Doğum Sonrası İlk İlişkide Dikkat Edilmesi Gerekenler

hamilelik sonrası cinsel ilişki

Doğum sonrası, 9 aylık uzun bir sürenin ardından annenin hem psikolojik hem de fizyolojik olarak toparlandığı bir dönemdir ve anne adayının rutinleri yeniden değişmektedir. Bu dönemde, ebeveynlerin kafalarını kurcalayan birçok soru olmakla birlikte, “Doğum sonrası ilk ilişki ne zaman olmalı?”, “Doğum sonrası ilişkide nelere dikkat edilmeli?” gibi sorular tabu olarak görülmekte ve sorulamayabilmektedir. Miniğinizin olduğu kadar sizin de sağlığınıza değer veren Budizzz ailesi olarak, bu yazımızda, doğum sonrası cinsellik hakkında tüm merak ettiklerinizi anlatıyoruz. Eğer henüz doğum yapmadıysanız, hamilelikte cinsellik yazımıza da göz atmanızı ve iki yazıyı birlikte değerlendirmenizi tavsiye ederiz.

Doğum Sonrası İlk Cinsel İlişki Ne Zaman Olmalı?

Bu soruyu cevaplayabilmek için öncelikle ‘cinsel ilişki’ kavramından ne anladığımızı netleştirmemiz gerekmektedir; çünkü genellikle penetrasyon için kullanılmasına rağmen cinsel ilişki, öpüşmek, sarılmak ve dokunmak gibi cinsel yakınlaşmaları da kapsayan bir kelimedir.

  • Eğer cinsel ilişkiden kastedilen dokunmak, öpüşmek, sarılmak gibi davranışlar ise, doğumun hemen ardından cinsel yakınlık kurulmaya başlanabilir. Hatta bu ilişki biçimine hiç ara vermemek hem annenin yaşadığı zorlu süreci kolaylaştırabilir hem de babanın doğum sonrası dışlanmışlık hissi yaşama ihtimalini azaltabilir.
  • Eğer cinsel ilişkiden kastedilen vajinal seks ise, en az 6. haftanın sonuna kadar beklemeniz gerekmektedir; yani lohusalıkta seks yasak!
  • Doğumdan sonraki 6 hafta boyunca, vajina toparlanarak eski haline döner, doğum sonrası akıntı ve kanamalar azalır, dikişler iyileşir; eğer annenin fizyolojik toparlanma sürecinde bir sorun yok ise 6. haftanın sonunda doğum sonrası seks mümkündür.
  • Ancak her ihtimale karşı, doğum sonrası cinsellikte ağrı ve isteksizlik nedenlerini bilmeniz hem psikolojik hem de fiziksel sağlığınız açısından önemli olabilir.

Doğum Sonrası İlk Cinsel İlişkide Ağrı

Doğum sonrasındaki ilk cinsel ilişkinizde ağrı hissetmeniz normal bir durum olarak karşılanır; çünkü doğum dikişleriniz hâlâ darbelere karşı güçsüz olabilir. Ancak, doğum dikişi (epizyotomi) kaynaklı bu ağrı kısa sürmelidir ve daha uzun sürüyorsa, akla aşağıdaki sebeplerden biri gelir:

  • Değişen hormonlar nedeniyle cinsel isteğin ve uyarılmanın azalması sonucu yaşanan vajinal kuruluk (Doktorunuzdan kayganlaştırıcı tavsiyesi alarak, sorunu çözebilirsiniz.)
  • Yetersiz ön sevişme
  • Doğum dikişlerinin (epizyotomi) henüz iyileşmemiş olması ya da enfeksiyon kapması
  • Doğumdaki herhangi bir olumsuzluktan kaynaklanan travma
  • Vajinismus (Vajinismusu yenmenin en iyi yollarından biri olan Kegel Egzersizleri’ni deneyebilirsiniz.)

Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik

Doğum sonrasında ilk birleşmede dikkat edilmesi gerekenleri açıklamaya çalıştık; peki ya doğum sonrasında isteksizliğiniz arttıysa ya da ilişkiden korkuyorsanız? Öncelikle belirtmek isteriz ki doğum sonrası cinsel isteksizlik çok yaygın bir durumdur ve hemen endişelenmenize gerek yoktur. Aşağıdaki uzun listeden de anlayabileceğiniz gibi doğum sonrası cinsel isteksizlik birçok sebebi olan, karışık bir durumdur ve genelde zamanla ya da terapi ile düzelmektedir. İşte doğum sonrası isteksizlik sebeplerinden başlıcaları:

  • Hormonal dalgalanmalar
  • Östrojen hormonunda kısa süreli azalma
  • Süt salınımını arttırmak için gerekli olan prolaktin hormonunun etkileri
  • Uykusuzluk ve yorgunluk
  • Yenidoğan bakımı hakkında kaygılar
  • Vajinal kuruluk
  • Cinsel ilişkide ağrı yaşamaktan korkma
  • Doğum sonrası kanamaların bitmemiş olması (maksimum 8. haftaya kadar)

Yukarıda bahsedilen sebeplerin hepsi geçicidir ve psikolojik/ fizyolojik toparlanmanız tamamlandığında kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Ancak doğum sonrası isteksizliğiniz çok uzun sürdüyse ve bu durumdan rahatsızsanız, partnerinizle birlikte terapiye gitmeyi düşünebilirsiniz.

Doğum Sonrası İlk Cinsel İlişkiyi Kolaylaştırmak İçin

  • Öncelikle anneyi zorlamayan ve doğum dikişlerine baskı yapmayan pozisyonları tercih etmelisiniz.
  • Vajinal kuruluk sebebiyle penetrasyonun güçleşmemesi ve annenin ağrı yaşamaması için kayganlaştırıcı kullanmayı deneyebilirsiniz; ancak mutlaka doktorunuza danışarak, uygun kayganlaştırıcıyı öğrenmelisiniz.
  • Ön sevişme ne kadar uzun olursa, anne vücudu o kadar uyarılacak ve vajinal kuruluk sorunu azalacaktır.
  • Doğum sonrası vajinal toparlanma ne kadar hızlı olursa, ilişkinin kalitesi de o kadar artacaktır. Bu sebeple, kendinizi zorlamamak kaydıyla Kegel Egzersizleri yapabilirsiniz.
  • Yorgunluk ve uykusuzluk da doğum sonrasındaki cinsel ilişkiye olan isteği hem azaltmakta hem de ilişkinin kalitesini düşürmektedir. Doğum sonrası uyku tavsiyelerini deneyebilir ve dinlenecek ya da eşinize ayıracak daha fazla zaman bulabilirsiniz.

Özet anlatım için: Hamilelik ve Postpartum Dönemlerinde Cinsellik

Sıkça Sorulan Sorular 

Doğum sonrasında ilk ilişki ne zaman olmalı?

Doğum sonrasında vajinanın toparlanarak eski haline dönmesi ve doğum dikişlerinin düzelmesi için 6 haftalık bir zamana ihtiyaç vardır. Bu 6 haftalık süreç boyunca, cinsel birliktelik yaşamamanız gerekmektedir.

Doğum sonrasında ilk ilişkide ağrı olur mu?

Doğum sonrasında ilk ilişkide, dikişlerin zorlanmasına bağlı olarak ağrı hissedilmesi oldukça normaldir; ama bu ağrıların kısa sürmesi ve ilişki boyunca devam etmemesi beklenmektedir. Eğer ilk ilişkinizde ağrı oldu ise uygulayabileceğiniz yöntemler mevcuttur.

Doğum sonrası ilk ilişkide kayganlaştırıcı kullanılır mı?

Doğum sonrasındaki ilk cinsel birlikteliklerinde ağrı yaşayan insanların sıklıkla başvurduğu yöntemlerden biri de kayganlaştırıcı kullanmaktır ve doğru kayganlaştırıcı kullanıldığı sürece herhangi bir sorun teşkil etmez.

Doğum sonrası cinsel isteksizlik neden olur?

Doğum sonrası yaşanan ilk cinsellikte isteksiz olmak ve devam etmek istememek oldukça yaygın bir durumdur ve içinden geçtiğiniz hem fizyolojik hem de psikolojik değişimler düşünüldüğünde normaldir.

 

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik