11 Aylık Bebek Gelişimi

11 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

Bebeğinizin ilk yaşına yaklaştığınız 11. ayda bebeğinizin gelişimi hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmanız ve gelişim düzeyinin yeterli olup olmadığını gözlemlemeniz çok önemlidir; çünkü bebeklerin yapabilecekleri ay bazında düşünüldüğünde bebekten bebeğe değişim gösterebilir, ancak 1 yaşına kadar edinmesi gereken beceriler hemen hemen her bebek için aynıdır. Bu aylarda, bebeğinizin gelişiminde, yaşıtlarına kıyasla bir yavaşlık gözlemliyorsanız doktorunuza başvurmanız ve gerekli testlerin yapılmasını sağlamanız çok önemlidir. Peki, 11 aylık bebek gelişiminde bebekler neler yapabilir, boyu ve kilosu ortalama ne kadardır ve sağlıklı gelişimi için nelere dikkat etmeniz gerekmektedir?

 

İçerik
11 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

11 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

11 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı?
11 Aylık Bebeğin Tuvalet Eğitimi
11 Aylık Bebeğin Beslenme Düzeni
11 Aylık Bebeğin Uyku Düzeni
Bebeklerde Uyku Apnesi
    Uykuda Periyodik Bacak Hareketleri

       

       

      11 Aylık Bebeğin Boyu ve Kilosu

      Cinsiyet

      Boy

      Kilo

      Erkek
      74.5 cm
      10.5 kg
      Kız
      73 cm
      9.6 kg

       

      Yukarıdaki tabloda verilen değerler, 11 aylık bebeklerin ortalama boy ve kiloları göz önüne alınarak hazırlanmıştır ve genetik faktör, beslenme şekli gibi nedenlerle bebekten bebeğe değişim gösterebilmektedir.  

      • Bebeğinizin büyüme ataklarının da başlayacağı bu ayda, bebeğinizin boya gitmeye başladığını ve hızlı boy attığını gözleyebilirsiniz.
      • Kilosundaki değişim boyuna kıyasla daha yavaş olan bebeğiniz, tombul görüntüsünü kaybetmeye ve daha rahat hareket etmeye de başlayacaktır.
      • Eğer bebeğinizin boy ve kilo değerleri, yukarıdaki verilerin çok altında ya da üstünde ise doktorunuza başvurmanızı öneririz; çünkü bu aylarda, büyüme hızındaki sorunları fark etmek zor olabilmesine rağmen, erken teşhis önemlidir.

      11 Aylık Bebek Neler Yapabilir?

      • Ayaklarına daha fazla yük vermeye alışan bebeğiniz, mobilyalardan destek alabilir ve destekli yürümeye başlayabilir.
      • Üst vücut kontrolü artacağı için, kısa süreli de olsa desteksiz ayakta durabilir ya da birkaç adım atabilir.
      • Sosyal becerileri hızla gelişmeye devam eder ve konuşamasa dâhi birçok kelimenin anlamını öğrenir ve dediklerinizi anlamaya başlar.
      • Özellikle "Evet, hayır ya da cıss" gibi sıklıkla kullandığınız ikazları kavrar ve eğer canı isterse, uyarılarınızı dikkate alarak davranışlarını düzenleyebilir.
      • Önceki aylarda isteklerini ağlayarak anlatmaya çalışan bebeğiniz, artık işaretleri ve kendine has diliyle size derdini anlatmaya çalışabilir.
      • Kendi kendine yemek yeme konusunda daha başarılı olur ve rahatlıkla kaşık kullanabilir.
      • Taklit yoluyla öğrendiği bu süreçte, sizin davranışlarınızı, söylediklerinizi hatta gülüşünüzü dâhi taklit etmeye başlayabilir.
      • Cümle kurması için henüz çok erkendir; ama anne, baba ya da mama gibi kelimeleri anlamlarını bilerek kullanır.
      • Hangi davranışlarının takdir görüp hangilerinin yasaklanmaya çalışıldığını anlar ve yeni alışkanlıklar kazanmaya daha açık olur.
      • Çok hızlı öğrendiği 11. ayda yeni oyunlar öğrenmeye, beceriler edinmeye ve yeni rutinlere alışmaya daha yatkın olur.
      • Yaşıtlarıyla oyun oynamaya başlayabilir ve eşyalarını paylaşmayı öğrenebilir.
      • Sevdiği bir oyuncağı istemi dışında elinden alındığında ise, tepki göstererek kendi isteklerini diretmeyi deneyebilir; çünkü 11. aydan itibaren ayrı bir birey olma bilinci de gelişecektir.
      • Birey bilincinin gelişmesiyle birlikte, kendi isteklerini diretme, yürümeye çalışırken sizin desteğinizi reddetme, uyumak istememe ya da kucağa alındığında tepki verme gibi alışkanlıklar edinebilir.
      • Hoşuna gitmeyen konularda sınırlarını zorlayarak, sizi deneyebilir ve verdiğiniz tavizleri kullanmaya başlayabilir.
      • Eskiden daha gözü kara olan ve korku nedir bilmeyen bebeğiniz, bu aydan itibaren tehlikeyi sezme, korkma ve kendini sakınma gibi evrimsel avantajlarını kullanmaya başlayabilir. Karanlıktan, gürültüden ya da ani seslerden korkmaya başlayabilir ve sizin desteğinize ihtiyaç duyar.
      • Sizden ayrı kalmakta çok zorlanabilir ve evde olmadığınız anlarda ağlayabilir ya da huysuzluk edebilir. Bu sorunu çözmek için ayrılık korkusuyla baş etme yollarını denemenizi tavsiye ederiz.

       

      11 aylık bebek neler yapabilir

       

        11 Aylık Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yapılabilir?

        • Bebeğinizin yürüme becerisinin gelişmesi için birlikte kısa yürüyüşler yapabilirsiniz. Sizin desteğinizle daha rahat yürüyen bebeğiniz hem denge kurmayı daha iyi öğrenir hem de yürümek için gerekli olan cesareti toplayabilir.
        • Bebeğinize ilk adım ayakkabısı alarak, kullanmaya başlayabilirsiniz.
        • Bebeğinizin özgürce ve tehlikelerden uzak olarak yürümeyi öğrenmesi için, evde bebekler için alınacak önlemleri uygulamayı deneyebilirsiniz. 
        • Birlikte çıktığınız kısa yürüyüşlerde ona karşılaştığı nesneleri tanıtabilir ve yeni kavramlar öğrenmesine yardımcı olabilirsiniz.
        • Hem sosyal becerilerinin hem de dil yeteneğinin gelişmesi için onunla sık sık konuşabilir, sergilediğiniz davranışların nedenlerini ve amaçlarını anlatabilirsiniz. Bu sayede, bebeğiniz yeni kelimeler öğrenmenin yanı sıra günlük rutinleri de daha kolay kavrayacaktır.
        • Bebeğinizin nesneleri daha kolay kavraması için de neden ve sonuçları açıklamaya özen göstermelisiniz. Örneğin, düğmeye bastığında ışığın açılacağını ya da ses çıkardığında uyku arkadaşının çalışmaya başlayacağını açıklayabilirsiniz.
        • El- göz koordinasyonunun ve ince motor becerilerinin gelişmesi için, karalama ya da boyama yapmasını sağlayabilirsiniz.
        • Eğer hâlâ başlamadıysanız parmak gıda vermeye başlayabilir ve Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW) yöntemini deneyebilirsiniz.  Böylece bebeğiniz daha sağlıklı yeme alışkanlıkları edinir ve ince motor becerileri de gelişir.
        • Bebeğinize incelemesi için yeni nesneler tanıtabilirsiniz; bu nesnelerin her zaman yeni oyuncaklar olması gerekmez, sararmış bir yaprak, bir yumak ip gibi kolaylıkla erişebileceğiniz nesneleri tercih edebilirsiniz. Bebeğiniz bu nesneleri incelerken zihinsel gelişimi desteklenir, kavrama yetenekleri artar, parmaklarını kontrol etmekte daha başarılı olur ve ince motor becerileri gelişir.
        • 11. aydan itibaren zihinsel gelişimi doğrultusunda tehlikeleri anlamaya ve korkmaya başlayan bebeğinizi rahatlatmak için, bebeğinizle daha fazla vakit geçirmeyi deneyebilir ve korktuğu durumlarda onunla uyumayı ya da yanında olmayı tercih edebilirsiniz. Korkularımızla yüzleşmek biz yetişkinler için doğru bir çözüm olabilse dâhi bebeğinizi korktuğu durumlardan sakınmak daha doğrudur. Örneğin, şimşekten korkan bebeğinizin tek geceye mahsus sizinle uyumasına izin verebilirsiniz, merak etmeyin birkaç günlük kaçamaklar uyku düzeninin bozulmasına neden olmaz. Bebeğinizin uyku düzeni hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarına ulaşmak için 10 aylık bebeğin uyku düzeni yazımıza göz atabilirsiniz.
        • İlk aylarda aynada kendini görmekten hoşlanan bebeğinizin ayna karşısında geçirdiği vakit yeniden aratabilir; ancak bu sefer aynadaki görüntüsünü daha bilinçli algılayacaktır. Ayna karşısı zamanlarına eşlik ederek, vücudunu tanımasına yardımcı olabilirsiniz.
        • Bebeğinize kitap okuyarak hem keyifli vakit geçirebilir hem de bebeğinizin zihinsel gelişimine katkı sağlayabilirsiniz.
        • Sevdiği şarkıları dinleyebilir ve dans etmek, alkışlamak gibi eylemlerle eşlik edebilirsiniz. Sizi taklit eden bebeğiniz de yeni yetenekler kazanabilir.
        • Ahşap bloklardan ya da yapboz gibi zeka geliştirici oyuncaklardan yardım alarak, bebeğinizle oynadığınız zamanı daha verimli değerlendirebilirsiniz.
        • Tak- çıkar tarzı oyuncaklar alarak hem el becerilerini geliştirmesini hem de çok yönlü düşünme yeteneği kazanmasını sağlayabilirsiniz. Nesneleri saklama ve bulma oyunları da aynı amaca hizmet edecektir.
        • Bebeğinizin sizi gözlemleyerek ev içi rutini öğrenmesi, gelişimi için gerekli olan oyuncaklara daha fazla zaman ayırması ve daha sağlıklı bir bebek olabilmesi için, ekran süresini azaltmayı ve bebeğinizi gereksiz teknoloji bombardımanından uzak tutmayı deneyebilirsiniz.

         

        11 aylık bebeğin gelişimi için neler yapılabilir

         

          İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalı

          Bebekler için ayakkabı bir aksesuar olmaktan çok, sağlıklı gelişimleri için gerekli olan ortopedik bir üründür ve seçiminde dikkat edilmesi gereken birçok unsur vardır. Bebeğinizin sağlıklı gelişimine önem veren Budizzz ailesi olarak, bu unsurlardan en önemli olanları sizin için bir araya getirmeye çalıştık:

          • Öncelikle ‘İlk adım ayakkabısı ne zaman kullanılmalı?’ sorusuna cevap vermek isteriz. Bebeğinizin ilk adımlarını atmaya başladığı andan itibaren ilk adım ayakkabısı kullanabilirsiniz ama ayakkabı kullanımınızı sınırlandırmanız da önemlidir; çünkü uzmanlar yalın ayak gezmenin faydalarını da ısrarla vurgulamaktadır. En doğru dengeyi, bebeğinizin dışarıda ilk adım ayakkabısı giymesini sağlamak, evde ise yalın ayak gezmesine izin vermek şeklinde sağlayabilirsiniz.
          • İlk adım ayakkabısının numarası doğru olmalı: Büyük ya da küçük gelen ayakkabıların, ayakta sebep olduğu deformasyonları kendi deneyimlerinizden de biliyorsunuzdur; ancak maalesef bebeğiniz henüz konuşamadığı için ayağının rahat olup olmadığını size söyleyemeyecektir. Bu noktada doğru ayakkabı numarasını bulmak sizin sorumluluğunuzdur ve bebeğinizin ayağına uygun ayakkabıyı, şu aşamaları deneyerek tespit edebilirsiniz:
          1. Denediği ayakkabının burnunu elinizle sıkıştırarak, parmaklarının uca dayanıp dayanmadığını kontrol etmelisiniz. Bebeğinizin ayak parmağı ile ayakkabının ucu arasında yarım cm’lik boşluk var ise, sorun yoktur.
          2. Bebeğinizin ayağını bilekten kavrayarak aşağı- yukarı ve sağa- sola oynattığınızda, ayağı ayakkabının içinde rahatlıkla hareket edebiliyor olmalı, ancak ayakkabı ayağından çıkmamalıdır.
          3. Ayakkabının kenarlarını da elinizle kontrol ettiğinizde, ayak ayakkabının kenarına tamamen sıfırlanmamışsa, doğru ayakkabıyı buldunuz demektir.
          • İdeal esneklikte olmalı: Uzmanlar, ilk adım ayakkabılarının seçiminde en çok esneklik konusunu vurguluyorlar; çünkü ayakkabı tabanının esnekliğinin, bebeğinizin taban gelişi üzerindeki etkisi büyüktür ve yanlış seçilen bir ayakkabı tabanı yüzünden, ilerleyen yaşlarda ayak deformasyonu görülebilir. İdeal bir ilk adım ayakkabısının esnekliği, burnu 40 derece kadar yukarı kıvrılabilen ama tamamen bükülmeyen bir kıvamdır. Ne sert tabanlar ne de tamamen ayak şeklini alan ürünler, bebeğinize ilk adımlarında eşlik etmesi için doğru seçimler değildir.
          • Hafif olmalı: Bebeğinizin ilk adım dönemi, denge sorunlarının da en fazla olduğu döneme denk gelmektedir ve eğer ağır bir ayakkabı kullanırsa, dengesini kurmakta daha çok zorlanacaktır. Bu sebeple ağır ilk adım ayakkabıları, hem bebeğinizin daha fazla düşmesine hem de yürümek istememesine neden olabilir.
          • Taban malzemesi kaymamalı: Biz yetişkinler dâhi belli zeminler üzerinde yürümekte zorluk çekebiliyoruz ve kayarak düşebiliyoruz. Bir de zaten dengesini kurmakta oldukça zorlanan bebeğinizi düşünün; bebeğiniz için kayan bir ayakkabı açık bir tehlike olabilir.

           

          ilk adım ayakkabısı nasıl olmalı

           

          Bebeğinizin ilk adım ayakkabısını seçerken, sağlığı için önemli olan unsurları yukarıda açıklamaya çalıştık. Ancak hatırlatmak isteriz ki bebeğinizin fiziksel gelişiminin çok hızlı olduğu 11. ayda aldığınız bir ayakkabıyı bebeğiniz, gelişim hızına bağlı olarak en fazla 2 ay giyecektir ve sonrasında ayak numarası büyüyecektir. Bu sebeple, seçeceğiniz ayakkabının bütçe dostu olmasını ve her ay yeni ayakkabı almanıza olanak vermesini tavsiye ederiz.

          11 Aylık Bebek Gelişiminde Tuvalet Eğitimi

          Ebeveynler birçok farklı nedenden dolayı, 1 yaşından küçük bebeklere tuvalet eğitimi vermeye başlayabiliyorlar; ancak 18 aydan önce verilen tuvalet eğitimi, bebekler için sağlıklı olmayabilir. Bebeklere tuvalet eğitimi vermeye başlamadan önce, en çok dikkat edilmesi gereken konu, bebeğin hazır olup olmadığıdır ve başka ebeveynlerin 11. ayda tuvalet eğitimine başlaması, sizin de bebeğinizin gelişimi için aynısını yapmanız gerektiği anlamına gelmez.

          • Bebeklere hazır olmadıkları bir zamanda tuvalet eğitimi vermeye çalışmak ve zorlamak, psikolojik gelişimlerini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilir. Olumsuz tuvalet alışkanlarının çok uzun yıllar devam etmesinin yanı sıra çocuklukta öz güven eksikliği, obsesif davranışların gelişmesi gibi sorunlara sebep olabilir.
          • 11 aylık bir bebeğin (1,5 yaşından küçük her bebekte olduğu gibi) bağırsak ve pelvik kasları hem tuvaletini bilinçli olarak tutabilmesi için yeterince gelişmemiştir hem de bebek kaslarını kontrol etmeyi öğrenmemiştir.
          • Bağırsak kaslarının yetersizliği ve 11 aylık bebeklerdeki dikkat süresinin kısalığı bir araya geldiğinde, tuvalet eğitimi bebeğinizin zorlandığı ve kendini baskı altında hissettiği bir aktiviteye dönüşebilir.

            11 Aylık Bebek Gelişiminde Beslenme Düzeni

            11 aylık bebeğinizin beslenme düzeni, geçen aydan pek de farklı değildir; çünkü beslenmesi için gerekli olan her şeyi zaten tüketmeye başlamış olması gerekmektedir ve bebeklerin 1 yaşından önce yememesi gereken besinleri  tüketmediği sürece her şey kontrol altındadır.

            Bebeğinizin beslenme düzeninde değiştirebileceğiniz tek unsur ise, besinleri daha pütürlü hale getirmek ve bebeğinize yumuşak meyveler tattırmak olabilir.

            Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için anne sütü hâlâ çok önemlidir; ancak eğer herhangi bir sebepten dolayı bebeğinizi sütten kesmek istiyorsanız ‘Bebeği Sütten Kesme Yolları’ başlıklı yazımızdan yardım alarak, doğru adımları izlemenizi tavsiye ederiz.

            11 Aylık Bebek Gelişiminde Uyku Düzeni

            11 ay bebek gelişimi sürecine ulaşan bebeğinizin beslenme düzeni gibi uyku düzeni de çoktan oturmuştur ve diş çıkarma dönemi ya da yüksek ateş gibi sorunlar olmadığı sürece, sağlığı için gerekli olan kaliteli uykuyu alıyor olacaktır.

            Bebeğinizin henüz uyku düzeni oturmadıysa, uyku gerilemesi yaşıyorsa ya da ayrı odada yatmak istemiyorsa, 10 aylık bebek gelişimi yazımıza göz atarak  ne yapmanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

            Bebeğinizin uyku düzeninin oturmuş olması, bebeğinizde uyku ile alakalı sorunlar olup olmadığını gözlemlemenizi de kolaylaştıracaktır.

            Bebeklerde Uyku Apnesi

            Solunum siteminin uyku esnasında aniden ve kısa süreli olarak durması olarak bilinen uyku apnesi, bebeklerde de rastlanan bir hastalıktır ve en hızlı şekilde tespit edilerek, tedaviye başlanması gerekmektedir; çünkü uyku apnesine bağlı olarak, beyne kısa süre de olsa oksijen taşınamaması, kan basıncının artması ya da sinir sistemi bozuklukları gibi sorunlar ortaya çıkabilir.

             

            bebeklerde uyku apnesi 

            Bebeklerde Uyku Apnesi Belirtileri

            İşte bebeğinizde kolaylıkla gözlemleyebileceğiniz en belirgin semptomlar:

            • Uyku esnasında hırıltılı nefes alma ya da horlama
            • Bademciklerin ve lenf bezlerinin şişmesi
            • Halsizlik
            • Gün içinde 2 kereden fazla uyku ihtiyacı
            • Yarık Damak

            Eğer bebeğiniz aşırı kiloluysa, erken doğum ile dünyaya gelmişse ya da Down Sendromu’na sahip ise, bu belirtilere karşı gözünüzü dört açmalısınız; çünkü Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre bebeğiniz risk grubunda.

            Uykuda Periyodik Bacak Hareketleri

            Eğer bebeğiniz uyurken, bacakları sinir çekilmesi varmışçasına kasılıyor ve bu kasılmalar, titremeler 10 saniyeden uzun sürüyorsa, bebeğiniz hayatındaki herhangi bir değişiklikten olumsuz etkilenmiş olabilir ya da demir eksikliği sorunu yaşıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda öncelikle, bebeğinizin düzeninde değişen neler olduğunu ve bebeğinizin buna tepkisini tespit etmeye çalışabilir ve doktorunuza başvurabilirsiniz. Bebeklerde 6. aydan itibaren görülme sıklığı artan demir eksikliği hakkında daha fazla bilgi almak için 6 aylık bebek gelişimi yazımıza da göz atabilirsiniz.

            Bebeğinizin 11. ay gelişimi ile ilgili bilmeniz gerekenleri ve karşılaşabileceğiniz sorunları bir araya getirmeye çalıştık. Ancak, bebeklerde aydan bağımsız olarak her zaman gelişebilen ve mutlaka bilgi sahibi olmanız gereken durumlarla ilgili bilgi almak için, uzman görüşleri doğrultusunda oluşturduğumuz ebeveynlere tavsiyeler blog’umuza da göz atabilirsiniz.

             

            Sıkça Sorulan Sorular

            11 aylık erkek bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

            11 aylık erkek bebeğin ortalama boyu 74.5 cm ve ortalama kilosu 10.5 kg’dır.

            11 aylık kız bebeğin boyu ve kilosu ne kadardır?

            11 aylık kız bebeğin ortalama boyu 73 cm ve ortalama kilosu 9.6 kg’dır.

            İlk adım ayakkabısı ne zaman kullanılmalıdır?

            Bebeğinizin ayağa kalkmaya başladığı 11. aydan itibaren ilk adım ayakkabısı kullanabilirsiniz; ancak sağlıklı bir ilk adım ayakkabısının özelliklerine uygun bir ayakkabı seçmek koşuluyla.

            Bebekler yürümeyi ne zaman öğrenir?

            Bu zaman bebekten bebeğe değişmesine rağmen, yaklaşık 11. aydan itibaren rahatlıkla ayağa kalkmaya ve desteksiz durmaya başlarlar.

             

            bebek aşı takvimi

            İlginizi Çekebilecek İçerikler

            View all
            • 12 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

              12 Aylık Bebek Gelişimi

              12 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
            • 10 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

              10 Aylık Bebek Gelişimi

              10 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!
            • 9 Aylık Bebek Gelişimi - Budizzz

              9 Aylık Bebek Gelişimi

              9 aylık bebeğinizin boy ve kilosu, aşı takvimi gibi sağlık konularından, sağlıklı gelişimi için önerilere kadar merak ettiğiniz her şey burada!