9 Aylık Bebek Gelişimi

9 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

9 aylık bebek gelişimi sürecine ulaşan bebeğinize baktığınızda, doğumdan sonra kucağınıza verilen ve sizin desteğiniz olmadan kişisel bakımının neredeyse hiçbir kısmını yapamayan minnacık canlıyı görmekte çok zorlandığınızı biliyoruz. 9 aylık gelişiminde bebeğiniz, artık kendi kendine uyuyan, yemek yiyen, evin içinde dolaşan bir kâşife dönüştü. Peki, bu minik kâşifin gelişiminin devamı ve becerilerinin artması için siz ne yapabilirsiniz, boy ve kilosu nasıl olmalı ya da hangi oyuncaklarla oynamalı? Budizzz ailesi olarak, miniğiniz hakkında merak ettiğiniz her şeyi, bu yazımızda açıklamaya çalıştık.

 

İçerik
9 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu

9 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

9 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

Evde Bebekler İçin Önlemler
    9 Aylık Bebek Oyuncakları
    9 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
    9 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni

     

     

    9 Aylık Bebeğin Boy ve Kilosu

    Cinsiyet

    Boy

    Kilo

    Erkek

    70 cm

    9 kg

    Kız

    69.3 cm

    8.5 kg

    Yukarıda verilen değerler, 9 aylık bebeklerin ortalama boy ve kilosu göz önüne alınarak oluşturulmuştur ve bebekten bebeğe farklılık göstermesi doğaldır. Bebeğinizin boy ve kilosu yukarıdaki değerlerden 2'şer cm ya da 2 kilo kadar aşağı ya da yukarı olabilir. Dikkat etmeniz gereken, bebeğinizin geçen aya göre büyüme durması yaşayıp yaşamamasıdır.

    • Bebeğinizin boy ve kilosunun, 8 aylık bebeğin gelişim değerlerinden çok farklı olmaması gayet doğaldır; çünkü ilk 6 ay yaşanan hızlı bedensel gelişim artık yavaşlayacaktır.
    • Bebeğinizin tombulluğu nedeniyle sağlığından endişeleniyorsanız da 9. ayda artan hareketlilik ile bu sorun giderek azalacaktır.

    9 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

    9. ayına ulaşan bebeğinizin günlük aktiviteleri, keşfetme ve inceleme üzerine olacak ve kendinizi gün boyu bir kâşifle uğraşıyor gibi hissedeceksiniz. Bu ayın en güzel yanı ise artık oyunları kavramaya ve sorunlarına pratik çözümler üretmeye başlayan bebeğinizle daha rahat ve keyifli bir iletişim kurabilecek olmanız olabilir.
    • 9 aylık olan bebeğiniz profesyonelce emekleyecektir ve elinde bir oyuncak taşırken, bir diğerine yönelebilir ve tek eliyle emeklemeye devam edebilir.
    • 8. ayda mobilyalara tutunarak ayağa kalkabilen bebeğiniz, yerden eli yardımıyla destek alarak da ayağa kalkmaya başlayabilir ve destek alarak yürüyebilir.
    • Bebeğinizin desteksiz ayakta durabildiği süre çok kısa olabilir; ancak endişelenmeyiniz çünkü üst gövde kontrolünün giderek arttığı 9. ayda, denge becerisi de gelişecektir.
    • 9. ayla birlikte bebeğiniz, parmaklarını da daha kolay kullanacak ve nesneleri kavramanın yanı sıra atmaya ve kendine atılan yumuşak bir topu yakalamaya da başlayacaktır.
    • Ayrıca bardaktan su içmeyi de öğrenebilir. Öğrenmesini kolaylaştırmak için kulplu alıştırma bardaklarından alabilir ve gözetiminiz altında olmak koşuluyla, kendi suyunu içmesine izin verebilirsiniz.
    • 9 aylık bebeğiniz henüz tam cümleler kuramıyor ve bilinçli olarak söylediği kelimeler çok az da olsa, kelimelerin anlamlarını bilir ve sizin söylediklerinize göre hareket edebilir.
    • Örneğin 'Tavşan nerede?' diye sorduğunuz bebeğiniz, oyuncak tavşanını eliyle işaret ederek sizi şaşırtabilir.
    • Hayır, evet gibi ikazların anlamını kavrar ve şayet canı isterse, davranışlarını sizin dönüşlerinize göre düzenlemeye başlayabilir.
    • Neden- sonuç ve devamlılık algıları artan bebeğiniz, birbirini takip eden davranışları da kavramaya başlayacaktır. Örneğin, 'Yemek hazır.' dediğinizde emekleyerek mama sandalyesinin yanına gelebilir.
    • Bebeğinizin artan iletişim becerileri sayesinde, eskiden çok dikkat etmeniz gereken sıcak/ soğuk ayarlamaları da artık daha az özeninizi gerektirecektir; çünkü bebeğiniz sıcak/ soğuk ayrımını kendi yapmaya başlayacak ve tepkisini gösterecektir.
    • Kendini ifade etme yetenekleri artan bebeğiniz, üzüldüğünü, sevindiğini, eve gelen yabancıdan rahatsız olduğunu ya da ağrısı olduğunu size belli etmeye başlayacaktır.
    • 9. ayla birlikte bebeklerde kendi kendine yetme de artacak ve günlük sorunlarına kendisi çözüm üretmeye başlayacaktır. Örneğin koltuğun altına kaçan oyuncağını almak için, farklı açılardan uzanmaya çalışabilir ya da önüne çıkan nesnelerin yerini değiştirerek, istediğine ulaşabilir.
    • Nesnelerin amaçlarını ve kullanım şeklini de kavrayan bebeğiniz, kafasında kategorize etmeye de başlayacaktır. Örneğin, neyle oynamasına izin verdiğinizi ya da vermediğinizi bilecek ya da oyuncaklarını boylarına, renklerine ya da kullanım şekillerine göre ayırmayı öğrenecektir.
    • Ayrılık korkusunun devam ettiği 9. ayda bebeğiniz, sizi görmediğinde ağlayarak tepki gösterebilir ve yanınızdan ayrılmak istemeyebilir. Bebeğinizi, kısa süreli dâhi olsa, yalnız bırakmanın en zor olduğu bu aylarda, bebeğinizin ayrılık anksiyetesini azaltmak için ayrılık korkusuyla baş etme yollarını uygulamanızı tavsiye ederiz.

    9 aylık bebek neler yapabilir

     

    9 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

    • Bebeğinizin zihinsel gelişimini desteklemek için, onu yeni oyuncaklar ya da nesnelerle tanıştırabilir ve incelemesine izin verebilirsiniz. Yeni bir obje ile karşılaşan bebeğiniz, eline alıp inceleyebilir, yere vurarak çıkardığı ses bakabilir ve amacını çözmeye çalışabilir. Nesnelerin ne işe yaradığını, ne için kullanıldığını ya da tehlikeli olup olmadığını açıklayarak, ona yardımcı olabilirsiniz.
    • Farklı boyut ve renklerdeki oyuncaklarla ya da objelerle oynamasını sağlayabilirsiniz. Bu sayede bebeğiniz, boyut, şekil, renk ve benzeri ayrıcı nitelikleri kavrayacaktır.
    • Bebeğinizin nesne kalıcılığı algısını geliştirmek için, oyuncaklarını saklayabilir ve bulmasını isteyebilirsiniz. Bulduğunda onu alkışlamak ya da ödüllendirmek hem bu oyundan keyif almasını hem de öz güveninin gelişmesini sağlayacaktır.
    • Bebeğinizin ince motor becerilerinin artması için, parmak gıdalar verebilir ya da Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) yöntemini uygulayabilirsiniz.
    • Yürüme alıştırmaları yapması için oyuncakları mobilyaların üzerine koyabilirsiniz; çünkü oyuncağını almak isteyen bebeğiniz mobilyalara tutunarak ayağa kalkacak ve ayaklarına güç vermek, denge kurmak ya da üst vücudunu kontrol etmek gibi becerilerini geliştirecektir.
    • Bebeğiniz yürüme alıştırmalarına katılmıyor ya da emeklemeyi tercih ediyorsa, onu zorlamak yerine yürüme arkadaşı edindirebilir ve daha istekli olmasını sağlayabilirsiniz.
    • 9 aylık olan bebeğiniz okuduğunuz kitaplara da daha fazla ilgi duyacaktır. Kitapları incelemesine izin vermeniz hem kitabı farklı yönleriyle de kavramasını sağlayacak hem de kitaplarla olan ilişkisini de geliştirecektir.
    • 9 aylık bebeğinize kitap okumanız da çok önemlidir; çünkü bu pratik, bebeğinizin kelime dağarcığını arttıracak, dramatizasyon yeteneklerini geliştirecek, iletişin becerisini arttıracak ve hayal gücüne katkı sağlayacaktır.
    • Oynadığınız farklı oyunlar da bebeğinizin yeni kelimeler öğrenmesini sağlayabilir. Örneğin nesneleri birbirinize verip alırken, ver – al kelimelerini öğrenir ya da birbirinize top atma oynarken, tut- at gibi kelimelerin anlamını kavrayabilir.
    • Bebeğinizin günlük rutinleri kavraması ve daha bilinçli eylemlerde bulunması için, günlük rutinler içindeki davranışlarınızı ona açıklayabilirsiniz. Merak etmeyin, cevap veremese dahi anlayacaktır. Örneğin ‘Şimdi oynamayı bırakmamız gerek çünkü çok güzel bir mama yiyeceğiz’ gibi cümleler kurabilirsiniz. Nedenleri kavrayan bebeğiniz, rutinlere ayak uydurmakta daha az zorlanacaktır.
    • 9 aylık bebekler, sosyal yaşamlarının temellerini atmaya da hazırdırlar. Bebeğinize oyun arkadaşı edindirmek ve onu yeni insanlarla birlikte vakit geçirmeye teşvik etmek hem sosyal becerilerini geliştirecek hem de ayrılık korkusunu hafifletecektir.
    • 9. ayla birlikte hareketliliği iyice artan bebeğinizin etrafı özgürce, tehlikesizce keşfedebilmesi ve sizin sürekli bebeğinizin peşinde koşmanız gerekmemesi için evinizde bebek güvenlik önlemlerini de almanızı tavsiye ediyoruz.
     

    9 aylık bebek gelişimi için neler yapılabilir

     

      Evde Bebekler İçin Önlemler

      Özellikle emekleme ve yürüme döneminde, çevresini keşfetmeye ve karşılaştıkları yeni nesneleri tanımaya çalışan bebekler, çok hareketli ve tehlikeye açık olabilirler. Her ne kadar ebeveynler olarak gözümüzü miniklerimizin üzerinden ayırmasak da bu dönemdeki bebekleri sürekli gözetim altında ve tehlikelerden uzak tutmak mümkün olmayabilir. Bu sebeple hem miniklerimizin keşfetme süreçlerinde onları kısıtlamak zorunda kalmamak hem de kaza riskini en aza indirmek için, evlerinizde alabileceğiniz önlemleri bir araya getirmeyi yararlı bulduk.

      Bebekler İçin Ev Genelinde Alınacak Önlemler

      • Öncelikle, tüm prizlere priz emniyeti takmanız gerekmektedir; özellikle zemine ya da mobilyalara yakın olan prizlerden bebeğinizi korumalısınız.
      • Eviniz çok katlı ise ve içinden merdiven geçiyorsa, merdivenin altına ve üstüne küçük de olsa bir kapı taktırmanız gerekmektedir ki bebeğiniz sizin gözetiminiz olmadan, üst katı ya da alt katı keşfe çıkamasın.
      • Evinizdeki kilim ya da banyo paspası gibi kayma ihtimali olan sergilerin altına kaydırmaz bant yapıştırmanız da küçük ama etkili bir yöntem olabilir. Bu sayede, 9 aylık bebeğiniz emeklerken ya da yürümeye çalışırken, kayarak düşmekten korunur.
      • Koltuk, masa takımı ya da yatak yanlarındaki pencerelere bebek kilidi takmanız da çok önemlidir; çünkü bu pencereler bebeğinizin erişme ve açma ihtimali en yüksek olan camlardır.
      • Bebeğinizin boy hizasındaki tüm sivri köşelere kauçuk koruyucu takmanızı da tavsiye ederiz; çünkü 9. aydan itibaren bebeğiniz yürümeye çalışırken çok kez dengesini kaybedecek ve düşecektir; bu düşüp kalkmalarda, sivri bir köşeye çarpmaması için kauçuk koruyucular gereklidir.
      • Bozuk para ya da düğme gibi bebeğinizin yutabileceği ve çakmak ya da pil gibi patlama riski olan tüm objeleri, bebeğinizin ulaşamayacağı alanlara kaldırmalısınız.

      Bebekler İçin Oturma Odasında Alınacak Önlemler

      Oturma odası, birçok bebeğin kendi odasından bile daha çok vakit geçirdiği bir alandır; bu sebeple,  alınması gereken önlemler de aynı oranda önem kazanmaktadır. Bu sebeple, oturma odasında bebeğinizin yaşama ihtimali en yüksek olan kazaları önlemek için yapabileceklerinizin kısa bir listesini yapmaya çalıştık.

      • Televizyon ünitesi, sehpa gibi nesnelerin üzerinde olan ve bebeğinizin üstüne düşme tehlikesi bulunan her türlü obje kaldırılmalıdır. Özellikle, sivri uçlu olan ya da camdan bulunun tüm nesneleri bebeğiniz biraz daha büyüyene kadar rafa kaldırmanızı öneririz.
      • Televizyon ya da internetin kabloları, prizleri de bebeğiniz için ayrı bir tehlike sebebi olabilmektedir. Bu tarz elektronik aletler, kullanılmadıklarında fişten çekilerek, boş kalan prize priz emniyeti takılmalı ve mümkünse, kabloları bebeğinizin ulaşabileceği bir alandan geçmemelidir.
      • Orta sehpalar da oturma odalarında gerçekleşen bebek kazalarının azımsanamayacak kadar çok kısmından sorumludur; çünkü sahip oldukları sivri uçlar, bebeğinizin düşme ya da çarpma anlarında tehlikeli silahlara dönüşebilmektedirler. Bu köşelerin sebep olabileceği kazaları önlemek için, köşe koruyucu kullanabilir ya da sehpalarınızı bir süre kullanmayabilirsiniz; bu sayede, bebeğinizin oynaması için daha fazla alan da açabilirsiniz.

      bebekler için alınacak önlemler

       

        Bebekler İçin Banyoda Alınacak Önlemler

        Bu önlemlere banyo sırasında almanız gereken önlemleri de ekleyerek, çoğaltabilirsiniz.

        • Öncelikle banyodaki ısıtıcı benzeri aletlerin kablolarının bebeğinizin ulaşamayacağı yerlerde olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
        • Bebeğinizin ulaşabileceği herhangi bir mesafede, prize takılı fön makinesi ya da düzleştirici gibi ufak aletlerin bulunmaması gerekmektir; çünkü bebeğiniz kaşla göz arasında bu nesneleri alabilir ve suyla temasına neden olabilir.
        • Banyo halıları, dokuları ve boyutları gereği, diğer ev halılarına kıyasla kaymaya daha müsait olabilirler ve yürümeye ya da emeklemeye çalışan bebeğinizin altından kayarak yaralanmaya sebep olabilirler. Bu riski azaltmak için halıların altına kayganlık önleyici bantlardan koyabilirsiniz.
        • Bebeğinizin banyo dolaplarını açarak törpü, tırnak makası ya da rimel gibi aletlere erişememesi için, dolap kapaklarına bebek emniyeti takmanız da önemlidir.
        • Çamaşır suyu, fayans temizleyici gibi temizlik ürünlerinizi banyo dolaplarının alt rafları yerine, bebeğinizin erişemeyeceği daha yüksek yerlere kaldırabilirsiniz.

        Bebekler İçin Yatak Odasında Alınacak Önlemler

        Yatak odasında alabileceğiniz önlemleri hem ebeveyn odalarını hem de bebek odalarını kapsayacak şekilde oluşturmaya özen gösterdik; bebeğinizin hangi odayı kullandığına bağlı olarak, maddeleri kendinize uyarlamanızı tavsiye ederiz.

        • Bebeğinizin beşiğinin parmaklıkları hem bebeğinizin üstünden geçemeyeceği yüksek olmalı hem de bebeğinizin sığmayacağı aralıklara sahip olmalıdır.
        • Eğer beşiğin üzerinde dönen oyuncaklar ve benzeri süsler varsa, 9. aydan itibaren kaldırmanızı tavsiye ederiz; çünkü bu nesneler artık bebeğiniz için ulaşılabilir ve ağza atılabilir haldedir. Eğer bebeğiniz bu oyuncakları izleyerek ya da çıkardıkları sesleri dinleyerek uyuyabiliyorsa ve kaldırdığınızda uyku sorunları yaşıyorsa, bebeğinize tamamen güvenli malzemelerden yapılmış ve risk barındırmayan Budizzz uyku arkadaşı edindirerek, sorunu çözebilirsiniz.
        • Bebeğinizin sizinle aynı yatağı kullanıyor da olsa kendi beşiğinde yatıyor da olsa, bu mobilyaları pencerelerden uzak yerleştirmeye özen göstermelisiniz ki bebeğiniz, siz uyuduğunu sanırken pencereye tırmanıyor olmasın.
        • Her ne koşulda olursa olsun, bebeğinizin uyuduğu odanın kapısını tamamen kapatmamalısınız. Eğer bebeğiniz evdeki televizyon sesi ya da kardeş gürültüsü nedeniyle uyumakta zorluk çekiyorsa, sesleri kapıyı kapatarak engellemeye çalışmak yerine bebeğinize beyaz gürültü sesleri dinleterek, arka plan seslerini bloke edebilirsiniz.
        • Bebeğinizin yatağında, yastığında ya da battaniyesinde, kopabilecek ve bebeğinizin boğazına kaçabilecek herhangi bir süs, boncuk ya da işleme olmamasına da özen göstermenizi tavsiye ederiz.

        Bebekler İçin Mutfakta Alınacak Önlemler

        Eğer bebeğinizin bakımı için yardım aldığınız biri yok ise, bebeğinizin de sizinle birlikte mutfakta zaman geçirmesi gerekiyor olabilir ve zaten bebekleri mutfaktan tamamen uzak tutmak mümkün olmayacaktır. Ancak, bebeğiniz için mutfakta almanız gereken önlemleri bilir ve uygularsanız, mutfağı yasaklı bölge olmaktan çıkarabilirsiniz. Yapabileceğiniz birkaç küçük müdahaleyi ise şöyle sıralayabiliriz:

        • Öncelikle, mutfakta bebeğinizi yakma ihtimali olan sıcak su, ısınmış fırın ya da ocak olduğu zamanlarda bebeğinizi mutfaktan uzak tutmayı deneyebilirsiniz. Eğer siz mutfaktayken bebeğinizle ilgilenecek biri yok ise, bu tarz işlerinizi bebeğinizin uyku saatlerine denk getirmeyi deneyebilirsiniz.
        • Bebeğinizin dolaplardaki makas, bıçak, çatal ve benzeri tehlikeli aletlere ulaşmasını engellemek için dolap kilidi kullanabilirsiniz.
        • Bebekler bizim giremediğimiz dar alanlara girebildiği ve tehlike olarak görmediğimiz şeylere erişebildiği için, buzdolabı ve bulaşık makinenizin arkasını olabildiği kadar duvara yaklaştırmalı ve bebeğinizin elektriğe temas etmesini engellemelisiniz.
        • 9 aylık olan bebeğiniz, bulaşık makinesinden kuvvet alarak ayağa kalkabilir ve makinenin kapağını açabilir. Bebeğinizin makinedeki bıçak, çatal gibi aletlere ulaşamaması ve kaçak elektrik var ise maruz kalmaması için, bulaşık makinenize de kilit takmanızı tavsiye ederiz.
        • Emekleyerek evde gezinen 9 aylık bebeğiniz, yerlerde gördüğü birçok kırıntıyı da ağzına atarak tadına bakmayı deneyebilir. Bu sebeple, her yemekten sonra mutfağı süpürmeyi ve zeytin çekirdeği gibi çöplerin yere düşüp düşmediğinden emin olmayı ihmal etmemelisiniz.
        • Bebeğinizin masada size eşlik ettiği anlarda da erişebileceği yiyecekleri ve içecekleri özenle yerleştirmelisiniz.

         9 Aylık Bebek Oyuncakları

        Bebeğinizin herhangi bir gelişimi tek ay içinde tamamlanmayacağı için, 8 aylık bebek oyuncakları da hâlâ bebeğiniz için geliştirici ve ilgi çekici olmaya devam edecektir.

        • Bebeğinizin dil yeteneğini geliştirecek sesli ve eğitici oyuncak setleri
        • El becerilerini geliştirmesi için tuşlu oyuncaklar
        • Yürüme arkadaşı
        • Sesli kitaplar
        • Diş kaşıyıcı özelliği olan her oyuncak
        • Yaşına uygun boyalar
        • Değişik boyut ve şekillerde ahşap bloklar
        9 aylık bebek oyuncakları

          9 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

          9 aylık olan bebeğiniz, gündüz iki ya da üç şekerleme yapacak ve artık geceleri sabaha kadar uyuyarak sizin düzeninize ayak uyduracaktır. Uyku düzeni oturmasına rağmen, diş çıkarma, büyüme atağı, ayrılık korkusu gibi sebeplerle gece uykusunun bölünmesi ve huzursuzluk etmesi ise dönemsel bir sorundur. Böyle durumlarda fön makinesi gibi beyaz gürültü çıkartan aletlerden yardım alarak, bebeğinizin kendini huzurlu hissetmesini ve sakinleşerek uyuya kalmasını sağlayabilirsiniz. Eğer daha önce beyaz gürültü seslerinden yardım almadıysanız ve bebeğinizi alıştırmadıysanız da endişelenmeyin; çünkü bebeğinizin anne karnında duyduğu seslere oldukça benzer olan beyaz gürültü, bebeğinize hiç de uzak bir ses değildir.

          9 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

          9 aylık olan bebeğinizin beslenme programının bir bölümünü artık katı gıdaların oluşturduğunu biliyoruz. Ancak hatırlatmak isteriz ki bebek ve yenidoğan sağlığı konusunda da otorite kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği emzirme süresi tamı tamına 2 yıldır ve bebeğinizi emzirmeniz için herhangi bir engel yoksa bu süreyi dikkate almanız bebeğinizin sağlığı için önemlidir.

          Bebeğinizin anne sütünün yanı sıra tüketmekte olduğu katı gıdalara karşı, anne sütüne gösterdiği ilgiyi göstermediğini biliyoruz. Ancak endişelenmeyin çünkü bu sorunu hemen hemen her ebeveyn yaşamaktadır ve bazı püf noktaları bildiğiniz sürece çözümü basittir:

          • Öncelikle, eğer bebeğiniz verdiğiniz katı gıdaların hepsini kabul etmiyor ve bazılarını seçerek tükürüyorsa, zorlayarak yedirmeye çalışmak yerine başka gıdalar denemenizi ve reddedilen besini vermek için 10 gün daha beklemenizi öneririz. Bebeğinizin ilk tattığında beğenmediği ve ısrarla tükürdüğü bir besini, 10 gün sonra tattığında severek tüketmesi oldukça mümkündür.
          • 9 aylık bebeğinizin diş çıkarıyor olması da katı gıdaları reddetmesine ve zorla yemesine sebep oluyor olabilir; çünkü diş çıkarma döneminde hassaslaşan diş etleri, bebeğinizin yiyecekleri çiğnemesini oldukça zorlaştırmaktadır. Bu dönemde bebeğinizin daha rahat tüketeceği muhallebi ya da çorba gibi besinleri tercih edebilirsiniz. Daha fazla öneri için Bebeklerde Diş Çıkarma Dönemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler yazımıza da göz atabilirsiniz.
          • Eğer bebeğiniz beslenme sırasında kaşığa dalıyor, ittiriyor ya da yemeği döküyorsa, katı gıdayı reddetmiyor yalnızca kendisi yemek istiyor olabilir; hatırlatmak isteriz ki o artık bağımsız bir birey olma yolunda ilerlediği yaşlara geldi. Sorunun kaynağının bu olup olmadığını anlamak için Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) yöntemini deneyebilir ya da bebeğinize parmak gıdalar verebilirsiniz.
          • Eğer doktorunuza başvurduğunuz ve yukarıdaki maddeleri de denediğiniz halde sonuç alamıyorsanız, bebeğinize verdiğiniz ara öğünleri gözden geçirmeyi ve atıştırmalıklardan uzak durarak, ana öğünlere ağırlık vermeyi deneyebilirsiniz.

          Bebeğinizin sağlıklı beslenme alışkanlıkları edinmesi ve yememekte direnmemesi için yapmanız gereken en önemli davranış ise bebeğinizi televizyon ya da tablet eşliğinde yedirmek yerine, mama sandalyesinde ve yalnızca yemekle ilgilenmesini sağlayarak beslemektir.

          Not: Eğer "9 aylık bebek hangi aşıları olmalıdır?" diye merak ediyorsanız, en doğru ve güncel cevap için Sağlık Bakanlığı Bebek Aşı Takvimi'ni takip edebilirsiniz.

           

          Sıkça Sorulan Sorular

          9 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

          9 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 70 cm ve ortalama kilosu 9 kg’dır.

          9 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

          9 aylık kız bebeğin ortalama boyu 69.3 cm ve ortalama kilosu 8.5 kg’dır.

          9 aylık bebek bardaktan su içebilir mi?

          Henüz tam olarak kendi başına su içemese de alıştırma bardakları yardımıyla, kendi kendine su içmeyi öğrenmeye başlayabilir.

          Bebekler için evde hangi önlemler alınmalıdır?

          Bebeğinizin emeklemeye başladığı 9. aydan itibaren, belirli evde bebek önlemlerini almanız gerekmektedir; priz koruyucular, ahşap mobilya kaplamaları ve pencere kilitleri gibi.

          İlginizi Çekebilecek İçerikler

          View all
          • 12 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

            12 Aylık Bebek Gelişimi

            12 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
          • 11 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

            11 Aylık Bebek Gelişimi

            11 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
          • 10 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

            10 Aylık Bebek Gelişimi

            10 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!