Bebek Oto Koltuğu Nasıl Olmalıdır?

bebek oto koltuğu

Gözümüzden bile sakındığımız bebeklerimizin güvenliği için, bebek oto koltuğu kullanmamız kadar doğru bebek oto koltuğunu kullanmamız da çok önemlidir; çünkü bebek oto koltukları farklı kilo ve yaş değerlerine göre özel olarak dizayn edilmiştir. Peki, bebek oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmeliyiz? Bebek oto koltuğu grupları nelerdir? Size ve bebeğinize değer veren Budizzz ailesi olarak, bebek oto koltuğu seçimini A’den Z’ye tüm ayrıntıları ile anlatıyoruz.

Bebek Oto Koltuğu Grupları

Bebek oto koltuğu grupları, ürünün hangi yaşa ve kiloya uygun olduğunu gösterir. Aşağıdaki tabloda bulacağınız ayrıntılar, standart gruplama yöntemine göre düzenlenmiştir; ancak, genişletilmiş oto koltuğu gruplarında değerler farklılık gösterebilir.

Oto Koltuğu Grubu

Bebek kg Aralığı

Ortalama Yaş

Grup 0

0-10 kg

0-8 ay

Grup 0+

0-13 kg

0-15 ay

Grup 1

9-18 kg

9 ay-4 yaş

Grup 2

15-23 kg

3-5 yaş

Grup 3

22-36 kg

6-12 yaş

 

Bebeğinize uygun olan oto koltuğu grubunu bulduktan sonra ise, ürünün uygun sertifikalara sahip olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Eğer ürünün ECE R 44/04 ve I-Size (UN R 129) standartlarına uygun olduğunu gösteren sertifikaları var ise, gönül rahatlığı ile ürünü edinebilirsiniz. Tabii ki kullanırken ve takarken dikkat etmeniz gerekenleri de öğrenmeniz gerekir.

Bebek Oto Koltuğu Nasıl Takılır?

Bebek oto koltuğu bağlamanın en pratik ve güvenli yolu isofix ile bağlamadır; ancak her arabada bu özellik bulunmayabilir. (2013 sonrasında üretilen araçların isofix özelliğine sahip olması zorunludur.) Önceliğinizin isofix özelliği olan araçlar olmasını tavsiye etmekle birlikte her iki durumda da bebek oto koltuğunun nasıl bağlanması gerektiğini ve artılarını sizin için açıkladık.

Bebek Oto Koltuğunu İsofix ile Bağlama

İsofix özelliği, bebek oto koltuğunun güvenli olmasını ve kaza anında da koltuğun sağlam olmasını sağlamanın yanı sıra kaza sonrasında bebeğinizi koltuktan kaldırmak zorunda kalmadan arabadan çıkarmanıza da olanak verir. Bu sayede, sağlık ekipleri gelene kadar bebeğinizi hareket ettirmemiş ve olası bir ilk yardım hatasını engellemiş olursunuz. İsofix ile bebek oto koltuğu bağlamak için ise aşağıdaki adımları takip etmeniz gerekir:

  • Bebek oto koltuğunu tam olarak yerine oturtmadan önce, koltuğun arkasında bulunan iki çubuğu otomobil üzerinde bulunan İsofix soketlerine bağlamanız gerekir.
  • İsofix çubuklarının soketlere doğru bağlanması ve yerine tam oturması çok önemlidir.
  • İsofix özelliği bulunan birçok bebek oto koltuğunun yanında, koltuğun yerine oturup oturmadığını gösteren işaretler vardır.
  • Bebek oto koltuğu göstergeleri kırmızıdan yeşile döndüğünde, ürün güvenlidir ve bebeğinizin kullanımına hazırdır.

İsofix Olmayan Araçta Bebek Oto Koltuğu Bağlama

  • Bebek oto koltuğunu emniyet kemeri ile arka koltuğa sabitlemeniz gerekir.
  • Sağlam olması için, emniyet kemerini bebek koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirmenizi tavsiye ederiz.
  • İsofix’te olduğu gibi oto koltuğunun doğru bağlanıp bağlanmadığını gösteren işaretler olmadığı için, sabitledikten sonra koltuğu elinizle sarsarak kontrol etmeniz gerekir.
  • Ayrıca, top tether ve baza ile bağlama seçeneklerini de kullanabilir ve güvenliği arttırabilirsiniz.

Bebek Oto Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Çocuğunuzun boyu 105 cm’e ulaşana kadar, bebek oto koltuğunun yönü ters olmalıdır; yani bebeğinizin yüzü aracın önüne değil arka koltuğa bakmalıdır.
  • Emniyet kemerinin kullanımına da dikkat etmeniz gerekir.
  • Bebek oto koltuklarının darbe emici özelliği olduğu için, ürününüzü ikinci el almamaya da özen göstermelisiniz; çünkü daha önce kaza geçiren bir bebek oto koltuğu bu özelliğini yitirmiş olabilir ve bebeğinize yeterli güvenlik sağlamayabilir.
  • Bebek oto koltuğunu arabanın arka koltuğuna bağlamaya özen göstermelisiniz. Bebeğinizin ön koltukta seyahat etmesi gereken durumlarda ise hava yastığını iptal etmeyi unutmamalısınız.

Bu basit ayrıntılara dikkat ettiğiniz sürece, gönül rahatlığı ile bebeğinize oto koltuğu alabilir ve seyahat edebilirsiniz. Yenidoğan Bebeğin Seyahat İhtiyaçları tablomuza göz atarak, diğer güvenli taşıma ürünlerine sahip olup olmadığınızı da kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

Sıkça Sorulan Sorular

Bebek oto koltuğu güvenlik kemeri kaç kaç noktalı olmalıdır?

Grup 0, Grup 0+, Grup 1 oto koltuklarında 5 nokta, Grup 2 ve Grup 3’te ise 3 nokta olmalıdır.

    Bebek oto koltuğu kullanmak zorunlu mudur?

    Evet. 

    İsofix özelliği nedir?

    İsofix bebek oto koltuklarını kolayca bağlamanızı ve bebeğinizin güvenle seyahat etmesini sağlayan bir sistemdir.

    Bebekler kaç yaşına kadar oto koltuğu kullanmalıdır?

    Oto koltuğu kullanımı 0-12 yaş olarak belirlenmiştir; ancak bebeğinizin boy ve kilosuna göre bu aralık artıp azalabilir.

    İlginizi Çekebilecek İçerikler

    View all
    • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

      Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

    • mindful parenting

      Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

    • bebekler neden derin uykuya geçemez

      Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

      Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik