Bebeklerde Yürüteç Kullanımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

yurutec kullanımı

Bebeklerde yürüteç kullanımı genelde yürüme aşamalarını hızlandırmak amacıyla tercih ediliyor. Peki, bu ne kadar doğru bir yaklaşım? Bebeklerde yürüteç kullanımı yürümeye yardımcı olur mu? Bunlar son derece önemli ve mutlaka cevaplanması gereken sorular. Gelin birlikte bebeklerde yürüteç kullanımının zarar ve faydalarına göz atalım.

Bebekler Yürüteç Kullanmalı Mı?

Hayır! Birçoğumuz bebekliğimizde yürüteç kullanmış olsak da yürütecin bebekler için faydalı olmadığı artık biliniyor. Peki, yıllarca kullanılan bebek yürüteci neden sağlıklı değil?

Öncelikle gelin birlikte yürütecin kullanım nedenlerine bakalım.

Bebeklerde Yürüteç Kullanım Nedenleri

  • En yaygın neden, yürütecin bebeğin daha erken yürümesini sağladığının düşünülmesidir. Ancak maalesef bu bilgi doğru değildir.
  • Yürüteçlerin bebekleri yürümeyi öğrenirkenki süreçte kazalardan koruduğu inancı da bir diğer neden. Ancak araştırmalara göre bebek yaralanmalarında yürüteç kazalarının oranı bazı ülkelerde yaklaşık %40. Yani yürüteç maalesef bebeklerin düşmesini engellemiyor; aksine düştüğünde daha yaralanmalara neden olabiliyor.

Bebekler İçin Evde Alınacak Güvenlik Önlemleri yazımıza da göz atabilirsiniz.

  • Bebek yürüteçlerine eklenen oyuncaklar, oyunlar vb. de ailelerin yürütecin bebeğin aynı zamanda bilişsel gelişimini de desteklediği algısı yaratır. Tabii ki bu eğitici oyuncakların bebeklere faydası var. Ancak yürüteç olmadan da bebekler birçok eğitici oyuncakla etkileşimde olabilirler.

Bebeklerde yürüteç kullanımının ardındaki en etkili neden ise tabii ki geçmişten gelen alışkanlıklar ve bilgi eksikliği.

yurutec kullanımının zararları

Bebekler İçin Yürüteç Kullanmanın Zararları

  • Bebekler yürümeyi öğrenirken denge kurma, düşerken denge sağlama için belirli refleksler gösterme, üst vücudu dengede tutabilme gibi becerileri öğrenir. Ancak, yürüteç kullanımı bu becerilerin edinilmesinin önünde bir engeldir.
  • Yürüteç kullanımı bebeklerde denge kurmakta zorlanma ve kendi bedenini tartmada sorun yaşamaya neden olur.
  • Desteksiz yürüme sürecinin en büyük kazanmlarından olan karın ve sırt kaslarının gelişimini engeller. Bu kasları desteklediği için bebek o an için daha kolay yürüyebilir; ancak uzun vadede Tummy Time Egzersizleri gibi yöntemler faydalıdır.
  • Ayrıca, yürüteç kullanımı için önerilen aylar çok erkendir. (Sonrasında zaten bebek desteksiz yürüyebilir.) Bu aylarda bebeğin kalçası henüz vücut ağırlığını taşımaya elverişli olmadığı için zamanla bebekte kalça sorunları ortaya çıkabilir.
  • Yürüteçler bebeklerin belden altını tutar ve bebekler dik durmak yerine sağa sola doğru eğimli dururlar. Bebek hem üst vücudunu dengede tutmakta zorlanır hem de zamanla omurilik sorunları yaşayabilir.
  • Yürüteç kullanımı bebeklerin desteksiz yürümeyi öğrenmesini de geciktirir; çünkü yürümeyi öğrenmek için bebeğin ayak ve bacaklarını da görmesi gerekir. Ancak yürüteç kullanımı bunu engeller ve bebeğin bacağı ile vücudu arasındaki koordinasyonu ve neden-sonuç ilişkisini kavramasını zorlaştırır.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde yürüteç kullanımı kaç aylıkken olmalıdır?

Yürüteç genellikle 4-16 ay arasında kullanılır. Ancak bu tehlikeli bir tercihtir. Bebekler 4-8 aylıkken henüz tam olarak üst bedenlerini stabil tutmayı öğrenememiştir, kas gelişimleri yeterli değildir ve henüz kalçaları kendi ağırlıklarını taşıyacak durumda değildir. Bu nedenle, yürüteç kullanımı bebeklerde kalça sorunlarına, omurilik eğriliğine ve fiziksel gelişim yavaşlığına neden olabilir.

Bebekler yürüteç kullanmalı mı?

Hayır. Bebekler yürümeyi kendi başlarına, desteksiz olarak öğrenmelidir. Yürüteç gibi destekler bebeklerin yürüme yolculuğunda kaslarının gelişmesini engeller ve kalça-sırt sorunlarına neden olabilir.

Bebek yürüteçleri güvenli midir?

Hayır. Bazı destekli, dengeli bebek yürüteçleri olsa da yürüteçler bebekler yürümeyi öğrenirken onları koruyamaz. Aksine araştırmalar yürüteçlerin daha büyük kazalara neden olduklarını göstermektedir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating