin  olabilirsiniz.
  • Bebeğiniz geceleri uyandığında ona meme yerine mama, önceden sağılmış süt ya da ayına göre ek gıda verebilirsiniz.
  • Bebeğinizi geceleri diğer gıdalarla kandırmaya çalışmak yerine, onunla ilgilenerek de gece uyanmalarını geçiştirebilirsiniz. Burada önemli olan bebeğinizin ihtiyaç duyduğu ilgiyi ona hissettirebilirsiniz; unutmayın, alışkanlıktan uyanıyor ve sizin kucağınızda olmak, kokunuzu almak da bu alışkanlığın bir parçası.
  • Eğer yukarıdaki yöntemler işe yaramıyor ve bebeğiniz emme konusunda diretiyorsa, geceleri bebeğinizle sizin yerinize babası da ilgilenebilir. Bu durumda, bebeğinizin gece rutini yavaş yavaş kırılacaktır.

Yukarıda sıralanan yöntemler en çok tercih edilen ve beğenilen yöntemlerdir. Siz de aralarından birini seçebilir ve uygulayabilirsiniz. Ancak unutmayın ki bu dönem psikolojik açıdan bebeğinizi zorlayacaktır. Bu sebeple, bebeğinizde huzursuzluk, uyku sorunları ya da huysuzluk sorunları gözlemlerseniz gece emzirmelerine bir süre daha devam edebilirsiniz.

Gece Emzirmeleri Zararlı Mıdır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi bebekler 4. aylarından itibaren gece emmeden de yeterli ve dengeli gelişimlerini sürdürebilirler. Ancak gece emzirmeleri ailenin kararına bağlı olarak 2 yaşına kadar da uzatılabilir ve bebeğin sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi olmaz. Ancak, aşağıda sıraladığımız olasılıklar nedeniyle en geç 12. ayda gece emzirmelerini bıraktırmanızı tavsiye ederiz;

  • Bebeğinizin geceleri sürekli uyanması ve bu durumun fizyolojik bir duruma bağlı olmaması, zamanla bebeğinizde uyku sorunlarına neden olabilir. 
  • Geceleri beslenme alışkanlığı bebeğinizin ilerleyen yaşlarında da devam edebilir ve bir döngüye dönüşerek bebeğinizde kilo sorunlarına neden olabilir. 
  • Aynı şekilde gece beslenmeleri ilerleyen dönemlerde reflü vb. mide sorunları yaşama olasılığını yükseltir.

Ancak, eğer geceleri memeden kesme döneminde bebeğinizin fiziksel gelişimini ve psikolojik durumunu yakından gözlemlerseniz, endişe etmenizi gerektirecek herhangi bir durum gerçekleşmez. Ay Ay Bebek Gelişimi rehberimizi takip ederek, bebeğinizin sağlıklı gelişimi için hangi ayda neye dikkat etmeniz gerektiğine de göz atabilrsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik