Uyumadan Önce Yemek Yemek Hakkında Bilinmesi Gerekenler

gece yemek yemek

Uykusuzluk sorununa eşlik eden problemlerden biri de şüphesiz ki uykudan önce yemek yemek. Geç saatte yatmak ya da uyuyamamak birçok insan için kendini buzdolabının önünde bulmak demek. Peki, gece geç saatte yemek yemenin zararları nelerdir ya da gece yatmadan önce ne yersek zayıflarız/ kilo alırız biliyor musunuz? Gelin birlikte uyku öncesi yemek yemek hakkında tüm merak edilen soruları cevaplayalım.

Uyumadan Önce Yemek Yemek Kilo Aldırır Mı?

Bu sorunun cevabı "Hem evet hem hayır!" çünkü yatmadan önce yenilen her yemek kilo aldırmaz. Burada önemli olan gece atıştırmalığı olarak ne seçmemiz gerektiğini biliyor olmaktır.

Gece yediğimiz yemeklerin kalorisi gündüz yediklerimizden farklı olmadığı için kilo da almıyor olmamız gerekiyor değil mi? Ancak, maalesef gece yemek yemenin kilo aldırma nedeni doğrudan kaloriler değil. 2 önemli nedeni şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikle akşam saat 20.00 ve 02.00 arasında biz uyurken vücudumuzda yeniden yapılanma işlemi gerçekleşir. Ancak, yatmadan hemen önce yemek yediğimizde sindirim sistemimizin bu saatlerde de aktif olarak çalışması gerekir; vücudumuz da dinlenemez ve yeniden yapılanma işlemini gerçekleştiremez.
  • Bu durum bir gece için kabul edilebilir olsa da bu alışkanlığa devam ettiğimiz sürece, yapılanma işlemi sekteye uğrar ve bağ dokumuz gevşemeye başlar. Bağ dokusunu sıkı tutmak için ise bedenimiz yağ depolamaya başlar.

yatmadan önce yemek yeme zararları

  • İkinci neden ise sindirim sistemimizin uyurken çok daha yavaş olmasıdır. Bu nedenle, yatmadan yenen yemekler normalden daha uzun bir sürede sindirilir ve sabah kalktığımızda dahi kendimizi tok hissederiz. 
  • Sabah kahvaltısını atlamamıza, gün içinde öğün kaçırmamıza ya da öğün saatlerimizin kaymasına neden olabilecek bu davranış ise zaman içinde daha geç saatlerde yemek yememize ve kilo almamıza neden olur.

Yukarıdan da anlaşılacağı gibi yatmadan önce sindirimi zor, ağır gıdalar tütketmek uzun vadede çok kilo almamıza neden olabilir. Ancak, bazı gıdalar var ki yatmadan önce yendiğinde kilo aldırmaz hatta kilo verdirir. Bu gıdalara da yazının devamında değineceğiz.

Uyumadan Önce Yemek Yemenin Zararları

Öncelikle belirtmek isteriz ki kendinize yapacağınız en büyük kötülüklerden biri uyumadan hemen önce yemek yemek olabilir. Uyumadan önce yemek yemekten birçok insan yalnızca kilo almamak için kaçınır. Halbuki bu alışkanlığın zararları çok daha fazladır:

  • Kontrolsüz kilo alımı ve obeziteye neden olur.
  • Reflüye yol açar.
  • Yüksek tansiyonu tetikler.
  • Yüksek tansiyona bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarına neden olur.
  • Yine aynı nedenle oluşabilecek organ yetmezliklerini tetikler.
  • Stres ve kaygıya neden olur.
  • Strese bağlı dikkat dağınıklığı ve odaklanma problemi gibi sorunlara sebep olur.
  • İnsomnia'yı tetikler.
  • Kas yıkımına neden olur ve özellikle ilerleyen yaşlarda kas ve kemik sorunları doğurabilir.

Uyumadan Kaç Saat Önce Yemek Yemeliyiz?

Yatmadan önce yemek yemenin olası faydalarından kaçınmak için uyumadan en az 3 saat önce yemek yemeniz gerektiği söylenir. Ancak, bu bilgi doğru değildir; çünkü herkes için geçerli değildir!

  • Eğer akşam 21.00'de uyuyan ve sağlıklı uyku düzenine sahip olan bir bireyseniz; Evet, yatmadan en geç 3 saat önce yani 19.00'da yemek yemelisiniz.
  • Ancak eğer geç saatlere kadar ayakta kalan ya da gece yarısı acıkıp atıştırmak isteyen biriyseniz, bu kural maalesef sizin için geçerli değil!
  • Üzgünüz, ama vücudunuzun yeniden yapılanma işlemeni gerçekleştirebilmesi için sizin yatmadan çook daha önce yemek yeme işlemine son vermeniz gerekir: Tam olarak saat 20:00'da!

uyumadan önce yemek yemek

Neden 8'den Sonra Yemek Yememeliyiz?

Tabii ki vucudunuzun dinlenmesine ve yeniden yapılanma işlemini gerçekleştirmesine olanak vermek için:

  • Bu işlemi vücudumuzun 22.00 ile 02.00 arasında gerçekleştirmesi gerekir.
  • Ancak saat 20.00'dan sonra yemek yersek, sindirim sistemimizi aktif çalışmaya zorlarız ve bu saatler arasında gerçekleşmesi gereken yeniden yapılanma işlemine engel oluruz.
  • Sonucunda da kontrolsüz kilo alımı, kas kaybı, yüksek tansiyon, insülin direnci ve hatta kalp-damar hastalıkları ile karşılaşabiliriz.
  • Bu nedenle, saat 20.00'dan sonra yemek yemek sağlık için sakıncalıdır.

Eğer gece geç saatlerde uyuyan biriyseniz ve bu yüzden geceleri acıkıyorsanız; gece yemek yemek yerine uyumayı tercih etmelisiniz. Dilerseniz Uyku Getiren Çay Tariflerimizi deneyerek hem midenizi birazcık dolu tutabilir hem de hızlıca uykuya dalarak açlığınızı unutabilirsiniz.

Gece yemek yemenin sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerini öğrendiğimize göre, gece atıştırmalıklarını da akşam rutinlerimizden çıkarma vaktimiz geldi demektir. Yatmadan önce yemek yemek hakkında sorularınız varsa yorumlarda buluşalım.

Sıkça Sorulan Sorular

Yatmadan kaç saat önce yemek yemek kilo aldırmaz?

Uyumadan şu kadar saat önce yemek yemek kilo aldırmaz gibi bilgiler yanlıştır. Akşam 20:00'dan sonra yemek yemek hem kilo aldırır hem de kalp-damar hastalıklarını, reflüyü ve insülin direncini tetikler.

Gece yemek yemek nasıl önlenir?

Geç saatlerde yemek yeme isteğinin önüne geçmenin en kolay yolu bitkisel özlerden yardım almaktır. Özellikle uyku getiren bitki çaylarını tüketmek hem midenizi tutar hem de uykuya daha kolay dalmanızı sağlayarak açlığınızı unutmanıza yardımcı olur.

Gece yemek yemek mideye dokunur mu?

Evet! Gece yemek yemek mide sağlığı için de oldukça zararlıdır ve zamanla gastrit ve reflüye neden olabilir. Sindirim sağlığınızı korumak için akşam 20.00'den sonra yemek yememelisiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • uykuya dalamama nedenleri

    Uykuya Dalamama Nedenleri ve Çözüm Önerileri

    Uykuya dalamama nedenleri nelerdir ve uykusuzlukla baş etmek için neler yapabiliriz? Uykusuzluğun en yaygın nedenleri ve çözümleri için tıkla!
  • uyku sesleri

    Uyku Sesleri Nelerdir ve Neden Uyumamızı Sağlarlar?

    Uyku sesleri, neden gevşememize ve daha kolay uyumamıza yardımcı olur. Uyku sesleri, spesifik özellikleri ve bilimsel açıklamaları için tıklayın!
  • verimli uyku saatleri

    En Verimli Uyku Saatleri Nelerdir?

  • kaliteli uyku icin

    Sağlıklı Bir Uyku İçin Rutin Önerileri

    Sağlıklı bir uyku ve kolay uyumak için neler yapmalısınız? Hemen tıklayın ve sağlıklı uyku düzeninin olmazsa olmazlarını öğrenin!