Hamilelikte Gaz Sancısı

hamilelik gaz sancısı

Hamilelik serüveninde ilerledikçe gaz sancısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi sorunlarınızın da arttığını biliyoruz. Peki bu sorunların nedenleri nelerdir ve hamilelikte gaz sancısı gebeliğin kaçıncı haftasında başlar? Gebelikte gaz sancısı yaşamamanın bir yolu olmasa da gaz sancısını azaltmanızı sağlayacak ipuçlarını sizler için bir araya getirdik.

Hamilelikte Gaz Sancısı Hangi Haftada Başlar?

  • Gaz sancısının gebeliğin kaçıncı haftasında başladığı sorusu çok merak edilse de bu soruya kesin bir cevap vermek mümkün değildir; çünkü her kadının hamilelik serüveni birbirinden farklıdır.
  • Ancak, gaz sancısı genellikle hamileliğin erken dönemlerinde ortaya çıkar ve doğum yaklaştıkça yeniden artma eğilimi gösterir.
  • 2. Trimester’da ise diğer hamilelik semptomları gibi gaz sancısı da kendini pek belli etmez.

Hamilelikte Gaz Sancısının Nedenleri

Hamilelikte gaz sancısının başlıca sebepleri;

  1. Hormanlar

Progesteron hormonu vücuttaki tüm düz kas hücrelerinin gevşemesine ve bu sebeple de besinlerin daha yavaş hareket etmesine neden olur. Sindirim sistemindeki yavaşlamaya bağlı olarak hamileliğin erken dönemlerinde gaz sancısı sorunu ortaya çıkar.

  1. Kabızlık

Hamilelikte kabızlık çok sık rastlanan bir durumdur ve sindirim sistemini de olumsuz etkileyerek, gaz sancılarına neden olur.

  1. Beslenme şekli

Hamilelik döneminde sindirim sisteminiz hormonlara bağlı olarak yavaşlayacaktır. Eğer beslenme düzeninizi buna göre ayarlamazsanız, sindirim sorunları ve gaz sancısı yaşamanız kaçınılmaz hale gelir.

Gebelik ve Emziklilik Dönemi'nde Beslenme Rehberi'nden yardım alabilirsiniz.

  1. Hareketsizlik

Hamilelikte gaz sancısını azaltmanın en etkili yollarından biri hareket etmek ve gazın vücuttan çıkmasını sağlamaktır. Eğer hareketsiz bir yaşam tarzınız varsa, hamilelikte gaz sancısı sorununuz giderek artabilir. Bu sebeple, hamileliğiniz boyunca pilates, yavaş tempolu yürüyüşler ya da yoga yapmayı deneyebilirsiniz.

  1. Rahmin Büyümesi

Hamileliğinizin sonuna yaklaştıkça rahminiz de büyümeye ve mide başta olmak üzere diğer organlarınızı sıkıştırmaya devam edecektir. Hamileliğin son dönemlerinde ortaya çıkan gaz sancısı, hazımsızlık ya da kabızlık gibi sorunların sebebi rahmin hızlı büyümesidir ve endişe etmenizi gerektirecek bir durum yoktur.

hamilelik gaz sancısı

Hamileliğiniz boyunca bebeğinizi ve sizin vücudunuzu bekleyen değişimler hakkında hafta hafta bilgi almak ve gebelik yolculuğunuzu yakından takip edebilmek için Hafta Hafta Gebelik rehberimizi takip edebilirsiniz.

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zararlı Mıdır?

Öncelikle bu sorunun cevabının “Hayır.” olduğunu belirtmek isteriz.

  • Hamilelikte yaşanan gaz sancısı ya da sindirim sorunları yalnızca anneyi etkiler ve bebeğin sağlığı üzerinde olumsuz bir etkiye sahip değildir.
  • Eğer gaz sancısının yanı sıra kusma, kanlı dışkı ya da rahimde kasılma gibi sorunlar da yaşıyorsanız, vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz; çünkü bu semptomlar başka bir sorunun belirtisi olabilir ve hem kendi sağlığınız hem de bebeğinizin sağlığı için doktor kontrolü şarttır.
  • Hamilelikte gaz sancısı bebeklere zarar vermese de gaz sancısını azaltmak için bilinçsizce kullanılan aktif karbon gibi gaz gidericiler hem size hem de bebeğinize zarar verebilir. Bu sebeple, eğer gaz sancısı nedeniyle çok zorlanıyorsanız gaz giderici kullanmak yerine doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

Hamilelikte Gaz Sancısını Azaltmak İçin İpuçları

Hamilelikte gaz sancısına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız aşağıdaki önerilerimizi deneyebilirsiniz. Hamilelikte gaz sancısı sorununu tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da aşağıdaki yöntemleri deneyerek semptomları azaltabilirsiniz.

  • Gaz yapan besinleri tüketmemeye özen gösterin.

Özellikle hamileliğinizin 1. ve 3. trimester’ında brokoli, fasulye, gazlı içecekler, meyve suları, erik ve süt ürünleri gibi gaz yapan besinlerden uzak durmanız, gaz sancılarınızı hafifletecektir.

  • Tükettiğiniz besinleri not edin.

Hamilelikte gaz yapan besinleri yememenize rağmen hâlâ gaz sancılarından muzdaripseniz, yediğiniz besinleri not ederek hangisinin gaz sorununu tetiklediğini gözlemleyebilirsiniz; çünkü besinlerin bireyler üzerindeki etkileri farklılık göstermektedir ve gaz yapmasını ummadığınız bir besin dahi sizin gaz sancınızı tetikliyor olabilir.

  • Az yağlı ve buharda pişmiş yemeklere yönelin.

Yağlı ve kızarmış yiyecekler doğrudan gaz yapan besinler değildir. Ancak, progesteron hormonu nedeniyle zaten yavaşlamış olan sindirim sisteminiz bu besinleri sindirmekte daha çok zorlanacak ve dolaylı olarak gaz sorunlarına neden olacaktır.

  • Sık sık ama az az yemek yiyin.

Hızlı yemek yemek gebe olmasanız dahi sindirim sorunları yaşamanıza neden olabilir. Hamilelikte bu alışkanlığınızı değiştirmezseniz, özellikle son aylarda ciddi gaz sancıları yaşayabilirsiniz.

  • Bol su içemeye özen gösterin.

Sindirim sorunları ve kabızlıkla mücadele etmenin en etkili yollarından biri de yeterli sıvı alımıdır. Ayrıca, yeterli miktarda su içmek anne sütünü arttırmak için de etkili bir yöntemdir.

  • Yemeklerden sonra kısa yürüyüşler yapın.

Ne kadar çok hareket ederseniz metabolizmanız da o kadar hızlı olacaktır ve gaz sancısı sorunlarınız azalacaktır. Özellikle yemeklerden sonra 15-20 dakikalık kısa bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederiz.

  • Hava yutmamaya çalışın.

Gün içinde yuttuğumuz havalar, vücudumuza gaz olarak geri dönmektedir. Hava yutmamak için, sıvı içecekleri şişe yerinden bardaktan içmeye ve yemek yerken konuşmamaya özen göstermelisiniz.

  • Suni tatlandırıcılardan uzak durun.

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte gaz sancısı kaçıncı haftada başlar?

Hamilelikte gaz sancısı ilk aylarda ve son aylarda görülürken, 2. Trimester'da görülme ihtimali daha azdır.

Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte yaşanan gaz sancısının bebeğe bir zararı yoktur. 

Hamilelikte Neden Gaz Sancısı Olur?

Hamilelikte görülen gaz sancısının başlıca nedeni artan progesteron hormonudur çünkü bu hormon sindirim sisteminin yavaşlamasına neden olmaktadır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik