Hamilelikte Cinsellik

Hamilelikte Cinsellik - Budizzz

Hamilelik döneminde meydana gelen fizyolojik ve psikolojik değişimler, yalnızca annenin bedenini değil, cinsel ilişkiye olan ilgisini de etkilemektedir. Bazı hamile kadınlar hamilelikte cinsel isteklerinin azalmasından şikayetçi olsalar da bazı anneler artan hormonlarının da etkisiyle daha fazla cinsel birliktelik arzulamaktadırlar. Ancak bebeklerinin sağlığına zararlı olacağı ya da düşüğe neden olacağı gibi korkular nedeniyle kendilerini engellemektedirler. Peki, hamilelikte cinsellik zararlı mıdır, hamileliğin kaçıncı ayına kadar cinsel birliktelik sürmelidir ya da cinsel ilişkinin düşük ve erken doğuma sebep olma riski var mıdır? Budizzz ailesi olarak, gebelikte cinsel birliktelik hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bir araya getirdik.

Hamilelikte Cinsel İlişkiye Girilebilir mi?

  • Normal ilerleyen her hamilelikte, cinsel ilişkiye girmek ve bunu hamileliğin son haftalarına kadar sürdürmek mümkündür. Zaten hamileliğin en riskli olan ilk haftalarında, birçok ebeveyn hamilelikten habersiz oldukları için, cinsel yaşamlarına devam etmektedir.
  • Hamileliğin ilk haftalarında kramplar ve mide bulantısı nedeniyle annenin libidosunda düşüş olması ve cinselliği ertelemek istemesi doğaldır; ancak ilerleyen aylarda, bu durum yerini eskisinden çok daha yoğun bir cinsel arzuya bırakabilir.
  • Özellikle annenin enerjisinin çok yüksek olduğu ve daha az hamilelik semptomu yaşadığı 2. Trimester, libidonun yükselme eğiliminde olduğu aylardır.
  • Hamilelikte cinsel ilişkiye girmek herhangi bir sorun teşkil etmemekle birlikte, penetrasyon esnasında yapılan Kegel egzersizleri, pelvik taban kasları için çok faydalıdır ve hem hamilelikteki idrar kaçırma sorununu azaltır hem de doğumu kolaylaştırır.

Hamilelikte Cinsel Birliktelik Bebeğe Zararlı Mıdır?

  • Bu sorunun cevabı hayırdır; çünkü gebelikte bebek gelişiminin sürdüğü rahim ve cinsel ilişkiye girilen vajina birbirinden farklı organlardır ve rahim boşluğu ile vajina arasında fiziksel ve kimyasal engeller vardır.
  • Ayrıca bebeğiniz güçlü rahim kasları ve kendisini çevreleyen amniyon sıvısı içinde gayet korunaklıdır.

Hamilelikte Cinsel İlişki Düşüğe Sebep Olur Mu?

  • Halk arasında, hamilelikte cinsel ilişkinin bebekte düşük riskini arttırdığı yönünde bir yanlış inanış vardır; ancak bu inanç herhangi bir bilimsel veriye dayanmamaktadır.
  • Ayrıca, düşük riskinin en yüksek olduğu ilk haftalarda birçok çift hamilelikten habersiz oldukları için cinsel yaşamlarında herhangi bir düzenleme yapmazlar ve sonucunda da düşük yaşanmaz.
  • Hamilelikte düşüğe neden olan cinsel birliktelik değil, bebeğin gelişiminde oluşan sağlık sorunları ya da kromozom anomalileridir.

Hamilelikte Cinsellik Erken Doğuma Neden Olur mu?

  • Hamilelikte cinselliğin erken doğuma neden olduğu inanışı da gerçeği yansıtmamaktadır ve bilimsel verilere dayanmaktadır.
  • Özellikle hamileliğin 25. haftasından sonra yaşanan cinsel birliktelikler, Braxton Hicks kasılmalarını tetiklediği için anneleri erken doğum konusunda korkutmaktadır. Ancak, bu kasılmalar yalnızca cinsel birliktelik değil, hamilelikteki herhangi bir fiziksel aktivite sonrasında ortaya çıkabilir.

Hamilelikte Cinsellikte Nelere Dikkat Edilmeli?

Yukarıda da açıkladığımız gibi hamilelikte cinsel ilişkinin, bebeğinizin sağlığı ya da gebeliğin seyri açısından herhangi bir tehlikesi yoktur. Ancak birliktelik sırasında bazı kuralları takip etmeniz daha sağlıklı olacaktır:

  • Hamilelikte cinsel ilişkinin en önemli kuralı, kesinlikle kondom kullanılması gerekliliğidir; çünkü partnerinizin idrar yollarındaki herhangi bir enfeksiyon size ve dolayısıyla bebeğinize bulaşabilir. Erkek cinsel organı yapısı itibari ile idrar yolları enfeksiyonlarının daha az hissedilmesine ve fark edilmemesine neden olabilmektedir.
  • Daha önce tekrarlayan düşükler yaşayan kadınlar, cinsel ilişkiden kaçınmayı tercih edebilirler; en azından düşüğe sebep olan durum tespit edilene kadar.
  • Plasenta previa diye adlandırılan ve bebeğin doğum kanalında önde gelmesi durumunda da cinsel birliktelik kısıtlanabilir; çünkü riskli ve özel bir durum söz konusudur.
  • Hamileliğin son haftalarında bebeğinizin pelvise yerleşmesiyle birlikte, rahmin pelvik taban kaslarına yapacağı baskı artar ve bu sebeple, cinsel birliktelik kadında ağrıya neden olabilir.
  • Gebelikte cinsel birliktelik esnasında dikkat etmeniz gereken son unsur ise tercih edeceğiniz pozisyonların anneyi fiziksel açıdan çok zorlamaması ve rahat hissetmesidir.

Hamilelikte Cinsellik Ne Zaman Sona Ermelidir?

Herhangi bir komplikasyon nedeniyle, doktorunuz tarafından yasaklanmadığı sürece hamilelikte cinsel yaşama son vermeniz gerekmez. Hatta son haftalarda dahi doğru pozisyonlarda olmak koşuluyla cinsel birlikteliği sürdürebilirsiniz; ancak bazı durumlarda, doktor muayenesinden geçene kadar cinsel birlikteliğinizi askıya almanız gerekmektedir. İşte hamilelikte cinselliğe engel olan başlıca durumlar;

  • Sebebi bilinmeyen vajinal kanama
  • Koyu, kokulu veya kanlı vajinal akıntı
  • Amniyotik sıvı sızıntısı
  • Plasentanın rahim ağzını kapatması (Plasenta previa)

Gebelikte cinsel ilişki hakkında merak ettiğiniz her şeyi cevaplamaya çalıştık; ancak kafanızda hâlâ soru işaretleri varsa doktorunuza başvurmanız ve gerekli tetkiklerden sonra gebelikte cinsellik sıklığına doktorunuzla birlikte karar vermeniz hem fiziksel hem de psikolojik açıdan rahatlatıcı olabilir.

 Özet Anlatım: Gebelik ve Postpartum Dönemlerinde Cinsellik

Sıkça Sorulan Sorular

Hamilelikte cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?

Sanılanın aksine, hamilelikte cinsel ilişkiye girmenin bebeğe herhangi bir zararı yoktur.

Hamilelikte cinsel ilişki düşüğe neden olur mu?

Bilinenin aksine, düşük riskinin en yüksek olduğu ilk aylarda bile cinsel ilişki bu riski arttırmaz.

Hamilelikte cinsel ilişkiye girilebilir mi?

Evet. Hamileliğinizde ters giden bir durum olmadığı sürece son haftalara kadar cinsel ilişki sürdürülebilir.

Hamilelikte cinsel ilişki erken doğuma neden olur mu?

Sanılanın aksine, hamilelikte cinselliğin erken doğuma sebep olduğu yanlıştır ve bu inanışın bilimsel bir dayanağı yoktur.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik