Bebek Bakarken Evden Çalışanlar İçin 8 Öneri

Bebek Bakarken Evden Çalışanlar İçin 8 Öneri - Budizzz

Pandemi süreciyle birlikte bebekli ve çocuklu evden çalışmak durumunda kalan ebeveyn sayısı da artmaya başladı. Ofislerin ve okulların kapanmasının yanı sıra corona korkusundan doğan bakıcı krizi de bu durumu gittikçe çıkmaza sokmaya başladı. Ancak, bebekli ya da çocuklu evde de verimli çalışmak mümkün; yalnızca birkaç küçük ipucunu uygulamak yeterli. Peki, evde bebek varken evden çalışmayı kolaylaştırmak için neler yapabilirsiniz?

1.      Esnek Olmaya Çalışın.

Bebeğinizin uyku saatinden beslenme saatine kadar her dakikasını planlamaya çalıştığınızı biliyoruz; ancak, hesaplarınızın her zaman tutmaması, planlarınıza her zaman uyumamanız oldukça doğaldır. Böyle durumlarda, hem kendi çalışma saatlerinizde hem de bebeğinizin günlük planında biraz sapmalar olabilir.

Günlük rutininizde oluşacak olası sapmaları önceden kabullenmek ve her şeyin kontrolünüz altında olduğunu unutmamak, işlerinizi kolaylaştırabilir.

2.      İş Arkadaşlarınızı Durumdan Haberdar Edin.

Çalışma koşullarınızdaki ayrıntıları iş arkadaşlarınızla paylaşırsanız, programınızda oluşacak aksamaları da önceden belirtmiş olursunuz. Bu durumda, işlerin son teslim tarihini bebekle evden çalışan bir ebeveyn olduğunuz gerçeğini de göz ardı etmek zorunda kalmadan belirleyebilir ve daha esnek bir programa sahip olabilirsiniz.

Unutmayın ki şu an içinden geçtiğimiz olağandışı durumda, evde bebek bakarken çalışan bir ebeveyn olarak zaten çok fazla yükün altından başarı ile kalkıyorsunuz ve işlerinizin son teslim tarihleri de bu doğrultuda belirlenmeli.

3.      Eşiniz ile Çalışma Saatlerinizi Göz Önüne Alarak Plan Yapın.

Bebeğinizin günlük rutinini bir çizelgeye döktükten sonra hem kendinizin hem de eşinizin çalışma saatlerini, toplantılarını ve benzeri işlerini de çizelgeye yerleştirirseniz, gün içindeki iş bölümünüz de kendini belli eder.

Günlük planınızı bu şekilde çizelgeyle belirlerseniz hem miniğinizin ihtiyaçlarını aksatmadan karşılayabilir hem de işlerinizde daha verimli olabilirsiniz.

bebek bakarken evden

4.      Sağlıklı Bir Uyku Düzeni Oluşturun.

Sağlıklı ve düzenli uykunun günlük performansımız üzerindeki olumlu etkisi yadsınamaz; ama “Evde bebek varken uyumak mümkün mü?” dediğinizi de duyar gibiyiz. Aslında, mümkün!

Beyaz gürültü seslerinden yardım alarak bebeğinizin 5 dakika içinde uykuya dalmasını sağlayabilir ve kardeş gürültüsü ya da komşu sesi gibi gürültüler nedeniyle uyandırılmasını engelleyebilirsiniz. Bebeğinizin öğlen uykuları için de kullanabileceğiniz beyaz gürültü sesleri sayesinde, gün içinde işlerinize ayıracak daha fazla vaktiniz olacaktır.

5.      Sütünüzü Sağma Alışkanlığı Edinin.

Süt sağmayı genelde işte olduğunuz ve bebeğinizin yanında olamadığınız zamanlarda tercih ettiğinizi biliyoruz; ancak, evden çalıştığınız zamanlarda da süt sağma alışkanlığı edinebilirsiniz.

Bu sayede, siz işlerinizle ilgilenirken eşiniz ya da evde size yardımcı olan herhangi biri bebeğinizi sizin yerinize besleyebilir ve ne miniğiniz huysuzlanır ne de siz toplantılarınızı ya da işlerinizi bölmek zorunda kalırsınız.

6.      Bebeğiniz İçin Bir Etkinlik Alanı Oluşturun.

Çalışma masanıza yakın bir alanı bebeğiniz için güvenli hale getirdikten sonra, çevresini minder benzeri ürünlerle kapatabilir ve bebeğiniz için etkinlik alanına dönüştürebilirsiniz. Bebeğinizin sevdiği oyuncakları da yanına koyduktan sonra hem bebeğinizin keyifli vakit geçirmesinin hem de sizin gönül rahatlığıyla çalışmanızın önünde hiçbir engel kalmaz.

Eğer bebeğinizin sıkılacağından endişeleniyorsanız, merak etmeyin; bebeğiniz birçok oyun uydurup kendini eğlendirecektir, zaten bebeklerin kendi kendilerine oyun oynamalarına izin vermek hayal dünyalarını genişletebilmeleri için de çok önemli.

7.      Yardımcı Bebek Ürünleri Edinin.

Evden çalışırken bebek bakmanızı kolaylaştıracak bazı ürünleri edinmeniz, size hem zaman hem de enerji kazandırabilir. Örneğin, kanguru ya da ana kucağı gibi ürünler bebeğinizle ilgilenirken de ayakta işlerinizi yapmanıza yardımcı olabilir.

Beyaz gürültülü uyku arkadaşı edinmek ise bebeğinizin mışıl mışıl uyumasını ve dış sesler nedeniyle uyanmamasını sağlar. Böylece, bebeğiniz uyurken siz de yanında onu uyandırm korkusu olmadan toplantılarınıza girebilirsiniz.

8.      Kendinize İyi Davranmayı Unutmayın.

Ne kadar önlem alırsanız alın planlarınızın dışına çıkmanız ya da her gün aynı verimlilikte çalışamamanız oldukça doğaldır; kimse aynı performansı günlerce sürdüremez ve inişler çıkışlar yaşar.

Böyle durumlarda, kendinizi suçlamayın ve mükemmelliyetçi olmamaya çalışın. Mümkünse rahatlamanıza yardımcı olacak sporlar ile böyle anların üstesinden gelmeyi deneyebilirsiniz. Örneğn, yoga, pilates gibi sporlar hem olumsuz duygulardan uzaklaşmanızı sağlayabilir hem de bebekle yapılabilecek aktiviteler arasındadır.

Evden çalışan anneler için en iyi 8 öneriyi sizler için derledik; ancak bu maddeler arasında uygulamayı asla ihmal etmemeniz gerekeni sona sakladık. Ne olursa olsun, çok başarılı bir ebeceyn olduğunuzu ve bu zor koşullarda dahi hem iş hem de bebek bakımının altından kalkabilmenizin takdire şayan olduğunu kendinize hatırlatmayı ihmal etmeyin.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik