25 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

Gebelikte 25. Hafta - Budizzz

Gebelikte 25. haftanızla birlikte gebeliğinizin ilk 6 ayını geride bırakmak üzeresiniz ve hamile beslenme düzenini takip etmenizin, hamilelik kontrollerini aksatmamanızın ve bebeğinizin gelişimi hakkında ayrıntılı bilgi edinmenizin önemi giderek artıyor. Size ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi tarafından hazırlanan bu yazıda, gebelikte 25. hafta hakkında bilmeniz gerekenleri, bebeğinizin gelişim düzeyini, gebelikte sık rastlanan sorunları ve doktor kontrolünüz hakkında tüm ayrıntıları bulabilirsiniz.

25 Haftalık Gebelik Kaç Aylıktır?

Gebelikte ay hesaplamaları alışık olduğumuzun biraz dışında yapılmaktadır ve kafa karışıklığına sebep olarak, doktor kontrollerinde ve bebek gelişimini gözlemlemekte bazı sorunlara yol açabilmektedir. Siz de “25 haftalık gebelik kaç aylıktır?” sorularına sahipseniz Hafta Hafta Gebelik Takibi rehberimizden yardım alabilirsiniz.

  • Hamilelikte 25. hafta, 175 gün olarak kabul edilir ve bu sebeple de 6. aya dahil edilir.
  • Ayrıca, hamileliğin 25. haftası 2. Trimester’ın da sonu olarak kabul edilmektedir.

Daha kolay takip edebilmek için Hamilelikte Ay-Hafta Hesaplayıcı'mızı kullanabilirsiniz.

25 Haftalık Bebeğin Boyu ve Kilosu

Bebeğinizi kucağınıza alacağınız günleri saymaya başladığınız bu dönemde, onun gelişimi ile ilgili her şeyi merak ettiğinizi biliyoruz. Bebeğinizi henüz kucağınıza almamış dâhi olsanız, bu meraklarınızı gidermek hiç de zor değil; hadi birlikte tablomuzu ve ayrıntılarını inceleyelim.

25 Hafta Bebek Gelişimi

 

Ortalama Boy

33 cm

Ortalama Kilo

0,68 kg

  • 25 haftalık bebeğin ortalama boy ve kilo değerleri yukarıda verilmiş olsa da “25 haftalık bebek büyüklüğü nedir?” sorusunun cevabı da merak edilmektedir ve basitçe, küçük bir kabak ya da patlıcan kadar olduğunu söyleyebiliriz.

25 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü

gebelikte 25. hafta ultrason

25 haftalık bebeğinizin ultrason görüntülerinin resimlerde karşılaştıklarınızla aynı olmaması gayet normaldir ve siz de zamanla, bebeğinizin kendi ultrasonları arasında dâhi ciddi farklar olduğunu fark ediyorsunuzdur.

  • 25 haftalık bebeğinizin ultrason görüntülerinde, elleriyle göbek kordonunu tutmuş olması ya da yüzünü kapatmış olması sizi şaşırtmasın; çünkü bıdığınız tam da gelişim düzeyinden beklenen pozları veriyor.
  • Ayrıca 25. haftadan itibaren ultrason görüntülerinde parmak emme hareketi ile karşılaşmanız da oldukça mümkündür; çünkü bebeğinizin dudak çevresindeki sinirleri gelişmeye başladı ve bu sinirler, doğduğunda anne memesine yönelmesini ve emmesini sağlayacak.

25 Haftalık Gebelikte Bebek Gelişimi

  • Öncelikle belirtmek isteriz ki bebeğiniz size çok büyümüş gelmeye başlasa ve karnınız içindeki hareketlilik sizi şaşırtmaya başlasa da bebeğiniz, anne karnında ihtiyacı olan alana hâlâ sahip ve rahatça hareket edebiliyor. Zaten bebeklerin anne karnındaki en hareketli dönemleri de fiziksel gelişimlerinin ve anne karnında yeterli alana hâlâ sahip oldukları 25.- haftalar.
  • Ancak artık 25 haftalık bebeğinizin anne karnındaki hareketliliğinde bir değişiklik var: yön algısı. İç kulak içinde gelişen denge duyusunun olgunlaşmasıyla birlikte, bebeğiniz anne karnında nerenin aşağı ya da yukarı olduğunu ayırt edebilmeye başladı.
  • Bebeğinizin koordinasyon becerisi de bu algıya paralel olarak artıyor; artık bebeğiniz karnınızda ellerini sıkabiliyor, ayaklarına uzanabiliyor ve göbek kordonunu kavrıyor.
  • 25 haftalık bebeğinizin kavrama yeteneği için kendi vücudunu kaldırabilecek seviyeye ulaştı dâhi diyebiliriz.
  • Bebeğiniz amniyon sıvıyı yutarak akciğerlerine hava solumaya devam etse de doğduğunda nefes almasını sağlayacak olan kılcal damarlar da gelişmeye başladı.
  • 25 haftalık gebelikte bebeğin kalp atışı ise dakikada 140- 150 olarak bilinmektedir.
  • Bebeğinizin iç organlarındaki gelişiminin yanı sıra duyu organları da hemen hemen tamamlanmak üzere. 25 haftalık bebeğinizin burun delikleri bu hafta, göz kapakları ise gebeliğin 26. haftasında açılacak.
  • 25 haftalık bebeğinizin tat alma ve duyma duyularının ise sandığınızdan çok daha iyi durumda olduğunu söyleyebiliriz.
  • 25 haftalık gebelikte bebek, sesleri ayırt etmeye ve yüksek seslere tepki vermeye başlar; bu sebeple, henüz bebeğinize müzik dinletmeye ya da kitap okumaya başlamadıysanız gebeliğin 25. haftası tam zamanı diyebiliriz. Ayrıca, bebeğiniz artık babasının sesini de ayırt edebilecek gelişim düzeyine ulaştı.
  • Tat alma duyusunun geliştiğini ise sizin yediğiniz yiyeceklere göre hareketlerindeki değimleri gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Örneğin bebekler genelde, anneleri tatlı bir besin tükettiğinde hareketlenmektedir.
  • Artık bebeğinizin ses telleri de gelişmeye başladı ve bazen hissettiğiniz minik sarsıntıların sebebi de ses tellerine bağlı olarak bebeğinizin hıçkırması olabilir.

25 Haftalık Gebelikte Anne

Bebeğinizin gelişiminin giderek hızlandığı 25. haftadan itibaren, bedeninizdeki değişimler, uyku düzeninizdeki bozulma ve bedeninizin sağlıklı besinlere duyduğu ihtiyaç giderek daha belirgin hale gelmeye başlayacaktır. Sağlıklı bir gebelik geçirmek ve bebeğiniz doğduğunda, birlikte geçireceğiniz ilk günlerin tadına daha rahat varabilmek için bedeninizin sesine kulak vermeli ve 25 haftalık gebelikte yapılması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

Hamileliğin 25. Haftasında Anne Vücudu

  • Yaklaşık 25 ilâ 28. haftalar arasında karnınızın hem yukarı hem de yatay olarak büyümesi hız kazanacaktır. Bebeğinizin fiziksel gelişimi ile paralel olan bu durum, bebeğinize anne karnında ihtiyacı olan alanı sunabilmeniz için önemlidir; ancak zaten uyku düzeninizin bozulduğu bu günlerde sizi daha çok zorlayabilir. Bu sebeple, hamileler için uyku pozisyonları yöntemlerini (aşağıda) denemenizi tavsiye ederiz.
  • Fundus yani rahim tepe noktasının yüksekliği yaklaşık 25 cm’e ulaştı ve rahim tepe noktasının yükselmesine bağlı olarak, kaburga açılarında değişimler de başladı. Bu sebeple, göğüs bölgenizde genişleme, sırtta ve göğüs kafesinde hafif ağrı hissi karşılaşabileceğiniz sorunlar arasındadır.
  • Karnınızın ve memelerinizin büyümesine bağlı olarak da sırt ağrısı yaşamanız oldukça normaldir. Ancak 25. haftada bu ağrılar, günlük aktivitelerinizi kısıtlamayacak ve egzersiz yapmanıza engel olacak seviyeye henüz ulaşmamış olmalıdır.
  • Eğer sırt ağrılarınız yukarıda bahsedildiği kadar artmış ise, gereğinden fazla kilo almış olabilirsiniz ve doktorunuza başvurarak egzersiz yapmaya başlamanız gerekebilir; çünkü gebelikte alınan fazla kilolar, gebelik şekeri ve yüksek tansiyon riskini tetikleyebilir.

Hamileliğin 25. Haftasında Kaç Kilo Alınmalı?

Hamilelik kilosu kişinin hamile kalma kilosuna, genetik faktörüne ve egzersiz/ beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ciddi farklılıklar göstermektedir. Ancak, haftalık olarak trimesterlarda alınan ortalama kilolar sabittir ve kilonuzda ani iniş çıkışlar olmadığı sürece, bu değerleri takip etmeniz yeterli olacaktır.

  • Hamileliğin 6. ayının sonuna geldiğinizde yaklaşık 2 kilo almış olmanız beklenmektedir.
  • 2. Trimester’ı da bitirmek üzere olduğunuz bu günlerde, gebelikte 13. hafta (1. Trimester sonu) ile 25. hafta arasındaki kilo değeri değişiminizi de kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Bu değer yaklaşık olarak 5 kilo olarak belirlenmiştir.

25 Haftalık Gebe Anne Kontrolleri

Hematokrik/ Hemoglobin testi: Bu testi hamileliğinizin herhangi bir evresinde yaptırabilmesine rağmen, eğer hâlâ yaptırmadıysanız 25. hafta oldukça doğru bir zamandır. Unutmayın ki, bebeğiniz doğumdan itibaren ilk 5 aylık sürece kadar, sizden kendisine geçen bağışıklık sayesinde hastalıklarla mücadele etmektedir ve kan değerlerinizdeki herhangi bir sorun ne kadar erken teşhis edilip tedaviye başlanırsa, bebeğinizin sağlığı için o kadar iyidir.

Hemoroit kontrolü: Öncelikle belirtmek isteriz ki hemoroit bebeğinizin sağlığını ya da doğumunuzu etkileyen bir faktör değil; ancak, 25- 28. haftalarda hızla büyüyen rahim nedeniyle rektal bölgede baskının artması, şişlik, kaşıntı ya da kanama gibi sebepler, hamileler için en büyük konforsuzluk sebeplerindendir. Böyle bir sorunla karşılaştığınızda beklemeden doktorunuza başvurmanız, tedaviyi çok kolaylaştıracak ve hamileliğinizi daha rahat atlatmanızı sağlayacaktır.

Diyabet testi: Yukarıda da açıkladığımız gibi özellikle hamilelikte egzersiz yapmamak, doktorunuzun beslenme tavsiyelerine uymamak ya da genetik faktör nedeniyle gereğinden fazla alınan kilolar hamilelik şekerini tetiklemektedir. Bu sebeple, 24. hafta ilâ 28. hafta arasında diyabet testi yaptırmanız gerekmektedir.

Gebelik kontrolleri hakkında ayrıntılı bilgi için Sağlık Bakanlığı'nın Doğum Öncesi Bakım Programı'na göz atabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte 25 haftalık bebeğin boyu kaç cm olur?

25 haftalık bebeklerin ortalama boyu 33 cm’dir.

25 haftalık gebelikte bebek duyabilir mi?

Evet. Gebeliğinizin 25. haftasında bebeğiniz sizi duymaya başlamıştır.

Hamile annenin hangi testleri olması gerekir?

Hamileliğin 25. haftasına kadar, hemoglobin testi, hemoroit kontrolü ve diyabet testinizi yaptırmanız gerekmektedir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • 23 haftalik gebelik

    23 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 23. haftasında sizi ve bebeğinizi çok hızlı değişimler bekliyor. Gebeliğinizin ikinci yarısındaki değişimlere hazırlanma vakit geldi.
  • gebelikte 24. hafta

    24 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Hamileliğin 24. haftasında bebeğin boyu-kilosu, annedeki değişimler ve doktor kontrolleri hakkında bilmeniz gerekenler gebelik takip rehberimizde!
  • gebelikte 40. hafta

    40-41 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Doğum vakti geldi çattı. Peki siz doğum için hastaneye ne zaman gitmeniz gerektiğini, hastanede doğum sürecinin nasıl işlediğini ve doğumdan sonra bebeğinizin dış dünyaya alışması için yapmanız gerekenleri biliyor musunuz? Doğum öncesi ve sonrasında anne ve bebek sağlığı ile ilgili her ayrıntı bu yazımızda.
  • gebelikte 39. hafta

    39 Haftalık Gebelikte Neler Olur?

    Siz doğuma hazırlanırken, anne karnındaki bebeğinizin vücudunda nelerin değiştiğini ve dikkat etmeniz gereken doğum belirtilerini biliyor musunuz? Gebeliğin 39. haftasında, bebeğinizin hâlâ makat duruş pozisyonunda olmasından doğum belirtilerine kadar tüm merak ettikleriniz bu yazıda.