Yenidoğan Bebek Uyku Pozisyonları Nasıl Olmalı?

Yenidoğan Bebek Uyku Pozisyonları Nasıl Olmalı? - Budizzz

Yenidoğan bebeklerin uyku düzenleri ve beslenme alışkanlıkları kadar önemli olan bir diğer konu ise uyku pozisyonlarıdır.

Bebekler yeni doğdukları zaman kendilerini halen anne karnında gibi hissederler. Bu yüzden ilk ay cenin pozisyonunda yatmaya devam ederler.

Yenidoğan Bebekler İçin Doğru Uyku Pozisyonları Nelerdir?

Bebeklerin rahat ettikleri pozisyonlar her bebek özelinde farklılaşabilir. Önemli olan bebeğiniz için doğru pozisyonlar arasından rahat ettiği pozisyonu bularak uyumasına yardım edebilmenizdir.

Bebeğinizin daha az hareket etmesinden o uyku pozisyonunda rahat ettiğini anlayabilirsiniz. Kıpırdayıp ağlamaya başlar ise bulunduğu pozisyonda rahat olmadığını düşünebilirsiniz.

Bebeklerde doğru uyku pozisyonunda dikkat edilmesi gereken nokta bebeğinizin rahatlığı ve güvenli olduğu bir açıda uyumasını sağlamaktır.

Bebeklerde Yüzüstü Uyku Pozisyonu

Bebeklerin rahat ettikleri pozisyon karınları üstü uyumak olabilir. Fakat bu pozisyonda uyumanın ani bebek ölümü sendromu (uyku sırasında beklenmedik şekilde ölüm gerçekleşmesi) riski yüksek olduğundan dolayı doktorlar tarafından önerilmemektedir. Ebeveynler yüzüstü yatırılmasını kusmuğunu yutmaması için daha güvenli bir pozisyon olduğunu düşünebilirler fakat yüzüstü yatırıldığında bebekler nefes almakta zorlanabilir, nefessiz kalabilirler. Yan yatırıldığında da yüz üstü pozisyonuna dönme olasılıkları yüksektir bu yüzden yan yatırılma da önerilmemektedir.

Bebeklerde Sırtüstü Uyku Pozisyonu

Bebekler ellerini ve ayaklarını sırtüstü yattıklarında keşfetmeye başlarlar. Sırtüstü uyuma pozisyonuna alıştırma evresinde bu keşif uykuya geçişi zorlaştırabilir. Kundaklama yöntemi ile uykuya geçişi kolaylaştırıp, uyku süresinin uzamasına yardımcı olabilirsiniz. Doğru kundaklama yöntemi için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Yenidoğan dönemi; bebeklerin kafalarının çok kolay şekillendiği bir dönemdir. Sürekli aynı pozisyonda yatırmak bebeğinizin kafasının arkasının bir süre sonra düzleşmeye sebep olabilir.

Bu düzleşmenin önüne geçmek için birçok yastık ürünü bulunmaktadır. Bu konuda da bebeğiniz için uygun olan çözümü doktorunuza başvurarak bulabilirsiniz.

Bebeklerde Diğer Uyku Pozisyonları

Yenidoğan bebeklerin anne kucağında uyuması çok olağandır. Anneleri ile olan bağı güçlendirir ve kendilerini güvende hissetmelerini sağlar. Bu pozisyonda uyumasında dikkat edilmesi gereken nokta, tek uyku pozisyonu olarak bu pozisyona alışmamasıdır. Bebeklerin göğsünüzün üzerinde uyuması, yüzüstü uyku pozisyonu olsa da sizin gözetiminiz altında olacağı için güvenli olacaktır. Aranızdaki bağı kuvvetlenmesine yardımcı olacaktır. Bebeğinizin uykuya rahat dalması için tavsiyeler içeren yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca, "Sağlıklı Bir Bebek Uykusunun 10 Sırrı" e-kitabımızı ücretsiz almak için bu linkten e-posta adresimize de kaydolabilirsiniz

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik