Ay Ay Bebek Uyku Saatleri ve Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeklerde Ay Ay Uyku Düzeni - Budizzz

Bebeklerin doğdukları aydan itibaren uyku ihtiyaçları değişkenlik gösterir. Gece ve gündüz uyku süreleri ve uyku aralıkları farklılaşır. Yenidoğan bebekler ilk zamanlar günlük 18-20 saat uyur ve gece gündüz ayrımını yapamazlar. İlk doğdukları zamanlar kendilerini halen anne karnındaymış gibi hissederler. Bu yüzden geceleri uyumakta zorlanabilirler. Uyku düzenlerini destekleyebilmek için anne karnı hissi veren beyaz gürültü özellikli uyku arkadaşı edinebilirsiniz. Bebeğinizin rahat uykuya dalması için tavsiyelere bu yazımızdan erişebilirsiniz.

Bebeklerde 0-3 Ay Uyku Düzeni

Bebekler anne gündüzleri hareketliyken amniyotik sıvının içerisinde yüzerek uyur, geceleri ise anne karnı hareketsizleştiğinde uyanırlar. Bu yüzden doğduklarında gündüzleri geceden daha uzun süre uyurlar, yetişkinlerin uyku düzeninin tam tersi olduğu için ebeveynler ilk aylarda uyku düzeni konusunda zorlanabilirler. İlk üç ayda gece gündüz farkını bebeğinize hissettirmeye çalışarak, gündüzleri uyanık kalma sürelerini uzatıp, geceleri daha uzun uyuyabilmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bebeklerde 3-6 Ay Uyku Düzeni

Bebeklerin bu dönemde gece uykuları uzamaya başlar. Gündüzleri uyanık kalma süreleri 2 saate kadar çıkabilir. 2-3 kez gündüz uykusu uyuyabilirler. Günlük 15 saate yakın uyurlar. Bebeklere gece gündüz farkını hissettirmeye bu aylarda da devam edilebilir. Özellikle sabahları uyanmadığında uyandırmalı, geceleri de uyku öncesi rutini eşliğinde uykuya hazırlayabilirsiniz.

Bebeklerde 6-9 Ay Uyku Düzeni

Gittikçe büyüyen ve hızlı öğrenmeye başlayan bebekler bu dönemde fazla rüya görmeye başlayarak derin uykuya dalmakta zorlanabilirler. Diş çıkarma dönemleri olduğu için gece uykuları ağlama krizleri ile bölünebilir. Anneden ayrılmak istememe, sürekli temas etme ihtiyacı hissedebilirler. Bu dönemde alışılan rutine bağlı kalınması bebek için tutarlı ve güvenli bir yol olacaktır.

Bebeklerde 12- 24 Ay Uyku Düzeni

Yaşını doldurduktan sonra bebeklerin uyku düzenleri ebeveynlerin uyku düzenlerine benzemeye başlar. Geceleri daha uzun derin uyur, gündüz uykuları kısalarak 1-2 saate düşer. Dış uyaranlara karşı daha hassas olduğu için uyku öncesi rutinde dikkatini çeken bir şey olduğunda uykuya geçiş süresinde direnç gösterebilirler. 2 yaş sonrası bebek yatağından çocuk yatağına geçebilirsiniz.  Yatağa alıştırabilmek için uyku arkadaşından destek alabilirsiniz.  Uyku arkadaşı hakkında detaylı bilgiye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Resmi halk sağlığı kuruluşu olan Sağlığım'ın bebeklerde uyku ve uyku bozukluğu yazısına da göz atabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik