0-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

0-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni - Budizzz

Yenidoğan bebeğinizle kavuştuğunuz andan itibaren hayatınızın yeni bir döneminin başladığını hissedersiniz. Bebeğinizin dünyaya gelmesiyle birlikte onun uyku düzeni, sizin uyku düzeniniz haline gelir.

Bebeğinizin uykularının bir düzeni olabilir veya her gün farklılık da gösteriyor olabilir. Genelde yenidoğan bebeklerin çoğunluğu gündüzleri uyur, geceleri uyumakta zorluk çekerler. Bu dönemde ebeveynleri zorlayan kısım geceleri uyumayan bebekleriyle uyku düzenini oturtmaktır. Bu dalgalı düzen ilk 3 ay için çok normaldir. Bebeğiniz anne karnından sonra dış dünyaya uyum sağlama ve gelişme sürecindedir.

0-3 ayda bebekler her 2,5-3 saatte bir beslenirler. Bu yüzden bebekler gece boyunca aralıksız uyuyamazlar. Beslenme sonrasında alt değiştirmeler de eklenince ebeveynlerin ilk aylardan itibaren uyku düzenleri tamamen değişir. Bebeklerde uyku rutini için blog yazımızı okuyabilirsiniz.

Emzirerek uyutma, sallayarak uyutma gibi yöntemler kendiliğinden gelişebilir. Bu yöntemler bir süre sonra anne için zorlayıcı olmaya başlar. Bebekler derin uykuya geçiş sırasında uyandıkları zaman tüm uyutma döngüsü tekrarlanır ve 1 saatlik uykusu için 2 saat harcadığınız zamanlar olabilir.

Bebeklerin uyurken ışığa ve gürültüye karşı duyarlılıkları, durum kontrollerinin gelişmişliklerini gösterir. Bu durum kontrolü bebeğin uykuya devam etmesini veya tetikte olup uyanmasını belirler. Durum kontrolü gelişen bebekler ışığa ve sese karşı tepki vermeden uyumaya devam ederken, gelişimi devam eden bebeklerde uykuya tekrar dalmakta zorlanma, sessiz uyanıklık, huysuzlanma ve çığlık atarak ağlama gibi durumlar yaşanabilir.

Yenidoğan bebeğin uyku düzenini destekleme konusunda alınabilecek bazı aksiyonlar vardır;

 

 

  • Anne karnındaki hissiyatını desteklemesi ve el kol hareketlerinden uyanmasını engellemek için doktorunuza danışarak kundaklama yöntemini deneyebilirsiniz.

 

  • Bebeğinizi uykuya geçirmeden önce karnı tok, gazı çıkarılmış ve altının temiz olduğundan emin olmaya çalışın.

 

  • Uyuyacağı odayı mutlaka uyutmadan önce havalandırıp, oda ısısının 19-23 derece arasında olmasına özen gösterin.

 

  • Uyku öncesi yaptıracağınız banyo, bebeğinizin uykuya geçişini ve daha uzun süre uyumasını kolaylaştırabilir.

 

  • Aynı şekilde doktorunuza danışarak seçtiğiniz ılık bir yağ ile masaj yapmak da bebekleri çok rahatlatan bir diğer uykuya hazırlama yöntemidir.

 

Uykuya geçmeden önce masal okumak veya şarkı söylemek hem onunla geçirdiğiniz zamanın kalitesini arttırır hem de uyku öncesi rutinini öğrenmesini kolaylaştırır

Ayrıca, "Sağlıklı Bir Bebek Uykusunun 10 Sırrı" e-kitabımızı ücretsiz almak için bu linkten e-posta adresimize de kaydolabilirsiniz

    Sıkça Sorulan Sorular

    3 aylık bebek kaç saatte bir beslenir?

    0-3 aylık bebekler 2,5 -3 saatte bir beslenirler.

    Bebekleri sallayarak uyutmak doğru mudur?

    Bebekleri sallayarak uyutmak ilk aylarda işe yarasa da sonrasında bebeğin sık sık uyanmasına ve yeniden sallanmak istemesine sebep olabilir.

    Bebekleri emzirerek uyutmak doğru mudur?

    Bebekleri emzirerek uyutmak ilk aylarda işe yarasa da sonrasında bebeğin sık sık uyanmasına ve derin uykuya geçememesine sebep olabilir.

    İlginizi Çekebilecek İçerikler

    View all
    • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

      Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

    • mindful parenting

      Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

    • bebekler neden derin uykuya geçemez

      Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

      Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik