Beyaz Gürültü Nedir?

Beyaz Gürültü Nedir? - Budizzz

Beyaz gürültü, çok farklı ses frekanslarının bir araya gelmesiyle oluşan seslerin bütünüdür.  Bu frekanslar bir araya geldiklerinde beyaz renk oluşturdukları için bu ses bütününe beyaz gürültü (White Noise) denilmektedir. Beyaz gürültü ile ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın.

Beyaz Gürültü Sesleri Nelerdir?

Beyaz gürültü sesleri hep aynı ritimde devam eden, yapay oluşturulmuş veya doğada kendiliğinden oluşan seslerden oluşur. Beyaz gürültü sesleri için bazı örnekler;

  • Anne Karnı
  • Kalp Atışı
  • Deniz Dalgaları
  • Saç Kurutma Makinesi
  • Elektrikli Süpürge
  • Rüzgâr
  • Yağmur

 

Beyaz Gürültü Ne İçin Kullanılır?

Uğultu topluluğundan oluşan beyaz gürültü, bebeklerin anne karnındayken duyduğu seslere benzer seslerdir. Beyaz gürültü sesi, bebeklere anne rahmindeymiş gibi hissettirerek, sakinleşmelerine ve uykuya dalmalarına yardımcı olur.

Beyaz Gürültü Faydaları Nelerdir?

Yenidoğan bebekler, anne karnında geçirdiği süre boyunca duyduğu seslerden farklı sesleri duyduğunda yadırgayarak huzursuzlanabilir. Beyaz gürültü özelliğine sahip uyku arkadaşı oyuncakları tam da bu huzursuzluğu gidermek için üretilmektedir. Yeni doğan bebeklerin dış dünyaya uyum sağlamalarına destek olurken, ebeveynlerin de hayatlarını kolaylaştırır. Ayrıca bebeklerin uykuya geçiş sürelerinin kısalmasına, uykuda kalma sürelerinin ise uzamasına yardımcı olur. Çalışmalar, yeni doğanların yaklaşık %80'inin beyaz gürültü sağlanan bir ortamda 5 dakika içinde uykuya daldığını ve yalnızca %20'sinin sessiz bir ortamda uykuya dalabildiğini göstermiştir. (Araştırma için tıklayınız-->   https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1792397/ )

Bebeklere anne karnı güven ortamı hissini yaratan beyaz gürültü aynı zamanda dışardan gelen diğer sesleri maskeleyerek bebeğin huzurlu bir şekilde uykuda kalmasını sağlar. Kolik ve gaz sancısı olan bebeklerin ağlama krizlerini hafifleterek destekleyici rol oynar.

Beyaz Gürültü Nasıl Kullanılmalı?

Beyaz gürültü özelliğine sahip oyuncaklarda beyaz gürültünün çalma süresi ve desibel ayarı, bebeklerin sağlıklarına uygun bir şekilde kontrollü olarak ayarlanır ve üretilir. Fakat çoğu ebeveyn bu oyuncaklardan satın almak yerine internette hazır olan beyaz gürültü videoları ile desibel ayarına ve dinleme süresine dikkat etmeden bebeklerine dinletmektedirler. Hatta çoğu anne baba bu sesleri cep telefonundan açarak zararlı dalgaları göz ardı etmektedirler.

Beyaz gürültü seslerinin dinlenmesi gereken desibel aralığı bebekler için 50 iken yetişkinler için bu aralık 85’tir. Beyaz gürültü 24 saat boyunca dinletilmemelidir. Bebeklerin uyku rutinini oluşturmak için; uyku öncesi ve uyku esnasında açarak bu ses ile uykuyu pekiştirebilir, beyaz gürültüyü duyduğu zaman uyku zamanının geldiğini anlamasına yardımcı olunabilir.

Bebeğinizin otomatik sensörlü bir beyaz gürültü cihazı ile hızlıca uyumasını istiyorsanız Budizzz Ayıcık tam size göre.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • ninni sesi

    Ninni Sesi

    Ninni sesleri neden bebek uyutmakta bu kadar etkilidir? Bebeklerin sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir? Ninni bir beyaz gürültü çeşidi midir? Bu ve benzeri tüm sorularınızı yanıtlıyoruz.
  • Pışpış Sesi - Budizzz

    Pışpış Sesi

    Pışpış sesinin bebekleri neden kolayca uyuttuğunu ve bebeklere faydalarını öğrenmek istiyorsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
  • Bebeğinizin Anne Karnında Duyduğu Sesler - Budizzz

    Bebeğinizin Anne Karnında Duyduğu Sesler

    Peki bebeğiniz anne karnındayken hangi sesleri duyuyor ya da anne karnındaki ses olarak tanımlanabilecek ayrı bir ses var mıdır?
  • Dalga Sesi - Budizzz

    Dalga Sesi

    Deniz sesi, dalga sesi ya da yağmur sesi gibi doğadaki uğultu çeşitleri, birçok insan üstünde huzurlu hissettirme, sakinleştirme ya da kolayca uykuya dalmayı sağlama gibi etkilere sahiptir.