Emzik Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

bebeklerde emzik kullanımı

Bebeklerde emzik kullanımı birçok insan açısından kafa karıştırıcı olabilmektedir; çünkü emzik kullanımının gerekliliği ve zararları uzmanlar tarafından sıklıkla tartışılmakta ve karşıt görüşlere sebep olmaktadır. Budizzz ailesi olarak, bebeklerde emzik kullanımının faydaları ve zararları, hangi emzik çeşidinin kullanılması gerektiği gibi soruların cevaplarını verdiğimiz bu yazıda, emzik kullanımı hakkında bilinmesi gereken tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

Bebeklerin Emzik Kullanması Gerekir Mi?

Aşağıda sıralanan faydalardan dolayı bebeklerde emzik kullanımı önerilmektedir;

  • Bebeklerin doğum reflekslerinden biri olan meme refleksini ve içgüdünü tatmin etmesine ve sakinleşmesine yardımcı olur.
  • Bebeğinizin kendini güvende hissetmesini ve kolayca uykuya dalmasını sağlar.
  • Emzik kullanan bebeklerde parmak emme alışkanlığına daha az rastlanır.
  • Emzik kullanımı, bebeklerin motor gelişimlerine de katkı sağlar; çünkü bebeğiniz emziğini düşürdüğünde yatağın içinde arar ya da emerken tutmaya çalışır.
  • Anne sütünün yeterli gelmediği durumlarda, bebeğin emme krizlerinin önüne geçilebilir.

Emzik kullanımının bebeklere faydaları bunlarla sınırlıdır; ancak bebeğin parmak emme alışkanlığı olmadığı sürece (beyaz gürültü sesleri ya da uyku arkadaşı bu alışkanlığı önleyemez.), aynı amaçlar için beyaz gürültülü uyku arkadaşı da kullanılabilir ve aynı faydalar sağlanabilir. Emzik kullanımının zararlarını da okuduktan sonra uyku arkadaşı mı emzik mi kullanacağınıza karar vermenizi tavsiye ederiz.

Emzik Kullanımı Bebeğe Zarar Verir Mi?

Emzik kullanımı, bebeğe doğrudan bir zarar vermemekle birlikte aşağıda sıralanan sorunların oluşmasına sebep olabilir ve çok dikkat isteyen bir konudur;

  • Bebek gün içinde olması gerekenden daha sık emzik kullanıyorsa, emme refleksini bu şekilde tatmin eder ve memeyi reddetmeye başlayabilir.
  • Kullanılan emziğin yapısı, annenin meme ucu yapısına benzemiyorsa, bebek emzik emmeyi meme emmeye tercih edebilir ve büyüme yavaşlığı başlayabilir.
  • Bebekleri emzik kullanımından vazgeçirmek zor olabilir ve uzun süre emzik kullanmaktan doğan sorunlar baş gösterebilir.
  • 2 yaşından sonra da süren emzik kullanımı, bebeklerin üst dişlerinin arkaya, alt dişlerinin ise öne çekilmesine ve aralarında açıklık oluşmasına sebep olabilir.
  • Özellikle 3 yaşından sonra oluşan açıklıklar, kalıcı hale gelir.
  • 2 yaşından sonra da emzik kullanmaya devam eden çocuklarda üst çene darlığı ve yüz şeklinde bozulmalar meydana gelebilir.
  • Emzik kullanımında 4 yaşına kadar ısrar eden çocuklarda, burun ve kulak hastalıkları görülme sıklığı daha fazladır.

Bu maddelerden de anlaşılacağı üzere, emzik kullanımı doğrudan bebeklere zarar vermez; ancak doğru zamanda kullanılmaya başlanmaması, bebeğe geç bıraktırılması, uygun emziğin kullanılmaması gibi durumlarda zararları vardır.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı Yenidoğan Temel Bakım Rehberi

Emzik Kullanımına Ne Zaman Başlanmalıdır?

Bebeklerde emzik kullanma yaşı, uzmanlar arasında farklı görüşlere neden olan konulardan biridir; ilk ya da 4. aydan itibaren kullanılması gerektiğini söyleyenlerden kullanılmasının sakıncalı olduğunu dile getirenlere kadar. Biz bebeğinizin ihtiyaçlarını ve alışkanlıklarını göz önüne alarak bu kararı vermenizi tavsiye ederiz. Bu kararı verirken dikkat etmeniz gereken birkaç nokta ise;

  • Anne sütünüzün az gelmesi durumunda, anne sütünü arttırma yollarına başvurmanızı ve süt üretiminiz artana kadar, bebeğinizi emziğe başlatmamanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde bebeğiniz meme karmaşası yaşayabilir ve anne sütünü emmeyi reddedebilir. Bu süreçte bebeğinizde huzursuzluk ve uykuya dalmada sorunlar yaşanabilir; ancak beyaz gürültü seslerinden yardım alarak, bu geçici dönemi atlatabilirsiniz.
  • Bebeğiniz anne sütünü yeterince alamıyor ve 40 günlük olduktan sonra da süt üretimi sorunu yaşıyorsanız, bebeğinizde huzursuzluklar başlayabilir; ancak bu huzursuzlukların önüne beyaz gürültü ile geçemiyorsanız, emzik kullanmayı düşünebilirsiniz.
  • Bebeğinizde parmak emme alışkanlığı varsa, emme refleksini tatmin etmekte zorlanıyor olabilir ve emzik kullanımına başlama vaktiniz gelmiş olabilir. Hatırlatmak isteriz ki emzik kullanımından bebeği vazgeçirmek parmak emmekten vazgeçirmekten daha kolay olacaktır.
  • Aynı şekilde battaniye ya da uyku arkadaşını emiyorsa da emzik kullanımı vakti gelmiş olabilir. (Ayrıca, demir eksikliği için test yaptırmanızı da tavsiye ederiz; çünkü demir eksikliğinin yaygın belirtilerinden biri de kumaş emmektir.)

Bu ihtiyaçlar doğrultusunda bebeğinizin ne zaman emzik kullanması gerektiğine karar verebilirsiniz; unutmayın ki her bebeğin gelişimi kendine özeldir ve bebeğinizin ihtiyaçları en iyi sizin gözlemleriniz ile tespit edilebilir.

Emzik kullanımının bir gereklilik olmadığını hatırlamanızı ve ancak ihtiyacınız varsa kullanmanızı tavsiye ederiz. Doğru emzik seçimini yaptığınız ve emzik bırakma yaşını bildiğiniz sürece, emziğin zararlarından endişelenmenize gerek yoktur.

Emzik Kullanımı Ne Zaman Bırakılmalıdır?

Emzik bıraktırma yaşı da uzmanlar arasında tartışma yaratan konulardan biridir ve kesin bir tarih söylemek mümkün olmamaktadır. Ancak bebeğinizin gelişimini ve alışkanlıklarını gözlemleyerek ve doktorunuza başvurarak bu süreyi belirleyebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ana kurallar ise şöyle sıralanabilir;

  • Bebeğinizin emzik kullanımına sebep olan davranışlar ortadan kalktıktan sonra, emzik bıraktırılmalıdır.
  • Bebeğinizin dış dünyaya alışma süresi olan ilk 3 ayda emzik kullandıysanız, 4. aydan itibaren bırakmayı deneyebilirsiniz; çünkü bebeğinizin huzursuzluk ve uykuya dalamama sorunları azalmış olacaktır. Doğru bir uyku eğitimi ile emziğe ihtiyacınız kalmayabilir.
  • Bebeklerde emzik kullanımı, en geç 2 yaşında sonlandırılmalıdır.
  • Bebeğinize emziği ne zaman bıraktırırsanız bıraktırın, yavaş ve adım adım ilerleyen bir süreç izlemeniz ve bebeğinize alışması için zaman tanımanız gerekmektedir.

Emzik Çeşitleri Arasındaki Farklar

Bebeğinizin emzik kullanmaya ihtiyacı olup olmadığına karar verdikten sonra, sıra doğru emziği seçmekte. Peki “Emzikler arasındaki farklar nelerdir?” ve “Emzik seçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?”

  • Silikon emzik: Silikon emziklerden almayı düşünüyorsanız, bebeğinizin diş çıkarma dönemine girmemiş olması gerekmektedir; çünkü silikon diş darbelerine karşı dayanıksızdır.
  • Kauçuk emzik: Kauçuk emzikler ise, diş çıkarma döneminde tercih edilebilir; çünkü diş darbelerine karşı daha dayanıklıdır. Ancak bebeğinizin latekse karşı alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini gözlemlemenizi tavsiye ederiz.
  • Damaksız emzik: Damaksız emziklerin yapısı, meme ucu yapısına benzediği için özellikle 1 yaşından önce tercih edilebilir. Bu benzerlik sayesinde, bebeğin meme karışıklığı yaşama ihtimali azalır.
  • Damaklı emzik: Damaklı emzikler ise, meme ucuna benzememesine rağmen, bebeklerin damak şekillerine adapte olmakta çok daha başarılıdır ve 2 yaştan sonraki kullanımlar için de uygun olduğu düşünülmektedir. (Ancak emziğin bebeğiniz için bir gereklilik olmadığını ve ihtiyaç ortadan kalktığında, emzik kullanımının sonlandırılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.)

Emzikle uyumaya alışan bebeklerde, gece emziği olarak damaklı emzik kullanılması tavsiye edilmektedir.

Bebeklerde emzik kullanımı ile ilgili bilinmesi gerekenleri bir araya toplamaya ve sebepleri ile açıklamaya çalıştık. Ancak hatırlatmak isteriz ki emzik bebeğiniz için bir zorunluluk da değildir, korkmanız gereken bir ürün de.

Sıkça Sorulan Sorular

Emzik kullanımı bebeklere zarar verir mi?

Emzik kullanımının bebeklere doğrudan bir zararı yoktur; ancak yanlış emzik seçimi, emziğin doğru zamanda bıraktırılmaması gibi durumlar zarara sebep olur.

Bebekler ne zaman emzik kullanmaya başlamalıdır?

Emzik kullanımı bir gereklilik olmadığı için, bebeğinizin emzik kullanmaya ihtiyacı olmadığı sürece başlamanıza dâhi gerek olmayabilir.

Yenidoğan bebekler emzik kullanabilir mi?

Evet ama ilk 40 günlük süre bebekle anne arasındaki bağın kuvvetlenmesi ve bebeğin memeye alışması için kritik olduğu için, kullanmamak daha doğru olabilir.

Silikon emzik mi kauçuk emzik mi daha sağlıklıdır?

Diş çıkarma dönemi öncesinde silikon emzik, sonrasında ise kauçuk emzik kullanabilirsiniz. Ancak kauçuk emzik kullanırken, lateks alerjisine karşı dikkatli olmak gerekir.

Emzik nasıl temizlenir?

Bebeğinizin emziğini temizlemenin en doğru yolu, kaynar su ile sterilize etmektir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik