Bebeklerde Kabızlık Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde kabızlık sorunu bir çok ebeveynin endişe sebeplerinden biridir. Bebeklerin kaka yapmakta zorlanmaları ya da tuvalete çıkma rutinlerindeki bir kaç günlük sapmalar, ebeveynlerin aklına hemen kabızlık sorununu getirse de durum böyle değildir. Her bebeğin kaka yapma sıklığı farklıdır ve bu rutin içinde; günde üç kereden üç günde bire kadar sapmalar görülmesi gayet normaldir. Peki bebeğimizin kabız olduğunu nasıl anlarız, bebeklerde kabızlık belirtileri nelerdir ve ne yapmamız gerekmektedir? Eğer siz de, bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız; bebeklerde kabızlık sorununun sebepleri, belirtileri ve çözüm yollarını açıkladığımız bu yazıyı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.

Bebeklerde Kabızlık Sebepleri

  • Özellikle yenidoğanlarda görülen kabızlığın en yaygın sebebi, bebeğin anne sütü yerine mama ile beslenmesidir çünkü anne sütünün, içinde bulundurduğu motilin hormonu sayesinde, sindirim çok daha kolaydır. Motilin hormonu, bebeklerin bağırsak hareketliliğini arttırarak daha sık kaka yapmalarını ve daha az kabız sorunu yaşamalarını sağlar.
  • Bebeklerin sağlıkları için gerekli olan günlük su miktarını almamaları da kabızlığa sebep olabilmektedir. Bu durumda, bebeğinizin günlük sıvı alımını arttırmaya dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz; eğer bebeğiniz su ve ek gıda alımına henüz geçmediyse sık sık emzirmek de kabızlık sorununu aşmasına yardımcı olacaktır.
  • Bebeklerde bir diğer sık rastlanan kabızlık sebebi de katı gıdaya geçiş evresidir. Bu süreçte hem bebeklerin katı gıdaya henüz alışamamasından hem de lif açısından zengin gıdalar tüketmemesinden kaynaklı kabızlık sorunları yaşanmaktadır. Bu dönemde bebeklerin kaka yapma sıklığında değişiklikler olması normaldir, bol sıvı tüketimi ve lif yönünden zengin gıdaların alımı bağırsakları rahatlatacak ve süreci hızlandıracaktır.

Bebeklerde en yaygın görülen kabızlık sebepleri bunlar olmasına rağmen, bebeklerin sindirim sisteminin çok hassas olduğunu ve bir çok değişkenden etkilenebileceğini göz önüne alarak uzun süreli ya da sancılı kabızlıklarda doktorunuzu bilgilendirmeye dikkat etmelisiniz. Örneğin; bebeğinizin kullanması gereken demir damlaları, sık görülen kabızlık sebeplerinden biridir, ama demir hapını kesmek ya da bu kabızlığın önüne geçmek adına izlenecek yollar konusunda en sağlıklı bilgi, bebeğinizin sağlık geçmişine hakim olan doktorunuz tarafından verilebilir.

Bebeklerde Kabızlık Belirtileri

  • İştahta azalma
  • Kokulu kaka
  • Kuru ve sert kaka
  • Karın bölgesinde sertlik
  • Kaka yapma esnasında huysuzluk
  • Normal olmayan hırçınlık ve ağlama

Bebeğiniz Kabız Olduysa Neler Yapmalısınız?

  • İlk ve en önemli adım, bebeğinizin sağlık durumundan ve kabızlığa eşlik eden belirtilerden doktorunuzu haberdar etmektir.
  • Bebeğinize bisiklet ya da bacakları karna itme- çekme hareketi yaptırarak bağırsak hareketliliğinin artmasını ve kaka yapmasını sağlayabilirsiniz.

Bakınız: Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

  • Bebeğinize sıcak bir duş aldırmak ya da karnına masaj yapmak da, tıpkı bacak hareketleri gibi bağırsaklara iyi gelecektir. Ayrıca karın masajı, bebeğinizle kurduğunuz bağı pekiştirmek için de iyi bir yöntemdir.
  • Bebeklerde kabızlığın çözümlerinden biri de sıvı alımını arttırmaktır. Bebeğinizin yaşına göre; su tüketimini teşvik edebilir ya da emzirme sıklığını arttırabilirsiniz.
  • İnek sütü sindirimi zor bir besindir ve bebeğinizin kabız olmasına neden olabilir. Bebeğinizin yaşadığı kabızlıkların inek sütü alımıyla paralelliğine dikkat edebilir ve gerekirse 1 yaşın sonra da inek sütü alımını geciktirebilirsiniz. Unutmayın ki; her bebeğin bünyesi, sindirim sistemi farklıdır ve genellemelere rağmen, sizin bebeğiniz henüz inek sütünü sindirmeye hazır olmayabilir.

Bebeğinizin yememesi gereken besinlere de mutlaka göz atmanızı tavsiye ederiz.

  • Ek gıdaya geçişte, bebeğinize katı gıdaları az az ve tadımlık vererek sindirim sisteminin alışmasını sağlayabilir ve kabızlığın önüne geçebilirsiniz.
  • Tahıllardan yulaf; meyve ve sebzelerden ise kayısı, armut, balkabağı, kabak, semizotu ve kereviz gibi besinleri bebeğinizin menüsüne eklemeniz de kabızlığa çözüm olabilir çünkü lif açısından çok zengin olan bu besinler, bebeğinizin daha yumuşak kaka yapmasını sağlayacaktır.

Sağlıklı ek gıda tariflerimizi denemeyi de unutmayın.

Bu yazı, ebeveynleri, bebeklerde kabızlık, sebepleri ve kabızlık durumunda yapılması gerekenler konusunda bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır. Bu yazı sonucunda bebeğinizin kabız olduğunu düşünüyorsanız mutlaka doktorunuza haber vermenizi tavsiye ediyoruz çünkü bahsedilen genel durumlar dışında kabızlık altta yatan başka sorunların habercisi olabilir ve teşhisi yalnızca doktorunuz tarafından mümkündür.

 

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeğim kakasını yapmıyor, ne yapabilirim?

Bebeğinize bisiklet hareketi yaptırmak, bacakları karna itme -çekme hareketi yaptırmak ya da sıvı alımını arttırmak, bebeklerde kabızlığı giderebilir.

Bebeğin kaç gün tuvaletini yapmaması normaldir?

Bebeğiniz 4 gün boyunca tuvaletini yapmadıysa, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

Bebeğim kakasını yaparken zorlanıyor, ne yapabilirim?

Sıvı alımını arttırabilir ya da karnına masaj yaparak bağırsaklarının hareketlenmesini sağlayabilirsiniz.

Bebeklerin poposuna zeytinyağı sürmek zararlı mıdır?

Evet. Bebeklerin cildi çok hassastır ve doktor kontrolünde olmadığı sürece herhangi bir yabancı madde ile teması doğru değildir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik