26 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

gebelikte 26. hafta

Bebeğinizin 9 ay boyunca sürece anne karnı macerasının ilk 6 ayını, gebeliğin 26. haftası itibari ile geride bırakmış bulunuyorsunuz. Doğuma kalan zaman azaldıkça, bebeğinizi kucağınıza alacak olmanın verdiği sevinç artsa da bebeğinizin gelişim düzeyi, sizin gebelikte beslenme ve uyku düzeniniz, doktor kontrolleri ve daha birçok konuda soru işaretleriniz olduğunu biliyoruz. Budizzz ailesi olarak, bu süreçte siz değerli anne ve baba adaylarına katkıda bulunabilmek ve internetteki bilgi kirliliğinin önüne geçmek adına, gebelikte 26. hafta hakkında bilinmesi gereken tüm ayrıntıları bir araya topladık.

26 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Hamilelikte gün ve ay hesaplaması normalde alıştığımızdan biraz farklı olduğu için herkes için kafa karıştırıcı olabilmektedir; dilerseniz Gebelikte Bebek Gelişimi rehberimizi takip ederek hamilelik ayınız ve bebeğinizin gelişimi hakkında bilgileri haftalık olarak takip edebilirsiniz.

  • 26 haftalık gebelik 182 gün üzerinden yani 6 ay 2 gün olarak değerlendirilmektedir.
  • Ayrıca, 26. hafta tam olarak ilk 6 ayın tamamlandığı, 2. Trimester’ın da sonuna denk gelmektedir.

Daha kolay bir takip için Gebelikte Hafta- Ay Hesaplayıcı'mızı takip edebilirsiniz.

26 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

26 Haftalık Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

36 cm

Ortalama Kilo

0,92 kg

  • 26 haftalık gebelikte bebeğin ortalama boy ve kilo değerleri tabloda gösterildiği gibi olmasına rağmen “26 haftalık bebeğin büyüklüğü ne kadardır?” sorusu da merak edilmektedir ve basitçe cevaplamak gerekirse; 26 hatalık bebek yaklaşık olarak bir kavun ya da su kabağı büyüklüğündedir.

26 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

gebelikte 26. hafta ultrason

 

Bebeğinizin ultrasondaki görüntüsünün internette karşınıza çıkan herhangi bir fotoğraftan çok farklı olması dâhi sizi şaşırtmamalıdır; çünkü her bebeğin anne karnındaki duruş ve hareket alışkanlıkları farklıdır. Ayrıca bebeğinizin o anki konumuna bağlı olarak da görüntüde değişim olması normaldir. Genel hatlarıyla bakarsak ise;

  • Ultrasonda bebeğinizin yüzünü ayrıntılı görebiliyorsanız, 26 haftalık bebekte yüzün tüm organlarını rahatlıkla seçebilirsiniz; çünkü hepsi 25. haftanın sonu ile fiziksel gelişimini tamamlamış bulunmaktadır. Yalnızca göz kapaklarının açılması için bu haftanın da tamamlanması gerekmektedir.
  • Bebeğinizin hareket kabiliyetinin oldukça arttığı, ancak anne karnındaki alanın da henüz ona dar gelmeye başlamadığı bu şanslı haftalarda, siz hissetmiyor dâhi olsanız bebeğiniz çok hareketlidir. Bu hareketliliği ultrasondaki duruşundan, ellerini sıkıyor oluşundan, ayaklarına uzanışından hatta göbek kordonunu tutuşundan anlayabilirsiniz.

26 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • 26 haftalık bebeğiniz, son duyu organı gelişimini de tamamladı ve artık gözlerini açıp kapatabiliyor. Amniyon sıvı içerisinde görülebilecek bir şey olmamasına rağmen, vücudunuzdaki ışık değişimlerini fark edebiliyor ve tepki veriyor.
  • Bu arada, hatırlatmakta fayda var ki bebeğinizin göz pigmentleri henüz gelişmedi, yaygın olarak bilindiği gibi şu an maviye çalan gözlere sahip.
  • haftadan itibaren bebeğinizin duyma yetisi de oldukça gelişmiştir ve bebeğiniz, babasının sesini ayırt etmeye, bazı müzikleri duyunca sakinleşmeye ya da hareketlenmeye başlayabilir ve ani seslere tepkiler verir. Bu sebeple, henüz birlikte kitap okumaya ya da müzik dinlemeye başlamadıysanız, bir an önce başlamanızı tavsiye ederiz.
  • Ayrıca, 26 haftalık bebeğinizin beyin dalgalarının yenidoğan bir bebekle aynı olması sebebiyle, ilkel bir hafızaya sahip olduğu düşünülmektedir. Bu ilkel hafıza sayesinde, hamilelikte dinlediği dilleri daha kolay öğrenebilmesinin ya da müzik aletlerine daha yatkın olmasının mümkün olup olmadığı ise hâlâ tartışılmaktadır.
  • 26 haftalık bebeğinizin gelişiminde en çok göze çarpan olgulardan biri de akciğerlerindeki gelişim ve bebeğinizin dış dünyada soluk almaya hazırlanış sürecidir.
  • 25 haftalık gebelikte, bebeğinizin soluk almak için ihtiyaç duyacağı kılcal damarlar oluşmaya başlamıştı ve bu ayda da süreç devam ediyor.
  • Aynı zamanda, 26. hafta ile bebeğinizin hava kesecikleri oluşmaya başladı ve bebeğinizin doğumda nefes almasını sağlayacak olan sürfaktan isimli madde üretilmeye başlandı. Bu madde, hava keseciklerinin birbirlerine yapışmasına engel olarak, her nefes alışta hava ile dolmalarını sağlar ve bu sebeple, yeterli üretimi oldukça önemlidir.
  • Eğer herhangi bir nedenden dolayı erken doğum riskiniz olduğunu biliyorsanız, yeterli sürfaktan üretiminden emin olmak için doktorunuza hatırlatma yapabilirsiniz; çünkü erken doğum nedeniyle yeterli üretilemeyen sürfaktan, bebeğinizin doğumda solunum sıkıntıları yaşamasına neden olabilir.
  • 26 haftalık bebeğinizin kalp atışları da geçen aya kıyasla çok değişmemiştir ve ortalama olarak 140- 150 atış olması beklenmektedir.
  • hafta ile bebeğinizin omurgası da gittikçe güçleniyor ve inanması zor gelebilir, ancak artık bebeğinizin tüm kemikleri ve eklemleri gelişmiş bulunmakta.
  • Akciğer ve omurga gelişimi büyük oranda tamamlandığı için, artık bebeğinizin dış dünyada yaşama şansı daha yüksektir ve erken doğum stresinizi bir nebze aşabilirsiniz. Hatta bazı ülkelerde 26 haftalık bebekler, artık birey olarak kabul edilmektedir.
  • Bu haftadan itibaren bebeğinizin gece- gündüz alışkanlıkları da değişmeye başlamaktadır; çünkü artık bebeğiniz sizin hareketlerinizden daha fazla etkilenmeye başlamıştır.
  • Siz uyanıkken hareketleriniz sayesinde bebeğiniz beyaz gürültüye maruz kalmakta ve sakinleşmektedir; ancak dinlenme saatlerinizde ve geceleri, bebeğiniz beyaz gürültüden ve hareketten mahrum kalarak huzursuzlanmakta ve hareketliliği artmaktadır.

26 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin fiziksel ve biyolojik gelişiminin sizi de çok etkilediğini, kan basıncınızda değişimler olduğunu ve daha önce hiç yaşamamış dâhi olsanız uykusuzlukla baş etmek zorunda kaldığınızı biliyoruz; ancak bu haftalardan doğuma kadar, böyle devam edecek. Gebelik sağlığı ile ilgili bilmeniz gerekenleri araştırdığınız ve kendinizi gözlemlemeye devam ettiğiniz sürece, çok daha az sorunlu ve mutlu bir hamilelik geçirebilirsiniz.

Hamileliğin 26. Haftasında Anne Vücudu

  • Hamileliğin ilk haftalarından itibaren aralıklı olan düşen kan basıncı, 26. haftadan itibaren artma eğiliminde olabilir ve genellikle 37. haftada ortaya çıkan preeklampsi’ye(aşağıda) karşı dikkatli olmayı gerektirir.
  • Son trimester’a girmek üzere olduğunuz bu haftadan sonra, bel ve sırt ağrılarınızın ve dinlenme ihtiyacınız artması gayet doğaldır. Ancak doktorunuz aksini iddia etmedikçe, bu ağrıları uzanarak atlatmak yerine ılık bir duş almayı ve düzenli egzersiz yapmayı denemenizi tavsiye ederiz.
  • Hamileliğinizin bu döneminde ne kadar aktif olursanız, doğum esnasında ihtiyacınız olan güce kavuşmanız, değişen vücudunuza adaptasyonunuz ve doğum sonrası kilolarınızı vermeniz çok daha kolay olacaktır. Özellikle sezaryen göbeğini vermek için etkili yollardan biri de hamileliğin sonuna kadar sürdürülen hareketli yaşamdır.
  • Hem sizin hem de bebeğinizin kütlesindeki artış, kaslarınızın daha fazla zorlanmasına, özellikle de pelvik kaslara yük binmesine sebep olabilir. Bu sebeple, hapşırırken, öksürürken ya da gülerken idrarınızı kaçırabilirsiniz.
  • Pelvik kaslarınızı güçlü tutmanız ve idrar kaçırma sorunu yaşamamanız için düzenli Kegel egzersizleri yapabilirsiniz. Ayrıca bu egzersizler, normal doğum esnasında da size yardımcı olacaktır.
  • Gebeliğin 26. haftasında rahminiz yukarı, göbek deliği hizasına, çıkmaya devam eder ve tepe noktası yüksekliği 26 cm’e ulaşmıştır. Bu sebeple de göğüs ve sırt bölgenizde ağrılar meydana gelebilir.
  • Karnınızın büyüme hızının artacağı bu haftalarda, gerilmeye ve kurumaya bağlı olarak kaşıntı sorunu yaşayabilirsiniz. Önlem olarak hamileler için üretilmiş özel kremlere ya da zeytinyağına başvurmanızı tavsiye ederiz.
  • Ayrıca, 25 haftalık gebelikte olduğu gibi bu ay da hemoroit tehdidiniz devam etmektedir. Hemoroit’in size ya da bebeğinizin sağlığına doğrudan bir etkisi zorlama dâhi, ağrı, oturmakta güçlük ve kanama gibi istenmeyen sonuçlardan kaçınmak için, erken teşhise önem vermeniz gerekmektedir.

Hamileliğin 26. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Öncelikle belirtmek isteriz ki “26 haftalık gebelikte kaç kilo olunmalı?” sorusu yanlıştır ve “Kaç kilo alınmalı?” sorusu ile değiştirilmelidir; çünkü hamilelik kilosunun genetik faktör, gebeliğin başlangıç kilosu ya da beslenme alışkanlıkları gibi nedenlerle değişebilmesine rağmen, alınması gereken kilo ortalama her anne için benzerdir.

  • haftanın sonunda, hamilelik başlangıcından itibaren almanız gereken kilo ortalama olarak 7 kg olarak bilinmektedir.
  • Hamile kalma kilonuz, ideal kilonuzun altında ise bu rakamın 11- 12 kg’a kadar çıkması normaldir.
  • Eğer olağanın üstünde, yani haftada 2- 3 kg kadar, bir kilo artışınız var ise acilen doktorunuza başvurmalı ve sağlıklı bir beslenme ve egzersiz programı oluşturmalısınız; çünkü hamilelikte alınan fazla kilolar preeklampsi’yi ve hamilelik şekerini tetikleyebilir ya da doğumu zorlaştırabilir.

Gebeliğiniz boyunca olmanız gereken kontrolleri Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'ndan takip edebilir ve güncel tavsiyelere ulaşabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Anne karnındaki 26 haftalık bebeğin boyu kaç cm’dir?

Gebelikte 26. haftada bebeğin boyu yaklaşık 36 cm’e ulaşmıştır.

Hamilelikte haftada kaç kilo alınmalıdır?

Ayda 1-2 kilo alımı hamileliğin ilk 6 ayı için normaldir.

Gebelikte idrar kaçırma sorunu nasıl çözülür?

Hamilelikte idrar kaçırma sorununun önüne geçmek için en ideal yol kegel egzersizleri yapmaktır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • 23 haftalik gebelik

    23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • gebelikte 24. hafta

    24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 24. haftasında bebeğin boyu-kilosu, annedeki değişimler ve doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler gebelik takip rehberimizde!
  • gebelikte 40. hafta

    40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • gebelikte 39. hafta

    39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.