Bebeklere Avokado Verilmeli Mi?

avokado bebeklere verilir mi

Bebeklerin beslenme listelerinde avokado çok büyük bir yer kaplıyor. Avokadonun faydaları sebebiyle doktorlar da bebeklerin ek gıda tariflerinin içinde mutlaka avokadolu tarifler olmasını tavsiye ediyor. Peki, avokadonun bebeklere faydası nedir ve bebeklere avokado ne sıklıkla verilmeli?

Avokado Nasıl Seçilir?

Öncelikle olmuş avokadonun nasıl seçileceğini anlatmak isteriz; çünkü avokado ülkemizde olmayan bir meyve olduğu için olgun avokadoyu anlamak her zaman mümkün olmuyor.

  • Olgun avokadonun rengi koyu olur; özellikle siyaha yakın renkte olan avokadolar olgundur. Eğer avokado yeşilse güneş alan bir yere koyarak olgunlaşmasını (kararmasını) bekleyebilirsiniz.
  • Ayrıca olgun avokadonun elinizle bastırdığınızda içe çökmesi gerekir.
  • Avokadonun bebeğin yiyebileceği olgunlukta olmadığını düşünüyorsanız; pencerenin önünde bekletebilir ve yanına elma koyarak olgunlaşmasını hızlandırabilirsiniz.

Avokadonun Mevsimi Ne?

Avokadonun en olgun ve lezzetli olduğu aylar kış aylarıdır; yani bizim ülkemizin koşulları düşünüldüğünde avokado kış meyvesidir denebilir. Özellikle Kasım, Aralık ve Ocak aylarında en lezzetli ve olgun avokadoları bulabilirsiniz.

Bebekler Kaç Aylıkken Avokado Yiyebilir?

Bebeklerin ne zaman avokado yemesi gerektiği de birçok ebeveyn tarafından merak ediliyor; ancak bu konuda herhangi bir kısıtlama yok. Bebeğinizin ek gıdaya geçtiği 6. aydan itibaren beslenme listelerine avokadoyu ekleyebilirsiniz; ama 3 gün kuralına uyarak!

Avokado alerjik reaksiyona sebep olabileceği için 3 gün kuralını uygulamak ve bebeği gözlemlemek çok önemlidir. Eğer bebeğiniz avokadodan sonra bir alerji geliştirirse en az 6 ay daha beklemenizi tavsiye ederiz.

Bebekler İçin Avokadolu Tarifler Nasıl Yapılır?

Bebeklerine yeni yeni avokado vermeye başlayan birçok annenin aklında “Avokado bebeklere nasıl verilir?” sorusu var; ancak bebeklere avokado vermek çok kolay!

  • Öncelikle avokadoyu bebek püresi olarak hazırlayabilir ve bebeğinize bol vitaminli bir öğün sunabilirsiniz.
  • Avokado yüksek yağ oranı sayesinde her türlü yemeğin içinde yağ niyetine de kullanılabilir.
  • Örneğin sabahları bebeğinize hazırlayacağınız krebe, ekmeğe, yumurtaya da avokado ekleyerek besin değerini arttırabilirsiniz.
  • Ayrıca, bebeğinizin BLW yöntemi ile beslendiği zamanlarda da avokado gönül rahatlığı ile parmak gıda olarak kullanılabilir; çünkü yumuşak yapısı sayesinde yemesi kolaydır.

Avokadonun Bebeklere Yararları

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Özellikle barındırdığı A, E, K, C ve B6 vitaminleri sayesinde bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar ve vücuttaki; demir, sodyum ve potasyum depolarını yeniler.

  • Bebekler için sindirimi çok kolaydır.

Bebeklerin avokadoyu çok kolay sindirme sebebi avokadonun zengin yağ içeriğinin aynı zamanda anne sütüne en yakın yağları da barındırmasıdır.

  • Beyin gelişimini ve sinir sistemini destekler.

Belki de en önemli maddemiz budur; çünkü avokadonun barındırdığı yağlar miniklerimizin bilişsel gelişimini destekliyor.

  • Bebeklerde kabızlığı önler.

Yağ ve lif zengini olan avokado bebeklerin kabızlığına ve gaz sorununa da iyi gelir.

Avokadonun besin değerleri, yetişkin beslenmesindeki önemi gibi konularda ayrıntılı bilgi almak için Tarım ve Orman Bakanlığı’na da göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik