Emzirmeyi Nasıl Bırakabilirim?

Emzirmeyi Nasıl Bırakabilirim?

Bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütü ile beslenmesinin, bağışıklık üzerindeki olumlu etkileri artık her ebeveyn tarafından bilinmektedir. Öyle ki, anne sütü miktarı konusunda sorun yaşayan birçok ebeveyn, anne sütünü arttırmanın yollarını arıyorlar. Ancak tüm bu yararlarına rağmen, belli bir zamandan sonra bebeklerin anne sütünden kesilmesi gerekmektedir. Çocuk ve yenidoğan sağlığı konusunda da otorite kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü, bu zamanı 2 yaş olarak belirliyor. Biz de Budizzz ailesi olarak, ebeveynler için çok duygusal olabilen emzirmeyi bırakma döneminde izleyebileceğiniz yolları ve dikkat etmeniz gerekenleri bir araya getirmeye çalıştık.

Emzirmeyi Ne Zaman Bırakmalıyım?

Bebek ve yenidoğan sağlığı konusunda da otorite kabul edilen Dünya Sağlık Örgütü, bebekleri sütten kesmek için doğru zamanının 2 yaş olduğunu belirtmektedir; ama günümüz çalışma koşulları, anneye özel durumlar ve benzeri nedenlerle bu zaman değişiklik gösterebilmektedir. Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken, bebeğin bağışıklık sistemi için çok önemli olan anne sütünü  ilk 6 ay alıp almamasıdır. Ayrıca, anne sütünün faydalarına rağmen, 2 yıldan uzun süre emen çocukların yetişkinlikte psikolojik olarak olumsuz etkilendiği yönünde tartışmalar bulunmaktadır ve 2 yıldan  uzun süre emzirmek önerilmemektedir. Bütün bu kriterler göz önüne alındığında, 6 ay ile 2 yaş arasında olmak koşuluyla sizin ve bebeğinizin hazır olduğu anda emzirme adım adım bırakılabilir.

Emzirmeyi Bırakmak İçin Neler Yapmalıyım?

  • Öncelikle, emzirme sürenizi kademeli olarak azaltabilirsiniz.
  • Emzirme sonrasında bebeğinize bir miktar ek gıda vermeyi deneyebilirsiniz. Böylece bebeğiniz, anne sütü dışındaki besinlerin de lezzetlerine alışmaya başlayacak ve anne sütüne olan bağımlılığı bir miktar azalacaktır.

Sağlıklı ek gıda tariflerimize göz atmanızı da tavsiye ederiz.

  • İkinci adım olarak, emzirme zamanınızı ek gıdadan önce yerine, ek gıda sonrasına alabilirsiniz. Bu adımı uygulamanız biraz zaman alabilir; ancak başardığınızda bebeğiniz acıktığında yalnızca anne sütüne yönelmek yerine diğer gıdalar ile de tatmin olacaktır.
  • Besleme zamanlarında, siz yerine diğer aile bireylerinin de yardımcı olması ve beslemeyi onların yapması da bebeğinizin alışkanlıklarını değiştirmeye yardımcı olabilir.
  • Besleme ya da kısa emzirme periyodları sonrasında alıştırma bardağı ile su içirmeye başlayabilirsiniz. Emzirme süresince ihtiyacı olan yeterli sıvı miktarını anne sütünden karşılayan bebeğinizin, bu alışkanlığı edinmesi çok önemlidir.
  • Bu süreçte, emzirmenin yalnızca bebeğin beslenmesiyle ilgili olmadığının, aynı zamanda duygusal bir bağ da olduğunun farkında olmak önemlidir. Siz emzirmeyi bırakırken bebeğinizde duygusal bir boşluk oluşmaması için, onunla sık sık konuşmaya ve tıpkı emzirirken olduğu gibi tensel temas kurmaya özen gösterebilirsiniz.
  • Özellikle bebekleri uyutmak için yapılan emzirmeler, duygusal bağımlılığa yol açabilmektedir. Bu yüzden, bebeğinizi emzirerek uyutmak yerine tensel temasınızı sürdürerek ve ona ihtiyacı olan huzuru sağlayıp sakinleştirerek uyutmak yararlı olabilir. Ayrıca, bebeğinize uyku arkadaşı hediye etmek de bu süreci kolaylaştırabilir.
  • Bu yöntemlerin hepsini denemenize rağmen sonuç alamıyorsanız, emzirmeyi bırakma sürecini biraz ertelemeyi düşünebilirsiniz; çünkü sizin ve bebeğinizin hazır hissetmediği bir zamanda bırakmak, bebekte huzursuzluk ve uykusuzluk gibi başka sorunlara yol açabilir.

Emzirmeyi Bırakırken Yapılmaması Gerekenler

Emzirmeyi bırakma sürecinde, ne yapılması gerektiği kadar ne yapılmaması gerektiği de çok önemlidir; çünkü emzirmek, beslemenin ötesinde anne ile bebek arasındaki duygusal bir bağdır ve bu konuda attığımız her adımda hassas olmak önemlidir.

  • Emzirmeyi alıştırma süreci olmadan bırakmak, süreci çok daha sancılı hale getirebileceği için tercih edilmemelidir. Sütten aniden kesilen bebeklerde, huzursuzluk, uyku düzeninde bozulma, uykusuzluk ve sindirim sorunları yaşanabilir. Bütün bu olumsuzlukları yaşamamak için, yukarıda açıklamaya çalıştığımız yöntemleri deneyebilir ve emzirmeyi aşamalı olarak bırakabilirsiniz.
  • Yukarıda da belirtildiği gibi emzirme yalnızca besleme yöntemi değil, aynı zamanda anne ile bebek arasındaki duygusal bir bağ çeşididir. Bu sebeple, emzirmeyi bırakma sürecinde bebeğinizin hassas olabileceğini unutmamalı ve onu sertçe reddetmek, kendinizden uzak tutmak gibi davranışlardan kaçınmalısınız.
  • Bebeğinizi, bu sürece hazırlamadan yapılan ani gıda değişimleri de tehlikeli olabilmektedir. Yukarıda da belirtildiği gibi anne sütü ve ek gıdaların birlikte tüketildiği, kademeli bir geçiş süreci birçok olumsuzluğun önüne geçmek için önemlidir. Aksi takdirde, bebeğinizde sindirim ve bağırsak sorunları gibi rahatsızlıklar görülebilir.

Emzirmeyi bırakma süreci için hazırladığımız bu yazı, Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri doğrultusunda oluşturulmuştur ve bu zorlu süreçte size ve bebeğinize yardımcı olmayı hedeflemektedir. Buna rağmen, emzirmeyi bırakırken size ve bebeğinize en uygun zamanı ve yöntemi belirlemek, ancak doktorunuzun ve sizin gözlemlerinizle mümkündür.

Dilerseniz Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün Emzirme Rehberi'ne de göz atabilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebekler ne zaman sütten kesilmelidir?

Bebekler en az 6 ay emmeli ve 6 ay ilâ 2 yıl arasında sütten kesilmelidir.

Bebekleri erken sütten kesmek, herhangi bir soruna neden olur mu?

Bebeklerin 2 yıl süre ile emmeleri beklenmektedir; eğer sütünüzde azalma var ise anne sütünü arttıran yiyecekleri deneyerek daha uzun süre emzirebilirsiniz.

Bebekler 2 yıldan fazla emzirilebilir mi?

Bebeklerin 2 yıldan daha fazla emmesi, öz güven yetersizliğine ya da birey olma bilincinde olumsuz etkilere sebep olabileceği için önerilmemektedir.

Emzirmeyi bırakmak için neler yapılabilir?

Emzirmeyi bırakmak için bebeğinizi sütten iğrendirebilir ya da öğünlerini ek gıda ile değiştirerek aşamalı bir geçiş planı uygulayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik