Bebekle İlk Bayram Tatilinde Bilinmesi Gerekenler

Bayram Tatilinde Bebeğim İçin Hangi Önlemleri Almalıyım? - Budizzz

Kurban Bayramı’nın gelmesiyle birlikte ebeveynlerin bebekleriyle seyahat ederken Korona virüse karşı  nelere dikkat etmeleri gerektiği yönündeki soruları arttı. Ancak alacağınız küçük önlemlerle bebeğinizi güvende tutmanız oldukça mümkün. Biz de #budizzzailesi olarak sizlere Dünya Sağlık Örgütü’nün önerileri doğrultusunda tatiliniz süresince yenidoğan bebeklerinizin sağlığı için dikkat etmeniz gerekenlerin listesini hazırladık. Ek olarak Korona Virüse Karşı Bebeğimi Nasıl Koruyabilirim başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Seyahat Önlemleri

  • Öncelikle 2 yaş altı bebeklerde solunum sistemi yeteri kadar gelişmiş olmadığı için maske kullanımı ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Siz de bebeğinizin herhangi bir solunum sıkıntısı yaşamaması için maske kullanımından kaçınmalısınız.
  • Bayram tatili sırasında toplu ulaşım araçları çok dolu olacaktır. Bu yüzden sosyal mesafeyi koruyabilmek adına seyahat aracınızın doluluk oranına dikkat etmelisiniz. Bayramdan bir kaç gün öncesi ve ya bir gün sonrası için seyahat seçeneklerini düşünmeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • Otobüs kullanacaksanız kapı giriş çıkışlarındaki; uçak kullanacaksanız ise bussiness koltuklar sağladıkları temiz hava oranı nedeniyle ilk tercihiniz olmalıdır. Özel araçlarda ise bebeğiniz için gerekli temiz havayı sık sık havalandırma yoluyla sağlayabilirsiniz.
  • Korona virüsün hava yoluyla bulaşma ihtimali yüksek olduğundan seyahat süresince bebeğinizin pusetinin üzerine ince bir bez sermeniz gerekmektedir. Bu yöntem, bebeğinizi havadaki olası bir tehlikeden koruyacaktır.
  • Bebeğinizi emzirmeniz, beslenme esnasında onu vücudunuza yakın tutacağınız için kirli havadan korumanın en etkili yolu olarak görülmektedir. Ancak emzirme öncesinde elinizi ve yüzünüzü yıkamayı unutmamalısınız.
  • Eğer sütünüzü sağıyorsanız göğüs pompasının ağız kısmını sterilize etmeye özen göstermelisiniz. Özellikle uzun seyahatlerde sterilizatör kullanımı mümkün olmadığı için kaynar suyla yıkama yöntemi kullanılabilir.
  • Sağılmış şekilde yanınızda taşıdığınız süt var ise; ambalajına, steril elle temas etmeye ve sizden başka kimsenin dokunmamasına özen göstermelisiniz.
  • Son ve en önemli olarak, bebeğinizi Korona virüsten korumanın en can alıcı kuralının, kendinizi korumak olduğunu unutmamalısınız ve bayram seyahati esnasında yetişkinlerin uygulaması  gereken sosyal mesafe, el dezenfeksiyonu gibi önlemlere dikkat etmelisiniz.

Evde Alınabilecek Önlemler

  • Öncelikle çok gerekli olmadıkça bebeğinizi ve kendinizi kalabalıktan uzak tutmanız gerektiğini unutmamalısınız. Bu doğrultuda, ziyaretine gideceğiniz evin o anki kalabalığı hakkında bilgi alarak gerçekleştirmeli ve evinize gelen kalabalık misafirlerin bebeğinizle temasından kaçınmalısınız.
  • Bayram ziyaretine gelen yakınlarınızın maske yada siperlik takıyor olmasını ve eve girince ellerini, yüzlerini yıkamasını sağlamalısınız.
  • Ayakkabılardan evinize taşınabilecek herhangi bir riskten korunmak amacıyla ayakkabıların dışarıda muhafaza edilmesine dikkat etmelisiniz.
  • Misafirlerin bebeğinizle temasından kaçınmalısınız, bebeğinizle temas gerektiren durumlarda ise ailenizden kıyafetlerini değiştirmelerini ve ellerini, yüzlerini yıkamalarını rica etmelisiniz.
  • Misafirleriniz gittikten sonra evin güzelce havalandırılmasına özen göstermelisiniz.
  • Hem korona virüsten hem de diğer hastalıklardan bebeğinizi korumanın en önemli yolunun bağışıklık sistemini güçlü tutmak olduğunu unutmamalısınız. Bu amaçla yenidoğan bağışıklığındaki en önemli iki faktör olan anne sütü alımı ve bebeklerde uyku düzenine dikkat etmelisiniz.
  • Özellikle bayram seyahati ve bayram ziyareti gibi değişken koşullarda bebeğinizin uyku düzeninin bozulmaması için uyku arkadaşını yanından ayırmamalısınız. Eğer hâlâ bir uyku arkadaşınız yoksa, bebeğiniz ağladığı anda devreye giren ve beyaz gürültü kullanarak bebeğinizin seyahatlerde bile kolaylıkla uykuya dalmasını sağlayan Budizzz uyku arkadaşı edinmenizi tavsiye ederiz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Bebekler maske takabilir mi?

Dünya Sağlık Örgütü, 2 yaşından küçük bebeklerin maske takmamaları gerektiğini, aksi takdirde boğulma tehlikesi olduğunu belirtmektedir.

Bebeklerle uçakta seyahat ederken hangi korona önlemleri alınmalıdır?

Bebeğinizi seyahat boyunca sık sık emzirmeniz ya da emzirir gibi yüzünü vücudunuza yakın tutmanız, riski önemli ölçüde azaltır.

Bebeklere korona bulaşır mı?

Evet. Dünyada koronadan kaynaklı bebek ölüm oranı az da olsa, risk vardır.

İlginizi Çekebilecek İçerikler

View all
  • mutlu çocuk yetiştirme reçetesi

    Mutlu Çocuk Nasıl Yetiştirilir, Neler Yapılmalıdır?

  • mindful parenting

    Mindful Ebeveynlik Nedir, Neden Önemlidir?

  • bebekler neden derin uykuya geçemez

    Bebeklerin Derin Uykuya Geçememe Nedenleri

    Sağlıklı ebeveynlerin sağlıklı bebekler demek olduğunu bilen Budizzz olarak, bebeklerde uyumama, uyku sorunları ve gerilemesinin nedenlerini listeledik
  • farkında beslenme

    Bebek ve Çocuklarda Mindful Eating