Bebeklerde Ateş Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bebeklerde Ateş

Bebeklerde ateşin nasıl ölçülmesi gerektiği, bebekler için ideal ateşin kaç derece olması gerektiği, aksi durumlarda ne yapılması ya da yapılmaması gerektiği gibi konular, her ebeveyn tarafından merak edilmektedir. Biz de, sizin ve bebeğinizin sağlığına değer veren Budizzz ailesi olarak uzman görüşleri doğrultusunda, bebeklerde ateş konusunda bilmeniz gerekenlerin listesini hazırladık.

Bebeklerde Ateş Nasıl Ölçülmeli?

Bebeklerde ateş nereden ve nasıl ölçülür sorusunun cevabını birçok ebeveyn merak etmektedir. Bu konudaki kafa karışıklığının genel sebebi çok fazla yöntem olmasına rağmen; hem yöntemlerin hepsinin her yaş grubuna uygun olmaması hem de hepsinin farklı sebeplerden kaynaklı hata payı olmasıdır.

1.      Bebeklerde Alından Ateş Ölçme

Bebeklerde alından ateş ölçme işlemi genellikle kızıl ötesi radyasyonu ölçen temassız termometreler yoluyla gerçekleştirilir. 3 aydan daha küçük bebeklerde kullanımı, doğru sonuç vermekte yetersiz kaldığı için önerilmemektedir. Ancak 3 aydan büyük bebeklerinizin ve çocuklarınızın ateşini ölçmek için kullanabilirsiniz. Ortam ısısını algılayıp yanlış sonuç vermesinin önüne geçmek için cihazı kullanım öncesi odada 5 dakika kadar bekletmenizi tavsiye ediyoruz.

2.      Bebeklerde Kulaktan Ateş Ölçme

6 aydan küçük bebeklerde kullanımı önerilmemekle birlikte, daha sonraki aylarda doğru sonuç için oldukça güvenilirdir. Ancak eğer bu yöntemi kullanacaksanız aşağıdaki iki değişkene dikkat etmelisiniz:

  • Ölçüm hep aynı kulaktan yapılmalıdır.
  • Kulak enfeksiyonu ya da akıntı durumunda ölçüm için başka yollar kullanılmalıdır.

3.      Bebeklerde Koltuk Altından Ateş Ölçme

Doktorlar tarafından çok başvurulmasa da kolaylığı nedeniyle ebeveynler tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemle doğru sonuç elde edebilmek için bebeğinizin koltuk altının kuru olmasına dikkat etmelisiniz çünkü koltuk altının nemli olması durumunda ateşi olduğundan daha düşük gösterebilmektedir.

4.      Bebeklerde Makattan Ateş Ölçme

Bebeklerde en güvenilir ateş ölçme yöntemi olarak kabul edilmektedir, ancak yenidoğanlarda makatta zedelenme olmasının önüne geçmek için önerilmemektedir. Daha büyük bebeklerde ise cihazın ucuna bir miktar yağ sürüldükten sonra, bebeğin bacakları aşağıya sarkacak şekilde kucağa yatırılarak ölçüm yapılabilir. Ancak cihazı makata 2 cm kadar sokulmalı ve her kullanımdan sonra dezenfekte etmelisiniz.

Bebeğiniz için hangi ateş ölçeri alacağınıza dair fikir edindiğinize göre, sizler için hazırladığımız diğer bebek ihtiyaçları listesine de göz atabilirsiniz.

Bebeklerde Ateş Kaç Derece Olmalı?

Bebeklerde en ideal ateş 36.4 derece olarak belirlenmiştir, ancak bebeğinizin ve yenidoğanınızın vücut ısısını belirleyen birden çok faktör olduğu için ufak sapmalar olması normaldir. Bu sebeple 36- 37.5 derece arası ateş normal kabul edilmektedir. 38 dereceyi geçen ateş, bebeklerde yüksek ateş olarak değerlendirilmekte, 40 derece ise tehlikeli sınır olarak görülmektedir. Bebeğinizin ateşi bu sınırlara çok yakınsa ağızdan ölçülen ateşin makattan 0.6 derece düşük olduğu; koltuk altı ve kasıktan ölçülen ateşin ise ağızdan 0.6 derece daha düşük olduğu göz önüne alınarak makattan yapılan ölçüm baz alınmalıdır.

Bebeklerde Ateş Neden Yükselir?

Bebeklerde de tıpkı yetişkinlerdeki gibi ateş, vücudun virüslerle ya da bulaşıcı hastalıklarla savaşının bir sonucudur ve ekstrem durumlar hariç oldukça sağlıklıdır. Bu yüzden, bebeklerde yüksek ateşin sebeplerini bilmek, normal ve sakıncalı ateşi birbirinden ayırmak ve telaşlanmadan duruma göre hareket edebilmek oldukça önemlidir.

  • Öncelikle aşı ve diş çıkarma ateşi gibi bebeklerde yaygın görülen ateşlerde, ateş tehlikeli derecelere ulaşmadıkça telaş yapmanıza gerek yoktur. Genellikle aşı sonrası bebeklerde hafif ateş görülmektedir ve bu ateş, bebeğinizin vücudunun verdiği sağlıklı bir tepkidir. Bir diğer yaygın ateş de, diş çıkarma döneminde görülmekte ve bu ateşe huzursuzluk eşlik edebilmektedir.
  • Mide ya da bağırsakta enfeksiyon
  • İdrar yolu enfeksiyonları
  • Üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları
  • Orta kulak iltihabı
  • Menenjit
  • Zatürre
  • Sıcak çarpması
  • Hızlı su kaybı nedeniyle dehidrasyon

Bebeklerde görülen bütün bu ateş çıkması sebeplerinin, eşlik eden belirtileri vardır ve teşhis edilmesi önemlidir. Bu yüzden özellikle kusma, ishal gibi durumları ve idrar rengi ya da kokusundaki değişimleri takip etmenizi tavsiye ederiz.

Bebeklerde Ateşe Eşlik Eden Hangi Belirtiler Tehlikelidir?

  • Öncelikle belirtmek gerekir ki, yenidoğanlarda, özellikle ilk 3 ay, görülen ateş yanında bir belirti olsun ya da olmasın ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır çünkü yenidoğanların bağışıklık sistemleri yeteri kadar gelişmediği için ateş ve enfeksiyona karşı dayanıksızdır.
  • Bebekte hareketsizlik ve halsizlik
  • Nefes almada zorlanma
  • Ağız kuruluğu gibi susuzluk belirtileri
  • Deride sebepsiz kanama ya da döküntü
  • Bıngıldakta şişme ve kalp atışına benzer ritmik atma
  • Uzun süreli ishal ve kusma

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Yukarıda da açıklandığı gibi bebeklerde ateş genellikle enfeksiyon kaynaklıdır, bu yüzden bebeğinizin ateşini düşürmek için kullanacağınız yöntemlerin yalnızca onu rahatlatmaya yarayacağını altta yatan sebepler varsa tedavi etmeyeceğini unutulmamalısınız. Aşağıda sıralanan yöntemler kullanılarak bebeğin sakinleşmesi ve ateşin düşürülmesi sağlandıktan sonra mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz.

  • Bebeğin üzerindeki kalın kıyafetleri çıkarmalı ve ince, pamuklu kıyafetler giydirmelisiniz.
  • Odanın çok sıcak olmasından kaçınmalı ve mümkünse ortam sıcaklığını 21-22 derece arasında tutulmalısınız.
  • Sıvı kaybı ihtimalini göz önüne alarak bebeğinizin bol bol su tüketmesini sağlamalı, eğer emen bebekse sık sık emzirme yoluyla sıvı alımını arttırmayı denemelisiniz.
  • Bebeğinizin ağlaması ateşinin düşmesini geciktireceği için sakinleşmesini sağlamaya çalışmalısınız.
  • Doktorunuzun önerdiği bir ateş düşürücü varsa kullanabilirsiniz.
  • Bebeğinize sıcak duş aldırmak da ateşinin düşmesini sağlayabilir.
  • Ateşin dirençli olması ya da tekrar etmesi durumunda mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeklerde Ateş Düşürmek İçin Yapmamanız Gerekenler

  • Bebeğinizi doğrudan soğuk su altına tutmayın çünkü soğuk su ateşini düşürmek yerine arttırabilir ve daha ciddi sorunlara sebep olabilir.
  • Üstüne kalın giysiler giydirmeyin ya da oda sıcaklığını artırmayın. Unutmayın ki yenidoğanlarda ve bebeklerde ateş, üşütme sebepli olmaktan çok enfeksiyona bağlı olarak gelişmektedir.
  • Bebelerinize ateş düşürmek için aspirin vermeye çalışmayın, yalnızca doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanmaya özen gösterin.
  • Sirke ya da alkolle ovmak gibi geleneksel yöntemlere kesinlikle başvurmayın, bu yöntemler ateşin vücuttan atılmasını daha da zorlaştırmaktadır.

Bebeklerde ideal ateş, yüksek ateş gibi konuları ve bebeklerde ateş nasıl düşürülür, ne zaman doktora başvurulmalı gibi sorunlarınızın cevaplarını açıklamaya çalıştığımız bu yazı, Budizzz ailesi tarafından internetteki bilgi kirliliğinin önüne geçmek ve sizleri bebeğinizin sağlığı için gerekli olan bilgilerle buluşturmak için oluşturulmuştur.

Kaynak: Sağlık Bakanlığı Çocuklarda ve Bebeklerde Ateş

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebeklerde en güvenilir ateş ölçme yöntemi nedir?

Makattan ölçülen ateş, bebekler için en doğru sonucu elde etmeyi sağlar.

Bebeklerin ateşi kaç derece olmalıdır?

Bebeklerin ateşi ideal olarak 36.4 derece olmalıdır.

Bebeklerin ateşi nasıl düşürülür?

Bebeğinizin üstündeki kalın kıyafetleri çıkarmak ve oda ısısını 21 -22 dereceye düşürmek, ilk yapmanız gerekenlerdir.

Ateşi çıkan bebeğe sirke sürmek zararlı mıdır?

Evet. Sanılanın aksine sirke, bebeğin ateşinin vücuttan atılmasını zorlaştırmakta ve daha da yükselmesine sebep olabilmektedir.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik