İyi Bir Uyku Arkadaşı Nasıl Olmalı?

uyku arkadaşı nedir

Ebeveynlerin bebek bakımında en çok zorlandıkları noktalardan biri de uyku sorunudur. 0-3 aylık bebeklerde uyku düzeni, bebeğin dünyaya alışma süresi nedeniyle zor olurken, ilerleyen dönemlerde de bebeklerde uyku sorunları devam eder. Bu sebeple ebeveynler, “Bebeğim uyumuyor, ne yapabilirim?” ya da “Bebeklerde uyku sorunları neden olur?” gibi soruların cevaplarını aramaya başlarlar. Bebeklerin uyku sorunlarının altında yatan etmenler çok çeşitli olmasına rağmen, uyku arkadaşı ismiyle bilinen oyuncaklar bebeklere sağlıklı uyku alışkanlıkları kazandırmak ve uyku düzenlerini oturtmak için kullanılan ürünlerdir.

Uyku Arkadaşı Ne İşe Yarar?

Bu sorunun cevabı uyku arkadaşının çeşidine göre değişmektedir. Uyku arkadaşı olarak kullanılan oyuncaklar genelde sıradan bir oyuncaktan farklı özelliklere sahip değillerdir. Ancak, bebeğin bu oyuncakları uyku ile bağdaştırması sağlanarak, bebeklere uykuyu anımsatmak ve uykuya dalmalarını kolaylaştırmak hedeflenir. Ayrıca her uyku arkadaşı gibi bebeklerde uyku eğitimi sürecini hızlandırırlar.

Sıradan bir oyuncaktan farklı özelliklere sahip olan uyku arkadaşlarının ise, bu faydalara ek olarak başka avantajları da vardır. Örneğin içinde beyaz gürültü sesleri sağlayan ses sensörlü cihaz bulunan Budizzz uyku arkadaşının ek avantajları şöyle sıralanabilir;

  • Diğer uyku arkadaşlarının faydaları, doğumu izleyen 4. aydan sonra kullanım ile ortaya çıkmasına rağmen, Budizzz doğumun hemen ardından dâhi kullanılabilir.
  • Budizzz uyku arkadaşı, içinde bulunan beyaz gürültü sesleri sayesinde, bebeklere anne karnı ambiyansını yeniden sağlamaya çalışır ve bebeğin doğum sonrasında, dünyaya alışma sürecini kolaylaştırır.
  • İçindeki cihazın sağladığı beyaz gürültü sesleri, bebeklerin sakinleşmelerini ve uykuya daha kolay dalmalarını sağlar. Araştırmalar göstermektedir ki bebeklerin %80’i beyaz gürültü sesleri sayesinde 5 dakika içinde uykuya dalmaktadır.
  • Uykuya dalan bebeklerin kardeş gürültüsü, komşu ya da zil sesi gibi dış uyaranlarla uyandırılmalarını engeller; çünkü beyaz gürültünün arka plan seslerini maskeleme özelliği vardır.
  • İçinde bulunan ses sensörü sayesinde, beyaz gürültü sesleri bebekler uyanıp ağladığında yeniden devreye girer ve bebeğin tekrar uykuya dalmasını sağlar. Bu sayede hem bebekler sağlıkları için gerekli olan uykuyu alabilirler hem de kendi kendilerine uyumayı öğrenmelerini kolaylaştırır.
  • Ayrıca, yalnız uyku sorunlarını çözmekte değil, kolik bebek sendromu ile baş etmekte de faydalıdır.

Uyku Arkadaşı Ne Zaman Kullanılmalı?

Bu sorunun cevabı da kullanılan uyku arkadaşı seçimine göre değişmektedir. Öncelikle, sıradan oyuncak formlu bir uyku arkadaşı edindiyseniz, kullanmak için bebeğinizin 4. ayını beklemeniz gerekmektedir; çünkü bebekler ilk 3 ay boyunca dış dünyaya alışmanın huzursuzluğunu yaşarlar ve bu dönemde, olumlu uyku alışkanlıkları edinmeleri oldukça zordur. Bu sebeple, ilk 3 ay bebeğinizin uyku düzensizliğine sizin ayak uydurmanız ve uykuya dalabilmesi için sakinleştirmeniz gerekmektedir.

Ancak, beyaz gürültü sesleri içeren bir uyku arkadaşında durum biraz daha farklıdır; çünkü beyaz gürültü sesleri, bebeklere anne karnındaki 9 ay boyunca eşlik eder ve doğumdan sonra da dış dünyaya alışmakta zorlanan bebeklerin sakinleşmelerini ve huzurla uykuya dalmalarını sağlar. Bu sebeple, eğer beyaz gürültü sesleri içeren bir uyku arkadaşı edindiyseniz, doğumun hemen ardından kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca bu seslerin doğumun hemen ardından kullanılması Ten Tene Temas Uygulaması için de faydalıdır.

Uyku Arkadaşı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Uyku arkadaşı seçerken dikkat etmeniz gerekenler birkaç basit başlık altında toplanabilir:

  • Seçeceğiniz uyku arkadaşı, bebeğinizin cildini tahriş etmeyecek yumuşak bir ürün olmalıdır; çünkü uyurken bebeğinizin hep yanında olacak ve yüzüne, gözüne sürtecektir.
  • Uyku arkadaşının burun, göz, düğme gibi küçük parçaları da olmamalıdır ki bebeğinizin kopartma ve ağzına atma tehlikesi olmasın.
  • Seçeceğiniz uyku arkadaşının kolay yıkanabilen bir ürün olmasına özen gösterilmelidir; çünkü bebeğinizle sürekli yatakta olan ve terleme nedeniyle kirlenen bu oyuncaklar, zamanla bakteri barındırıp bebeğinizi hasta etmesin.
  • Boyutu büyük ürünler göze güzel gözükse dahi daha küçük ve bebeğinizin kavrayabileceği boyutlardaki uyku arkadaşları, bebeğinizin ince motor gelişimini de destekleyecektir.
  • Uyku arkadaşının bir askı aparatına sahip olması da özellikle seyahat eden aileler için oldukça önemlidir. Bu aparat sayesinde, araç içindeyken dahi uyku arkadaşı bebeğinizle seyahat edebilir ve uyku düzeninin bozulmasını engeller.

Uyku Arkadaşına Nasıl Alıştırılır?

  • Eğer beyaz gürültü sesleri içermeyen bir uyku arkadaşı kullanıyorsanız, bebeğinizin ilk zamanlarda bu oyuncağa alışması zor olabilir. Alışma sürecini kısaltmak için, uyku arkadaşını kendi kıyafetlerinizin içine yerleştirebilir ve kokunuzun sinmesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede, sizi kokunuzu alan bebeğiniz, daha kolay sakinleşir ve uyku arkadaşını benimseyerek uykuya dalmaya başlar.
  • Budizzz gibi beyaz gürültü sesleri içeren bir uyku arkadaşı kullanıyorsanız ise, bebeğinizin alışma süresi çok daha kolay olacaktır. Doğumun hemen ardından dahi beyaz gürültü seslerini duyan bebeğiniz anne karnını anımsayacak ve sakinleşerek uykuya dalacaktır.
  • Uyku arkadaşlarının en önemli özelliği, bu oyuncak ile uykunun bağdaştırılması ve bebeğin uyku zamanının geldiğini anlamasının sağlanması olduğu için, uyku arkadaşları yataktan çıkarılmamalıdır. Bir diğer deyişle, bebeğiniz uyku arkadaşı ile diğer oyuncakları gibi oynamamalı ve uyku arkadaşını yalnızca yatarken kullanabilmelidir.

Annelerin en büyük yardımcılarından biri olan uyku arkadaşı hakkında en çok merak edilenleri cevaplamaya ve siz değerli ebeveynlere yardımcı olmaya çalıştık. Eğer daha ayrıntılı bilgi edinmek istiyorsanız Budizzz uyku arkadaşının özelliklerini inceleyebilir ya da Budizzz ile Uyku Sırları programını takip edebilirsiniz.

Ayrıca, "Sağlıklı Bir Bebek Uykusunun 10 Sırrı" e-kitabımızı ücretsiz almak için bu linkten e-posta adresimize de kaydolabilirsiniz

Sıkça Sorulan Sorular

Uyku arkadaşı ne işe yarar?

Uyku arkadaşı, bebeklerin kolayca uykuya dalmalarını sağlamak için kullanılır. Ancak beyaz gürültü sesleri içeren uyku arkadaşlarının, “Uyku arkadaşı ne işe yarar?” sorusuna cevaben verilebilecek ek özellikleri de vardır. Örneğin; kolik bebek sendromuyla baş etmek için ya da bebeklerin huzursuzluğunun giderilmesi, ağlama krizlerinin önlenmesi için de kullanılırlar.

Uyku arkadaşı ne zaman kullanılır?

Uyku arkadaşı ne zaman kullanılır?” sorusunun cevabı, kullanılan uyku arkadaşının özelliklerine göre değişiklik gösterir. Örneğin sıradan bir oyuncakla aynı özelliklere sahip olan uyku arkadaşları, doğumdan sonraki 4. ayda kullanılırken, beyaz gürültü sesleri içeren bir uyku arkadaşı doğumun hemen ardından kullanılmaya başlanabilir.

Uyku arkadaşının faydaları nelerdir?

Uyku arkadaşı, kolik bebek sendromu ile baş etmeyi kolaylaştırmak, bebekleri sakinleştirmek, bebeklerin uykuya dalmalarını sağlamak ya da bebeklerin uyku düzenini sağlamak gibi faydalara sahiptir. Ancak, kullandığınız uyku arkadaşının özelliklerine göre, sağlayacağınız fayda da değişecektir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik